Επιλογή Σελίδας



Του Γιάννη Ζωιτού

Το 2015 ο Λεμπρόν Τζέιμς υπέγραφε την πιο πρόσφατη σύμβαση συνεργασίας του με τη Nike. Άλλη δεν πρόκειται να υπάρξει στο μέλλον. Είχε διαρρεύσει από τότε, χωρίς να επαληθευτούν οι όροι, πως η διάρκεια του νέου συμβολαίου είναι ισόβια και το αντίτιμό του -για μια τέτοια δέσμευση- υπερβεί, ενδεχομένως, το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Τι άλλο, δηλαδή, ν’ αξιώσουν οι δύο πλευρές; Η μία είχε την αποκλειστικότητα εσαεί και η άλλη το χρήμα.

Προκειμένου, βέβαια, η εμπορική και όχι μόνο σχέση του με τον κολοσσό της αθλητικής ένδυσης φτάσει στην κορύφωσή της, το ‘πριγκιπόπουλο’ του 2003 (πριν δηλαδή του απονεμηθεί το στέμμα του βασιλιά) είχε προτιμήσει ν’ απορρίψει μια κατά 28 εκατομμύρια ανώτερη προσφορά από την Reebook. Είχε στο μεσοδιάστημα πειστεί ότι, μολονότι θ’ άφηνε στην άκρη τα 115 εκατομμύρια της ανταγωνίστριας εταιρίας που τόσο τον ήθελε ως συνέχεια του Σακίλ και του Άιβερσον, τα (όχι αμελητέα) 87 εκατομμύρια ήταν μια ισχυρή βάση για να κερδίσει πολλά περισσότερα μελλοντικά από την εκμετάλλευση του ονόματός του. Επιλογή που εκ των υστέρων αποδείχθηκε σοφή. Σαν να έβλεπε το μέλλον του.

Ούτως ή άλλως η Nike σκόπευε να ποντάρει πολλά και να ‘χτίσει’ πάνω στον Λεμπρόν, έχοντας διακρίνει εκ των προτέρων τη δύναμη της εικόνας του, και δεν θα ‘χανε καθόλου χρόνο, ψάχνοντας εξ αρχής την απόσβεση των χρημάτων που είχε μόλις επενδύσει. Αφότου κλείδωσε το ιστορικό deal, η δημιουργική ομάδα έπιασε άμεσα δουλειά και μπήκε τη διαδικασία της σχεδίασης του πρώτου sneaker με την υπογραφή του Τζέιμς. Αν και αυτό δεν έφερε επισήμως το όνομά του, το Nike Air Zoom Generation του 2003 θεωρείται μέχρι σήμερα το ‘LeBron 1’. Ένα παπούτσι με απόλυτα ‘τετράγωνη λογική’, που είχε ως έμπνευση από το αμάξωμα του H2 Hummer κατοχής του Νο1 του draft, και επικεντρωμένο στην ανθεκτικότητα και στην αντικραδασμική προστασία σε παιχνίδι μεγάλης διάρκειας.

Από εκείνη τη σειρά, την πρώτη απ’ όσες ακολούθησαν μέχρι σήμερα, ο Λεμπρόν ταυτίστηκε απόλυτα με το ‘First Game’. Το ασπροκόκκινο ζευγάρι με την ασημί λεπτομέρεια στη φτέρνα που κυκλοφόρησε σε μειωμένες ποσότητες για ν’ αποκτήσει τη σπανιότητα και την αξία που του άρμοζε. Ένα ζευγάρι που παρόλα αυτά ο Τζέιμς δεν το φόρεσε στο πρώτο παιχνίδι του στο ΝΒΑ, στις 29 Οκτωβρίου του 2003, πριν από 17 χρόνια. Οι Καβαλίερς είχαν αρχίσει εκείνη τη σεζόν με τρία παιχνίδια στη Δύση και σ’ αυτό με τους Κινγκς στο Σακραμέντο ο 19χρονος ρούκι είχε φορέσει το ‘QS’: την ασπρόμαυρη εκδοχή του μοντέλου.

Η σύγχυση για το αν ή οχι το ‘First Game’ φορέθηκε στο ντεμπούτο του Λεμπρόν προκλήθηκε μελλοντικά, διότι η Nike είχε προγραμματίσει η ‘πρεμιέρα’ του να γίνει στο Κλίβελαντ, με συνέπεια το λανσάρισμα να καθυστερήσει κατά μία εβδομάδα και να έρθει στο εντός έδρας ματς με τους Ντένβερ Νάγκετς του Καρμέλο Άντονι. Ούτε αυτό πάντως, όπως το προηγούμενο, είχε συνδυαστεί με νικηφόρο αποτέλεσμα για τους Καβς. Μάλιστα ο Τζέιμς είχε μείνει στους 7 πόντους από 3/11 σουτ.

Ο Λεμπρόν Τζέιμς στο πρώτο παιχνίδι του στο Κλίβελαντ

Κάμποσα από επόμενα sneakers με την υπογραφή του αποδείχθηκαν πολύ πιο γούρικα.

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This