Επιλογή Σελίδας



Του Χρήστου Τσάλτα

Το NBA Draft σύστησε μερικά από τα μεγαλύτερα αστέρια του «αύριο» στο ΝΒΑ. Για να περάσουν όμως τη διαδικασία αυτή πολλοί παίκτες πέρασαν από το πρωτάθλημα του NCAA. Και διέπρεψαν, χαράσσοντας τη δική τους πορεία σε ένα άκρως απαιτητικο πρωτάθλημα.

Η κολεγιακή λίγκα επιστρέφει, έπειτα από 8μηνη απουσία και ετοιμάζεται για μια σεζόν γεμάτη έντονες συγκινήσεις, δράση, αλλά και εντυπωσιακές στιγμές. Αυτές που αναμένεται να χαρίσουν οι αστέρες της λίγκας.

Λίγο πριν από το πρώτο τζάμπολ της σεζόν το Sport DNA σας παρουσιάζει 10 παίκτες που αναμένεται να τραβήξουν τα βλέμματα και να αποτελέσουν μερικές μόνο από τις ατραξιόν της Λίγκας.

5 shophmores/juniors/seniors

Από την πρώτη σεζόν τους στο NCAA έδειξαν πως μπορούν να αγωνιστούν σε υψηλό επίπεδο, δείχνοντας δείογματα του ταλέντο τους. Έτσι, τη νέα σεζόν αναμένεται να στρέψουν ακόμα περισσότερο τα φώτα πάνω τους.

Λούκα Γκάρζα (IOWA)

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι ο καλύτερος παίκτης του NCAA. Ο Λούκα Γκάρζα είναι ένας σέντερ που έχει όλο το πακέτο. Αλλά δεν σταματάει να δουλεύει και να βελτιώνεται και αυτό τον κάνει ακόμα καλύτερο και πιο επικίνδυνο στις αντίπαλες άμυνες. Μέλος της καλύτερης πεντάδας της pre season του NCAA, σύμφωνα με το Associated Press, ό άσος του IOWA είναι το μεγάλο φαβορί για το βραβείο του MVP της σεζόν. Έριξε… πόρτα στην προοπτική του Draft και αναμένεται να παίξει μία ακόμα σεζόν, κατά την οποία αναμένεται να… εκτοξεύσει ακόμα περισσότερο τις μετοχές του. Μια από τις ατραξιόν του φετινού NCAA, χωρίς αμφιβολία!



Οι αριθμοί του: 23,9 πόντοι, 9,8 ριμπάουντ, 1,2 ασίστ, 1,8 τάπες, 54,2% στα σουτ

Άγιο Ντοσούνμου (Illinois)

Μια πραγματική καλαθομηχανή στο Σικάγο. Ο Άγιο Ντοσούνμου απέρριψε την προοπτική του ΝΒΑ Draft για να μείνει στο Κολέγιο για μία ακόμα σεζόν, που θα είναι η τρίτη της καριέρας του. Και το έκανε με έναν ξεκάθαρο στόχο: να κατακτήσει το πρωτάθλημα με το Illinois. Σε αυτή την προσπάθεια θα είναι το Α και το Ω των «μαχητών», οι οποίοι στο επιθετικό κομμάτι δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως έχουν χτιστεί γύρω του. Και εκείνος δίνει τον ρυθμό με την παρουσία του. Αξιοπρόσεκτος παίκτης, που έχει ως σημείο αναφοράς το αξιόπιστο σουτ του, αλλά και την ωριμότητα που βγάζει στο παιχνίδι του με τις αποφάσεις που παίρνει την ώρα του αγώνα.

Οι αριθμοί του: 16,6 πόντοι, 4,3 ριμπάουντ, 3,3 ασίστ, 48,4% στα σουτ.

Μαρσέλ Ζεγκαρόφσκι (Creighton)

Όταν τα λόγια και οι αναλύσεις σταματούν, για τον συγκεκριμένο, αρχίζουν να σκάνε… βόμβες. Σαν αυτές που ρίχνει εκείνος έξω από τη γραμμή των τριών πόντων. Ο Μάρκους Ζεγκαρόφσκι είναι ο μεγάλος σταρ του Creighton και με διαφορά ο κορυφαίος σκόρερ της ομάδας του. Στην τρίτη σεζόν του στο Κολέγιο θέλει να συνεχίσει το εκπληκτικό σερί του στην περιφέρεια. Και στις δύο προηγούμενες σεζόν μετρούσε πάνω από 42% στα τρίποντα. Και τι σημαίνει αυτό; Πως όταν πάρει τη μπάλα είναι… κίνδυνος θάνατος. Έχει γρήγορο release, ενώ την ίδια στιγμή μπορεί να απειλήσει και με το εκρηκτικό πρώτο βήμα του. Αξίζει να ρίξει κανείς μια ματιά στον «Zegaro» τη νέα σεζόν.

Οι αριθμοί του: 16,1 πόντοι, 3,8 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 1,1 κλεψίματα, 48,8% στα σουτ.

Φραντζ Βάγκνερ (Michigan)

Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Μοριτζ Βάγκνερ. Ο Φρατζ Βάγκνερ ακολουθεί τα χνάρια του μεγάλου αδερφού, που τώρα αγωνίζεται στους Ουάσιγκτον Ουίζαρντς και προσπαθεί να χαράξει τη δική του πορεία. Η σεζόν 2019-20 ήταν πολύ παραγωγική, καθώς αποτέλεσε έναν από τους παίκτες-κλειδιά του Michigan, ενώ φέτος αναμένεται να εκκινήσει από καλύτερη αφετηρία, καθώς ξεπέρασε τον τραυματισμό στον καρπό (έκανε επέμβαση και πλέον βρίσκεται στο 100%). Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το τι θα καταφέρει, τη στιγμή που η σύγκριση με τον αδερφό του ολοένα και μεγαλώνει.

Οι αριθμοί του: 11,6 πόντοι, 5,6 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1,3 κλεψίματα, 45,2% στα σουτ.

Ολιβιέρ Σαρ (Kentucky)

Τους προηγούμενους μήνες και ενώ δεν υπήρχε δράση στη λίγκα, ο Ολιβέρ Σαρ κατάφερε να ταράξει τα νερά και να στρέψει τα φώτα πάνω του. Ο μέχρι πρότινος άσος του Wake Forrert πήρε μεταγραφή για το Kentucky, κάνοντας χρήση σχετικού όρου που του επέτρεπε την μετακίνησή του στους Wildcats. Και έτσι θα έχει τη δυνατότητα να «ανταμώσει» με τον Τζον Καλιπάρι και μέσα από τη συνεργασία τους να εξελιχθεί. Το ESPN τον έχει συμπεριλάβει στα 100 καλύτερα prospects και όχι άδικα. Μακρύς και αθλητικός παίκτης, παίζει εξαιρετικά πάνω από τη στεφάνη, ενώ κάνει πολλή δουλειά στην άμυνα τόσο με τα ριμπάουντ, όσο και με τις τάπες. Η σύμπραξη με τον Μπι Τζέι Μπόστον αναμένεται να δημιουργήσει ένα νέο… dynamic duo!

Οι αριθμοί του: 13,7 πόντοι, 9 ριμπάουντ, 1,2 τάπες, 52,7% στα σουτ.

5 freshmen

Η φουρνιά του 2020 έχει αρκετούς παίκτες που έχουν τραβήξει τα βλέμματα. Σε αυτή τη στήλη παρουσιάζουμε τους 5 παίκτες που αναμένεται να απασχολήσουν τους ειδικούς και τους φιλάθλους με την παρουσία τους.

Κέιντ Κάνιγχαμ (Oklahoma State)

Οι συστάσεις που τον ακολουθούν είναι οι καλύτερες δυνατές για παιδί της ηλικίας του. Πρόκειται για το νο.1 prospect της φουρνιάς του και ο παίκτης που οι ειδικοί τοποθετούν στο νο.1 του 2021 NBA Draft, χωρίς ακόμα να τον έχουν δει στο NCAA. Τα κατορθώματά του στο High School, όπου οδήγησε το Montverde σε αήττητο ρεκόρ «μίλησαν» ήδη για την αξία του. Ο Κέιντ Κάνιγχαμ αναμένεται να είναι ο επόμενος μεγάλος σταρ του ΝΒΑ. Παίκτης με εκπληκτική αντίληψη του παιχνιδιού, μπορεί να σκοράρει και να δημιουργήσει με την ίδια ευχέρεια. «Βλέπει» γήπεδο, έχει πολύ υψηλό μπασκετικό IQ, ενώ τα πλάγια βήματά του τον κάνουν εξαιρετικό και στην άμυνα. Είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα και σίγουρα αυτό δεν θα αργήσει να έρθει.

Έβαν Μόμπλεϊ (USC)

Θεωρείται ο επόμενος μεγάλος ψηλός του αμερικανικού μπάσκετ. Ένα prospect 5 αστέρων που έχει όλα τα φόντα και να λάμψει και να διαγράψει μια εντυπωσιακή πορεία στο χώρο. Βρέθηκε στην Ελλάδα το 2019, ως μέλος της εθνικής U19 των ΗΠΑ, όμως ένας τραυματισμός στη μέση δεν του επέτρεψε να αγωνιστεί. Και οι Έλληνες φίλαθλοι έχασαν την ευκαιρία να δουν μερικές από τις δυνατότητες του Έβαν Μόμπλεϊ. Παίκτης που έχει όλα τα φόντα να γίνει σταρ στο ΝΒΑ, με τα περιθώρια εξέλιξης να είναι τεράστια. Μόνιμη απειλή κοντά στο καλάθι, με μεγάλη γκάμα κινήσεων. Σταδιακά βελτιώνει και το περιφερειακό σουτ του. Ήδη στα mock drafts ενόψει 2021 βρίσκεται στην πρώτη 3άδα και αναμένεται να τοποθετηθεί πολύ ψηλά στη διαδικασία. Και ακόμα είναι στην αρχή….

Μπράντον Μπόστον τζούνιορ (Kentucky)

Το να πει κάποιος πως ο Τζον Καλιπάρι, ένας από τους μεγαλύτερους δασκάλους που υπάρχουν στο NCAA, έχει… μάτι και ξέρει να διαλέγει παίκτες με προοπτική είναι πιο αναμενόμενο και από το να βγει ο ήλιος από την Ανατολή. Σε αυτή την περίπτωση από την φουρνιά των πρωτοετών στο Kentucky έχει ξεχωρίσει ένας παίκτης, ο Μπι Τζέι Μπόστον. Παίκτης που βρίσκεται σε σταθερά ανοδική πορεία και που εξελίσσεται όλο και περισσότερο όσο περνάει ο καιρός, σε κάθε τομέα. Είναι πολύ αθλητικός και έχει εξαιρετική αίσθηση του παιχνιδιού, ενώ μπορεί να απειλήσει με την ίδια αποτελεσματικότητα από κάθε πλευρά. Εξαιρετική επαφή με το καλάθι, τον καθιστά μια μόνιμη απειλή πάνω στο παρκέ. Εφόσον βελτιώσει και την σωματοδομή του (πάρει μερικά κιλά μυϊκής μάζας) θα είναι ακόμα καλύτερος.

Ζάιρ Ουίλιαμς (Stanford)

Όσοι τον παρακολούθησαν στο High School γρήγορα διέκριναν τις ικανότητές του και την ποιότητα που βγάζει στο παιχνίδι του. Πέραν όλων των άλλων πρόκειται για έναν πολύ αθλητικό παίκτη, που ακόμα «χτίζει» το κορμί του. Ο Ζαϊρ Ουίλιαμς έδειξε ήδη τα πρώτα δείγματα του εαυτού του και ετοιμάζεται να ανέβει επίπεδο στο Stanford. Παίκτης με εκρηκτικό πρώτο βήμα τον καθιστά τεράστιο… πονοκέφαλο για κάθε άμυνα, ενώ έχει βελτιώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ντρίμπλα του και την ικανότητά του στο χειρισμό της μπάλας. Τα στοιχεία αυτά θα τον οδηγήσουν στο επόμενο επίπεδο, σε συνδυασμό με την ικανότητά του να εκτελεί από μέση/μακρινή απόσταση.

Σκότι Μπαρνς (Florida State)

Στην διαδικασία του 2020 NBA Draft το Florida State έκλεψε τις εντυπώσεις. Δύο παίκτες βρέθηκαν στις 11 πρώτες επιλογές (Πάτρικ Ουίλιαμς στο νο.4, Ντέβιν Βασέλ στο νο.11). Αυτό από μόνο του δείχνει πολλά για την δουλειά που γίνεται στην South Beach. Το επόμενο μεγάλο προϊόν του Κολεγίου ακούει στο όνομα Σκότι Μπαρνς. Αθλητικά το επίπεδό του είναι στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, με τη δουλειά να είναι ασταμάτητη. Έχει την δυνατότητα να παίξει και στις 2 θέσεις των φόργουορντ, ενώ στα ριμπάουντ είναι τρομερά αξιόπιστος. Έχει εξαιρετική επαφή με το καλάθι, απειλώντας και από έξω προς τα μέσα, αλλά και από μέσα προς τα έξω. Δεν αποκλείεται να βρεθεί πολύ ψηλά στο NBA Draft, όποτε δηλώσει συμμετοχή.

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This