Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Στο γυμνό μάτι, ο Πέτρος Μάνταλος μοιάζει τον τελευταίο καιρό με έναν άλλο ποδοσφαιριστή, συγκριτικά με την αγωνιστική εικόνα που είχε σε αρκετά προηγούμενα διαστήματα της παρουσίας του στην ΑΕΚ. Και προφανώς είναι παραπάνω της μιας οι εξηγήσεις για το πρόσωπο που σήμερα παρουσιάζει, δηλαδή για την βελτίωση της απόδοσής του. Εξηγήσεις που άλλες είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού, άλλες γίνονται ορατές σε μια βαθύτερη ανάγνωση της αγωνιστικής συμπεριφοράς του και άλλες καθόλου επειδή είναι «εξωαγωνιστικές».

Ποιες είναι οι αλλαγές που έχουν επίδραση στο παιχνίδι του 29χρονου μέσου; Στα παιχνίδια αυτής της σεζόν η συνθήκη μοιάζει ευνοϊκή: ο σχηματισμός που επιλέγει ο Μάσιμο Καρέρα, η θέση του Μάνταλου σε αυτόν, και η προσθήκη ποδοσφαιριστών που είναι ταιριαστοί με τον Μάνταλο και ευνοούν το παιχνίδι του μέσα από τις συνεργασίες τους είναι οι βασικές αγωνιστικές εξηγήσεις για αυτό που δείχνει τον τελευταίο καιρό ο αρχηγός της ΑΕΚ.

Ο Εβγεν Σακχόφ είχε φωνάξει από τις πρώτες του συμμετοχές ότι μπορεί να ταιριάξει με τον Μάνταλο και να τον βοηθήσει, τόσο με τις κινήσεις του χωρίς την μπάλα στην φάση της κατοχής όσο και με τις μεταβιβάσεις του, στην ανάπτυξη των επιθέσεων. Στο πρόσωπο του Σακχόφ ο Μάνταλος βρήκε έναν χαφ που του δημιουργεί χώρο για να κινηθεί οδηγώντας την μπάλα, αλλά και κάποιον με τον οποίο ανέπτυξαν πολύ σύντομα μια πολύ καλή ενδοεπικοινωνία και άρχισαν άμεσα να συνδυάζονται με ακρίβεια στο παιχνίδι ακόμη και της μιας επαφής.

Στο ματς απέναντι στην Λάρισα, ο Μάνταλος ευνοήθηκε πολύ από την θέση του στο τερέν, σε αυτό το 4-1-4-1 που επέλεξε ο Καρέρα με τον αρχηγό της ΑΕΚ πλάι στον Σακχόφ και τον Αντρέ Σιμόες πίσω τους στον κεντρικό άξονα. Η θέση του στον σχηματισμό και η ελευθερία που του έχει δώσει ο Καρέρα για να επιλέγει εκείνος αν θα γυρίζει πίσω για να συνεισφέρει στο χτίσιμο των επιθέσεων ή αν θα ανέβει ψηλότερα στο τερέν για να δίνει βάθος στην ανάπτυξη της επίθεσης, τον έκαναν απρόβλεπτο για τους αντιπάλους του και πολύ λειτουργικό για το παιχνίδι της ομάδας του. Και οι συνεργασίες που έκανε στην αριστερή πλευρά με τον Μαχαίρα – έναν μεσοεπιθετικό με ποιότητα για να κάνει καριέρα στο υψηλό επίπεδο – και τον Λόπες τον βοήθησαν να είναι πολύ ουσιαστικός στις επαφές του με την μπάλα.

Σύμφωνα με το Wyscout, την κορυφαία πλατφόρμα ανάλυσης αγώνων στον κόσμο, απέναντι στην ΑΕΛ ο Μάνταλος είχε περισσότερες (10) πάσες στο επιθετικό τρίτο του τερέν (μέσος όρος: 6.4) και μεγαλύτερη ακρίβεια (80%) από το συνηθισμένο του (72.6%). Αυτό δεν συνέβη μόνο επειδή εκείνος ήταν σε μια καλή μέρα, αλλά και επειδή οι τακτικές κινήσεις των συμπαικτών του και οι ομαδικές τακτικές κινήσεις τον βοήθησαν να είναι πιο ακριβής και να κάνει ποιοτικές πάσες – δηλαδή να αναπτύξει τις επιθέσεις. Γι’ αυτό έκανε περισσότερες πάσες προς τα εμπρός (18) από τον μέσο όρο του (11.6) και με μεγαλύτερο ποσοστό ακρίβειας (78% – 72.3% ο μέσος όρος του).

Απέναντι στην Λάρισα ο Μάνταλος ήταν καλύτερος από τον «συνηθισμένο» εαυτό του και στις δύο φάσεις του παιχνιδιού – δηλαδή ήταν καλύτερος και στην φάση άμυνας. Είχε περισσότερες μονομαχίες (13) από τον μέσο όρο του (6.2) και κέρδισε περισσότερες (77%) από το συνηθισμένο του (53.3%). Κι αυτό συνέβη και λόγω της παρουσίας του στον κεντρικό άξονα, αλλά και λόγω της διάθεσης που έδειξε, όπως και λόγω της καλής ψυχολογίας και της αυτοπεποίθησης που είχε στις κινήσεις του.

Είναι νωρίς για να εκτιμήσει κανείς την εξέλιξη αυτής της ιστορικά πρωτόγνωρης σεζόν για το ποδόσφαιρο, και γι’ αυτό νωρίς για να εκτιμήσει κανείς πώς θα εξελιχθεί η σεζόν για την ΑΕΚ. Είναι όμως μια πραγματικότητα ότι στα πρώτα 10 ματς της σεζόν ο Μάνταλος έχει βάλει την βάση για μια από τις πιο ουσιαστικές, γεμάτες χρονιές στην καριέρα του. Ενας προπονητής που τον καταλαβαίνει καλά και βρίσκει τη θέση και τον ρόλο του στα συστήματα ανάπτυξης των επιθέσεων, και συμπαίκτες με την τεχνική ποιότητα του Σακχόφ, του Τάνκοβιτς, του Ανσαριφάρντ, του Μαχαίρα και του Λιβάγια δημιουργούν περιβάλλον που βγάζει από τον Μάνταλο τον καλύτερο εαυτό του.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This