Επιλογή Σελίδας

Του Πολύδωρου Παπαδόπουλου

Γκλιμτ σημαίνει ‘λάμψη’ και το φως της απλώθηκε σε όλη την ποδοσφαιρική Ευρώπη. Tι και αν βρίσκεται ξεχασμένη στο βορειότερο σημείο της Νορβηγίας κατάφερε να «τυφλώσει» τους αντιπάλους της και να πάρει το πρώτο της πρωτάθλημα στα 104 χρόνια ιστορίας. Η σεζόν δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά πέντε στροφές πριν το τέλος είναι στο +18 από την περσινή πρωταθλήτρια, Μόλντε. Για να επιβιώσει πούλησε τον Τετέι στη Νόριτς και τον αρχηγό της Εθνικής Νορβηγίας, Στέφαν Γιοχάνσεν στη Φούλαμ. Οχι μόνο έμεινε όρθια, αλλά έγινε η βορειότερη πρωταθλήτρια στον κόσμο, σπάζοντας το ρεκόρ της ισλανδικής KA AKUREVRI (1998). Το 2017 ανέβηκε, το 2018 γλίτωσε στο τσακ τον υποβιβασμό, το 2019 βγήκε 2η και φέτος τρέλανε τους πάντες! Μια ομάδα – πρότυπο!

Αυτή είναι η πόλη!

Η Μπόντο Γκλιμτ είναι σε μία περιοχή με 55.000 πληθυσμό και παραδοσιακός της αντίπαλος είναι η Τρόμσο. Η πόλη βρίσκεται πραγματικά στο τέλος της σιδηροδρομικής γραμμής. Έχει όμως και αεροδρόμιο, το οποίο μοιράζονται επιβατικά αεροπλάνα με μαχητικά του ΝΑΤΟ. Η περιοχή έχει μεγάλη ιστορία μιας και είχε βομβαρδιστεί ανηλεώς στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Μπόντο Γκλιμτ έχει το δικό της… καμάρι, το στάδιο Ασμπίρα. Στην πόλη πάντως είναι «ερωτευμένοι» με το αγγλικό ποδόσφαιρο και ειδικά με Λίβερπουλ, Γιουνάιτεντ. Σε πολλά μέρη θα δεις σημαίες τους. Αλλωστε, στη Νορβηγία οι δυο ομάδες έχουν περισσότερα από 40.000 μέλη που έχουν πληρώσει συνδρομές στις Λέσχες Φιλάθλων τους. Βέβαια, με την τόσο μεγάλη τηλεοπτική κάλυψη πάντως η προσέλευση στα γήπεδα του νορβηγικού πρωταθλήματος μειώθηκε σε 5.000.

Ξεχωρίζει η οικογένεια Μπεργκ

Στο γήπεδο της Μπόντο υπάρχει μία μαύρη και κίτρινη σημαία, ενώ η οικογένεια Μπεργκ έχει τη δική της θέση και αναγνώριση. Είναι όμως μία πολύ ταπεινή και προσγειωμένη οικογένεια. Οι τρεις γιοι του 79χρονου βετεράνου και διεθνή Νορβηγού, Χάραλντ έπαιζαν ποδόσφαιρο σε έναν ανοιχτό χώρο απέναντι από το σπίτι τους, μέχρις ότου ο υπεύθυνος να βάλει μία πινακίδα ‘όχι παιχνίδια ποδοσφαίρου’. Αυτό το σύμβολο πλέον, το σύμβολο των Μπεργκ, φιγουράρει με περηφάνεια στις εξέδρες του γηπέδου. Το γήπεδο της Μπόντο δεν παίρνει βραβείο… ομορφιάς. Με εξέδρες με χωρικότητα 7.354 φιλάθλων και προσέλευση 3.400 ήταν μόλις η 13η ομάδα από τις 16. Και αυτό παρότι έχει ισχυρή οπαδική βάση.

Έχει δε, τουλάχιστον 20 άτομα που συναντιούνται κάθε φορά στις εξέδρες της για να συζητήσουν δράσεις της ομάδας και να βοηθήσουν όπου μπορούν. Έχει μία εντυπωσιακή κεντρική κερκίδα με 3.000 χωρικότητα. Υπάρχει στη μία πλευρά του γηπέδου μία παλιά εξέδρα, που φτιάχτηκε το 1963. Με τον Χάραλντ η ομάδα κατέκτησε το Κύπελλο Νορβηγίας το 1975.

“Νόμιζαν πως είμαστε πρωτόγονοι εδώ”, τόνιζε ο Όριαν, αθλητικός διευθυντής και πρώην παίκτης της Μπόντο Γκλιμτ. “Ότι έχουμε να το πούμε το λέμε απευθείας και χωρίς περιστροφές αλλά δεν είμαστε πρωτόγονοι. Στο Όσλο όταν διαφήμιζαν διαμερίσματα έλεγαν δεν θέλουμε άτομα από τη Βόρεια Νορβηγία. Μας αντιμετώπιζαν αρκετά άσχημα και μας έβλεπαν ως αγρότες, ψάραδες ή κάτι άλλο. Κάποιοι μας βλέπουν έτσι ακόμα και σήμερα. Δεν μας άφηναν να παίζουμε στο εθνικό πρωτάθλημα έως το 1971. Και όλα αυτά επειδή ένιωθαν πως δεν μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί με τη νότια πλευρά της Νορβηγίας”, καταλήγει.

“Αυτό το Κύπελλο που πήραμε μας έδωσε ταυτότητα”, προσέθεσε ο Ρούναρ, αδερφός του Όριαν και κορυφαίος σε συμμετοχές στη Μπόντο. Ο Ρούναρ εξήγησε πως μετά το 1975 το ποδόσφαιρο ξεπέρασε σε δημοτικότητα το σκι που ήταν τότε το πιο δημοφιλές σπορ στα βόρεια της Νορβηγίας. Ο τρίτος αδερφός ήταν ο Άριλντ. Πέθανε κάποιους μήνες νωρίτερα σε ηλικία μόλις 43 ετών.

Ο Όριαν ήταν θεμέλιος λίθος της επιτυχίας της Ρόζενμποργκ, της πιο ισχυρής ομάδας στη Νορβηγία για ένα μεγάλο διάστημα των τελευταίων 25 ετών με 20 τίτλους. Ο γιος του Πάτρικ μπήκε στην πρώτη ομάδα της Γκλμιτ και έκανε και το ντεμπούτο του ήδη. Αντίθετα με τη γενιά του πατέρα του, ο Πάτρικ έχει πολύ καλύτερες συνθήκες για να προπονηθεί. Μπορεί να προπονηθεί σε εσωτερικο΄ς χώρους. Οι παίκτες της Γκλιμτ πριν το 1991 έκαναν προπονήσεις στα χιόνια με ειδικό εξοπλισμό και παπούτσια. Τώρα η ομάδα έχει τεχνητό χλοοτάπητα και εσωτερικούς χώρους να προπονείται τον χειμώνα.
Η Μπόντο δεν είχε αναδειχθεί ποτέ πρωταθλήτρια στη Νορβηγία. Η ομάδα τερμάτισε 2η τέσσερις φορές από το 1977 και μετά και κέρδισε δύο φορές το Κύπελλο Νορβηγίας. Παράλληλα, έχει υποβιβαστεί τρεις φορές από το 2005 και μετά. Με δεδομένη την ιστορία της ομάδας κανείς δεν περίμενε πως θα έκανε την τεράστια έκπληξη και θα κατακτούσε το πρωτάθλημα.

Τι έλεγαν πέρσι…

“Ναι, είναι έκπληξη η 2η θέση για εμάς όμως έχουμε παίκτες που είναι πολύ… διψασμένοι για επιτυχίες”, τόνιζε ο προπονητής Κιέτιλ Κνούτσεν, που ανέλαβε το 2017 και είδε την ομάδα να τερματίζει 11η το 2018. “Όμως το επίπεδό μας ακόμα και στις προπονήσεις ανέβηκε και είναι πια πολύ υψηλό. Πήραμε 14 ισοπαλίες το 2018 όμως πρέπει να τα μάθουμε σωστά όλα από την αρχή στην προετοιμασία”, συνέχισε. Η ομάδα το έκανε παρότι πούλησε τους τρεις από τους κορυφαίους παίκτες της και η 2η θέση του Νοεμβρίου του 2019 πανηγυρίστηκε.

Ο κόουτς και οι άνθρωποι της επιτυχίας!

Πως λοιπόν η Μπόντο που έχει ένα από τα πιο μικρά μπάτζετ στη Νορβηγία πηγαίνει τόσο καλά; Έχει το ένα δέκατο από το μπάτζετ των μεγάλων νορβηγικών σωματείων. Εκτός από πολύ καλές Ακαδημίες και παραγωγή παικτών από τη Βόρεια Νορβηγία χρησιμοποιεί κάθε φορά το 4-3-3. Πιέζει ψηλά, κάνει αντεπιθέσεις και σκοράρει πολλά γκολ. Όποιοι παίκτες αποκτώνται θα πρέπει να ταιριάζουν στο σύστημα. Πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και πάντα δουλεύουν πάνω σε αυτό. Ο Όριαν Μπεργκ λέει πως ο Κνούτσεν και η ομάδα έχουν ‘δέσει’ αρμονικά.
Bodo/Glimt make history with Norwegian Eliteserien title win - BBC Sport

Ο κόουτς πήρε από τη Β’ κατηγορία πολύ καλούς παίκτες, με τους οποίους είχε δουλέψει στο παρελθόν. Οι παίκτες είδαν προοπτική στη Γκλιμτ. Η Μπόντο ξέρει την ιεραρχία τον ρόλο της και ξέρει πως κάποια στιγμή θα χάσει πάλι τοπ παίκτες της. Ο Κνούτσεν τονίζει πως “εννοείται πως δεν μας πειράζει. Όταν πουλάμε παίκτες σε πιο μεγάλες ομάδες οι άλλοι μας βλέπουν και λένε να μία ομάδα που μπορούμε να εξελιχθούμε”. Ο προπονητής της Γκλμιτ ήταν αφοσιωμένος στη δουλειά του, δεν ασχολιόταν ιδιαίτερα με τα ΜΜΕ και δεν έδινε προσοχή στο τι έλεγαν διάφοροι.

“Έκλεισα τα αυτιά μου σε οτιδήποτε άλλο. Αφοσιώθηκα στη δουλειά μου. Εάν αρχίζω να διαβάζω πράγματα που με ενοχλούν δεν θα έχει τέλος. Social media; Όχι. Δεν με απασχολεί. Η δουλειά μου είναι η εξέλιξη και η σκληρή δουλειά. Είμαι κάπως μοναχικός αλλά αυτό είναι πιο καλό για μένα. Για μένα εάν δίνεις το 98% στην ομάδα δεν είναι αρκετό”, συμπλήρωσε.

Η Γκλιμτ οφείλει πολλά στον Μπιορν Μανσβερκ. Άλλοτε πιλότος μαχητικών αεροσκαφών είναι σαν τον ψυχολόγο της ομάδας από το 2017 και μετά. Οι παίκτες του μιλάνε ανοιχτά για ότι τους απασχολεί. Ο Όριαν στέκεται στον ρόλο του λέγοντας πόσο σημαντικός είναι. Μιλώντας στην ιστοσελίδα «The National» είπε πως “χάρις σε αυτόν οι παίκτες νιώθουν ελεύθεροι στο να εκφραστούν και να λειτουργήσουν σωστά”. Στην ομάδα υπάρχουν έξι Άγγλοι. Στο επιτελείο της δηλαδή ενώ τα αγγλικά είναι η γλώσσα που χρησιμοποιείται τις περισσότερες φορές.

Ο Γκρεγκ Μπρόιτον, πρώην των Λούτον και Νόριτς, είναι επικεφαλής των Ακαδημιών. Ήθελε αλλαγή για εκείνον και την οικογένειά του και μετά από 20 χρόνια στο αγγλικό ποδόσφαιρο δουλεύει με νέα παιδιά στη Νορβηγία. Ο φυσιοθεραπευτής της πρώτης ομάδας είναι ο Μάικ Μπράουν από το Λίβερπουλ, που έχει δουλέψει σε Χαλ και Νοτς Κάουντι. Λατρεύει που ζει εκεί, αν και δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τόσο το διαρκείας του στην Έβερτον. Ο Τομ Ντεντ είναι προπονητής για τις ηλικίες 16-19. Μιλάει άπταιστα τη γλώσσα και θα αναλάβει και τη 2η ομάδα. Χαίρει πολύ μεγάλης εκτίμησης.

Η Μόλντε πέρυσι βγήκε πρώτη με 14 πόντους πάνω από τη Μπόντο. Έχασε τον προπονητή της, Όλε Γκουναρ Σόλσκιερ, που πήγε στη Γιουνάιτεντ. Η Γκλιμτ βέβαια είχε χάσει τους τοπ σκόρερ της που πήγαν σε Ολλανδία και Αίγυπτο έχασε επίσης τον Βραζιλιάνο γκολκίπερ Ρικάρντο που πήγε στην Τουρκία. Όλα αυτά όμως δεν ήταν αρκετά για να της στερήσουν τον φετινό τίτλο.

The Match Analyst bodo-glimt-analysis-wyscout-1

Ο Κνούτσεν αναδείχθηκε προπονητής της χρονιάς

Ο Κνούτσεν πάντως αναδείχθηκε προπονητής της χρονιάς και ο Χακόν Εβιέν, ο κορυφαίος νέος παίκτης. Ο Εβιέν πήρε μετά μεταγραφή στην Ολλανδία, ενώ ο Πάτρικ Μπεργκ έγινε διεθνής. “Είναι πολύ καλός. Είχα παίξει στην ίδια θέση με αυτόν και βλέπω τον εαυτό μου σε εκείνον σε κάποια πράγματα που κάνει. Έχει πολύ καλή ποιότητα στις πάσες και χειρίζεται το παιχνίδι καλύτερα από τον καθέναν και καλύτερα από κάθε άλλον παίκτη της οικογένειας”, λέει ο περήφανος πατέρας του, Όριαν.  Η Γκλιμτ ήταν αήττητη μέχρι τον 21ο αγώνα πρωταθλήματός της. Εντός έδρας μέχρι τότε είχε κερδίσει και 12 εντός έδρας παιχνίδια της. Αυτή η ομάδα ετοιμάζεται και προορίζεται για να κατακτήσει τον πρώτο τίτλο πρωταθλήματος στην ιστορία της.

“Ναι είναι έκπληξη για εμάς”, λέει ο Όριαν. “Όμως δεν έχουμε αλλάξει κάτι. Ότι κάναμε συνεχίσουμε να το κάνουμε. Είναι μία φυσική εξέλιξη. Η ομάδα βελτιώθηκε. Οι παίκτες είναι πιο μεγάλοι σε ηλικία και πιο έξυπνοι και δημιουργικοί. Χάσαμε παίκτες, όπως έγινε το 2019 όταν χάσαμε τον αρχηγό μας, τον κεντρικό μας χαφ και τον φορ και τοπ σκόρερ μας. Είχαμε χάσει επίσης λόγω μεταγραφών έναν βασικό μας εξτρέμ και έναν μέσο. Όμως τους αναπληρώσαμε με καλούς παίκτες, κάποιους εξ αυτών γηγενείς και πάντα επιδιώκουμε να αναπτύσσουμε παίκτες”, αναφέρει.

Mετά τους αγώνες ποτέ στην ομάδα δεν σχολιάζουν τα αποτελέσματα, αλλά μόνο την απόδοση. Ισως είναι το μεγάλο μυστικό…

Πηγή: Gazzetta – Planet Football

Pin It on Pinterest

Shares
Share This