Επιλογή Σελίδας



Της Νίκης Μπάκουλη

Από την ημέρα που είπε το ‘φεύγω’ στους Πέλικανς (στα τέλη του Γενάρη του 2019), ήταν και αυτός που ‘ή θα γινόταν ο πιο πλούσιος NBAer ή πρωταθλητής’, συνθήκη που πια ζει και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Το ‘φρύδι’ διάλεξε να γίνει πρωταθλητής του ΝΒΑ, επιλέγοντας τους Λέικερς. Και έγινε. Τώρα πάει για τα λεφτά.

Τον περασμένο Γενάρη, οι ‘Λιμνάνθρωποι’ του είχαν προσφέρει 146 εκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να τον απολαύσουν για άλλες τέσσερις σεζόν (συν αυτή που ‘έτρεχε’, συν τη 2020-21 που ήταν και η τελευταία του προηγούμενου συμβολαίου, το οποίο ‘κουβάλησε’ στο Λος Άντζελες). Το είχε αρνηθεί. Όχι γιατί δεν ήθελε να μείνει εκεί όπου ήταν. Είπε πως αυτό που ήθελε ήταν “επικεντρωθώ στη σεζόν”.

Επικεντρώθηκε, φόρεσε δαχτυλίδι και τα ξημερώματα έκανε opt out της τελευταία χρονιάς του υπάρχοντος συμβολαίου του (για το οποίο θα έπαιρνε 28.7 εκατομμύρια δολάρια), γεγονός που τον κάνει free agent. Ως τέτοιος μπορεί να πάρει 202 εκατομμύρια δολάρια και πέντε χρόνια από τους Λέικερς. Μπορεί και να υπογράψει για άλλα δύο χρόνια, με δυνατότητα opt out τον τρίτο και να γίνει free agent το 2022, έχοντας συμπληρώσει δεκαετία στο ΝΒΑ. Η δεκαετία δίνει ως bonus τη δυνατότητα να υπογράψει συμβόλαιο που θα ‘πιάνει’ το 35% του salary cap, στον οργανισμό που θα του το δώσει.

Οι Λέικερς ειδοποίησαν από τώρα πως έχουν έτοιμες διάφορες προτάσεις για τον παίκτη και τον ατζέντη του (τον Ριτς Πολ, παιδικού φίλου του ΛεΜπρον Τζέιμς, πρώην συνεργάτη του Creative Artists Agency –της Τζούλια Ρόμπερτς, του Ντάνιελ Ρικάρντο και του Σο Χονγκ μιν, πριν φτιάξει την Klutch Sports, που έχει στο πελατολόγιο παίκτες όπως οι Τζον Ουόλ, Ντρέιμοντ Γκριν, Γιουσούφ Νούρκιτς, Τρε Γιανγκ, OG Ανουνόμπι κλπ, κλπ), για να διαλέξει και να πάρει. Μια του δίνει option στο τέλος κάθε σεζόν, από τη δεύτερη και μετά (μαζί με πολλά εκατομμύρια δολαρίων, που ξεκινούν από 69 και φτάνουν στα 146). Θέλω να σου πω ότι δεν φαίνεται ότι θα πάει κάπου αλλού.

Έχε πρόχειρη την πληροφορία πως το νέο συμβόλαιο θα κάνει τον Ντέιβις τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη των Λέικερς, με το μισθό του ΛεΜπρον να φτάνει στα 41.002.273 για τη νέα σεζόν που είναι και η τελευταία του -με την καλή την έννοια, δηλαδή ολοκληρώνεται το deal.

Ο Ρόντο ‘χάθηκε’, να περάσει ο επόμενος

Opt out έκανε και ο Ρατζόν Ρόντο, προκειμένου να μείνει ελεύθερος. Όχι για να πάρει κάτι καλύτερο από την ομάδα με την οποία πήρε πρωτάθλημα, αλλά για να πάει κάπου αλλού από τις ουκ ολίγες επιλογές που προέκυψαν, μετά τις εμφανίσεις του στην πορεία των Λέικερς για τον τίτλο (για παράδειγμα, Νάγκετς, Σίξερς, Σέλτικς). Ο Mαρκ Στάιν, των New York Times εξήγησε πως οι Λέικερς θα ήθελαν να τον κρατήσουν, αλλά δεν ‘αντέχουν’ να ματσάρουν τις προτάσεις που θα δεχθεί. Για αυτό και πέρασαν στον… επόμενο ακροατή: είναι ο Ντένις Σρέντερ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως αυτή η ανταλλαγή με τους Θάντερ μπορεί να θεωρείται ‘τελειωμένη’ και να αφορά την Νο28 επιλογή στο επικείμενο NBA Draft (Νο28), μαζί με τον Ντάνι Γκριν. Δεν ξέρω αν θυμάσαι αλλά ήταν στο Τορόντο, όταν πήρε τον τίτλο (2019) και μετά πήγε στους Λέικερς -που πήραν τον τίτλο (2020).

Ο Σρέντερ καλύπτει τη μεγαλύτερη ανάγκη που ‘χουν οι Λέικερς

Tην αποκάλυψη για τον Σρέντερ την έκανε ο Έιντριαν Βοϊνιαρόφσκι, λίγες ημέρες αφότου ο παίκτης είπε πως δεν θα ήθελε να παίξει για κάποια από τις ομάδες του Λος Άντζελες, από τις οποίες είχε προσφορές.

Την εξήγηση του τι θα προσφέρει ο Γερμανός στους πρωταθλητές, την έκανε παράγοντας οργανισμού -που για τον προφανή λόγο θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του (απαγορεύεται να μιλούν για παίκτες που ‘χουν συμβόλαια).

Οι Λέικερς είχαν κάποια πραγματικά προβλήματα, επιθετικά όταν ο ΛεΜπρον ήταν στον πάγκο. Ο Σρέντερ μπορεί να το αλλάξει αυτό, κατά πολύ. Οι πρωταθλητές στερήθηκαν κάποιον που να μπορεί να ‘τρέξει’ την επίθεση, όταν ο Τζέιμς ήταν εκτός. Ο Ρόντο το έκανε στα playoffs, αλλά κανείς δεν ορκιζόταν πως θα το ξανακάνει στη regular season. Ο Σρέντερ μπορεί να ηγηθεί στα πικ εντ ρολ και να κατεβάσει την μπάλα στα DHOs (Dribble Hand Off). Πέραν των ΛεΜπρον και Ντέιβις, οι Λέικερς δεν είχαν άλλη πραγματική απειλή στις απομονώσεις. Ο Σρέντερ μπορεί να βοηθήσει κι εκεί. Και οι τρεις τους μπορούν να επιτεθούν στα mismatches και θα υπάρξουν πολλά, με τις αλλαγές που κάνουν. Οι περισσότεροι αμυντικοί, στα ‘φτερά’ δεν μπορούν να μείνουν μπροστά από τον Σρέντερ, γιατί είναι πολύ γρήγορος. Όλα τα pick and switch που λατρεύει ο ΛεΜπρον, θα δυσκολέψουν περισσότερο τις αντίπαλες άμυνες, ενώ είναι και αξιοπρεπής σκόρερ“. Πέρυσι έκανε την καλύτερη σεζόν της καριέρας του στο ΝΒΑ, όπως σηκωνόταν από τον πάγκο, με career highs στο ποσοστό των εντός παιδιάς (46.9%) και σε αυτό του τρίποντου (38.5%). Ο Ρόντο είχε καλύτερα νούμερα. Και κάπου εδώ να θυμίσω πως στο ΝΒΑ όλα είναι μαθηματικά (που αφορούν μισθούς).

Το μεγάλο ερώτημα, το οποίο έθεσε το Ringer ήταν αν ο Γερμανός θα συνταχθεί με το σύνολο (δηλαδή, θα κάνει ό,τι επιτάσσει το να είσαι συμπαίκτης του ΛεΜπρον) ή όχι.

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This