Επιλογή Σελίδας

Της Νίκης Μπάκουλη

Αν αναζητήσεις τη λέξη ‘jota’ στο Google, κατ’ αρχάς θα σε ενημερώσει πως είναι ουσιαστικό και μετά ότι πρόκειται για φολκ χορό της βόρειας Ισπανίας, που απασχολεί ζευγάρια, καστανιέτες και ειδικά κοστούμια. Στη Βαλένθια, το πάλαι ποτέ τον χόρευαν στις κηδείες. Aκριβώς από κάτω, θα διαβάσεις για τον Diogo Jota (Ντιόγκο Ζότα) και το hat trick που έκανε στο 5-0 της Λίβερπουλ επί της Αταλάντα, στην Ιταλία.

Μετά το παιχνίδι του είπαν ‘έχεις βάλει 6 γκολ σε 4 ματς του φετινού UEFA Champions League. Παίζεις το καλύτερο ποδόσφαιρο της καριέρας σου;’. Απάντησε “παίζω στην καλύτερη ομάδα της μέχρι τώρα καριέρας μου. Αυτό είναι το μόνο βέβαιο“. Μετά εξήγησε πως “το να σκοράρω είναι ο τρόπος που έχω για να παίζω ποδόσφαιρο. Και προφανώς είμαι χαρούμενος που βάζω γκολ και η ομάδα μου νικά“. Αν δεις το video, θα παρατηρήσεις ότι σκόραρε με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Ποιο ήταν το αγαπημένο του; “Το πρώτο, γιατί ήταν αυτό που ‘ξεκλείδωσε’ το παιχνίδι. Για όλες τις ομάδες είναι σημαντικό να σκοράρουν πρώτες και να παίρνουν τον έλεγχο του αγώνα“. Και πώς είναι να παίζει δίπλα στους Μανέ και Σαλάχ; “Όλοι ξέρουμε ότι πρόκειται για παίκτες παγκοσμίου βεληνεκούς. Όταν τους έχεις δίπλα σου, κάνουν πιο εύκολη τη δική σου δουλειά“. Τώρα ακολουθεί η Μάντσεστερ Σίτι, στο πιο σημαντικό παιχνίδι της 8ης αγωνιστικής στην Premier League. “Αν καταφέρουμε να μη δεχθούμε γκολ και σε αυτό το ματς, είναι σίγουρος πως θα νικήσουμε“.

Η ιστορία δεν ήταν αυτή από τον πρόλογο

Ο Ζότα δεν ήταν από την αρχή ο τύπος που απέκτησαν οι πρωταθλητές Αγγλίας, για να παίξει δίπλα στους Μανέ και Σαλάχ. Αυτό που έκανε ο Γιούργκεν Κλοπ ήταν να αγοράσει κατ’ αρχάς τον Κώστα Τσιμίκα από τον Ολυμπιακό για 16.500.000 ευρώ (το συμβόλαιο του παίκτη με το club του δίνει 55.000 ευρώ την εβδομάδα) και μετά να προσθέσει τους Τιάγκο και Ντιόγκο Ζότα, δίνοντας και για τους δύο 78 εκατομμύρια ευρώ. “Ο στόχος ήταν να προσθέσει στο ρόστερ δημιουργία και δύναμη, με τον Τσιμίκα να προορίζεται για ρεζέρβα του Άντι Ρόμπερτσον“.

Εν αντιθέσει με τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων αυτού του πλανήτη, το 2020 είναι η χρονιά του Ζότα: στις 13 Αυγούστου έμαθε πως θα γίνει πατέρας. Στις 19 Σεπτεμβρίου μάθαμε ότι έγινε παίκτης της Λίβερπουλ και τη σήμερον ημέρα κυκλοφορεί ως ο νέος σταρ των ‘κόκκινων’.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

After another great season we are delighted to announce that we are waiting our 1st baby ? #feb2021?

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Diogo Jota (@diogoj_18) στις

Ο Τιάγκο προορίστηκε για παρτενέρ του Τζόρνταν Χέντερσον (καλύτερα, για ανταγωνιστής στο χώρο του κέντρου), με τους ειδικούς να εκτιμούν πως μπορεί να δώσει κάτι διαφορετικό στο κέντρο, χάριν της ικανότητας του στη δημιουργία. Οι Τσιμίκας και Ζότα θα πρόσφεραν βάθος στην άμυνα και την επίθεση, όπως θα ανταγωνίζονταν για μία θέση -και τελικά μέσω των προπονήσεων θα γίνονταν όλοι καλύτεροι, όπως εντάσσονταν στο mantra της Λίβερπουλ που είναι ‘δεν μπορούμε να νικήσουμε μόνοι μας, δεν μπορούμε να επιτύχουμε τίποτα μόνοι μας’. Ο Κλοπ είχε φροντίσει να εξηγήσει, στα τέλη του Σεπτέμβρη πως και οι τρεις ήλθαν σε ομάδα που ήδη δουλεύει αρκετά καλά. Οπότε δεν βιαζόμαστε να ενταχθούν, δεν υπάρχει λόγος να τους πιέσουμε. Και αυτό είναι κάτι που μας αρέσει πολύ, το ότι μπορούμε να τους εμφανίσουμε την κατάλληλη στιγμή, στην κατάλληλη συνθήκη“.

Στις 24/9 ήταν η στιγμή να δώσει ο κόουτς την πρώτη ευκαιρία στον Τσιμίκα και τον Ζότα, στο ματς με τη Λίνκολν Σίτι, για το Carabao Cup (αυτή η διαδικασία τελείωσε με τη Λίβερπουλ να νικά 7-2). Ο διεθνής Έλληνας είχε παίξει 90 λεπτά, ως αριστερό μπακ (στη θέση του Ρόμπερτσον που έλειπε με τραυματισμό) και ο Κλοπ είχε πει “δεν ήταν εύκολο παιχνίδι, καθώς ο αντίπαλος μας έκλεισε τους χώρους. Ο Κώστας είναι πραγματικά καλός παίκτης και νομίζω είδατε πράγματα από εκείνον. Αλλά πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτό που κάνουμε, κάτι που είναι φυσιολογικό“. Ο Ζότα μπήκε ως αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο, πέντε μέρες μετά τη μετακόμιση του από τη Γουλβς. “Eίχε μια λογική να τον αφήσω στον πάγκο να δει πώς παίζουμε  -αφότου είχε δει διάφορα παιχνίδια στην τηλεόραση. Ήθελα να του δώσω μόνο 30 λεπτά, αλλά τελικά έπαιξε λίγο περισσότερο (35′). Ενεπλάκη σε πολλές καταστάσεις και όλοι είδαν δείγματα του τι μπορεί να κάνει για εμάς”.

Οι εκτιμητές (βλ. ρεπόρτερ) είχαν γράψει πως “ο Τσιμίκας έκανε επτά σουτ, σε παιχνίδι που η Λίβερπουλ είχε την πλήρη κυριαρχία της μπάλας. Εξ αυτών δημιούργησε μία ευκαιρία για συμπαίκτη του. Δύο κατέληξαν στα χέρια του γκολκίπερ και 4 έτυχαν απάντησης των αμυντικών. Στην άμυνα ‘υπήρχαν στιγμές που έπρεπε να είναι σε μεγαλύτερη εγρήγορση και πιο επίμονος”. Για τον Ζότα σημείωσαν ότι ήταν αυτός που έδωσε την ασίστ για το έκτο γκολ, ενώ επιδίωξε να δημιουργήσει και μια ευκαιρία για τον εαυτό του, νικώντας τον Νάμπι Κεϊτά, με εξαιρετική κίνηση. “Χρησιμοποιήθηκε ως επιθετικός από τα αριστερά, σε σύστημα 4-3-3, αλλά όπως και ο Μανέ επέτρεψε στον Τσιμίκα να παρέχει το εύρος. Υπήρξαν και φορές που πήγε πίσω να αλλάξει πάσες ή να κινηθεί στις περιοχές του κέντρου“.

Ο Ζότα έγινε απειλή του Φιρμίνο

Mέχρι τη σήμερον ημέρα, ο Ζότα έχει παίξει σε 10 ματς, σε όλες τις διοργανώσεις και έχει σκοράρει 7 γκολ. Άπαξ και πάτησε το πόδι του στο γήπεδο, δεν έχει χάσει ματς. Στην εκπομπή της Virgin Media Sport για το UEFA Champions League ο Κιθ Άντριους (πρώην παίκτης -ο νεαρότερος αρχηγός της Γουλβς, σε έναν αιώνα- και νυν ασίσταντ στην εθνική της Ιρλανδίας) εξήγησε πως μετά τον οίστρο που ‘χει τις τελευταίες αγωνιστικές ο Πορτογάλος “πρέπει να συνεχίζει να παίζει, για να μείνει σε ρυθμό. Άρα δύσκολα δεν θα τον δούμε στο ντέρμπι με τη Σίτι. Άρπαξε την ευκαιρία που του δόθηκε και με τα δυο χέρια και προσφέρει ό,τι χρειάζεται το club του‘. Αν παίξει, θα πάρει τη θέση του Ρόμπερτ Φιρμίνο (έμεινε στον πάγκο, στην Ιταλία) “o oποίος προσφέρει άλλα πράγματα σε ένα παιχνίδι και συνηθίζει να ξεχωρίζει στα πιο δύσκολα και απαιτητικά ματς“.

Να δούμε πώς κύλησε η ιστορία του Ζότα έως το τέταρτο διαδοχικό παιχνίδι στο οποίο σκόραρε, παίζοντας σε τρίτη διαφορετική θέση.

Η εξέλιξη του Ντιόγκο Τζότα

Στο ίδιο διάστημα, ο Τσιμίκας είχε πρόβλημα στους προσαγωγούς που τον κράτησε εκτός από τις 25/9 έως τις 11/10. Είχε προηγηθεί θετικό τεστ σε Covid-19 (και 6 μέρες απομόνωσης) και όλα αυτά είχαν ως συνέπεια να μην έχει κάνει ακόμα ντεμπούτο στην Premier League (τέσσερις φορές δεν ήταν στην αποστολή, μια ήταν στον πάγκο και δυο δεν ήταν καν στο γήπεδο -ως τραυματίας). Στο UEFA Champions League έκανε πρεμιέρα το βράδυ της Τρίτης 3/11, όταν μπήκε για 8 λεπτά στο ματς με την Αταλάντα. Να θυμίσω πως προερχόταν από τραυματισμό και είχε καταφέρει να ‘βγάλει’ το πλήρες πρόγραμμα προπόνησης παραμονές της πτήσης για την Ιταλία (αυτή έγινε το απόγευμα της Δευτέρας).

Παρεμπιπτόντως, να σου πω και για τον Τιάγκο ότι από την περασμένη εβδομάδα έχει αρχίσει ατομικές προπονήσεις, μετά το πρόβλημα με το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο γόνατο, στις 17/10. Είχαν προηγηθεί δυο εβδομάδες καραντίνας, καθώς είχε βρεθεί θετικός στο Covid-19. Χτύπησε στο γόνατο, τρεις μέρες μετά την επιστροφή του στο πρόγραμμα της ομάδας του.

Nα επιστρέψουμε όμως, στον πρωταγωνιστή της βραδιάς του 5-0 της Λίβερπουλ: τον Diogo José Teixeira da Silva που είναι γνωστός ως Ντιόγκο Zότα -με το Zότα να είναι ο τρόπος προφοράς του ‘J’ στη χώρα του και όλο μαζί το όνομα με το οποίο ‘κυκλοφορεί’, η συντομία του ‘Ντιόγκο Χοσέ’. Αυτό το παιδί λοιπόν, γεννήθηκε στις 4/12 του 1996 στο Mασαρέλος της Πορτογαλίας, την πόλη που είναι γνωστή ως ‘η έδρα του Πανεπιστημίου του Πόρτο’, με ό,τι συνεπάγεται αυτού (σε καταστήματα, εστιατόρια και μπαρ). O παίκτης του Χόρχε Μέντες (σιγά μην του ξέφευγε) αποφάσισε στα 9 (2005) να μην παίζει ποδόσφαιρο μόνο με τους φίλους του, αλλά να πάει σε ομάδα. Ήταν η τοπική Gondomar, που λειτουργεί στην περιοχή της FC Πόρτο.

Στα 17 πήγε στην Πάσος ντε Φερέιρα, club γνωστό για την εξέλιξη των ταλαντούχων νεαρών. Υπό τις οδηγίες του Ρούμπεν Καρβάλιο, στην U17 έκανε θραύση. Ένα σαββατοκύριακο η παρέα του είχε δυο ματς με την ίδια ομάδα. Στο πρώτο ο Τζότα έβαλε τρία γκολ. Στο δεύτερο μπήκε ως αλλαγή στο β’ ημίχρονο και σκόραρε άλλα δύο. Στα 18 ήταν μέλος της πρώτης ομάδας. Έκανε ντεμπούτο στις 19/10 του 2014, στο 4-0 επί της Ατλέτικο SC, για το κύπελλο. Για πρώτη φορά πάτησε το πόδι του στη Liga NOS στις 20/2 του 2015 -ως αλλαγή στο τέλος του ματς με την Βιτόρια ντε Γκιμαράες. Στις 17 του Μάη έγινε ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου του (σε ματς με την Ακαντέμπικα ντε Κοϊμπρα).

Εν συνεχεία πήρε ένα ρεκόρ που κρατούσε ο Κριστιάνο Ρονάλντο: αυτό του νεαρότερου σκόρερ δυο γκολ, στην ελίτ των πορτογαλικών πρωταθλημάτων. Στις 20/1 του 2019 έριξε τον CR7 και από μια άλλη κορυφή: αυτή του νεαρότερου Πορτογάλου που έκανε hat trick στην Premier League. Ο Ρονάλντο ήταν 22, όταν έβαλε τρία γκολ στη Νιούκαστλ το Γενάρη του 2008 και 295 μεγαλύτερος από τον Zότα και τη δική του τριπλέτα στο παιχνίδι της Γουλβς με τη Λέστερ, όταν έδωσε στη Γουλβς το πρώτο hat trick στην Premier League -και το πρώτο μετά εκείνου του Τζον Ρίτσαρντς στη Football League First Division τον Οκτώβριο του 1977.

Δηλαδή, είχε γυρίσει μόνος του το ματς που έληξε 4-3. Σε πέντε αγώνες της PL είχε μετρήσει πέντε γκολ. Θέλω να σου πω του ‘χει ξανασυμβεί να πάθει τον οίστρο που απολαμβάνει τώρα.

Στις 14/10 του τρέχοντος έτους, ο Zότα ήταν ο τύπος που κάλυψε το κενό του CR7, στο παιχνίδι της Πορτογαλίας με τη Σουηδία στο πλαίσιο των προημιτελικών του UEFA Nations League -με τον σταρ να ‘χει βρεθεί θετικός σε Covid-19. Έβαλε και ένα από τα δυο γκολ της ομάδας του, κατόχου του πρώτου τίτλου του Nations League, στο πρώτο ημίχρονο (αποτέλσμα 3-0), ως παρτενέρ των Μπερνάντο Σίλβα, Μπρούνο Φερνάντες και Ζοάο Φέλιξ. Δεν ξέρω αν κατάλαβες, αλλά ό,τι ζει έρχεται σε απόλυτη αρμονία με όσα βιώνει στη Λίβερπουλ. Σημείωσε σε παρακαλώ, πως το πρώτο γκολ με το εθνόσημο στο στήθος, στην ανδρών το έβαλε στις 5/9 του 2020, στο 4-1 επί της Κροατίας (για το Nations League).

Επειδή δεν μου αρέσει να αφήνω κενά, τη σεζόν 2015-16 πρόσφερε στην Πάκος 14 γκολ και 10 ασίστ (ως εξτρέμ) σε όλες τις διοργανώσεις. Έγινε ο πρώτος παίκτης που είχε μια ντουζίνα γκολ, πριν γίνει 20 χρόνων. Στα 19 αναδείχθηκε και ‘καλύτερος νέος παίκτης’ της Liga NOS, ενώ επελέγη για την εθνική που εκπροσώπησε το έθνος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο. Στην πόρτα του έσπευσαν ουκ ολίγοι. Εκείνος διάλεξε να πάει στην Ατλέτικο Μαδρίτης που έδωσε 7.2 εκατομμύρια ευρώ. Δυο μήνες μετά (τον Αύγουστο) εστάλη ως δανεικός στην Πόρτο και την 1η του Οκτώβρη έκανε hat trick στο πρώτο ημίχρονο του 4-0 με τη Νασιονάλ. Συνολικά, σε 38 ματς σκόραρε 9 φορές.

Η Ατλέτικο επέλεξε να του δώσει άλλη μια εμπειρία, τον Ιούλιο του 2017 όταν τον έστειλε στη Γουλβς, ως δανεικό. Δεν ήταν η μόνη προοπτική. Ήταν όμως, αυτή που ήθελε ο παίκτης -γιατί στη Γουλβς ήταν ο συμπατριώτης του Ρούμπεν Νέβες και εκεί θα συνεργαζόταν με τον, επίσης συμπατριώτη του, Νούνο. Στην Πορτογαλία τον είπαν ‘τρελό’ που άφηνε τη μεγαλύτερη ομάδα της χώρας του, για μία της δεύτερης κατηγορίας της Αγγλίας.

Αυτήν τη φορά στο deal υπήρχε και δικαίωμα αγοράς. Ενεργοποιήθηκε το Γενάρη του 2018 και ενώ έμεναν τρία χρόνια στο συμβόλαιο του. Είχε προσφέρει στην αγγλική ομάδα 12 γκολ σε 31 παιχνίδια, στη διαδρομή για την κορυφή του Championship και την επιστροφή στην Premier League. Ήταν 21 και είχε γίνει 29 φορές βασικός.

Μεταξύ των πολλών που έκανε με τη Γουλβς ήταν να βάλει το πρώτο γκολ σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, μετά τον Οκτώβρη του 1980, στις 25/7 του 2019, στο 2-0 επί της Κρουσέιντερς, για το δεύτερο προκριματικό γύρο του UEFA Europa League. Στο τελευταίο ματς των ομίλων, με την Μπεσίκτας μπήκε ως αλλαγή στο 56ο λεπτό και έδωσε το πρώτο από τα τρία γκολ που έβαλε (σε 11 λεπτά), 72” αργότερα. Στις 20/2 έκανε ένα ακόμα hat trick με την Εσπανιόλ, για το πρώτο ματς των ’32’. Τον περασμένο Μάρτιο έγινε μια ‘σφαγή’ για το ποιος θα τον πάρει, με τους Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ και Ατλέτικο Μαδρίτης να είναι στο ‘παιχνίδι’. Ναι, η ομάδα που τον είχε πουλήσει το 2018, αποφάσισε πως τον θέλει πίσω και έδινε 33.250.000 ευρώ για να τον πείσει. Όταν εμφανίστηκε η Λίβερπουλ, είχαμε το ‘νικητή’.

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This