Επιλογή Σελίδας



Της Νίκης Μπάκουλη

Τον Ιούλιο του 2018 ο Τεόφιμο Λόπεζ είχε επιλέξει τη Σαντορίνη, για το γαμήλιο ταξίδι του. Στις αρχές του Αυγούστου πήρε την πτήση της επιστροφής στη Νέα Υόρκη, ολοκληρώνοντας αυτό που ‘χε περιγράψει ως ‘ιδανικό ταξίδι’. Γιόρτασε στην Ελλάδα και τα 22α γενέθλια του. Ήταν στην καλύτερη φάση του. Στη δουλειά του (την πυγμαχία), είχε για ρεκόρ 14-0 (με 11 νοκ άουτ), είχε αναδειχθεί από όλα τα μέσα (ΕSPN, Ring, Yahoo!Sports) ως καλύτερος ρούκι της χρονιάς και στον επόμενο αγώνα του θα είχε την ευκαιρία να φορέσει τη ζώνη, της κατηγορίας του (lightweight).

Λίγο αφότου απογειώθηκε το αεροσκάφος, άρχισε να τρέμει. Ένιωθε την καρδιά του να θέλει να βγει από το στήθος -να ‘τρέχει’ σαν τρελή. Ξέσπασε σε κλάματα. Η σύζυγος του, Σίνθια τρόμαξε. Τον πήρε αγκαλιά και του επαναλάμβανε πως ‘όλα θα πάνε καλά’. Ο Τεόφιμο δεν άκουγε τίποτα. Της έλεγε ‘δεν θέλω να πάω σπίτι’.

Το ESPN προχώρησε σε έρευνα, για να εξηγήσει το φαινόμενο. Βάσει αυτής, ο -θηριώδης- παππούς του Τεόφιμο γεννήθηκε το 1916, στην Ισπανία. Μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μετανάστευσε στην Ονδούρα, όπου έκανε διάφορες δουλειές. Άνοιξε ένα φούρνο, ένα μαγαζί με παπούτσια. Ερωτεύτηκε, παντρεύτηκε και το 1968 απέκτησε τον Τεόφιμο -τον πρώτο. “Προέκυψα κατά λάθος” είχε πει ο τελευταίος, ο οποίος έζησε σε μια ατμόσφαιρα που δεν θα την έλεγες ιδανική, για ένα παιδί. Οι γονείς του ήταν πολύ παθιασμένοι άνθρωποι και όπως πιθανόν να γνωρίζεις η όποια ακραία κατάσταση, έχει επιπλοκές (ο ορισμός της λέξης ‘πάθος’ είναι ‘πολύ ισχυρό συναίσθημα που υπερισχύει της λογικής’).

Στην περίπτωση του ήταν πως τους έβλεπε καθημερινά να τσακώνονται και να πιάνονται στα χέρια. Πέραν της ψυχολογικής κακοποίησης, βίωνε και τη σωματική -αφού επεκτεινόταν και σε εκείνον. Η καθημερινότητα του δεν άλλαξε όταν χώρισαν οι γονείς του και η ζωή του μοιράστηκε μεταξύ της Ονδούρας και του Μπρούκλιν. Στο Μπρούκλιν ζούσε με τη μητέρα του και το θείο του -που τον χτυπούσε με τη ζώνη που φορούσε, με καλώδια, με ό,τι έβρισκε. Στα 10 άρχισε να κλέβει σπίτια και να πουλάει ρίγανη, για κάνναβη. Είχε πάρει τη σωματοδομή του πατέρα του και ήταν φόβητρο. Δεν είχε και θέμα να παίζει ξύλο με όποιον τον προκαλούσε. Η μητέρα του τον έστειλε να ζήσει με τον πατέρα του, μήπως και ‘σωθεί’. Εκεί είχε ό,τι γούσταρε η ψυχή του -η οποία ηρέμησε.

Στα 14 ένας υπάλληλος του καταστήματος με τα παπούτσια έτρεξε να τον βρει στο σπίτι, για να του πει πως ο πατέρας του δεν ήταν καλά και ότι ήθελε να τον δει. Μέχρι να πάει κοντά του, ο πατέρας του είχε πεθάνει. “Από εκείνη την ημέρα, η μητέρα μου το ‘έχασε’. Άρχισε να επικοινωνεί με πνεύματα, ενώ αξημέρωτα σηκωνόταν από το κρεβάτι της και κράδαινε μαχαίρια. Ενίοτε έβγαινε γυμνή στους δρόμους”. Ηρεμούσε μόνο όταν φρόντιζε το γιο της -ο οποίος είχε επιστρέψει σε όλες τις κακές συνήθειες. Τελικά, νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρική κλινική. Τα χρόνια που ακολούθησαν μπαινοέβγαινε σε αυτήν.

Ήταν 17 όταν εξάδελφος του έτρεξε να τον βρει, για να του πει ότι τον ζητούσε η μητέρα του. Δεν έδωσε σημασία. Έως ότου γυρίσει στο σπίτι, η μαμά του ήταν νεκρή. Είχε αυτοκτονήσει. “Ήθελα να σκοτώσω τους πάντες. Είχα χάσει τους δυο ανθρώπους που αγαπούσα περισσότερο. Τα είχα γ… δυο φορές. Αισθανόμουν απόλυτα ένοχος”. Ο θυμός έγινε το οξυγόνο του. Έκτοτε έβγαζε λεφτά, πουλώντας ναρκωτικά.

Τον Ιούλιο του 1997 έγινε για τρίτη φορά πατέρας. Απέκτησε τον πρώτο του γιο. Τον ονόμασε Τεόφιμο Jr. Το 2002 η οικογένεια μετακόμισε στη Φλόριντα, μετά τη συμφωνία που έκανε ο μπαμπάς του -έπειτα από σύλληψη- να εκτίσει μια ποινή για διακίνηση. Όταν αποφυλακίστηκε, έγινε οδηγός λιμουζίνας. “Πάντα είχε τα θέματα του, αλλά μαζί με τη μητέρα μου έκαναν ό,τι χρειαζόταν για την οικογένεια”, λέει ο Τεόφιμο Jr. Η φαμίλια έκανε άλλη μια μετακόμιση. Πήγε στο Ντέιβι της Φλόριντα, σε ένα σπίτι που ήταν δίπλα στο γυμναστήριο της τοπικής Αστυνομικής Αθλητικής Λίγκας. Εκεί έριξε την πρώτη γροθιά σε σάκο, όταν ήταν 6 χρόνων. Ο ίδιος θυμάται πως ήταν τόσο κακός που έκανε 20 ράμματα. Ο πατέρας του πάλι, θυμάται τον προπονητή που πήγε να τον βρει για να του πει “αυτό που έκανε ο γιος σου, άλλοι χρειάζονται πέντε χρόνια για να το μάθουν”.

Τρία χρόνια αργότερα (το Δεκέμβρη του 2006), ο γιος του ήταν πρωταθλητής στην κατηγορία των 70 pounds (31 κιλών). Είχε επιτύχει σε κάτι που είχε δοκιμάσει ο ίδιος να κάνει (ως εξιλέωση), όταν όμως, ήταν ήδη 30 και πατέρας τριών παιδιών. “Έκτοτε αφιέρωσα τη ζωή μου στο γιο μου” εξήγησε. Έμαθε τη δουλειά του προπονητή από videos του YouTube. Μέχρι σήμερα επιμένει πως οι γνώσεις του ήταν θεόσταλτες “αν σκεφτείτε πως έμαθα τρικ που δεν ξέρουν άλλοι κόουτς, χωρίς να ‘χω ασχοληθεί πολύ με την πυγμαχία”. Και σίγουρα δεν λες πως ήταν γνώσεις οι λίγοι μήνες προπόνησης στο kung fu και η παρακολούθηση όλων των ταινιών του Μπρους Λι.

Εν πάση περιπτώσει, ο γιος του έπαιρνε το ένα πρωτάθλημα μετά το άλλο (σε όλες τις κατηγορίες) και το 2015 βρέθηκε σε ‘δοκιμαστικά’ για την Ολυμπιακή ομάδα. Το 2016 έγινε ο μόνος πυγμάχος των ΗΠΑ που δεν περιλήφθηκε στην Ολυμπιακή ομάδα, ενώ είχε κυριαρχήσει στα trials. Τότε η λίστα ‘έβγαινε’ βάσει του ranking στο World Series, όπου ο Τεόφιμο Jr. δεν μπορούσε να πάρει μέρος, λόγω ηλικίας. Δεν βοήθησε ποτέ και το ύφος του πατέρα του -που είχε μεταδοθεί στο γιο του. “Το μόνο πράγμα που θαύμαζα σε εκείνον ήταν ότι δεν φιλούσε κ… και δεν έκανε ποτέ πίσω. Για κανέναν και για τίποτα”. Από την εφηβεία του θυμάται και να μαζεύει τον μεθυσμένο μπαμπά του, από τα μπαρ, να τον βλέπει να κάνει χρήση ναρκωτικών “παρ’ ότι έκανε ό,τι μπορούσε να μην τον δω. Δημιούργησε πολλά προβλήματα στη μητέρα μου”, που ήταν ακόμα έφηβη όταν τον γνώρισε και να δουλεύει ως πορτιέρης σε μπαρ “το οποίο ‘καθάριζε’ από τους ταραξίες, σαν τον Μπρους Λι”. Η Τζένι δούλευε ως bartender σε strip club. Στα 16 ο γιος της έγινε βοηθός της.

Πίσω στην απόρριψη του από την Ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ, δεν κάθισε να σκάσει ιδιαίτερα, γιατί πήγε στους Αγώνες του Ρίο με την Ονδούρα. Έχασε από τον μετέπειτα -Γάλλο- αργυρό Ολυμπιονίκη, Σοφιάν Ουμιχά, ο οποίος ήταν τρία χρόνια μεγαλύτερος από τον άνθρωπο μας. Ένα χρόνο μετά, είχε ‘βγάλει’ τόσα λεφτά που αγόρασε σπίτι -έξι δωματίων, με πισίνα- στο Λας Βέγκας, για όλη του την οικογένεια. Η μητέρα του εγκατέλειψε το club. Ο πατέρας του βγήκε μια ως προπονητής. Τους ακολούθησαν και οι αδελφές του.

Πέραν του -μεγάλου- μηνιάτικου που έπαιρνε από την Top Rank (εταιρία promotional που του έδωσε πολυετές συμβόλαιο για να τον κάνει πελάτη της -ήταν 19), έπαιρνε χρήματα και από τον ατζέντη του, Ντέιβιντ ΜακΟυότερ -επαγγελματία παίκτη πόκερ και ιδιοκτήτη εστιατορίων και μπαρ της Νέας Υόρκης.

Μετά βρήκε και τη γυναίκα της ζωής του. Η Σίνθια είναι τέσσερα χρόνια μεγαλύτερη του. Μεγάλωσε στο Λας Βέγκας χωρίς να ‘χει σχέση με τον πατέρα της και με τη μητέρα της να δουλεύει όλη μέρα. Από μικρή ήθελε να ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο. Ήθελε και μια γάτα. Ο Τεόφιμο τη διεκδικούσε από όταν ήταν 20. Ασχολήθηκε μαζί του, όταν εκείνος ‘έκλεισε’ τα 21. “Με έκανε να γελάω και με φρόντιζε”.

Όταν ήταν 20 ακόμα, ένα από τα βράδια που ο πατέρας του έπινε στον κήπο, είχε -όπως πάντα- το σκύλο της οικογενείας κοντά του. Όταν μπήκε στο σπίτι, ξέχασε το αγγλικό μπουλντόγκ έξω -ράτσα που ‘χει αναπνευστικά προβλήματα και που δεν άντεξε έξω στον καύσωνα, όλο το βράδυ. Την επομένη ο Τεόφιμο Jr. είχε ζύγισμα, για τον αγώνα του με τον Ουίλιαμ Σίλβα. Θα ήταν ο πρώτος που έδινε και θα μεταδιδόταν σε εθνικό κανάλι. Όλοι τον ρωτούσαν για τον τρόπο που πανηγυρίζει και την τεχνική που ‘χει.

Εκείνος εξήγησε πως “έχω πολύ θυμό μέσα μου. Νιώθω οργή. Δεν ξέρετε πόσο ΠΟΛΥ θέλω να χτυπήσω κάποιον”. Ήθελε να εκτονώσει τον πόνο του. Σε χτύπημα που έφερε στον Σίλβα, έβαλε τόση δύναμη που υπέστη κάταγμα στο δεξί χέριι. Νίκησε με νοκ άουτ. Δυο εβδομάδες μετά, στα 21α γενέθλια του, η Σίνθια του ζήτησε να συναντηθούν. Εμφανίστηκε με ένα λουλούδια, τούρτα και σαμπάνια. Τον ρώτησε αν ήθελε να γίνουν ζευγάρι. Σύντομα μετακόμισαν μαζί στο Μπρούκλιν. Οι γονείς του έδωσαν αγώνα για να τους χωρίσουν, επιμένοντας πως τον ήθελε μόνο για τα λεφτά του.

Toν Απρίλιο του 2018 είχε να αντιμετωπίσει τον Τέρενς Κρόφορντ. Και πάλι είχε συσσωρευμένη οργή μέσα του. Όταν είπε στα media πως “όταν έλθει η ώρα να ‘φύγει’ ο πατέρας μου, θέλω να ξέρει πως κατάφερε πολλά. Όλοι έλεγαν τα χειρότερα για εκείνον και του συμπεριφέρονταν σκατά. Όταν ο κόσμος φωνάζει Τεόφιμο, δεν αναφέρεται μόνο σε εμένα, αλλά και σε εκείνον, όπως και στον παππού μου. Θέλω να κηδευτεί εν ειρήνη”. Ουδείς κατάλαβε τι είχε γίνει. Οι ρεπόρτερ έψαξαν και βρήκαν πως ο μπαμπάς του είχε πάθει έμφραγμα, λίγους μήνες πριν.

Ο Τεόφιμο Sr. έλεγε πάντα πως ο γιος του ήταν ο λόγος για τον οποίον ήλθε στη ζωή. “Ήθελα να πετύχω κάτι πριν πεθάνω. Αυτό που με κράτησε ζωντανό ήταν ο στόχος μου να αφήσω κάτι πίσω μου, να μεγαλώσω σωστά το γιο μου, να μη γίνει αλήτης”. Από όταν θυμάται τον εαυτό του ο Τεόφιμο Jr. “ήθελα να κάνω την οικογένεια μου υπερήφανη. Υπήρχαν και υπάρχουν μέρες που θέλω να σώσω τον πατέρα μου και άλλες που θέλω να τον αφήσω. Υπάρχουν και αυτές που θέλω να του ρίξω μια σφαλιάρα, να συνέλθει. Δεν περάσαμε τα σκατά που πέρασε εκείνος. Μας έδωσε καλύτερες ζωές. Αλλά δεν το δέχεται”.

Στις 23/4 (του 2018), δυο μέρες μετά τον αγώνα στον οποίον έβγαλε νοκ άουτ τον πρωταθλητή Ευρώπης, Εντίς Τατλί, παντρεύτηκε με τη Σίνθια στο Άρκανσας, όπου ζουν έκτοτε. Ενημέρωσε την τελευταία στιγμή την οικογένεια του. Καμία γυναίκα της οικογενείας του δεν παρέστη. Ο πατέρας του πήγε. Ήταν ήδη μεθυσμένος “γιατί ήταν δύσκολο για εκείνον να με βλέπει να παντρεύομαι τόσο μικρός”. Του ‘χαν πει να περιμένει τουλάχιστον έως ότου γίνει ο αγώνας με τον καλύτερο πυγμάχο της ιστορίας, στα κιλά του: τον Λοματσένκο. Τελικά, έκανε αυτό που ήθελε. Μετά πήρε τη δουλειά της διατροφολόγου του από τη μητέρα του και την έδωσε σε επαγγελματίες. Η ένταση μεταξύ της συζύγου του και της οικογενείας του, έφτασε στο πικ. Μέσα σε αυτήν την ατμόσφαιρα έπαιξε με τον -αήττητο έως τότε, Ιάπωνα- Μασαγιόσι Νακατάμι, Νο3 στην κατάταξη της κατηγορίας International Boxing Federation. Όχι όμως, με νοκ άουτ.

Λίγους μήνες μετά ήταν στην Σαντορίνη. Στην επιστροφή έπαθε κρίση πανικού. Μετά την προσγείωση συνέχισε να θέλει να είναι μόνος. Να κλαίει, να πίνει και να σπάει πράγματα. “Είχα κατάθλιψη. Γινόμουν ο πατέρας μου”. Η Σίνθια τον έπεισε πως έπρεπε να μιλήσει σε κάποιον ειδικό. Να αποδεχθεί τον πόνο που ένιωθε. Στην πρώτη συνεδρία μίλησε για όλα όσα διάβασες έως εδώ. “Ο ψυχολόγος μου είπε πως ήμουν φανταστικός σκηνοθέτης. Ότι έφτιαχνα ‘σενάρια’ στο μυαλό μου και τα τερμάτιζα, πιστεύοντας ότι τα ζω. Κάτι που δεν συνέβαινε. Ήταν όμως, και κάτι που συνήθιζε να κάνει ο μπαμπάς μου”.

Συνέχισε τη θεραπεία έως και δυο μήνες πριν τον αγώνα με τον καλύτερο, που είναι ο Λοματσένκο. Aρχικά ο αγώνας τους είχε προγραμματιστεί για τον Μάιο. Τον Φλεβάρη ‘έχασε’ έναν ακόμα δικό του άνθρωπο: τον καλύτερο φίλο του. Είχε ομολογήσει πως ξεκίνησε νέο αγώνα να νικήσει την κατάθλιψη. Μετά ήλθε ο Covid-19 και ανέβαλε τα πάντα. Έως ότου τέθηκε νέα ημερομηνία. Είναι αυτή της Κυριακής 18/10, όταν θα βρεθούν στις 06.30 στο MGM Grand Conference Center του Λας Βέγκας (τον αγώνα θα τον δείξει η COSMOTE TV). Ο Λόπεζ είναι ο πρωταθλητής της IBF. Ο Ουκρανός είναι ο κορυφαίος όλων των άλλων διοργανώσεων (WBA, WBO). Είναι και 32, εννέα χρόνια μεγαλύτερος από τον αντίπαλο του. Για αυτό και ο συγκεκριμένος αγώνας κυκλοφορεί ως ο πλέον αναμενόμενος στην πυγμαχία. Ως προς αυτό παίζει ρόλο και κάτι ακόμα.

Το Δεκέμβριο του 2018 ο Tεόφιμο Sr. ήταν στη Νέα Υόρκη, όπου βρισκόταν και ο δυο φορές χρυσός Ολυμπιονίκης και πρωταθλητής σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες της πυγμαχίας (πες τον ‘βασιλιά του σπορ’ να τελειώνουμε), Λοματσένκο. Έπεσαν ο ένας πάνω στον άλλον, ο Ουκρανός έτεινε το χέρι -για χειραψία “και με το βλέμμα μου ήταν σαν να μου έλεγε πως είναι πολύ καλύτερος του γιου μου”. Δεν είπε την ατάκα που ‘χε δηλώσει δυο χρόνια νωρίτερα, όταν ενημέρωσε τον πλανήτη πως ο γιος του να γίνει ο κυρίαρχος στην πυγμαχία, νικώντας τον Λοματσένκο. Έτσι προέκυψε και στο Instagram το ‘The Takeover’ που θα κριθεί αυτήν την Κυριακή. Οι δυο τους -πατέρας και γιος- είχαν απομακρυνθεί μετά ενός συμβάν που έγινε στα τελευταία γενέθλια του πυγμάχου. “Είχαμε όμως, μια συζήτηση και τα βρήκαμε όλαΟπότε κανείς δεν μπορεί πια, να πειράξει το μυαλό μου“, διαβεβαίωσε σε συνέντευξη που έδωσε ο Tεόφιμο Jr. την Παρασκευή 16/10. Δεν ξέρω αν θα σου πει κάτι το γεγονός ότι μίλησε δυο ώρες και η μία ήταν για τη σχέση που ‘χει με τον πατέρα του.

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This