Επιλογή Σελίδας



Του Νίκου Παπαδογιάννη

Η δωδεκάδα της Εθνικής για το Μουντομπάσκετ του 2019 οριστικοποιήθηκε μόλις δύο μέρες πριν από το τζάμπολ. Μήπως θυμάστε ποιος ήταν ο τελευταίος «κομμένος», που υποχρεώθηκε να φύγει άπραγος από την Κίνα; Πολύ σωστά: ο Αντώνης Κόνιαρης. Ο ίδιος Κόνιαρης, που στα 23 του δεν μπορεί να βρει θέση στη δωδεκάδα του Ολυμπιακού.

Όταν μίλησα με τον Ρικ Πιτίνο, για μία συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στο Documento τον περασμένο Αύγουστο, τον ρώτησα αν υπάρχουν νεαροί παίκτες ικανοί να στελεχώσουν την Εθνική στο κοντινό μέλλον. Ο Αμερικανός θυμήθηκε μόνο έναν: τον 21χρονο Γιώργο Καλαϊτζάκη. Τον ίδιο Καλαϊτζάκη, που στον πλήρη Παναθηναϊκό είναι 13ος παίκτης.

Στο Μουντομπάσκετ της Κίνας, είχε μικρό αλλά διόλου ασήμαντο ρόλο στην Εθνική ομάδα ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης (27), ο οποίος κέρδισε με το σπαθί του το εισιτήριο χάρη στην εμφανή πρόοδό του με τη φανέλα -κυρίως- της ΑΕΚ. Είναι ο ίδιος Λαρεντζάκης, που μετράει 9,5 λεπτά συνολικής συμμετοχής στις πρώτες 7 αγωνιστικές της Euroleague.

O Λεωνίδας Κασελάκης (30) έφτασε με κάποια καθυστέρηση στην Ανδρών δίπλα στους παλαιούς του συνοδοιπόρους, όταν βρήκε σταθερό ρόλο 20-25 λεπτών στον φιλόδοξο Προμηθέα, όχι μόνο στην ελληνική Α1 αλλά και στο απαιτητικό Εurocup. Ο ίδιος Κασελάκης έχει μονοψήφια συμμετοχή στα περισσότερα ευρωπαϊκά παιχνίδια του φετινού Παναθηναϊκού.

Στην Εθνική ομάδα που θα ταξιδέψει στα τέλη Νοεμβρίου για τη Βοσνία, όπου θα αντιμετωπίσει σε συνθήκες «φούσκας» τις Λεττονία, Βουλγαρία περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων παραμελημένων ο 29χρονος Δημήτρης Κατσίβελης της ΑΕΚ. Eίναι ο ίδιος Κατσίβελης που έμεινε εκτός 12άδας στους τρεις αγώνες του Final-8 και περιμένει τα Σάββατα της Basket League για ξεροκόμματο συμμετοχής.

Στη 14άδα που ανακοινώθηκε σήμερα από τον Θανάση Σκουρτόπουλο, περιλαμβάνονται μόνο δύο παίκτες με πείρα από μεγάλα τουρνουά (o 30χρονος Μάντζαρης και ο 26χρονος Δ.Αγραβάνης), αλλά και κάμποσα παιδιά των «παραθύρων», με ηλικία που αγγίζει ή και ξεπερνάει κατά πολύ τα 30 χρόνια: Γιαννόπουλος 31, Χρυσικόπουλος 28, Μαργαρίτης 38.

Η επιθυμία του Θανάση Σκουρτόπουλου για ανανέωση του υλικού προσκρούει στην προφανή ανομβρία.

Ο Μιχάλης Λούντζης (22) χρειάστηκε να αφήσει πίσω του τα χαμένα χρόνια του Παναθηναϊκού για να κάνει βήματα προόδου, όπως και ο Βασίλης Τολιόπουλος (24) τα αντίστοιχα του Ολυμπιακού.

Μελετώντας τη λίστα με τους εκλεκτούς, δυσκολεύομαι να εντοπίσω κάποιους που δεν έχουν (συνήθως άγονη) θητεία στους «αιώνιους».

Η κοινή συνισταμένη των 14 που θα πάνε στο Σεράγεβο είναι ότι έχουν άφθονο χρόνο συμμετοχής στο φετινό πρωτάθλημα, σε ομάδες με μικρότερες κατά κανόνα απαιτήσεις.

Για κάθε Τολιόπουλο, όμως, υπάρχει ένας Κόνιαρης και για κάθε Λούντζη ένας Καλαϊτζάκης. Για κάθε Αγραβάνη ένας Λαρεντζάκης και για κάθε Γιαννόπουλο ένας Κασελάκης.

Ο δρόμος είναι διπλής κατευθύνσεως και το μονοπάτι που οδηγεί στο ΣΕΦ και στο ΟΑΚΑ σπανίως στρώνεται με ροδοπέταλα.

Ωστόσο, η εξίσωση διαβάζεται και διαφορετικά. Όποιος έχει τα κότσια, αντέχει και το κολύμπι στα βαθιά νερά.

Ο 14ος παίκτης του 2019 Ντίνος Μήτογλου (24) είναι σχεδόν σίγουρος για τη 12άδα του Προολυμπιακού τουρνουά, ενώ και ο Λευτέρης Μποχωρίδης (26) αρπάζει τις ευκαιρίες από τα μαλλιά.

Ο Γιώργος Παπαγιάννης (23) κινδύνευσε να «κοπεί» από την ομάδα της Κίνας, αλλά σήμερα κάτι τέτοιο ακούγεται αδιανόητο. Του 30χρονου Γκίκα τον ρόλο στην ΑΕΚ δεν μπορεί να τον απειλήσει κανένας.

Πολλοί πολυτάλαντοι χάθηκαν επειδή δεν άντεξαν την πίεση, αλλά η ποιότητα κατά κανόνα βγάζει τον κάτοχό της στην επιφάνεια, όπως και η εργατικότητα.

Οι περισσότεροι από αυτούς που «πνίγηκαν» στα βαθιά νερά της Euroleague δεν έχουν άλλον να κατηγορήσουν, παρά μόνο τον εαυτό τους. Το μυαλό τους, το κορμί τους, την ψυχή τους.

Aυτό που προσπαθώ να πω, είναι ότι η πολιτική στρατολόγησης των Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού (που φυσικά κοιτάζουν το δικό τους συμφέρον) μπορεί να φρενάρει την πρόοδο παικτών που βρίσκονταν στο κατώφλι ή και μέσα από την εξώπορτα της …κανονικής Εθνικής.

Όταν ο 13ος παίκτης του Μουντομπάσκετ 2019 δεν υπολογίζεται καθόλου το 2020, υπάρχει πρόβλημα, δεδομένης και της συνολικής λειψανδρίας.

Η Basket League τροφοδοτεί με καλούτσικο υλικό την Εθνική ομάδα των «παραθύρων», αλλά είναι απίθανο να περάσουν μέσα από αυτά περισσότεροι από 1-2 «παίκτες Πιτίνο» για το Προολυμπιακό τουρνουά.

Τα δοχεία συγκοινωνούν, αλλά όχι πολύ συχνά. Μιλάμε άλλωστε για δύο ξεχωριστές Εθνικές Ελλάδας, με δύο διαφορετικούς προπονητές, που αμφιβάλλω αν έχουν ανταλλάξει πάνω από πέντ κουβέντες μεταξύ τους.

Σημειώστε, παρεμπιπτόντως, ότι κάμποσοι διεθνείς με πρόσφατη παρουσία σε μεγάλα τουρνουά με την Ανδρών παραμένουν Νοέμβριο μήνα άνεργοι: Μπουρούσης, Περπέρογλου, Παππάς, μπορεί να ξεχνάω και κάποιον.

Τουλάχιστον ένας από τους υποψήφιους για την Εθνική της Ολυμπιακής χρονιάς (Όγκαστ, 27) έχει προβληματικά χαρτιά, ενώ υπάρχει και η ειδική περίπτωση του θαμμένου στον πάγκο των Μπακς Θανάση Αντετοκούνμπο (28).

Αλλά μέχρι τον Ιούνιο έχει να κυλήσει πολύ νερό κάτω από τις γέφυρες. Ας δούμε πρώτα μέχρι πότε θα υπάρχει μπάσκετ, και γενικώς αθλητισμός, και γενικώς ζωή στον πλανήτη, και το ξανασυζητάμε.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This