Επιλογή Σελίδας

Κατά την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας εις βάρος των Γυναικών, η FIFA, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Διακοινοβουλευτική Ομάδα για τον Αθλητισμό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια εκστρατεία ενημέρωσης για την ενδοοικογενειακή βία και την εξάλειψη της βίας εις βάρος γυναικών και παιδιών.

Σε συνέχεια της εκστρατείας που πραγματοποιήθηκε φέτος το καλοκαίρι, η ανανεωμένη καμπάνια #SafeHome είναι μια κοινή προσπάθεια επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας εις βάρος των γυναικών στις 25 Νοεμβρίου.

Η κοινή αυτή προσπάθεια λαμβάνει χώρα την ώρα που η πανδημία του COVID-19 συνεχίζει να πλήττει λαούς σε όλο τον κόσμο και τα μέτρα κατ’ οίκον περιορισμού τίθενται εκ νέου σε ισχύ σε πολλές χώρες, εκθέτοντας γυναίκες και παιδιά που βιώνουν τη βία σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο. Στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντική η Στρατηγική της ΕΕ για τα δικαιώματα των θυμάτων (2020-2025) που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

Αναφερόμενος στην νέα εκστρατεία, ο πρόεδρος της FIFA Gianni Infantino ανέφερε:

«Η βία δεν έχει θέση στην κοινωνία μας και σε αυτό δεν αποτελεί εξαίρεση ο αθλητισμός και το ποδόσφαιρο. Η FIFA έχει δεσμευτεί πλήρως να συνεχίσει να συνεργάζεται με κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς βοηθώντας να μπει τέλος στη βία, αξιοποιώντας το ποδόσφαιρο ως μία πλατφόρμα ευαισθητοποίησης για το σημαντικό αυτό θέμα, όπως και άλλα που αντιμετωπίζει σήμερα η κοινωνία μας».

«Όλοι πρέπει να παραμείνουμε ακλόνητοι στην προσπάθειά μας να μπει τέλος στη βία εις βάρος γυναικών και κοριτσιών. Η αποτροπή και η αντιμετώπιση της εκτεταμένης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να αποτελέσει κεντρικό στοιχείο της κάθε χώρας στην στρατηγική της ενάντια στον COVID-19», είπε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus. «Ο καθένας από εμάς πρέπει να σταθεί δίπλα σε όσους επιβίωσαν για να διασφαλίσουμε ότι δεν κινδυνεύουν, ότι λαμβάνουν συνεχώς υποστήριξη και ότι έχουν πρόσβαση στις βασικές υπηρεσίες που χρειάζονται ανά πάσα στιγμή».

Η Επίτροπος της ΕΕ για την Ισότητα των Φύλων, Helena Dalli, ανέφερε:

«Η βία εις βάρος γυναικών και κοριτσιών συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Αυτή η πανδημία αποτελεί μια δοκιμασία για την ανθρωπότητα. Οδήγησε σε αυξημένη έκθεση γυναικών και παιδιών στην ενδοοικογενειακή βία. Πρέπει να εξαλείψουμε αυτή τη σκιώδη πανδημία. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να είναι σε συνεχή συνεργασία με τους εταίρους της για την αποτροπή και την καταπολέμηση της βίας εις βάρος των γυναικών. Πρέπει να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για να πετύχουμε την ισότητα των φύλων και να εκριζώσουμε τη βία εις βάρος γυναικών και παιδιών».

«Είναι τιμή μου να αποτελώ μέρος της εκστρατείας #SafeHome κατά την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας εις βάρος των γυναικών. Καθήκον όλων μας είναι να μιλήσουμε δυνατά για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και να καταπολεμήσουμε κάθε μορφή βίας. Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό στις τρέχουσες περιστάσεις με τους περιορισμούς να αυξάνουν τον κίνδυνο ενδοοικογενειακής βίας. Ας αξιοποιήσουμε τη δύναμη του αθλητισμού για να ενημερώσουμε τον κόσμο για το ζήτημα αυτό και ας προσπαθήσουμε να βάλουμε τέλος στη βία και την κακοποίηση», προσέθεσε η Mariya Gabriel, Επίτροπος της ΕΕ για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και την Νεολαία.

«Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών συνεχίζει δυστυχώς να αποτελεί μια παγκόσμια διαχρονική πανδημία. Εμφανίζεται παντού: στο σπίτι, στη δουλειά, στα σχολεία, στο δρόμο. Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε γυναίκα. Ο στιγματισμός, οι δήθεν παρανοήσεις, ο περιορισμένος αριθμός καταγγελιών και η μη εφαρμογή των νόμων διαιωνίζουν απλώς την ατιμωρησία. Έχουμε όλοι μας την ευθύνη να πούμε όχι και να σταθούμε δίπλα στα θύματα. Η εξάλειψή του φαινομένου μας αφορά όλες και όλους», δήλωσε ο Έλληνας Ευρωβουλευτής, Θοδωρής Ζαγοράκης.

Η εκστρατεία στοχεύει στο ευρύ κοινό και τους φορείς λήψης αποφάσεων (συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων) με σκοπό, όχι μόνο την ευαισθητοποίηση για τους κινδύνους, αλλά και την ενημέρωση για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αποτραπούν οι κίνδυνοι αυτοί.

Η εκστρατεία ενημέρωσης με βίντεο παρουσιάζει 19 παλαιούς και νυν ποδοσφαιριστές – Γιώργος Καραγκούνης, Θοδωρής Ζαγοράκης, Álvaro Arbeloa, Rosana Augusto, Vítor Baía, Khalilou Fadiga, Tomasz Frankowski, Matthias Ginter, David James, Andrzej Juskowiak, Annike Krahn, Marco Materazzi, Milagros Menéndez, Noemi Pascotto, Graham Potter, Mikaël Silvestre, Kelly Smith, Óliver Torres, Clémentine Touré– που προσέφεραν την υποστήριξή τους στην αντιμετώπιση του κρίσιμου αυτού ζητήματος. Επίσης, δύο βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην επαγγελματίες ποδοσφαιριστές συμμετέχουν στην εκστρατεία.

Η εκστρατεία #SafeHome δημοσιεύεται μέσω διαφόρων ψηφιακών καναλιών της FIFA και επίσης υποστηρίχθηκε με εργαλειοθήκες πολυμέσων για τις 211 ομοσπονδίες-μέλη της FIFA και για διάφορα media agencies, προκειμένου να ενισχυθεί η τοπική προσαρμογή (localization) και η ενδυνάμωση του μηνύματος σε όλο τον κόσμο.

Συμβουλές προς θύμα 1

Συμβουλές προς θύμα 2

Υποστήριξη θύματος

Συμβουλές προς θύτη

Συμβουλές προς κυβέρνηση

Pin It on Pinterest

Shares
Share This