Επιλογή Σελίδας

advertisement_trellopoulos

Η Arsenal φέρεται να ενδιαφέρεται έντονα για τον Andrea Belotti και μάλιστα είδε τη πρώτη της πρόταση να πέφτει στο κενό από την Torino. Εδώ είναι όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για τον 23χρονο Ιταλό επιθετικό ο οποίος έφερε στην Ευρώπη πέρυσι μια καταιγίδα.

Το δύσκολο ξεκίνημα

Ο Belotti είναι ένα από τα πιο “καυτά” ονόματα στις μέρες μας όμως δεν είχε σε καμία περίπτωση τόσο υψηλά ποσοστά στα νιάτα του. Η Atalanta αποφάσισε να μην τον υπογράψει όταν ήταν στην ακαδημία της και αργότερα ως επί το πλείστον κάθισε στον πάγκο της Primavera της μικρής Albinoleffe. Ο Belotti ξεκίνησε ως μέσος χωρίς σημαντική επιτυχία και αργότερα μεταφέρθηκε στην πτέρυγα όμως δυσκολεύτηκε να εντυπωσιάσει και εκεί.

Ένας από τους λόγους ήταν ότι ο Belotti ήταν πάντα το νεότερο παιδί του γκρουπ της ηλικίας του και αυτό ήταν εξαιρετικά σημαντικό στα πρώτα στάδια της καριέρας του. Χρειαζόταν έναν προπονητή που θα πίστευε σε αυτόν και όλα άλλαξαν όταν ο Alessio Pala ανέλαβε στην Primavera της Albinoleffe. Εκείνος αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον Belotti ως κεντρικό επιθετικό και του έδωσε απεριόριστη ελευθερία για να λάβει σε αντάλλαγμα τις εντυπωσιακές επιδόσεις του.

Ήταν τέτοια η επίδραση που ο Belotti είχε τεθεί στη πρώτη ομάδα προς το τέλος της σεζόν 2011-12 στη Serie B και σκόραρε δύο φορές σε οκτώ αγώνες. Αυτό όμως δεν στάθηκε σημαντικό για την Albinoleffe, η οποία υποβιβάστηκε στη τρίτη κατηγορία όμως η ατυχία στην πραγματικότητα αποδείχθηκε ότι είναι ευλογία για το νεαρό επιθετικό. Με τον Pala να προάγεται σε πρώτο προπονητή της ομάδας, ο Belotti έγινε ο αδιαφιλονίκητος βασικός σέντερ φορ και σκόραρε 12 φορές σε 30 αγώνες τη σεζόν 2012-13 και προσέλκυσε το ενδιαφέρον από μεγαλύτερους συλλόγους.

Είδωλο του ο Shevchenko

Η μετάβαση από τη Βόρεια Ιταλία προς τη Σικελία δεν ήταν εύκολη για ένα παιδί στην ηλικία των 19 αλλά τη πρόταση της Palermo απλά δεν μπορούσε να την αρνηθεί, αν μη τι άλλο λόγω του προπονητή. Ως σκληροπυρηνικός οπαδός της Milan ο Belotti ήταν ενθουσιασμένος που ο Gennaro Gattuso ενδιαφέρθηκε για τις υπηρεσίες του. Οι “Rosanero” μόλις είχαν υποβιβαστεί στην Serie B και ο πρώην θρύλος της Milan ήταν ο νέος προπονητής κάτω από τον εκκεντρικό πρόεδρο Maurizio Zamparini.

Όπως ήταν αναμενόμενο ωστόσο η θητεία του Gattuso ήταν εξαιρετικά σύντομη και ο Belotti βρήκε τη ζωή του αρκετά δύσκολή χωρίς αυτόν. Ως επί το πλείστον έμεινε στον πάγκο καθώς η ομάδα επέστρεφε στην Serie A και χρησιμοποιήθηκε ως αλλαγή τη σεζόν 2014-15, κάτι το οποίο δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένου του γεγονότος ότι ο Paolo Dybala ήταν μια σημαντική ανακάλυψη εκείνη τη χρονιά.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο ίδιος ήταν ιδιαίτερα περήφανος να ακούσει από τον Gattuso να λέει πρόσφατα:”Όταν πήρα τον Andrea στη Palermo και είπα ότι μου θύμιζε τον Shevchenk οι άνθρωποι γελούσαν μαζί μου”. Για τον Belotti αυτή η σύγκριση είναι ο υψηλότερα δυνατός έπαινος. Εκείνος μεγάλωσε θαυμάζοντας τον Ουκρανό:”Ο Sheva ανέκαθεν είναι το πρότυπό μου” είπε ο Belotti σε μια συνέντευξη του στη Corriere della Sera:”Είμαι ακόμα έτη φωτός πίσω του όμως θα προσπαθήσω να τον πλησιάσω δουλεύοντας σκληρά.”

Οι συγκρίσεις με τον Vialli

Η οπτική του Gattuso είναι σεβαστή όμως πολλοί προπονητές και συμπαίκτες που εργάστηκαν με τον Belotti βρίσκουν περισσότερες σημαντικές ομοιότητες με έναν άλλο μύθο, ο οποίος ποτέ δεν είχε παίξει για τη Milan: ο Gianluca Vialli. Ο Pala ο οποίος γνωρίζει το νεαρό επιθετικό καλύτερα από τον καθένα, υποστηρίζει:”Είναι σαν το νεαρό Vialli στη Cremonese. Δυνατός, ίσως λίγο άβολος όμως ξέρει πώς να σκοράρει με κάθε δυνατό τρόπο”.

Ο αμυντικός Salvatore Aronica συμφωνεί: “Ο Andrea μου θυμίζει πολύ τον Vialli με τον τρόπο που κρατά την μπάλα και γυρνά στην περιοχή.”

Ο πρώην προπονητής της Albinoleffe Emiliano Mondonico παρομοίασε επίσης τον Belotti με τον πρώην αστέρα της Juventus και της Chelsea αφού ο επιθετικός σημείωσε δύο τέρματα στην ισοπαλία με 3-3 απέναντι στη Napoli το Σεπτέμβριο του 2014:”Αυτός είναι ένας σκληρά εργαζόμενος ποδοσφαιριστής που παίζει τόσο για τον εαυτό του όσο και για την ομάδα. Έχει μια σπάνια ποιότητα που δεν είναι εύκολο να βρεθεί. Μου θυμίζει τον Vialli με την ποιότητα των κεφαλιών του”.

Τα 28 γκολ

Και όμως παρά την εξαιρετική απόδοση του κατά της Napoli εκείνη την ημέρα και ένα αξιοπρεπές ρεκόρ σκοραρίσματος για την Under-21 της Ιταλίας, ο Belotti δεν έπαιζε σε τακτική βάση στη Palermo. Ο πανηγυρισμός του “κόκορα” στο γκολ του – το οποίο εφευρέθηκε από τον παιδικό του φίλο Juri Gallo του οποίου το δεύτερο όνομα σημαίνει “κόκορας” στα ιταλικά – δεν τον είχαμε δει πάρα πολλές φορές.

Η μεταγραφή του στη Torino η οποία κατέβαλε 7,5 εκατομμύρια ευρώ για τις υπηρεσίες του αρχικά θεωρήθηκε απογοητευτική. Ωστόσο ο επιθετικός ήταν ευτυχισμένος από το γεγονός ότι ο προπονητής του Giampiero Ventura κατανόησε πλήρως τις δυνατότητες του και έδειξε υπομονή.

Ο Ventura είναι ένας εξαιρετικός τεχνικός που ξέρει πώς να παίρνει το καλύτερο από τους νέους επιθετικούς. Ήταν ο άνθρωπος που ευθύνεται στο ότι ο Ciro Immobile στέφθηκε πρώτος σκόρερ της Serie A τη σεζόν 2013-14. Αρκετά παραδόξως, η επιστροφή του Immobile στην Torino το Γενάρη του 2016 συνείσφερε ώστε να ξεκινήσει την καριέρα του ο Belotti.

Αφού σκόραρε μόνο μία φορά στο πρώτο πεντάμηνο του στο κλαμπ, ο Belotti εξερράγη παίζοντας ως δεύτερος επιθετικός πίσω από τον εύσωμο επιθετικό βάζοντας 11 γκολ στο δεύτερο μισό της περασμένης σεζόν. Ακόμα “έσπασε” του ρεκόρ του Gigi Buffon λεπτά χωρίς να δεχτεί γκολ σε 973 λεπτά πρωταθλήματος, έστω και αν το πέτυχε από τη βούλα του πέναλτι στην ήττα με 4-1 στο ντέρμπι.

“Αν ο προπονητής δεν πιστεύει σε σένα μπορεί να βρεθείς στον πάγκο μετά από δύο παιχνίδια” είπε ο Belotti στη Corriere della Sera:”Είναι θέμα νοοτροπίας. Ευτυχώς για μένα ο Ventura πιστεύει στους νέους παίκτες και με περίμενε να σκοράρω”. Φυσικά ο ίδιος μπορεί να αισθάνεται ακόμη πιο τυχερός τώρα που ο Ventura ανέλαβε αντί του Antonio Conte στην Εθνική ομάδα το καλοκαίρι. Ο Belotti έγινε αμέσως ζωτικής σημασίας για την Ιταλία πετυχαίνοντας τρία τέρματα στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου έως τώρα.

Την ίδια στιγμή η κατάσταση του συλλόγου είναι καλύτερη από ποτέ. Ο Sinisa Mihajlovic είναι ένας ακόμη πιο επιθετικογενής προπονητής από τον Ventura και με τον Immobile να φεύγει για τη Lazio και ανύψωσε την αυτοπεποίθηση του Belotti ακμάζοντας ως κεντρικός επιθετικός στο 4-3-3. Πέτυχε μέχρι τώρα 13 γκολ σε 15 αγώνες φτάνοντας ήδη στο ρεκόρ τερμάτων του τη προηγούμενη σεζόν. Με 28 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις συνολικά, το 2016 ήταν η καλύτερη χρονιά του Belotti με ξεκάθαρη διαφορά.

Η εξωφρενικά υψηλή ρήτρα αγοράς του

Με τις προσπάθειές του να δημιουργούν ένα μεγάλο ενδιαφέρον, η Torino έσπευσε να προσφέρει στον Belotti ένα νέο συμβόλαιο μέχρι το 2021 το οποίο περιλαμβάνει μια ρήτρα εξαγοράς των 100 εκατομμυρίων ευρώ:” Η ρήτρα του αξίζει όσο εκείνη του Gonzalo Higuain” δήλωσε ο πρόεδρος της Torino Urbano Cairo το Νοέμβριο και είναι τελικά υψηλότερη από του Αργεντινού που υπεγράφη από την Juventus με 90 εκατομμύρια ευρώ από τη Napoli.

Εκεί παρατ¨ηρείται και το πρόβλημα. Ο Belotti είναι αναμφισβήτητα ταλαντούχος και το δυναμικό του είναι αξιοσημείωτο όμως θα πρέπει να κρατήσει τα πόδια του σταθερά στο έδαφος για να το εκπληρώσει. Γνωρίζει επίσης πολύ καλά πόσο σημαντικό είναι να δουλεύει με το σωστό προπονητή.

Ο Immobile είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα ενός επιθετικού που απέτυχε μετά την πώληση του σε ένα μεγαλύτερο σύλλογο. Στη περίπτωση του διαπιστώθηκαν δυσκολίες στην Borussia Dortmund και στη Sevilla και μόνο όταν επέστρεψε στη χώρα του ξαναβρήκε τη φόρμα του. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η μοίρα του Belotti θα είναι διαφορετική, ειδικά αν ο επόμενος σύλλογος του πληρώσει πάρα πολύ ακριβά για τη μεταγραφή του.

Η υπομονή ήταν σημαντική ώστε ο Belotti να τεθεί σε καλό δρόμο στο καλλιτεχνικό στερέωμα και εξακολουθεί να είναι σημαντική τώρα που οι ικανότητές του έχουν αναγνωριστεί.

advertisement_rain

Pin It on Pinterest

Shares
Share This