Επιλογή Σελίδας



Της Νίκης Μπάκουλη

Ο Seto Daiya (το Σέτο είναι το όνομα και το Ντάια το επίθετο) είχε ανέβει στο τρίτο σκαλοπάτι του βάθρου, στους Ολυμπιακούς του Ρίο, στα 400 μέτρα μεικτής ατομικής. Κέρδισε την πρόκριση του στους Αγώνες του Τόκιο, όταν έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής στα 200 και τα 400 μικτής ατομικής. Για να καταλάβεις, στα 400 μέτρα μικτής ατομικής έχει τον πέμπτο καλύτερο χρόνο της ιστορίας. Τον περασμένο Γενάρη τον έκαναν και αρχηγό της Ολυμπιακής ομάδας, καθώς στο πρόσωπο του έβλεπαν δυο μετάλλια στους δικούς τους Αγώνες. Που δεν έγιναν. Λόγω πανδημίας. Ο Ντάια παρέμεινε το πρόσωπο της κολύμβησης των Ιαπώνων.

Σήμερα καθαιρέθηκε, λόγω εξωσυζυγικής σχέσης, γιατί σε αυτήν τη χώρα δεν έχει σημασία τι κάνεις, αλλά να μη σε ‘πιάσουν’. Σε αυτό ο Ντάια απέτυχε παταγωδώς. Και για να λες πως λέω ό,τι θέλω, θα σε παρακαλούσα να διαβάσεις τι ισχύει στην Ιαπωνία, σε επίπεδο μοιχείας.

Κατά το Savvy Tokyo ιστορικά δεν υπήρχαν εξωσυζυγικές σχέσεις. Δηλαδή, και να υπήρχαν ήταν σαν να μην υπήρχαν, με τις συζύγους να κάνουν ότι δεν βλέπουν, δεν καταλαβαίνουν. Τους αρχαιότατους χρόνους το deal ήταν να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει, χωρίς να υπάρχουν συνέπειες. Μεταπολεμικά έγινε “κάτι που κάνουν αρκετοί άνδρες, οι οποίοι δουλεύουν ατελείωτες ώρες για να συντηρήσουν τις οικογένειες τους, οπότε αξίζουν μια ‘διέξοδο’”. Υπάρχει και σχετική φράση, στην ιαπωνική γλώσσα: ‘είναι ντροπή για τον άνδρα να μη φάει το έτοιμο φαγητό που του προσφέρουν’.

Την ίδια ώρα “οι γυναίκες δεν ήταν σε θέση να ‘χουν τέτοιες επιθυμίες. Και αν είχαν, τις κρατούσαν για τον εαυτό τους, γιατί αλλιώς ντρόπιαζαν τα παιδιά τους και ‘ευνούχιζαν’ τους συζύγους τους”. Στα χρόνια που ακολούθησαν ‘επετράπη’ και στις συζύγους να ‘ξεδίνουν’, αρκεί να είναι διακριτικές και έγινε του Κουτρούλη ο γάμος, αφού η ιστορία είχε φτάσει πια στο σημείο που οι περισσότεροι γάμοι είχαν διαγράψει το σεξ από τη ζωή τους. Δηλαδή, το ‘χαν διαγράψει πολλά παντρεμένα ζευγάρια, μεταξύ τους. Γιατί γενικότερα, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το ashleymadison.jp έγινε το δημοφιλέστερο dating site, η μοιχεία έγινε προορισμός.

H υπηρεσία που έχει έδρα στο Τορόντο και απευθύνεται στους παντρεμένους όλους του πλανήτη -ναι, και της Ελλάδας.

Δεν σου είπα όμως, ποιους αφορά το ashleymadison.jp που ‘χει και ελληνική ‘εκδοχή’. Το moto του είναι ‘η ζωή είναι μικρή. Κάντε εξωσυζυγική σχέση’ και δικαίωμα ‘συμμετοχής’ έχουν μόνο οι παντρεμένοι.

Η υποκρισία διατυπώνεται στον απόλυτο βαθμό και στο ιαπωνικό λεξιλόγιο, όπου υπάρχουν μόνο δυο λέξεις για το ‘μάρμαρο’: η 浮気 (uwaki, απάτη -τύπου ‘ήπια λίγο παραπάνω και έκανα ένα λάθος’) και η 不倫 (furin, εξωσυζυγική σχέση). Σε μια εποχή που λίγοι επιλέγουν να ασχολούνται με τις ζωές τους, αντί να αφιερώνουν την ίδια ώρα στο να ασχολούνται με τις ζωές των άλλων (τους οποίος και κατακεραυνώνουν, για να αισθάνονται καλύτερα), η εξωσυζυγική σχέση έγινε -για τους Ιάπωνες- ως μη γενόμενη για τους κοινούς θνητούς και το απόλυτο αμάρτημα για τους διάσημους -τους ‘ευνοημένους’. Και κάπως έτσι φτάσαμε στον Ντάια.

Ο 26χρονος κολυμβητής είχε κάνει πανασιατικό ρεκόρ το 2012, στην πρώτη συμμετοχή του στα 400 μικτής ατομικής, όταν έγινε και παγκόσμιος πρωταθλητής. Είναι ο μόνος Ασιάτης παγκόσμιος πρωταθλητής του event. Εξαιρετικές επιδόσεις είχε στην πεταλούδα, το πρόσθιο και το ελεύθερο, κατακτώντας τίτλους και ανανεώνοντας ρεκόρ. Η κυβέρνηση τον έχει τιμήσει με όλους τους πιθανούς τρόπους. Ο πιο πρόσφατος ήταν η προτίμηση του για αρχηγού της ομάδας κολύμβησης της χώρας, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Παντρεύτηκε την διεθνή καταδύτρια Μαμπούκι Γιούκα (Mabuchi Yuka) το 2017 και απέκτησαν δυο κορίτσια (το μεγαλύτερο είναι 2 χρόνων, ενώ το μικρότερο γεννήθηκε μέσα στο 2020). Τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου η ηλεκτρονική έκδοση εβδομαδιαίου περιοδικού της χώρας του (Shukan Shincho) αποκάλυψε πως έχει εξωσυζυγική σχέση, με λεπτομέρειες για την επίσκεψη του σε love hotel “με γυναίκα που δεν ήταν η σύζυγος του”.

Μια μέρα μετά, η εταιρία που διαχειρίζεται τα δικαιώματα του δημοσίευσε τη δημόσια απολογία του Ντάια. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως “οι απρόσεχτη κίνηση μου προκάλεσε πόνο στην πολύτιμη οικογένεια μου και δημιούργησε μπελάδες και απογοήτευση στους φαν μου, τους χορηγούς μου και πολλούς άλλους ανθρώπους. Μετανοώ και θα ήθελα να συζητήσω με την οικογένεια μου τι θα κάνω”. Την Τετάρτη 23/9 τον κάλεσε σε απολογία η ομοσπονδία κολύμβησης, στην οποία παρέδωσε την παραίτηση του από την αρχηγεία της ομάδας εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Τους παρακάλεσε να τον βοηθήσουν να επανακτήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, μέσω των επιδόσεων του. Τον είχε ήδη εγκαταλείψει ο βασικός χορηγός του που ήταν αεροπορική εταιρία, εξηγώντας πως ‘δεν ταιριάζει στην εικόνα της εταιρίας μας’. Σήμερα, Τετάρτη 14/10 η ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι τον βάζει στον πάγκο για το υπόλοιπο της χρονιάς. Δηλαδή, για τους επόμενους μήνες. Μετά, θα επανέλθουν -γιατί εξακολουθούν να θέλουν τα μετάλλια.

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This