Επιλογή Σελίδας



Της Νίκης Μπάκουλη

Ο επαγγελματίας σέρφερ, Ματ Ουίλκινσον έκανε την καθιερωμένη προπόνηση του (στο πλαίσιο της συμμετοχής του, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα) στη Sharpes Beach της πόλης Μπαλίνα, που βρίσκεται στη Νέα Νότια Ουαλία (μια από τις έξι πολιτείεες της Αυστραλίας). Περιοχή που ειρήσθω εν παρόδω, έχει ακτογραμμή μήκους 2.137 χιλιομέτρων.

Άκουσα ένα σπλας και ένα θόρυβο, κοντά στη σανίδα μου. Κοίταξα να δω από πού προέρχεται, αλλά δεν εντόπισα κάτι”. Εντόπισαν οι ναυαγοσώστες που ήλεγχαν την περιοχή με drone και τον ειδοποίησαν από τα μεγάφωνα του γκάτζετ. “Μου είπαν πως είναι ένας επικίνδυνος καρχαρίας στην περιοχή και ότι έπρεπε να επιστρέψω στην ακτή”. Όταν έφτασε στην παραλία, οι ναυαγοσώστες του έδειξαν τι γινόταν γύρω του, ενώ εκείνος έκανε τη δουλειά του: ένας λευκός καρχαρίας, μεγέθους 1.5 μέτρων, τον ακολουθούσε για ώρα.

Info: Oι λευκοί καρχαρίες ζουν σε παράκτια και θαλάσσια ύδατα που έχουν θερμοκρασία μεταξύ 12 και 24 βαθμούς Κελσίου. ‘Προτιμούν’ την Καλιφόρνια, τη Νότιο Αφρική, την Ιαπωνία, την Ωκεανία, τη Χιλή και τη Μεσόγειο. Σε μήκος ξεπερνούν τα έξι μέτρα και σε βάρος τα 2.240 χιλιόγραμμα. Είναι τα μεγαλύτερα γνωστά αρπακτικά ψάρια και μπορούν να κολυμπήσουν με ταχύτητα που φτάνει έως και τα 56 χιλιόμετρα την ώρα. Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως οι ‘βασιλείς των θαλασσών’ τρέμουν τις όρκες (γνωστές ως φάλαινες-δολοφόνοι). Δεν επιστρέφουν όπου τις ‘πετυχαίνουν’.

Σερφάρω παρέα με καρχαρίες όλη μου τη ζωή. Καταλαβαίνω την ύπαρξη τους στο χώρο μου και ξέρω αρκετά για αυτούς, με πρώτο ότι δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ανθρώπους”, εξήγησε στην Guardian o 32χρονος Αυστραλός. Μόνο που ο λευκός καρχαρίας δεν κάνει διακρίσεις. Επιτίθεται και σε ανθρώπους. “Και για αυτό είμαι χαρούμενος που αποφάσισε να το… ξανασκεφτεί την τελευταία στιγμή”. Μετά το συμβάν, η παραλία έβαλε ‘λουκέτο’ για τη μέρα.

Ο Ουίλκινσον ήταν στην ίδια διοργάνωση της Νοτίου Αφρικής, το 2015, όταν ο -τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής- Μικ Φάνινγκ δέχθηκε επίθεση από καρχαρία.

Νιώθω ευγνωμοσύνη και ομολογώ πως αισθάνομαι κάπως περίεργα -προφανώς είμαι ευτυχής που αποφάσισε να μην μου επιτεθεί. Όταν είδα το video, είδα πολλές ομοιότητες με το συμβάν του Μικ. Τηλεφώνησα στη γυναίκα μου να της πω τι είχε γίνει, γιατί δεν ήθελα να το μάθει από τα media”. Ο χειριστής του drone, Μπο Μονκς εξήγησε πως “ο καρχαρίας εμφανίστηκε από το πουθενά και πήγε κατευθείαν πάνω στον Ματ. Κινήθηκε πολύ γρήγορα. Τον παρακολουθούσα και ενημέρωσα τους ναυαγοσώστες, που χρησιμοποίησαν το μεγάφωνο του drone για να βγάλουν από τη θάλασσα τους πάντες. Μέσα σε 10” έφτασε στον σέρφερ. Πέντε λεπτά μετά, είχε εξαφανιστεί. Δεν ξέρω το λόγο. Δεν είμαι σίγουρος ότι αποφάσισε να μην επιτεθεί. Ίσως να τον επηρέασε κάτι απλό, όπως ο ήχος του drone. Έχει διαπιστωθεί πως τα θαλάσσια πλάσματα τρέπονται σε φυγή, όταν εμφανίζεται στην περιοχή drone”.

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This