Επιλογή Σελίδας

Του Γιώργου Καραμάνου

Δεν πρόκειται για τυχαίο γεγονός. Από την κορυφή της La Liga φέτος έχουν περάσει τέσσερις διαφορετικές ομάδες. Ωστόσο, στην 9η αγωνιστική, η Σοσιεδάδ μπορεί να καμαρώνει για την 1η θέση (23 βαθμοί), στην οποία έχει στρογγυλοκαθίσει ήδη τις πέντε τελευταίες εβδομάδες. Με το 0-1 επί της Κάντιθ, έφτασε τις έξι διαδοχικές επιτυχίες και ισοφάρισε το ρεκόρ συλλόγου στη La Liga, που είχε θέσει το 1930-’31 και επαναλάβει το 1986-’87. Που οφείλεται όμως αυτό το υπέροχο ξεκίνημα των Βάσκων και τι πιθανότητες έχουν να παραμείνουν στα ψηλά για πολύ καιρό, κοντράροντας στα ίσα τους μόνιμους διεκδικητές του τίτλου; Η Σοσιεδάδ αποτελεί ένα πυροτέχνημα της πανδημίας του κορονοϊού ή μπορεί πράγματι να κάνει το… απονενοημένο;

ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΗ ΑΝ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΣΕΝΤΕΡ ΦΟΡ

Αυτό που συμβαίνει στη γραμμή κρούσης της Σοσιεδάδ είναι πολύ ιδιαίτερο. Δίχως να έχει τον σούπερ σταρ και με τον βασικό σέντερ φορ της, Γουίλιαν Ζοσέ, να έχει βρει δίχτυα μόλις δύο φορές, έχει καταφέρει να σκοράρει 21 γκολ συνολικά και να έχει τη μεγαλύτερη παραγωγικότητα στο πρωτάθλημα. Στις πέντε από τις επτά νίκες που έχει πάρει συνολικά, έχει σκοράρει από τρία ή περισσότερα γκολ. Αυτό οφείλεται κυρίως στους δύο εξτρέμ της. Από αριστερά ο Μίκελ Ογιαρθάμπαλ που κεντάει, μετράει έξι γκολ (3 ασίστ) και από δεξιά ο Πόρτου έχει προσθέσει ακόμα τέσσερα τέρματα (2 ασίστ), με τον αναγεννημένο Αντνάν Γιανουζάι να έχει δύο χτυπήματα (2 ασίστ).

Η ΑΜΥΝΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΛΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Πέρσι, αποτέλεσε το αδύναμο σημείο της. Στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν βρισκόταν εντός τετράδας, αλλά η άμυνά της μετά την καραντίνα, της έκανε τη ζημιά και την άφησε εκτός Champions League. Ο κόουτς Ιμανόλ Αλγουαθίλ όμως δούλεψε πολύ σοβαρά και συγκεκριμένα σε αυτό το κομμάτι. Παρά το ότι έχασε τον καλύτερο σέντερ μπακ του, Ντιέγο Γιορέντε, που μετακόμισε στη Λιντς, αυτή τη στιγμή με μόλις τέσσερα γκολ παθητικό έχει τη δεύτερη καλύτερη ανασταλτική επίδοση στην Ισπανία πίσω μόνο από την Ατλέτικο Μαδρίτης (2 γκολ). Ουσιαστικά αυτό που έχει καταφέρει ο Αλγουαθίλ, είναι ότι έπεισε τους επιθετικούς του και πρεσάρουν σαν τρελοί μπροστά, ξεκινώντας την άμυνα από την αντίπαλη περιοχή, σε μία λειτουργία που θυμίζει πολύ αυτή του Τσόλο Σιμεόνε. Ρόμπιν Λε Νορμάντ και Αρίτς Ελουστόντο στο κέντρο της άμυνας, με τον έμπειρο Νάτσο Μονρεάλ στα αριστερά και την τρομερή αποκάλυψη Αντονι Γκοροσαμπέλ στα δεξιά, η ανασταλτική λειτουργία της αποδεικνύεται σούπερ αποτελεσματική.

ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΝΤΑΒΙΔ ΣΙΛΒΑ

Το πιο τρελό όλων ήταν ότι επέλεξε να πάει εκεί. Τον έπεισε το πλάνο, η δουλειά με τους νέους, η φιλοδοξία για το κάτι διαφορετικό. Το πιο τρελό για τους Βάσκους είναι ότι βρέθηκε ελεύθερος στο Σαν Σεμπαστιάν και έχει ήδη καλύψει το κενό του υπέροχου πέρσι, Μάρτιν Οντεγκααρντ. Ο Νταβίδ Σίλβα μπορεί να έχει σκοράρει μία φορά και να έχει μοιράσει δύο ασίστ, μα με την έντονη αγωνιστική προσωπικότητά του προσδίδει στην ομάδα ηρεμία, φαντασία, ασφάλεια και την ηγετική παρουσία που έχει ανάγκη.

ΠΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ

Η παρουσία του Αλγουαθίλ στον πάγκο εξασφαλίζει την επιτυχία ενός project, έτσι ακριβώς όπως το οραματίστηκε ο Χοκίν Απεριμπάι. Ο πρόεδρος της Σοσιεδάδ ακολουθεί πιστά το δόγμα που ισχύει στο club και του έχει επιτρέψει σε όλα τα χρόνια της ιστορία τους στη La Liga να μην έχει ξεκινήσει ποτέ 11άδα αγώνα δίχως το λιγότερο έναν παίκτη από την ακαδημία. Η διάσημη σχολή της “Θουμπιέτα” έχει βγάλει διαχρονικά σπουδαίες ποδοσφαιρικές μορφές και τώρα πίσω από τους ήδη βασικούς Λε Νορμάντ, Ογιαρθάμπαλ, Γκοραμπέλ, Ελουστόντο, Θουμπιμέντι, Ιγιαραμέντι, Θαλδούα και Θουμπελδία, ετοιμάζει την επόμενη φουρνιά που έρχεται από πίσω και θα γίνει σύντομα γνωστή (Γκεβάρα, Μπαρενετσέα, Μουνιόθ, Μαρκελάνθ, Αλκάιδε).

Κάπως έτσι λοιπόν η Txuri-Urdin (σ.σ.: γαλανόλευκη) όπως την αποκαλούν στο Σαν Σεμπαστιάν, πραγματοποιεί το κορυφαίο ξεκίνημα της στο ισπανικό πρωτάθλημα. Θυμίζει τη σεζόν 2002-’03 με τους Νιχάτ, Τσάμπι Αλόνσο, Κάρπιν, Κοβάτσεβιτς. Τότε που έχασε τον τίτλο στο φινάλε. Στο μυαλό όμως των οπαδών της αρχίζουν να σχηματίζονται πιο μακρινές… φαντασιώσεις. Εκείνες που τους γυρνούν στη διετία 1980’82 και στην κατάκτηση των δύο διαδοχικών πρωταθλημάτων. Θα μπορούσε άραγε να το κάνει και τώρα; Με την προβληματική Ρεάλ Μαδρίτης και τη χαοτική Μπαρσελόνα στο -12, η Ατλέτικο Μαδρίτης είναι το μεγάλο φαβορί. Και οι Βάσκοι ακόμα δεν μπορούν να μπουν σοβαρά στην εξίσωση του τίτλου. Εάν συνεχίσουν όμως να απολαμβάνουν τότε πολύ το παιχνίδι και να μην σταματούν πουθενά, τότε οι μεταβλητές της εξίσωσης μπορούν πολύ εύκολα να αναθεωρηθούν…

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This