Επιλογή Σελίδας

Του Πολύδωρου Παπαδόπουλου

“Το μέλλον μου είναι λαμπρό. Πηγαίνω στο Λονδίνο. Που θα μπορώ να βρω καλύτερα;”, είχε πει οΠεπ Γκουαρδιόλα. Αυτή ήταν και μία απάντησή του για το νέο του συμβόλαιο. Δεν ήταν κάτι 100% ξεκάθαρο όμως δεδομένα ήταν μία απάντηση με πολύ πιο αισιόδοξη προοπτική απ’ ότι εάν τον ρωτούσε κανείς στο ξεκίνημα της σεζόν.

Δυστυχώς όμως όταν έφευγε από το Λονδίνο το απόγευμα του Σαββάτου η ομάδα του προερχόταν από το 1-1 με τη Γουέστ Χαμ, που δημιουργούσε αμφιβολίες. Η αρχική του απάντηση μπορεί να ήταν και λίγο… πονηρή. Ωστόσο, όντως του αρέσει το Λονδίνο και κάποια στιγμή έκανε πλάκα με τον αθλητικό διευθυντή, Τσίκι Μπεγκιριστάιν ότι θα έπρεπε να είχε πάρει ρόλο στη Άρσεναλ και πως έπρεπε να ζει στο Νότινγκ Χιλ.

Ο ίδιος ο Πεπ ωστόσο ήθελε να καταστήσει σαφές πως η όποια αβεβαιότητα για το μέλλον του στον πάγκο της Μάντσεστερ Σίτι δεν θα επηρεάσει τους παίκτες του: “Δεδομένα όχι. Οι παίκτες μου θέλουν να παίζουν καλά σε κάθε αγώνα. Όταν είναι στο γήπεδο κάνουν τα πάντα όποιος και να είναι στον πάγκο διότι είναι επαγγελματίες και θέλουν να πηγαίνουμε καλά. Τίποτα δεν αλλάζει. Απολύτως τίποτα”. Είναι γεγονός αυτό πάντως. Τα προβλήματα της Σίτι δεν συνδέονται με το συμβόλαιο του Πεπ που λήγει τον Ιούλιο. Και αυτό διότι η ομάδα είχε ανάλογα αγωνιστικά προβλήματα και πέρυσι.

Η Σίτι δεν θα… έδιωχνε ποτέ τον Γκουαρδιόλα

Οι περισσότεροι φίλαθλοι της Μάντσεστερ θα ήθελαν λύσεις και μία καλύτερη εικόνα της ομάδας πριν γίνει η τελική συζήτηση για την επέκταση του συμβολαίου του Γκουαρδιόλα. “Είναι πολύ άνετα και καλά στην ομάδα. Ο Πεπ είναι ο καλύτερος προπονητής στον κόσμο και θέλουμε να μείνει. Θα κάνουμε μαζί του μία κουβέντα στη σωστή στιγμή και ελπίζουμε να συνεχίσει μαζί μας διότι η προσφορά του είναι τεράστια. Όπως ξαναείπα θα γίνουν όλα τη σωστή στιγμή. Θέλουμε να μείνει”, είπε ο Ομάρ Μπεράντα, στέλεχος της Σίτι. Η θέση της Σίτι δεν αλλάζει. Η ομάδα εξακολουθεί να θεωρεί τον Πεπ κατάλληλο για αυτή τη δουλειά.
Παρά την πληροφορία πως ο πρόεδρος Καλντούν Αλ Μουμπάρακ ήταν δυσαρεστημένος με τον Πεπ για την απώλεια του περσινού τίτλου θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει δυσφορία για τον Ισπανό στην ομάδα. Εφόσον ο Καταλανός θέλει να μείνει στους «Πολίτες» θα μείνει.

Στην ομάδα ποντάρουν στην επιθυμία του να συνεχίσει και θεωρούν πως αυτό και θα συμβεί. Εκτιμούν πως ότι χρειαστεί το έχει, δεν θα του λείψει τίποτα και επίσης ότι τα δεδομένα δεν είναι όπως το 2012 με τη Μπαρτσελόνα που ήθελε να απέχει από την προπονητική για ένα διάστημα. Κανείς όμως δεν το ξέρει όλο αυτό με σιγουριά. Το τι θα γίνει στους επόμενους μήνες και επίσης ποια είναι η προοπτική της Σίτι και τι μπορεί να καταφέρει.

Για τη Σίτι καιρό τώρα οι ερωτήσεις ήταν πολλές. Αρχικά το εάν θα μπορούσε να άρει το ban της UEFA για το Champions League και μετά εάν όντως θα έπαιρνε ή όχι τον Μέσι. Για τον Γκουαρδιόλα ένας σημαντικός παράγοντας για να μείνει για έναν χρόνο ακόμα θα είναι εάν η ομάδα του μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτά που θέλει. Ο άλλοτε βοηθός του και νυν τεχνικός της Φλαμένγκο, Ντομενέκ Τόρεντ, είχε να πει πως σε μία ομάδα ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος να λύνεις τα όποια θέματα είναι να αλλάζεις τους παίκτες που δεν είναι ευχαριστημένοι εκεί.

Πεπ Γκουαρδιόλα: Πίσω από την ιδιοφυΐα | PlanetFootball - Αναλύσεις |  gazzetta.gr

Ο Πεπ δεν έχει πάρει την απόφασή του

“Ως προπονητής καταλαβαίνεις. Αντιλαμβάνεσαι με το ένστικτό σου ποιος παίκτης δεν νιώθει καλά. Εάν νιώθεις πως το μήνυμα που θέλεις να στείλεις περνάει όλο και πιο δύσκολα στην ομάδα τότε βάζεις ένα τέλος.

Θεωρώ πως ο Πεπ είναι πολύ έξυπνος και όταν διαπιστώσει πως αυτά που θέλει να περάσει δεν περνάει τότε θα δει για άλλα πράγματα”, σχολίασε.

Ο Γκουαρδιόλα έχει πει σε αρκετές περιπτώσεις πως θέλει να μείνει στη Σίτι αλλά ότι δεν είναι τώρα η ώρα να αποφασίσει. Θα πρέπει να το κάνει όμως αρκετά σύντομα για να ξέρουν το που… βαδίζουν οι εμπλεκόμενες πλευρές.

Ο Μπεράντα είχε να τονίσει ακόμα πως προτεραιότητα της ομάδας είναι να μιλήσει με τον Πεπ και να διαβεβαιώσει πως νιώθει καλά στον σύλλογο. Εάν υπάρξει άλλη εξέλιξη τότε να δει την διάδοχη κατάσταση. Ο Μπεγκιριστάιν από την πλευρά του πιστεύει πως υπάρχουν περίπου έξι προπονητές ικανοί να διαδεχθούν τον Πεπ Γκουαρντιόλα στη Σίτι. Η Σίτι θα ήθελε να έχει μία απάντηση για το θέμα βέβαια πριν τον Μάιο.

Στις τάξεις των φιλάθλων πάντως υπάρχει η αμφιβολία. Για το εάν πρέπει να μείνει ή όχι στο τιμόνι των “Πολιτών” ο Καταλανός. Για κάθε φίλαθλο που θέλει αλλαγή προπονητή υπάρχουν 4 ή 5 που επιζητούν την παραμονή του Πεπ.

Η συνέντευξη Τύπου που είχε γίνει τον Σεπτέμβριο δεν έδωσε τις απαιτούμενες απαντήσεις. Ωστόσο ο Πεπ είχε να διαχειριστεί την πανδημία, τα προβλήματα στην προετοιμασία συν τους τραυματισμούς. Από την άλλη όσο η Σίτι δεν παίζει καλά αυτό δικαίως ή αδίκως βαραίνει κυρίως τους ώμους του Καταλανού. Με διαπιστώσεις που δεν έχουν πάντα την κατάλληλη επιχειρηματολογία, όμως υπάρχουν. Το 1-0 με την Άρσεναλ ανέδειξε μία εικόνα για το πως πρέπει να είναι η Σίτι στα ματς που κερδίζει. Οργανωμένη, με ρυθμό και με τους παίκτες να καλύπτουν καίρια τα κενά ποδοσφαιριστών όπως οι Ντε Μπρόινε και Λαπόρτ.

Γκουαρδιόλα: Δέχεται 30 γκολ στα νοκ-άουτ μετά τη Μπαρτσελόνα! | Champions  League & Man. City | gazzetta.gr

Ο Γκουαρδιόλα ψάχνει απαντήσεις στο γήπεδο!

Ο Γκουαρδιόλα δεν επανέλαβε την ίδια τακτική. Και αυτό διότι τη συγκεκριμένη τακτική την είχε μόνο για το ματς με την Άρσεναλ. Όμως όταν διάλεξε ίδια 11άδα και δυσκολεύτηκε με την Πόρτο υπήρξε κριτική και ερωτηματικά. Ήταν η πρώτη φορά μετά από 172 αγώνες που διάλεξε την ίδια 11άδα. Γιατί όμως; Τα προβλήματα της Σίτι στην αριστερή πλευρά ήταν ξανά προφανή με τους Κανσέλο και Στέρλινγκ να συγκλίνουν και όχι να παίζουν στη γραμμή. Ο Έρικ Γκαρσία, που ήθελε να φύγει, ξεκίνησε μπροστά από τον Στόουνς, που επιθυμούσε να μείνει. Ο Ρόδρι με τον Γκουντογκάν στο κέντρο.

Ο Αγουέρο έπαιξε το 3ο ματς στη σειρά μετά από μία αποχή 4 μηνών με τραυματισμό και αντιμετώπισε πρόβλημα πριν το ημίχρονο. Ο Μαχρέζ δεν ήταν καλός αλλά έμεινε στο ματς 90 λεπτά. Ο Ζιντσένκο ήταν η 3η αλλαγή πάνω στον Γουόκερ. Ο Στέρλινγκ από την άλλη έχασε τετ α τετ. Υπάρχουν πάντως αρκετές φορές που στον Πεπ αποδίδονται περισσότερες ευθύνες από όσες τους αναλογούν και ας κέρδισε η Σίτι την Πόρτο. Η Μάντσεστερ βέβαια πέρυσι έχασε τον τίτλο, απέκλεισε τη Ρεάλ στο Champions League αλλά έχασε από τη Λυών.

Ένα ακόμα ζήτημα για τη Σίτι είναι πως φέτος η συχνότητα των αγώνων είναι ακόμα μεγαλύτερη από πέρυσι. Οι νίκες με Γουλβς και Άρσεναλ έδειξαν το τι μπορεί να κάνει όμως ήρθε η Λέστερ να της θυμίσει τα σκαμπανεβάσματά της. Οι ισοπαλίες με Λιντς και Γουέστ Χαμ προκάλεσαν προβληματισμό…

Αναφορικά με τον 49χρονο τεχνικό, το σχόλιο συνεχίζει να είναι πως οποιοσδήποτε άλλος τεχνικός στη θέση του θα είχε πίεση, αλλά ο Καταλανός δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Είναι σε έναν σύλλογο που τον πιστεύουν και τον ξέρουν. Οπότε την πίεση που θα είχε κάθε άλλος τεχνικός δεν την έχει. Η Σίτι δεν θα τον απέλυε ποτέ. Ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς το τι έχει πετύχει κυρίως εντός των αγγλικών συνόρων. Υπάρχουν άλλωστε πολλές ομάδες που θα τον ήθελαν όπως η Γιουβέντους.

Ένας εκ των παικτών του Πεπ, ο Φιλ Φόντεν, θεωρεί πως η ομάδα περιμένοντας πίσω παίκτες που είχαν τραυματισμούς, θα γίνει καλύτερη.  Ο 49χρονος δεν ήταν ο πιο χαρούμενος άνθρωπος μετά το 1-1 με τη Γουέστ Χαμ αλλά εξήγησε ορισμένες από τις αποφάσεις του στο παιχνίδι όπως την κούραση του Γουόκερ ή ότι δεν ήταν ευχαριστημένος με τον Γκαρσία. Επίσης ανέδειξε πως η Γουέστ Χαμ δεν είχε ευκαιρίες στο β’ μέρος ενώ η ομάδα του είχε φάσεις.

Είχε δίκιο για τις φάσεις όμως υπάρχουν αναμετρήσεις όπου η Σίτι δυσκολεύεται να κρατήσει το αποτέλεσμα, αν και καλύτερη. Η ελπίδα είναι πως όταν θα έχει άπαντες διαθέσιμους ο Πεπ πως η Σίτι θα βελτιωθεί.

Όσο πιο γρήγορα η Σίτι έχει την απάντησή της και στο γήπεδο αλλά και από τον προπονητή της για το συμβόλαιό του τόσο το καλύτερο…

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This