Επιλογή Σελίδας



Του Γιάννη Φιλέρη

Κι όμως, Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ και Ολυμπιακός που κάποιες χρονιές έπαιζαν 10 ματς μέσα στην ίδια χρονιά, έχουν να βρεθούν αντιμέτωποι από τις 3 Μαρτίου. Εκεί που τους είχαμε βαρεθεί να παίζουν και να ξαναπαίζουν, έκαναν 7 μήνες να ανταμώσουν. Την Παρασκευή στο ΟΑΚΑ θα δώσουν την πρώτη από τις δυο φετινές μονομαχίες τους (εκτός αν βρεθούν, λέμε τώρα, αντιμέτωποι στα πλέι-οφ της Ευρωλίγκας) σε ένα ιδιαίτερο, από κάθε άποψη, ντέρμπι.

Όχι ότι δεν έχουν ξαναπαίξει κεκλεισμένων των θυρών (πρώτη φορά, πάντως, θα αγωνιστούν μεταξύ τους χωρίς κόσμο σε επίπεδο Ευρωλίγκας), αλλά επειδή όλη η κατάσταση φέτος είναι γενικώς… πρωτόγνωρη. Συν τοις άλλοις, αν και βρισκόμαστε μόλις στη 2η αγωνιστική, άρα υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά μας, το ματς έχει πολυποίκιλη σημασία, ειδικά μετά τα αποτελέσματα της πρεμιέρας.

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ προέρχεται από ένα μεγάλο διπλό στη Μόσχα, εναντίον της Χίμκι, άρα θα ήθελε πάρα πολύ να κάνει το δυο στα δυο, ρίχνοντας και φαρμακερό βέλος στον Ολυμπιακό. Οι “ερυθρόλευκοι” ηττήθηκαν στην 1η αγωνιστική από τη Ζαλγκίρις, μια δεύτερη σερί αποτυχία και μάλιστα κόντρα στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ τους πάει πίσω και τους στέλνει σε περίοδο… πρώιμης αμφισβήτησης.

Λιγότερη πίεση για τον Βόβορα

Δεν θα κριθεί η σεζόν από τώρα. Όμως η επήρεια είτε της νίκης είτε της ήττας έπειτα από ένα ντέρμπι “αιωνίων” είναι πάντα σημαντική. Παρόλα αυτά, έτσι όπως εξελίχθηκε η κατάσταση, είναι αλήθεια ότι ο Γιώργος Βόβορας αισθάνεται λιγότερη πίεση. Ακόμη κι αν ηττηθεί ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, το ρεκόρ του θα είναι 1-1 και δεν σημαίνει ότι “χάνεται ο κόσμος”, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα ήθελε ένα 2-0 που θα του ανέβαζε την ψυχολογία στα ύψη.

Ωστόσο, η προετοιμασία του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ είναι προβληματική, καθώς εκτός του Πιερ Τζάκσον, τέθηκε νοκ-άουτ και ο Λευτέρης Μποχωρίδης, με αποτέλεσμα ο μοναδικός διαθέσιμος πόιντ γκαρντ να είναι νεοφερμένος Κίφερ Σάικς. Αν λείψουν εκ νέου οι απόντες στη Μόσχα, Χάουαρντ Σαντ Ρος και Άαρον Γουάιτ, ο Βόβορας θα ζητήσει εκ νέου μια μεγάλη υπέρβαση από την ομάδα του. Κανείς, όμως, δεν θα του ζητήσει τα ρέστα αν οι “πράσινοι” δεν τα καταφέρουν. Είναι ένα ντέρμπι που ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ το αντιμετωπίζει με απόλυτο ορθολογισμό και ψυχραιμία.

Προφανώς υπάρχει θέμα με τις απουσίες. Ο Σαντ Ρος είναι ένας κομβικός παίκτης στην άμυνα, αν και ουσιαστικά μέχρι τώρα δεν έχει μπει ποτέ σε λειτουργία η εικόνα των “πρασίνων” μαζί του. Περισσότερο λείπει παρά αγωνίζεται ο Κουβανός και ουσιαστικά δεν τον είδαμε ποτέ να ανταποκρίνεται στον ρόλο που τον προορίζει ο “πράσινος” πάγκος. Ο Γουάιτ έχει περάσει κι αυτός σχεδόν απαρατήρητος, όμως είναι άλλο ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ να τους έχει στη διάθεσή του κι άλλο να μην συμπληρώνει καλα-καλά δωδεκάδα.

Στη Μόσχα, στηρίχθηκε στη συνολική ομαδική προσπάθεια (από τους 10 που έβαλε ο Βόβορας, είχαν διψήφιο αριθμό πόντων οι 5), στην υπεροπλία του στις μάχες του αέρα (42-35 τα ριμπάουντ) και κυρίως στις καλές άμυνες που έβγαλε στο 2ο ημίχρονο. Κι όλα αυτά με τον Νεμάνια Νέντοβιτς, τον καλύτερο σκόρερ του, να έχει μόλις 7 πόντους με 3/10 σουτ. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ νίκησε όχι γιατί ήταν εύστοχος (5/23 τρίποντα), αλλά επειδή κυνήγησε κάθε φάση, κάθε διεκδικούμενη μπάλα και πήρε τις σωστές αποφάσεις (με επικεφαλής τον Ιωάννη Παπαπέτρου) στο τέλος του ματς. Μια εμφάνιση για να πάρει τη νίκη εκτός έδρας, όπως κι έγινε, Με ένα πήγαινε-έλα μέχρι στη Μόσχα σκέτη ταλαιπωρία.

Να γίνει ακόμη πιο σκληρός

Αν θέλει να νικήσει ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ τον “αιώνιο” αντίπαλό του θα χρειαστεί να παίξει ακόμη πιο σκληρά, ιδιαίτερα στην άμυνα. Η Ζαλγκίρις του έδειξε έναν τρόπο για να εμποδίσει την επιθετική λειτουργία του Ολυμπιακού, ωστόσο ο Βόβορας δεν έχει τα εργαλεία του Μάρτιν Σίλερ, για να παίξει τόσο πιεστική άμυνα στην περιφέρεια (ειδικά χωρίς Μποχωρίδη και βέβαια άνευ Σαντ Ρος) ώστε να εγκλωβίσει τον Κώστα Σλούκα, όπως έγινε σε ένα μεγάλο μέρος του αγώνα της πρεμιέρας στο ΣΕΦ από τη λιθουανική ομάδα.

Μεγαλύτερο δυναμισμό θα πρέπει να δείξει ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ και μέσα στη ρακέτα, όπου ο Ολυμπιακός χτυπήθηκε αρκετές φορές στον αγώνα της πρεμιέρας από το δίδυμο Κέβιν Μπούκερ και Μίκι Τζόρνταν. Αν οι “πράσινοι” έχουν και αυτήν την εβδομάδα την ίδια αποφασιστικότητα και βρουν στο πρόσωπο του Νέντοβιτς τον παίκτη που θα τραβήξει το σκορ με τη χαρακτηριστική ευκολία του Σέρβου, τότε θα προσπαθήσουν να βρεουν και τα… υπόλοιπα στοιχεία τα οποία θα τον φέρουν στη διεκδίκηση της νίκης.

Δεν χάνεται, αλλά πιέζεται ο Ολυμπιακός

Στον αντίποδα, ο Γιώργος Μπαρτζώκας και ο Ολυμπιακός νιώθουν νωρίς-νωρίς την πίεση των αποτελεσμάτων. Η ήττα πριν από μια εβδομάδα τους υποχρεώνει να πάνε στο ΟΑΚΑ έχοντας πάνω από το κεφάλι τους και το “πρέπει” μιας εκτός έδρας επικράτησης. Προφανώς, η απουσία κόσμου από τις εξέδρες του γηπέδου κάνει πιο εύκολο το έργο για μια ομάδα που θέλει να επικρατήσει στην έδρα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, αλλά αυτό νομίζουμε ότι ισχύει συνολικά στη διοργάνωση και το είδαμε, άλλωστε, και σε όλα τα παιχνίδια της 1ης αγωνιστικής. Είναι υποχρεωμένοι οι Πειραιώτες να κερδίσουν, ώστε να πάνε στο 1-1 και να μην πάνε στο 0-2, που σίγουρα δεν θα φέρει την καταστροφή, όμως τους δυσκολεύει από τώρα την πορεία για την πρόκριση στα πλέι-οφ, που αποτελεί και τον αντικειμενικό στόχο τους.

Σε σχέση με τον αντίπαλό του, ο Ολυμπιακός έχει λιγότερα προβλήματα, με εξαίρεση την απουσία του Λιβιό Ζαν Σαρλ. Είναι μια αντίστοιχη περίπτωση Σαντ Ρος ο Γάλλος για τους “ερυθρόλευκους”. Δεν τον έχουμε δει ουσιαστικά να προστίθεται στη φροντ-λάιν της “ερυθρόλευκης” ομάδας, οι άνθρωποι της οποίας επιμένουν ότι θα έχει σημαντικό ρόλο με τα μακριά χέρια, την ικανότητα να παίζει άμυνα ψηλά και γενικά να δίνει βοήθεια από το “4”.

Ο τραυματισμός του στο ματς με τη Ζαλγκίρις ήταν ένα θέμα. Ο Ολυμπιακός, βέβαια, δεν έχασε γιατί τραυματίστηκε ο Ζαν Σαρλ, αλλά επειδή όλοι οι υπόλοιποι έκαναν ένα τραγικό τελευταίο 10λεπτο. Ενώ είχαν επιβάλλει τον ρυθμό τους, παίρνοντας και διαφορά με διψήφιο νούμερο, βρέθηκαν μπροστά στα δικά τους αγωνιστικά αδιέξοδα. Η σύγχυση ήταν τέτοια, που δεν έκαναν ούτε το τελευταίο σουτ, ενώ είχαν την ευκαιρία.

Ξέρουν τον τρόπο

Και οι δυο ομάδες είναι νέες. Αν κάποιοι ξέρουν τον τρόπο και κυρίως τι σημαίνει ένα ντέρμπι “αιωνίων” είναι σίγουρα οι παίκτες του Ολυμπιακού. Έξι “ερυθρόλευκοι” (Γιώργος Πρίντεζης, Κώστας Παπανικολάου, Αντώνης Κόνιαρης, Σακίλ Μακίσικ, Οκτάβιους Έλις, Σάσα Βεζένκοφ) είχαν αγωνιστεί στο τελευταίο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ τον προηγούμενο Μάρτιο. Προσθέστε σε αυτούς Βασίλη Σπανούλη και Σλούκα, για να δείτε τον κορμό του Ολυμπιακού που έχει ξαναζήσει και την πίεση και την σημασία ενός τέτοιου αγώνα. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ σε αυτόν τον τομέα μειονεκτεί, αφού μόλις 4 (Γιώργος Παπαγιάννης, Παπαπέτρου, Ντίνος Μήτογλου και Μπεν Μπεντίλ) ήταν παρόντες στο ματς της 3/3 στο ΣΕΦ.

Ο Ολυμπιακός ήταν σκληρός στην πρεμιέρα, σε γενικές γραμμές έπαιξε καλή άμυνα, όμως δεν είχε την αποφασιστικότητα στα λεγόμενα hustle plays, ειδικά στην τελευταία περίοδο, όπου οι “πράσινοι” Λιθουανοί πήγαιναν πρώτοι σε κάθε διεκδικούμενη μπάλα. Έχασαν και τη μάχη των ριμπάουντ και σε ένα παιχνίδι όπου η αναλογία ασίστ-λαθών (20-11) ήταν υπέρ τους, ενώ έκαναν και 6 κοψίματα, γνώρισαν την ήττα. Λογικό, όταν στην τελευταία περίοδο πέτυχαν μόλις 9 πόντους.

Θα αλλάξουν όλα αυτά στο ΟΑΚΑ; Θα είναι πιο λειτουργικός ο Ολυμπιακός, κυρίως όταν επιτίθεται εναντίον οργανωμένης άμυνας; Θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τη διαφαινόμενη υπεροχή του στην περιφέρεια, πιέζοντας τον εκάστοτε χειριστή της μπάλας, παγιδεύοντας (κυρίως) τον Νέντοβιτς; Είναι ερωτήματα που θα απαντηθούν την Παρασκευή το βράδυ, σε ένα ματς που είχαμε… καιρό να δούμε.

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This