Επιλογή Σελίδας

Του Θανάση Κρεκούκια

Συμπληρώνονται σήμερα (14/12) είκοσι χρόνια από την πρώτη “δέσμευση” της Μπαρτσελόνα με τον Λιονέλ Μέσι, στο ιστορικό ραντεβού των Τσάρλι Ρεσάκ (τότε τεχνικού γραμματέα των “μπαλουγκράνα”), Τζουσέπ Μαρία Μινγκέγια (μάνατζερ που συνεργαζόταν με τον καταλανικό σύλλογο) και Οράσιο Γκατσιόλι (μάνατζερ του Αργεντίνου). Εκεί οι τρεις τους υπέγραψαν ένα σύντομο κείμενο, γραμμένο πάνω στη θρυλική πλέον χαρτοπετσέτα, προφανώς χωρίς νομική ισχύ, θέλοντας κυρίως να καθησυχάσουν τον πατέρα του Λέο και να του δείξουν ότι η Μπάρσα ήταν έτοιμη να προσφέρει συμβόλαιο στο γιο του. Από εκεί και μετά ξεκίνησε η σχέση ζωής του Μέσι με τους “culés”, που μετράει ήδη δυο ολόκληρες δεκαετίες.

Στο σημερινό κείμενο, δεν θα ασχοληθούμε με την εικοσαετία του Λέο στην Μπαρτσελόνα, αλλά θα πάμε πίσω, στα χρόνια της Αργεντινής, πριν ακόμα περάσει τον Ατλαντικό. Μέσα από σπάνιο φωτογραφικό υλικό που μας παραχώρησε ευγενικά η αργεντίνικη αθλητική εφημερίδα Olé, αλλά και από το άλμπουμ της καταλανικής Sport, “Los cracks de la Masia”, θα ακολουθήσουμε τα πρώτα βήματα του Μέσι στο ποδόσφαιρο, τόσο σε συλλογικό επίπεδο, όσο και στις μικρές εθνικές της “αλμπισελέστε”. Διαλέξαμε συμβολικά είκοσι φωτογραφίες (λόγω των είκοσι χρόνων), από τη νηπιακή ηλικία του μικρού Λέο, το πέρασμά του στην Γκραντόλι και μετά στη Νιούελς, καθώς και το ξεκίνημά του στην εθνική U20 μέχρι την κατάκτηση του Μουντιάλ Νέων το 2005.

Ο Μέσι γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου του 1987 στην πόλη Ροσάριο της Αργεντινής, έδρα τόσο της Γκραντόλι όσο και της Νιούελς Ολντ Μπόις, των δυο ομάδων δηλαδή στις οποίες αγωνίστηκε ο “pulga” πριν πάει στην Μπαρτσελόνα. Να πούμε εδώ, πως όταν έκανε το ντεμπούτο του με την U20 της Αργεντινής τον Ιούνιο του 2004, βρισκόταν ήδη σχεδόν τέσσερα χρόνια στη Βαρκελώνη και στις ακαδημίες της Μασία, όμως συμπεριλάβαμε στο δικό μας “άλμπουμ” φωτογραφίες και από την πρώτη του διετία στην εθνική Νέων, αφού ήταν το ξεκίνημά του στην “αλμπισελέστε”. Αρχίζουμε λοιπόν το ταξίδι στο χρόνο, ένα ταξίδι που έχει αφετηρία το 1988, όταν ο Λέο ήταν ενός έτους και τελειώνει το 2005, στα 18 του, όταν κατέκτησε το Μουντιάλ U20.

1. ΜΕ ΤΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΤΟΥ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ (1988)

20 σπάνιες φωτογραφίες του μικρού Μέσι στην Αργεντινή

Ο Λιονέλ Αντρές, το τρίτο από τα τέσσερα παιδιά του Χόρχε Μέσι και της Σέλια Κουτσιτίνι, γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου του 1987 στο Ροσάριο της Αργεντινής. Εδώ τον βλέπουμε σε ηλικία μόλις ενός έτους, ανάμεσα στα δυο αδέλφια του, τον Ροδρίγο δεξιά και τον Ματίας αριστερά (1988).

2. ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΣΤΑ 4 ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΓΚΡΑΝΤΟΛΙ (1991)

LM

Ο μικρός Λέο ξεκίνησε να παίζει στην τοπική Grandoli FC του Ροσάριο όταν ήταν μόλις τεσσάρων ετών. Από την πρώτη ομάδα στην οποία εντάχθηκε, τους Pre-Benjamín, ήταν πιο μικρόσωμος από όλους τους συμπαίκτες του, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να ξεχωρίσει αμέσως. Εδώ τον βλέπουμε το 1991 με τον πρώτο του προπονητή στην Γκραντόλι, τον Σαλβαδόρ Απαρίσιο (πάνω δεξιά).

3. ΠΟΖΑΡΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΓΚΡΑΝΤΟΛΙ (1991)

20 σπάνιες φωτογραφίες του μικρού Μέσι στην Αργεντινή

Ο Χόρχε Μέσι ήταν εκείνος που προπονούσε τον μικρό Λέο στο σπίτι τους, όταν ξεκίνησε να αγωνίζεται με την Γκραντόλι. Όπως βλέπουμε και στη χαρακτηριστική φωτογραφία του 1991, η μπάλα ήταν σχεδόν μεγαλύτερη από τον ίδιο, όμως δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα να την κάνει ό,τι ήθελε από τότε!

4. ΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΟΠΑΙΟ ΣΤΗΝ ΓΚΡΑΝΤΟΛΙ (1991)

20 σπάνιες φωτογραφίες του μικρού Μέσι στην Αργεντινή

Από το ξεκίνημά του στην Γκραντόλι έγινε ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην κατηγορία του, κάνοντας απίστευτα πράγματα τόσο στις προπονήσεις, όσο και στους αγώνες. Εδώ, σε ηλικία τεσσάρων ετών, τον βλέπουμε να ποζάρει με το πρώτο τρόπαιο της μεγάλης καριέρας του (1991).

5. ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΓΚΡΑΝΤΟΛΙ (1993)

20 σπάνιες φωτογραφίες του μικρού Μέσι στην Αργεντινή

Στις αρχές του 1993, ο μικρός Λέο είχε πάει μαζί με τη γιαγιά του, Σέλια, να παρακολουθήσουν την προπόνηση του αδερφού του, Ματίας, που αγωνιζόταν επίσης στην Γκραντόλι, αλλά σε μεγαλύτερη κατηγορία. Όταν οι πιτσιρικάδες χωρίστηκαν για να παίξουν ένα διπλό, έλειπε ένας παίκτης για να συμπληρωθεί ο αριθμός και η Σέλια πρότεινε στον προπονητή των Παίδων να πάρει τον Λέο. Η επιμονή της γιαγιάς έκαμψε τις αντιρρήσεις του προπονητή και ο Λιονέλ χάζεψε τους πάντες με τα μαγικά του! Από την επόμενη ημέρα, τον ανέβασαν κατηγορία και του έδωσαν να φορέσει για πρώτη φορά την επίσημη εμφάνιση της ομάδας, με τα χαρακτηριστικά λευκά αστέρια πάνω σε κόκκινο φόντο. Παίζοντας πλέον στη Λίγκα Alfi (το πρωτάθλημα στο οποίο αγωνιζόταν η Γκραντόλι), άρχισε να σκοράρει κατά ριπάς, πετυχαίνοντας κατά μέσο όρο δέκα γκολ σε κάθε παιχνίδι!

6. ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ (1993)

20 σπάνιες φωτογραφίες του μικρού Μέσι στην Αργεντινή

Φαινόμενο σαν τον μικρό Λέο είχε να φανεί αρκετές δεκαετίες στο Ροσάριο, έτσι η περίπτωσή του γρήγορα άρχισε να απασχολεί τους σκάουτς της Νιούελς Ολντ Μπόις, του μεγάλου συλλόγου του Ροσάριο, στις ακαδημίες του οποίου αγωνίζονταν ήδη τα δυο αδέρφια του, Ροδρίγο και Ματίας. Εδώ βλέπουμε τον εξάχρονο Λέο μαζί με τους φίλους του και τη μπάλα πάντα στην κατοχή του!

7. ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΣΕΖΟΝ ΜΕ ΤΗΝ NEWELL’S OLD BOYS (1994)

20 σπάνιες φωτογραφίες του μικρού Μέσι στην Αργεντινή

Τον Μάρτιο του 1994, τρεις μήνες πριν κλείσει τα επτά του χρόνια, ο Λέο βρέθηκε στα τμήματα υποδομής ενός συλλόγου που είχε ομάδα στην Πριμέρα Ντιβισιόν της Αργεντινής. Εδώ τον βλέπουμε να ποζάρει στην πρώτη του επίσημη φωτογράφηση με τη φανέλα της Νιούελς, μαζί με τον πρώτο του προπονητή στις ακαδημίες των “λεπρών”, τον Γκαμπριέλ Ντιγερολάμο. Στην πρώτη του σεζόν πέτυχε σχεδόν εκατό γκολ!

8. ΣΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ TOY BALCARCE ΜΕ ΤΗΝ NEWELL’S OLD BOYS (1998)

20 σπάνιες φωτογραφίες του μικρού Μέσι στην Αργεντινή

Το 1998, στα 11 χρόνια του, αγωνιζόταν ήδη στους Infantiles (Παίδες), μια κατηγορία πάνω από την ηλικία του. Εκείνη τη χρονιά πήρε για πρώτη φορά μέρος στο φημισμένο τουρνουά Παίδων της πόλης του Μπαλκάρσε, όπου με δικά του γκολ η Νιούελς νίκησε τις Ρίβερ Πλέιτ και Ιντεπεντιέντε, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο τη φήμη του στην Αργεντινή.

9. ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΠΑΙΔΩΝ ΤΗΣ NEWELL’S OLD BOYS (1999)

20 σπάνιες φωτογραφίες του μικρού Μέσι στην Αργεντινή

Το 1999 ο Λέο προβιβάστηκε στην Α’ ομάδα των Παίδων της Νιούελς. Στα έξι χρόνια που έμεινε στο σύλλογο (1994-2000), ο μικρός είχε μέσο όρο εκατό γκολ ανά σεζόν! Στα δώδεκά του, γράφονταν ήδη άρθρα για αυτόν στον τοπικό Τύπο, που στο πρόσωπό του έβλεπε ένα μελλοντικό αστέρι. Όλος όμως ο ενθουσιασμός που υπήρχε στη σκέψη της προοπτικής του, έδωσε σιγά-σιγά τη θέση του στην ανησυχία, λόγω του προβλήματος ανάπτυξης που είχε παρουσιαστεί στον μικρό, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη μια θεραπεία με ενέσεις αυξητικής ορμόνης, η οποία όμως ήταν ιδιαίτερα ακριβή, κάτι που προβλημάτιζε τους υπεύθυνους της Νιούελς, που έβλεπαν ότι δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν, αφού ο σύλλογος έτσι κι αλλιώς αντιμετώπιζε σοβαρές οικονομικές δυσκολίες.

10. ΜΠΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ “ESTADIO MARCELO BIELSA” ΤΗΣ NEWELL’S (2000)

20 σπάνιες φωτογραφίες του μικρού Μέσι στην Αργεντινή

Σε ηλικία πλέον 13 ετών, ο Λέο ήταν το μεγάλο αστέρι των ακαδημιών της Νιούελς. Όμως ο μάνατζέρ του στην Ισπανία, Οράσιο Γκατσιόλι, άρχισε να ψάχνει ευρωπαϊκή ομάδα για να στείλει τον πελάτη του, αφού με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να λυθεί και το πρόβλημα του κόστους της θεραπείας. Εδώ βλέπουμε τον Λέο να κάνει την είσοδό του στο “Estadio Marcelo Bielsa” σε μια από τις τελευταίες του εμφανίσεις με τη Νιούελς, λίγο πριν κάνει το ταξίδι για τη Βαρκελώνη τον Σεπτέμβριο του 2000.

11. ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ U20 (29/6/2004)

20 σπάνιες φωτογραφίες του μικρού Μέσι στην Αργεντινή

Ο Τσάρλι Ρεσάκ, τεχνικός γραμματέας της Μπαρτσελόνα, είχε ενημερώσει το 2003 την ισπανική ομοσπονδία (RFEF) για τον Μέσι και εκλέκτορες των μικρών ισπανικών εθνικών ομάδων είχαν ξεκινήσει την παρακολούθησή του. Όμως, παρά την επίσημη κρούση που του έγινε από την RFEF, ο Λέο αρνήθηκε, αφού το να αγωνιστεί με την “αλμπισελέστε” ήταν ένα παιδικό του όνειρο. Παρά τη δεδομένη πρόθεση του Μέσι, η αργεντίνικη ομοσπονδία, θορυβημένη από τις κινήσεις της ισπανικής, αποφάσισε να προλάβει τις όποιες – δυσάρεστες – εξελίξεις. Έτσι λοιπόν, ο Χούλιο Γκροντόνα, πρόεδρος της AFA, διοργάνωσε στο άψε-σβήσε δυο φιλικά για την Εθνική U20, με αντιπάλους την Παραγουάη και την Ουρουγουάη. Στο πρώτο από αυτά, η Παραγουάη έστειλε την εθνική της U22 και η συνάντηση διεξήχθη στις 29 Ιουνίου του 2004, πέντε μόλις μέρες μετά τα 17α γενέθλια του Λέο. Εδώ βλέπουμε τον Μέσι στον πάγκο της ομάδας, περιμένοντας να κάνει το ντεμπούτο του με τα χρώματα της Αργεντινής.

12. ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ U20 – ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ U20, ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΜΕΣΙ (29/6/2004)

20 σπάνιες φωτογραφίες του μικρού Μέσι στην Αργεντινή

Το φιλικό έγινε στην έδρα της Αρχεντίνος Τζούνιορς, στο “Estadio Diego Armando Maradona”, το οποίο ήταν μισοάδειο το βράδυ του αγώνα. Ο Λέο μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο και πέτυχε το έβδομο από τα οκτώ συνολικά τέρματα της Αργεντινής (στο τελικό 8-0), μοιράζοντας και δυο ασίστ. Εδώ τον βλέπουμε στη διάρκεια του παιχνιδιού, ανάμεσα σε δυο παίκτες της Παραγουάης.

13. ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ ΜΟΥΝΤΙΑΛ U20, ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ – ΒΡΑΖΙΛΙΑ 2-1 (28/6/2005)

20 σπάνιες φωτογραφίες του μικρού Μέσι στην Αργεντινή

Ένα χρόνο μετά το ντεμπούτο του με την Εθνική U20, ο εκλέκτορας της U20, Φρανσίσκο Φεράρο, συμπεριέλαβε τον Μέσι στην αποστολή της Αργεντινής για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων του 2005, που θα διεξαγόταν τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς στην Ολλανδία. Με συμπαίκτες τους Κουν Αγουέρο, Έκι Γκαράι, Λούκας Μπίγλια, Πάμπλο Σαμπαλέτα, Φερνάντο Γκάγο και Ροδρίγο Αρτσούμπι, ο Μέσι ηγήθηκε της προσπάθειας της “αλμπισελέστε”, η οποία προκρίθηκε στα νοκ άουτ. Από εκεί και μετά, ο Λέο σκόραρε σε όλα τα ματς, με Κολομβία και Ισπανία και ήταν εκείνος που άνοιξε το σκορ στον ημιτελικό με τη Βραζιλία (τελικό σκορ 2-1). Εδώ τον βλέπουμε να πανηγυρίζει το 1-0 επί της “σελεσάο” με τους συμπαίκτες του.

14. ΤΕΛΙΚΟΣ ΜΟΥΝΤΙΑΛ U20, ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ – ΝΙΓΗΡΙΑ 1-0 (2/7/2005)

20 σπάνιες φωτογραφίες του μικρού Μέσι στην Αργεντινή

Η Αργεντινή έφτασε στον τελικό του Μουντιάλ Νέων, όπου αντιμετώπισε τη Νιγηρία του 18χρονου τότε Όμπι Μίκελ, σε ένα ματς που διεξήχθη στην Ουτρέχτη. Ο Μέσι, με το νούμερο 18 στη φανέλα, ανατράπηκε στο 39′ από τον Αντελέγιε και κέρδισε το πέναλτι. Έστησε τη μπάλα στη λευκή βούλα και εκτέλεσε, στέλνοντάς τη στην αριστερή γωνία του Βανζεκίν, ο οποίος έπεσε δεξιά. Η Αργεντινή πήρε έτσι προβάδισμα 1-0.

15. ΤΕΛΙΚΟΣ ΜΟΥΝΤΙΑΛ U20, ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ – ΝΙΓΗΡΙΑ 2-1 (2/7/2005)

20 σπάνιες φωτογραφίες του μικρού Μέσι στην Αργεντινή

Η Νιγηρία ισοαφάρισε το παιχνίδι στο 53′ με εντυπωσιακή κεφαλιά ψαράκι του Ογκμπούκε, όμως η “αλμπισελέστε” δεν είχε πει την τελευταία της λέξη. Στο 74′ ο Κουν Αγουέρο μπήκε στην αντίπαλη περιοχή και ξεπέρασε τον Μάντεϊ Τζέιμς, ο οποίος τον ανέτρεψε. Ο διαιτητής σφύριξε και πάλι πέναλτι, ο Λέο εκτέλεσε ξανά, στέλνοντας αυτή τη φορά τη μπάλα δεξιά και τον Βανζεκίν αριστερά. Το 2-1 ήταν και το τελικό σκορ, αναδεικνύοντας την Αργεντινή πρωταθλήτρια Κόσμου Νέων για πέμπτη φορά στην ιστορία της.

16. ΜΟΥΝΤΙΑΛ U20 2005, ΧΡΥΣΗ ΜΠΑΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΣΙ (2/7/2005)

20 σπάνιες φωτογραφίες του μικρού Μέσι στην Αργεντινή

Ο Λέο Μέσι ψηφίστηκε από τους δημοσιογράφους ως ο κορυφαίος παίκτης του Μουντιάλ Νέων του 2005 και βραβεύτηκε με τη Χρυσή Μπάλα (Adidas Golden Ball) της διοργάνωσης. Ήταν ο τρίτος Αργεντίνος με τη συγκεκριμένη διάκριση, μετά τον Ντιέγο Μαραντόνα το 1979 και τον Χαβιέρ Σαβιόλα το 2001. Εδώ τον βλέπουμε με το βραβείο, δίπλα στον τότε πρόεδρο της FIFA, Σεπ Μπλάτερ.

17. ΜΟΥΝΤΙΑΛ U20 2005, ΧΡΥΣΗ ΜΠΑΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΣΙ (2/7/2005)

20 σπάνιες φωτογραφίες του μικρού Μέσι στην Αργεντινή

Οι τρεις κορυφαίοι παίκτες του Μουντιάλ Νέων του 2005, όπως ψηφίστηκαν από τους δημοσιογράφους. Από αριστερά: Ταγέ Ταϊβό (Νιγηρία) χάλκινη μπάλα, Λέο Μέσι (Αργεντινή) χρυσή μπάλα και Τζον Όμπι Μίκελ (Νιγηρία) ασημένια μπάλα.

18. ΜΟΥΝΤΙΑΛ U20 2005, ΧΡΥΣΟ ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΣΙ (2/7/2005)

20 σπάνιες φωτογραφίες του μικρού Μέσι στην Αργεντινή

Ο Λέο Μέσι ανακηρύχθηκε και πρώτος σκόρερ του Μουντιάλ Νέων του 2005 με έξι τέρματα. Ο “pulga” πέτυχε γκολ απέναντι στην Αίγυπτο στον όμιλο, στην Κολομβία στους “16”, στην Ισπανία στους “8”, στη Βραζιλία στον ημιτελικό και στη Νιγηρία (2) στον τελικό. Ήταν ο τρίτος Αργεντίνος με τη συγκεκριμένη διάκριση στη διοργάνωση, μετά τους Ραμόν Ντίας το 1979 και Χαβιέρ Σαβιόλα το 2001. Εδώ τον βλέπουμε στην απονομή του Χρυσού Παπουτσιού.

19. ΜΟΥΝΤΙΑΛ U20 2005, ΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΤΡΟΠΑΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΙ (2/7/2005)

20 σπάνιες φωτογραφίες του μικρού Μέσι στην Αργεντινή

Εδώ βλέπουμε τον Μέσι να ποζάρει με τα δυο βραβεία που κέρδισε στο Μουντιάλ Νέων του 2005, την Adidas Golden Ball (κορυφαίος παίκτης του τουρνουά) και το Χρυσό Παπούτσι (πρώτος σκόρερ του τουρνουά). Ο Λέο έγινε έτσι μόλις ο δεύτερος Αργεντίνος που κέρδισε και τις δυο διακρίσεις στην ίδια διοργάνωση, μετά τον Σαβιόλα το 2001, ενώ το επανέλαβε δυο χρόνια αργότερα ο Αγουέρο στη διοργάνωση του 2007.

20. ΤΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΤΟΥ ΜΕΣΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ (17/8/2005)

20 σπάνιες φωτογραφίες του μικρού Μέσι στην Αργεντινή

Ολοκληρώνουμε το φωτογραφικό “άλμπουμ” του Μέσι με το ντεμπούτο του στην εθνική Ανδρών, που ήρθε μόλις ενάμισι μήνα μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ Νέων. Ο τότε εκλέκτορας της Αργεντινής, Χοσέ Πέκερμαν, κάλεσε τον 18χρονο Λέο για ένα φιλικό με την Ουγγαρία, που διεξήχθη στις 17 Αυγούστου του 2005 στο “Ferenc Puskás Stadium” της Βουδαπέστης. Ο “pulga” μπήκε αλλαγή στο 63′ στη θέση του Λισάντρο Λόπες, αλλά δυο λεπτά αργότερα αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη κάρτα, επειδή ο διαιτητής έκρινε πως ο Αργεντίνος είχε δώσει εσκεμμένα αγκωνιά στον Βίλμος Βαντσάκ, που προηγουμένως τον είχε τραβήξει από τη φανέλα. Στη φωτογραφία βλέπουμε το ξεκίνημα της φάσης, εκεί όπου ο Βαντσάκ έχει αρχίσει το τράβηγμα της φανέλας του Μέσι.

Πηγή: Contra

Pin It on Pinterest

Shares
Share This