Επιλογή Σελίδας



Του Θάνου Σαρρή

Τo τελευταίο διάστημα, ένας από τους παράγοντες που κάνουν έξαλλο τον Ντόναλντ Τραμπ είναι το Lincoln Project, μια πολιτική πρωτοβουλία από Ρεπουμπλικανούς, η οποία στοχεύει να εμποδίσει την επανεκλογή Τραμπ. Το γκρουπ σχηματίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019 από αρκετούς γνωστούς Ρεπουμπλικανούς, κάποιοι εκ των οποίων είχαν δουλέψει στο παρελθόν σε πολιτικές εκστρατείες. Αρκετές από τις διαφημίσεις του στοχεύουν απευθείας στον πρόεδρο και τις πολιτικές του, με τον ίδιο να αποκαλεί τους εμπνευστές του «σκουπίδια». Μία από αυτές τις διαφημίσεις, η οποία σε ελάχιστες μέρες είχε εκατομμύρια προβολές, βασίστηκε στα λόγια του Ντοκ Ρίβερς, του τότε προπονητή των Λος Άντζελες Κλιπερς και νυν των Φιλαδέλφεια 76ερς, ο οποίος, αφαιρώντας τη μάσκα του που έγραφε «Ψηφίστε», υποστήριξε: «Δεν χρειάζεται να είσαι μαύρος για να είσαι εξοργισμένος, χρειάζεται να είσαι Αμερικανός και εξοργισμένος. Πώς τολμούν οι Ρεπουμπλικανοί να μιλούν για φόβο; Εσείς είστε που θα έπρεπε να φοβάστε. Είναι εκπληκτικό το πώς συνεχίζουμε να αγαπούμε αυτή τη χώρα, χωρίς εκείνη να μας το ανταποδίδει». Ο γιος πρώην αστυνομικού, Ρίβερς, αναφερόταν στις δολοφονίες των Τζορτζ Φλόιντ και Μπριόνα Τέιλορ από τις αρχές, οι οποίες αποτέλεσαν την αφορμή για μεγάλη κινητοποίηση από τους αθλητές του μεγαλύτερου πρωταθλήματος μπάσκετ στον κόσμο.

Υπολογίζεται ότι το 80% των παικτών του ΝΒΑ είναι μαύροι. Η Αμερικανική Λίγκα αποδείχθηκε ως μία από τις πιο προοδευτικές του κόσμου, με τους παίκτες και τους προπονητές να μιλούν ανοιχτά κατά της αστυνομικής καταστολής και κατά του θεσμικού ρατσισμού που κυριαρχεί στα σώματα ασφαλείας της χώρας τους. Δεν ήταν μόνο τα μηνύματα στις φανέλες και οι δηλώσεις. Αρκετοί πήραν μέρος σε διαδηλώσεις, ενώ οι Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο δεν βγήκαν ποτέ στο παρκέ για τον αγώνα με τους Μάτζικ, αψηφώντας τις όποιες συνέπειες και από κοινού έστειλαν το μήνυμά τους: «Οι τελευταίοι τρεις μήνες έριξαν φως στις συνεχιζόμενες φυλετικές αδικίες που αντιμετωπίζουν οι αφροαμερικανικές μας κοινότητες. Οι πολίτες της χώρες έχουν χρησιμοποιήσει τις φωνές και τις πλατφόρμες τους για να μιλήσουν για όσα πηγαίνουν λάθος».

Ο δρόμος του ΛεΜπρον

Η ψήφος είναι μία από αυτές τις πλατφόρμες και με τις εκλογές να πλησιάζουν, μοιάζει καθοριστική. Το «vote» του Ντοκ Ρίβερς δεν ήταν το μοναδικό. Ο σούπερ σταρ του ΝΒΑ, Λεμπρόν Τζέιμς, δεν αρκέστηκε στο τέταρτο δαχτυλίδι πρωταθλητή που φόρεσε φέτος.Δημιούργησε μαζί με διάφορες προσωπικότητες από τον αθλητικό και τον καλλιτεχνικό χώρο την εκστρατεία «More Than A Vote», η οποία στόχο την καταπολέμηση της «συστηματικής, στοχευμένης καταπίεσης των ψηφοφόρων» και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μαύρων. «Ξέρω ότι είμαστε εδώ για να παίξουμε το παιχνίδι, αλλά δεν ξεχνώ αυτά που είναι σημαντικά», είπε ο ΛεΜπρον κατά τη διάρκεια των φετινών playoffs στη «φούσκα» της Disney World, για να προσθέσει: «Το More than a vote έχει να κάνει με την προστασία των μαύρων ψηφοφόρων και με την καταπίεση για όλους τους ψηφοφόρους που υπάρχει στις κοινότητές μας. Πάντα μιλάμε για αλλαγή και τώρα έχουμε μια ευκαιρία. Έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε μια πραγματική αλλαγή προς το καλύτερο».

Ο «Βασιλιάς» έδειξε τον δρόμο κι αρκετοί τον ακολούθησαν. Η Ένωση Καλαθοσφαιριστών ανακοίνωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων έχουν δικαίωμα ψήφου έχουν πλέον εγγραφεί στα εκλογικά μητρώα και για να γίνει αυτό το ίδιο το άθλημα έβαλε τα δυνατά του. Η εφαρμογή για τα κινητά των παικτών στη διαδικασία των playoffs, πέραν των οδηγιών για το πώς θα κινηθούν στη «φούσκα», είχε και οδηγίες για την εγγραφή τους. Πάνω από τα μισά γήπεδα ΝΒΑ της χώρας θα χρησιμοποιηθούν ως εκλογικά κέντρα, ενώ η καμπάνια του ΛεΜπρον έχει ήδη προσλάβει 20.000 εργαζόμενους για την ημέρα των εκλογών, οι οποίοι θα βρίσκονται διάσπαρτοι στα κέντρα.

Ένα διαφορετικό κίνημα

Ο ΛεΜπρον και οι υπόλοιποι πρωτεργάτες της κίνησης ήξεραν ότι δεν μπορούν να τα καταφέρουν μόνοι τους, έτσι απευθύνθηκαν σε ειδικούς. Ο Μάικλ Τάιλερ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του «More Than A Vote» ήταν διευθυντής επικοινωνίας στην εκστρατεία του Κόρι Μπούκερ για το χρίσμα των Δημοκρατικών, ενώ η Αντίσου Ντεμίσι, εκτελεστική διευθύντρια, «έτρεχε» την εθνική εκστρατεία του Μπούκερ, καθώς εκείνη του Νιούσομ για την περιφέρεια της Καλιφόρνια. «Αυτοί οι αθλητές, όπως όλοι οι υπόλοιποι, αισθάνονταν έναν συνδυασμό παράλυσης -επειδή ήταν ανήμποροι να κάνουν κάτι-, οργής και απογοήτευσης», υποστήριξε ο  Μάικλ Τάιλερ, προσθέτοντας: «Πιστεύω πως έψαχναν ενεργά έναν τρόπο για να διοχετεύσουν όλα αυτά τα συναισθήματα. Νομίζω ότι αυτό κάνει το συγκεκριμένο κίνημα πολύ διαφορετικό. Δεν έχει να κάνει απλά με την ευαισθητοποίηση».

Οι ομάδες δεν έχουν μείνει έξω από τον χορό. Το Γκόλντεν Στέιτ, η Ατλάντα και το Ντιτρόιτ πραγματοποίησαν έναν πρωτότυπο διαγωνισμό εκτός παρκέ, για το ποια ομάδα θα επιδείξει περισσότερους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους που την υποστηρίζουν. Οι Χοκς και κάποιες άλλες ομάδες θα αποζημιώσουν τους εργαζόμενούς τους που θα πάνε να ψηφίσουν ή να εμπλακούν με οποιονδήποτε τρόπο στη διαδικασία της 3ης Νοεμβρίου, ενώ η ομάδα της Ατλάντα ήταν η πρώτη που έθεσε το γήπεδό της στη διάθεση της εκλογικής διαδικασίας, για να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες. Ήδη από τα γεγονότα του καλοκαιριού, ο CEO της, Στιβ Κούνιν, είχε δηλώσει: «Είδατε όλη τη νεανική ενέργεια στους δρόμους και τον κόσμο να διαμαρτύρεται. Όμως ο μόνος τρόπος για να πετύχουμε πραγματική αλλαγή είναι η ψήφος».
Οι ίδιοι οι παίκτες συνεχίζουν τη στήριξη, ακόμα και τώρα που το πρωτάθλημα έχει ολοκληρωθεί. Ο Στεφ Κάρι εμφανίστηκε μαζί με τη σύζυγό του σε βίντεο του εθνικού συνέδριου των Δημοκρατικών για να υποστηρίξει τον Μπάιντεν, είναι ιδιαίτερα δραστήριος στα μηνύματα παρακίνηση για ψήφο και άλλοι παίκτες, όπως ο αρχηγός των Χιτ, Ουντόνις Χάσλεμ, που ποτέ στο παρελθόν δεν είχε ασχοληθεί με τη διαδικασία της ψήφου και με την πολιτική, το έχουν πάρει πολύ ζεστά. «Στο σπίτι μου δεν γινόταν ποτέ συζήτηση για την ψήφο. Ποτέ και στο σχολείο, ή όταν έβγαινα με τους φίλους μου. Απλά δεν υπήρχε ποτέ αυτή η κουβέντα. Οπότε, για να καταφέρω να γίνω ηγέτης σε αυτό το πρωτάθλημα και στην ομάδα μου έπρεπε να μορφωθώ». Ο Χάσλεμ ήταν αντίπαλος με τον ΛεΜπρον στους φετινούς τελικούς του ΝΒΑ, αλλά συμπαίκτης του στην καμπάνια.

Η ώρα της αλλαγής

Όσο για τον Τραμπ; Στα πρόσωπα των παικτών βρήκε νέους εχθρούς. Ο Αμερικανός πρόεδρος πορεύεται για την νέα εκλογική αναμέτρηση με το σύνθημα «νόμος και τάξη», οπότε εκείνοι που έθιγαν το ζήτημα της αστυνομικής βίας δεν θα μπορούσαν παρά να βρίσκονται αντίπαλοί του. Έγραψε στο twitter ότι το ΝΒΑ έχει «παραγίνει πολιτικό και γι’ αυτό έχουν πέσει τα νούμερά», ενώ προειδοποίησε το αμερικανικό ποδόσφαιρο και το μπέιζμπολ να μην ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, γιατί θα τους συμβεί το ίδιο. Η ίδια η πραγματικότητα, βέβαια, τον διέψευσε για μια ακόμα φορά, καθώς παρά την αλλαγή του προγράμματος και την διεξαγωγή των playoffs μέσα στο καλοκαίρι, 9 αγώνες του ΝΒΑ βρέθηκαν στο Top-10 των αθλητικών γεγονότων με την μεγαλύτερη προβολή. Μετά την κατάκτηση του τίτλου από τους Λέικερς, όταν οι περισσότεροι έστελναν συγχαρητήρια στον ΛεΜπρον και στην ομάδα, ο Τραμ «ανέβασε» μια φωτογραφία με τον ηγέτη των «Λιμνάνθρωπων» να είναι απογοητευμένος και έγραψε ξανά για «μηδενικό ενδιαφέρον» και για χαμηλά τηλεοπτικά ποσοστά. Όταν όλος ο πλανήτης, ασχολούταν με το επίτευγμα της ομάδας του Λος Άντζελες.
Είναι δεδομένο πως αν υπήρχαν αυτόν τον καιρό αγώνες του ΝΒΑ, οι πρωτοβουλίες θα ήταν περισσότερες. Οι παίκτες, άλλωστε, έδειξαν στο διάστημα των playoffs ότι η φωνή τους ακούγεται πιο δυνατή από ποτέ. Μένει να δούμε αν τελικά η επιρροή τους είναι τόσο μεγάλη ώστε να οδηγήσει τον κόσμο στις κάλπες. Όπως αναφέρεται, άλλωστε, σε ένα από τα κεντρικά μηνύματα της καμπάνιας του ΛεΜπρον,  «η αλλαγή δεν μπορεί να επιτευχθεί κοιτάζοντας τον αγώνα έξω από τον αγωνιστικό χώρο»…

Πηγή: Το Κουτί της Πανδώρας

Pin It on Pinterest

Shares
Share This