Επιλογή Σελίδας

Του Μιχάλη Τσώχου

Παντού η ερώτηση είναι μία. Ποιoς θα πάρει τον τίτλο; Στην Πρέμιερ Λιγκ εδώ και δύο τρία χρόνια και όσο περνάει ο καιρός ακόμη περισσότερο είναι δύο οι ερωτήσεις. Ποιός θα πάρει τον τίτλο η πρώτη και ποιος θα μπει στην τετράδα η δεύτερη.

Διότι είναι τόσο μεγάλα τα brand names αυτών που θα μείνουν εκτός τετράδας που το βάρος είναι σχεδόν αβάσταχτο.

 Δείτε τι συμβαίνει τώρα ας πούμε. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Ζοσέ Μουρίνιο και η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα είναι εκτός τετράδας. Οι δύο ομάδες με τους πιο αναγνωρίσιμους και επιτυχημένους προπονητές στον πλανήτη ποδόσφαιρο είναι εκτός τετράδας και δεν βρίσκουν θέση για το Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης σεζόν; Που αλλού μπορεί να συμβεί αυτό; Πουθενά! Με την Εσπανιόλ στην Ισπανία ή την Χοφενχάιμ στην Γερμανία ο Πεπ θα έβγαινε τέταρτος άνετα. Με την Σίτι στην Αγγλία και τα 200 εκατ. ευρώ για μεταγραφές που ξόδεψε μπορεί να μείνει εκτός.

Κι αν δεν μείνει αυτός θα μείνει ο Μουρίνιο, ο Ζλάταν, ο Πογκμπά και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Χώρια που μπορεί να μείνουν και οι δύο. Κι’ αν δεν μείνει κανείς από αυτούς τους δύο θα μείνει εκτός τετράδας η Αρσεναλ που είναι μονίμως εκεί 20 χρόνια τώρα και η Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ που δεν θα τα καταφέρει σε αυτή την περίπτωση ούτε αυτός, όπως δεν τα κατάφεραν και πολλοί προκάτοχοί του.

Η είδηση της χρονιάς στην Αγγλία αν θα πάρει η Τσέλσι το πρωτάθλημα θα είναι μεγάλη. Αν η Σίτι και η Γιουνάιτεντ αφήσουν το Μάντσεστερ χωρίς Τσάμπιονς Λιγκ για την επόμενη χρονιά θα είναι μεγαλύτερη. Και μην σκεφτείτε ότι δεν γίνεται. Γίνεται, για να μην πω ότι είναι πιθανό. Ολοι ξέραμε ότι η Λέστερ δεν θα είναι πάλι εκεί φέτος, άρα τουλάχιστον μία θέση άδειαζε. Την ήθελαν όμως και η Τσέλσι και η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που την είχαν χάσει πέρυσι. Πολλοί υπέθεταν ότι δύο από αυτές τις τρεις θα τα κατάφερναν γιατί χώρο από την τετράδα θα έκανε και η Τότεναμ.

Μόνο που μετά από 21 στροφές η Τότεναμ είναι 2η, η μόνη που σταμάτησε το νικηφόρο σερί της Τσέλσι και αυτή που έχει την καλύτερη ψυχολογία τούτη εδώ την στιγμή. Πολλοί υποστηρίζουν ότι όλο το οικοδόμημα είναι στηριγμένο πάνω στον Κέιν κι’ αν σταματήσει να τα βάζει αυτός ή πάθει κάτι, η ομάδα θα καταρρεύσει. Δεν έχουν δει Τότεναμ όσοι τα λένε αυτά. Δεν έχουν δει Ντέλε Αλι, δεν έχουν δει Γουανιάμα, δεν ξέρουν ότι ο Γιορίς ανανέωσε όπως και ο Ερικσεν, δεν γνωρίζουν ότι το καλύτερο δίδυμο ακραίων μπακ στην Αγγλία είναι ο Γουόκερ και ο Ρόουζ. Αλλά ακόμη και έτσι να ήταν σε σχέση με την σπουδαιότητα του Κέιν, τι αλλάζει σε σχέση με τον Κόστα και την Τσέλσι ή τον Ζλάταν και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Πόσο εξαρτώνται και αυτές με την ίδια λογική από έναν παίκτη…

Δεν το αποκλείω σε αυτόν τον φοβερό ανταγωνισμό και τον ασφυκτικό κλοιό που έχει στηθεί γύρω από την Τότεναμ εν τέλει να μείνει εκτός τετράδας, είμαι όμως σίγουρος ότι αυτό είναι το λιγότερο πιθανό. Οπως το λιγότερο πιθανό είναι να μείνει εκτός τετράδας ο Βενγκέρ που δεν έμεινε ποτέ. Και η Λίβερπουλ και η Τσέλσι έχουν ένα ματς την εβδομάδα να παίζουν και ένα βαθμολογικό προβάδισμα από τις δύο Μάντσεστερ… Τα πράγματα δυσκολεύουν.

Εχοντας ολοκληρώσει το πρώτο μισό και πλησιάζοντας προς την τελική ευθεία τα λάθη σχεδόν δεν διορθώνονται. Η Σίτι έκανε ένα τέτοιο με την Εβερτον, αν κάνει και δεύτερο συνεχόμενο εντός έδρας με την Τότεναμ θα στριμωχτεί πολύ άσχημα. Ο Πεπ ο οποίος παντού κατάπινε τους τίτλους σαν στραγάλια θα κινδυνεύει να μείνει εκτός Τσάμπιονς Λιγκ, το ίδιο και ο Μουρίνιο, που μετά την περσινή αποτυχία με την Τσέλσι μία δεύτερη συνεχόμενη θα του κάτσει άσχημα. Μην κάνετε το λάθος να πιστεύετε ότι δεν το έχει δει το όνειρο. Μην νομίζετε ότι τυχαία παίζει με τους βασικούς στο Europa League. Ξέρει ότι είναι ένας δρόμος, όπως το ήξερε πέρυσι και ο Κλοπ με την Λίβερπουλ και έφτασε ένα βήμα πριν το καταφέρει. Οπως θα το ξέρει κάθε χρόνο, κάθε μεγάλος της Αγγλίας που θα βλέπει τον δρόμο προς την τετράδα του πρωταθλήματος να δυσκολεύει και θα ρίχνει τις ματιές του στο Europa League.

H Πρέμιερ έχει γίνει ένα πρωτάθλημα που δεν τους… χωρά όλους αυτούς. Πιο σωστά ένα πρωτάθλημα που δεν μπορεί να τους έχει χαρούμενους όλους αυτούς. Για αυτό και η πίεση είναι μεγάλη, για αυτό και φέτος το δράμα, πάλι εκεί θα παιχτεί. Οχι στο ποιός θα πάρει τον τίτλο, αλλά στο ποιοι δεν θα χωρέσουν στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This