Επιλογή Σελίδας



Του Νίκου Παπαδογιάννη

Στους δύο αγώνες που έδωσε την περασμένη εβδομάδα στην Ισπανία, ο Παναθηναϊκός δεχόταν κατά μέσο όρο 94 πόντους.

Οι δύο αντίπαλοί του, Βαλένθια και Βασκόνια, σούταραν μαζί 60% στα δίποντα και έβαλαν από 13 τρίποντα, με ποσοστό κοντά στο 50 τοις εκατό.

Σε ογδόντα λεπτά αγώνα, οι πρωταθλητές Ελλάδας μέτρησαν 35 ασίστ και 33 λάθη, ενώ οι Ισπανοί είχαν 52 ασίστ και 25 λάθη.

Απόψε, ο ίδιος Παναθηναϊκός, που λέει ο λόγος «ίδιος», αφού τα πρόσωπα έμειναν απαράλλαχτα (με μοναδική προσθήκη τον ευπρόσδεκτο Καλαϊτζάκη) αλλά η εικόνα άλλαξε άρδην, άρπαξε τη Μπάγερν από τον λαιμό και έβγαλε το άχτι του πάνω σε μία από τις πιο φορμαρισμένες ομάδες της Euroleague.

Ειδικά στα πρώτα 14 λεπτά του αγώνα, οι λεβέντες του Αντρέα Τρινκιέρι γέμισαν το παρκέ με τούβλα και με αδέσποτες πετριές: 2/9 δίποντα, 1/5 τρίποντα και 10 λάθη σε 28 κατοχές, με αφετηρία μία ασυνήθιστα δυναμική τάπα του Παπαγιάννη μόλις στην τρίτη φάση του παιχνιδιού.

Εάν η Μπάγερν επέπλευσε για να παλέψει έως το τέλος, το οφείλει στις 6 βολές που ης χάρισαν από υπερβάλλοντα ζήλο οι «πράσινοι», με δύο φάουλ πάνω στο τρίποντο.



Αλλά ο τόνος είχε δοθεί και η δουλειά είχε γίνει. «Απόψε δεν έχει χωρατά», ήταν το μήνυμα.

Η άμυνα έφερε αυτοπεποίθηση και η μηχανή άρχισε να λειτουργεί ως διά μαγείας, σαν να έφυγε ένα βαρίδι από τα πόδια και από τα χέρια των παικτών του Γιώργου Βόβορα.

Βεβαίως, ήταν ο ίδιος ο προπονητής αυτός που έδειξε τον δρόμο. Ανακατεύοντας την τράπουλα σε μία απέλπιδα προσπάθεια να βρει σχήμα αποδοτικό στην ανασταλτική λειτουργία, ο Βόβορας σκάρωσε μία αρχική πεντάδα γεμάτη μακριά χέρια, μακρόστενα κορμιά, ενέργεια και αλεγκρία: Σαντ-Ρόος, Καλαϊτζάκης, Παπαπέτρου, Μπεντίλ, Παπαγιάννης.

Στα μάτια των Γερμανών, το γήπεδο έμοιαζε ασυνήθιστα μικρό, το δε καλάθι σκεπασμένο με καπάκι.

Τα σβέλτα ποδάρια επέτρεψαν τη γρήγορη μεταφορά της μπάλας από την άμυνα στην επίθεση, η σαστιμάρα των φιλοξενούμενων έφερε κλεψίματα και το ανοιχτό γήπεδο έγινε λαμπρό πεδίον δόξης.

Η τελική στατιστική δίνει στον Παναθηναϊκό 17 πόντους από αιφνιδιασμούς, πάει να πει εύκολα καλάθια και υψηλό ηθικό, ενώ η παγίδα του «πέντε εναντίον πέντε» (όπου υπάρχει έλλειμμα δημιουργίας) αποφεύχθηκε.

Τα ποσοστά των Γερμανών έμειναν χαμηλά μέχρι το τέλος, ενώ ο πλέι-μέικερ Μπάλντγουιν έγραψε υπερδιπλάσια λάθη από ασίστ (7 έναντι 3 στο συνολικό 17/12 της ομάδας), αλλά και 11 άστοχα σουτ σε 14 απόπειρες.

Η νίκη θα είχε επιτευχθεί πιο εύκολα, αν δεν αντιμετώπιζε ο Παναθηναϊκός πρόβλημα με τα φάουλ στην γ’ περίοδο. Η Μπάγερν εκτελούσε βολές από το 22ο λεπτό, ενώ οι γηπεδούχοι δεν έφτασαν ποτέ στο «μπόνους» ούτε μπορούσαν να πιέσουν αποτελεσματικά στα μετόπισθεν.

Ο άνθρωπος-ορχήστρα του Παναθηναϊκού ήταν ο Χάουαρντ Σαντ-Ρόος, ο οποίος είναι εξαίρετος όταν καλείται να κάνει όσα γνωρίζει καλά και αποκτά σιγουριά μέσα από αυτά.

Τα 3 τρίποντα και οι 5 ασίστ βγάζουν μάτι στη στατιστική του Κουβανού, αλλά το μυστικό κρύβεται στα κλεψίματα (4), στα ριμπάουντ (7), στο τρεχαλητό του όταν υπήρχε ανοιχτός ορίζοντας.

Παρομοίως, ο Νεμάνια Νέντοβιτς έβαλε τα κρίσιμα καλάθια του τελευταίου τριλέπτου, μετά το 72-70, αλλά ήταν η οικονομία του παιχνιδιού του αυτή που καμουφλάρισε την απουσία κλασσικού πλέι-μέικερ: 5 ασίστ, 3 κλεψίματα, 0 λάθη.

Η ρέντα των άλλων επέτρεψε στον Παπαπέτρου να ξεκουραστεί 10 λεπτά ώστε να είναι φρέσκος στο φινάλε, ενώ οι Μπεντίλ, Καλαϊτζάκης έκαναν καλά τη δουλειά που χρεώθηκαν.

Τίποτε από τα παραπάνω δεν θα ήταν εφικτό αν δεν έστρωνε το χαλί ο Παπαγιάννης για να περπατήσουν οι υπόλοιποι. Τα 30-31 λεπτά του ισοφαρίζουν ρεκόρ καριέρας, τα καρφώματα μέσα στο μποτιλιάρισμα τον έκαναν να μοιάζει με θεόρατο φάντασμα, ενώ η αμυντική του επίδοση ολοένα βελτιώνεται.

Τα δύο deflections του τελευταίου τριλέπτου (σε μία πάσα του Μπόλντγουιν και σε ένα άστοχο σουτ του Νέντοβιτς) έδωσαν στον Παναθηναϊκό δύο πρόσθετες κατοχές που μετουσιώθηκαν σε καλάθια και προστάτευσαν τα κεκτημένα.

Ο Ρικ Πιτίνο θα ενθουσιάστηκε, εάν παρακολουθούσε το ματς από το Αμέρικα!

Η νίκη επί της Μπάγερν μπορεί να αποδειχθεί εφαλτήριο αντεπίθεσης, όχι μόνο για τους βαθμούς που τη συνοδεύουν, αλλά για τη συνταγή που αποδείχθηκε ότι είχε ξεχαστεί στην Αθήνα.

Ο Παναθηναϊκός μετράει 6 ήττες, αλλά οι συγκεκριμένοι αγώνες τον βρήκαν σε ρόλο αουτσάιντερ μηδενός, νομίζω, εξαιρουμένου.

Κατά κάποιον τρόπο, το ματς της Τρίτης με τη Βιλερμπάν φέρνει μαζί του το πρώτο «πρέπει» της χρονιάς, μολονότι θα διεξαχθεί εκτός έδρας. Ήταν, θεωρητικά, το ευκολότερο των πρώτων 9 αγωνιστικών, πριν αναβληθεί.

Εάν πάλι η ερχόμενη τεχνητή «διαβολοβδομάδα» φέρει άλλες δύο ήττες, σε Γαλλία και Ιταλία, θα αρχίσουμε πάλι να μιλάμε για Παναθηναϊκό εσωτερικού και Παναθηναϊκού εξωτερικού.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This