Επιλογή Σελίδας

Του Νίκου Παπαδογιάννη

Ο Ολυμπιακός έπαιξε στο ντέρμπι με τους δύο σημαντικότερους παίκτες του τραυματίες, αλλά είχε σχέδιο, θάρρος και λύσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη τις δωδεκάδας του. Ο Παναθηναϊκός εμφανίστηκε πλήρης και με έναν από τους κορυφαίος Ευρωπαίους φόργουορντ στην αρχική του πεντάδα, αλλά έμοιαζε με ξεκούρδιστο ρολόι και κουβάλησε 7-8 φαντάσματα.

Ποιος εκπλήσσεται λοιπόν από τη νίκη των «ερυθρολεύκων»; Περισσότερο ξαφνιάζει το ισχνό +8 και η αμφίρροπη τραμπάλα των πρώτων 35 λεπτών, παρά το τελικό αποτέλεσμα.

Ο Παναθηναϊκός αδίκησε τον εαυτό του απόψε, αλλά ο Ολυμπιακός έχει τους μηχανισμούς για να απορροφά κραδασμούς και να κρύβει κενά ή αδυναμίες, ιδίως όταν παίζει μπροστά στο κοινό του.

Η συνοχή που τον διακρίνει είναι ένα όπλο που θα ζήλευαν ακόμα και ομάδες ανώτερες από τον πρωταθλητή Ελλάδας. Δεν νομίζω ότι κάποια από αυτές θα τον ήθελε για αντίπαλο στα πλέι-οφ.

Βεβαίως, ο Ολυμπιακός θα πρέπει πια να θεωρείται φαβορί για το πλεονέκτημα έδρας, αφού άφησε πίσω δύο (ουσιαστικά τρία) σκαλοπάτια τον Παναθηναϊκό , τρία τη Νταρουσάφακα με διπλό στην Τουρκία, τρία την Εφές και τον Αστέρα, ένα τη Φενέρμπαχτσε, ενώ περιμένει την ισόβαθμη Βασκόνια στον Πειραιά, έτοιμος να κάνει 2-0 και με αυτήν.

Εκτός της ΤΣΣΚΑ, δεν υπάρχει άλλη ομάδα που να πετάει ψηλότερα από τους «ερυθρόλευκους». Την ισόβαθμη Ρεάλ την έχει και αυτήν στο Φάληρο. Και πού να μην είχαν και τόσα προβλήματα, ε;

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με 4 λάθη στο πρώτο δίλεπτο, μέτρησε 0/6 τρίποντα μέχρι να σπάσει το ρόδι και είδε το κουαρτέτο των καλών του σκόρερ να εκτοξεύει αμέτρητα τούβλα πριν την ανάπαυλα (2/15 σουτ).

Σημάδεψε όμως με επιμονή τα σημεία όπου είχε πλεονέκτημα, κυνήγησε πολύ στην άμυνα με μπροστάρη τον Παπανικολάου, ταμπουρώθηκε πίσω για να μη δώσει τίποτε εκτός από κάποια μακρυνά σουτ, απαγόρευσε όλες τις συνεργασίες του Καλάθη με τους συμπαίκτες του, κέρδισε με διαφορά τη μάχη των αιθέρων (34-27 ρ.), χτύπησε στο ψαχνό για να δημιουργήσει φθορά σε έναν αντίπαλο που υστερούσε σε κορμιά.

Τα 19 λάθη ήταν το μοναδικό ψεγάδι στη στατιστική του Ολυμπιακού, αλλά η ευστοχία στις βολές (24/28) έδειξε αυτοσυγκέντρωση και σιγουριά. Το συνηθισμένο του ποσοστό δεν ξεπερνάει το 75%. 

Ο Παναθηναϊκός ποιο ακριβώς επιχείρημα έχει να αντιπαρατάξει; Αν έμεινε ζωντανός στο δύσκολο πρώτο ημίχρονο το οφείλει στα καουμποϊλίκια του Τζέιμς, ωστόσο ο Αμερικανός ήταν ταυτόχρονα ευλογία και κατάρα.

Ο τρόπος με τον οποίο έπαιξε, one man show με μακρυνά σουτ και χωρίς κυκλοφορία της μπάλας, μετέτρεψε σε θεατές όχι μόνο τους συμπαίκτες του, αλλά και τους αντιπάλους. Απέναντι σε έναν πλέι-μέικερ που δεν άλλαζε ούτε πάσα (με εξαίρεση 1 ασίστ στον Μπουρούση), η άμυνα του Ολυμπιακού ούτε κουράστηκε ούτε φορτώθηκε με φάουλ.

Ο Πασκουάλ βρήκε έναν δεύτερο πυλώνα για την επίθεσή του στο πρόσωπο του Ρίβερς (τον οποίο συνήθως μάρκαρε ο Σπανούλης), αλλά δεν γίνεται να νικήσουν οι 2 τους 5, πόσο μάλλον τους 10 ή τους 11.

Όταν κατέφτασε από την άκρη του «ερυθρόλευκου» πάγκου ο Ντόμινικ Ουότερς, ο Ολυμπιακός απέκτησε ρυθμό, οργάνωση και φρεσκάδα. Στο δεκάλεπτο της συμμετοχής του νεοσύλλεκτου Αμερικανού, το επί μέρους σκορ ήταν 20-7.

Και όταν χρειάστηκε να δώσει κάποιος την τελευταία σπρωξιά, κατέφτασε μία άλλη ρεζέρβα, ο Παπαπέτρου, για να βάλει 8 απανωτούς πόντους με τρία σουτ στο 65-62. Τελικά δεν είναι και τόσο κακός ο Ιωάννης ως «stretch four», έτσι;

Ο Αλεσάντρο Τζεντίλε έμοιαζε σαν ψάρι έξω από τη γυάλα στο ντεμπούτο του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έκανε λάθος επιλογές. Ήταν άστοχος, αλλά μπορούσε να παίξει περισσότερο και να γίνει κλειδί σε χαμηλά σχήματα, σε έναν Παναθηναϊκό που δεν πήρε τίποτε από τους ψηλούς του.

Ο Πασκουάλ μου φάνηκε πελαγωμένος, αλλά προφανώς προδόθηκε από τους πιο «σίγουρους» παίκτες του και ιδίως τον αρνητικό Καλάθη. Τα 19:34 της συμμετοχής του αόρατου Νικ είναι το σημαντικότερο νούμερο της βραδιάς. 

Η αμυντική σκυταλοδρομία πάνω στον ταλαιπωρημένο από τραυματισμό Σπανούλη έκανε μία τρύπα στο νερό, αφού ο αρχηγός του Ολυμπιακού μοίραζε τις ασίστ σαν αη-Βασίλης και σκόραρε αρκετά χωρίς να επιχειρήσει ακροβατικά.

Η τελική στατιστική δείχνει ότι οι Τζέιμς-Ρίβερς πέτυχαν 47 από τους 69 πόντους των «πρασίνων», με 18/28 σουτ και 7/9 από τη γραμμή, ενώ όλοι οι υπόλοιποι μαζί έγραψαν 8/34 προσπάθειες και 3/6 βολές.

Η ήττα ήταν για τον Παναθηναϊκό εντός προγράμματος, αλλά το 9-5 έγινε 9-7 μέσα σε ένα οκταήμερο και ο υπόλοιπος Γενάρης μπορεί να βγάλει βαρυχειμωνιά: Εφές εντός, Φενέρ στην Πόλη, Μπάρτσα στο ΟΑΚΑ, Αστέρας στο Βελιγράδι.

Αποκλείεται βέβαια να έχει στα επόμενα ματς τόσο πολλούς λαθρεπιβάτες. Ή να πάρει μόλις 7 πόντους από τους Έλληνες παίκτες του, αυτούς που ξέρουν καλύτερα τι εστί ντέρμπι.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This