Επιλογή Σελίδας

Δεν νίκησε απλά, θριάμβευσε! Δεν ήταν ένα συνηθισμένο αποτέλεσμα, ήταν μία από τις μεγάλες νίκες, από τις νίκες-παράσημα στην ιστορία της ελληνικής επιτραπέζιας αντισφαίρισης! Η εθνική μας ομάδα των ανδρών συνέτριψε την Αγγλία με 3-0 στην αίθουσα STIGA του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας κι εξασφάλισε με πανηγυρικό τρόπο την πρωτιά στο 7ο προκριματικό γκρουπ και την πρόκριση στη Championship Division του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2017! Με καταπληκτική εμφάνιση απ’ όλα τα παιδιά και συγκλονιστική συμπαράσταση από 600 φιλάθλους, που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα, δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στη σημερινή «χάλκινη» πρωταθλήτρια κόσμου. Έκανε ανατροπή στην ήττα του πρώτου αγώνα με 3-2 και πέτυχε το τέλειο προκαλώντας παγκόσμια αίσθηση! Με συνεχή ώθηση από τον κόσμο οι πολύπειροι Παναγιώτης Γκιώνης, Κώστας Παπαγεωργίου και ο σταθερά ανερχόμενος νεαρός Γιάννης Σγουρόπουλος έβγαλαν τεράστια ψυχή και μοιάζει πραγματικά απίστευτο ότι χάνοντας μόλις δύο επί μέρους σετ έφεραν το ευρύ σκορ, που μπορούσαν να φέρουν και στο Στόουκ τον Νοέμβριο! Αυτή η σπουδαία τριάδα μαζί με άλλους διεθνείς και καθοδηγητή τον Κώστα Βατσακλή είναι βέβαιο ότι μπορεί να πάει με υψηλές βλέψεις και στο Λουξεμβούργο τον Σεπτέμβριο και να κυνηγήσει τη διάκριση.

Ο αγώνας φαινόταν να μην χωράει προγνωστικά. Από τη μια πλευρά γιατί όλοι θυμόντουσαν τι είχε γίνει πριν από περίπου τρεις μήνες (2-0 μπροστά στα παιχνίδια και ματς μπολ στο 3οεπί μέρους για την εθνική μας αλλά τελικά ήττα με 3-2) και δεύτερον γιατί στην Αγγλία αγωνίστηκε κανονικά ο Πίτσφορντ που προερχόταν από τραυματισμό στο ουγγρικό όπεν. Ήταν όμως, βέβαιο, ότι οι Έλληνες αθλητές είχαν πολύ καλή ψυχολογία και γιατί έπαιζαν στο «σπίτι» τους και σε χώρο που γνωρίζουν άριστα και γιατί θα έδινε σημαντική βοήθεια η πολύ μεγάλη προσέλευση του φίλαθλου κοινού. Αυτό ακριβώς το υψηλό ηθικό και η πίστη στη νίκη φάνηκε και στην πράξη απέναντι μάλιστα σε μία Αγγλία νευρική, που έμεινε μακριά από τον καλό εαυτό της. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γκιώνης επιβλήθηκε με απρόσμενη ευκολία στο εναρκτήριο ματς, ο Παπαγεωργίου αργότερα έκανε σπουδαία ανατροπή στο «κόντρα» σετ, ενώ ο Σγουρόπουλος στο ντεμπούτο του μπροστά στους Έλληνες φιλάθλους έπαιξε τόσο ελεύθερα και αποφασιστικά σαν να είναι χρόνια στην εθνική ομάδα! Έτσι ήρθε με μεγαλειώδη τρόπο η νίκη και η πρόκριση, που πιστοποιεί ότι στη δύση της καριέρας του Καλλίνικου Κρεάνγκα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είναι σε θέση να βγάλει έτοιμη διάδοχη κατάσταση και να μείνει το ίδιο δυνατό! Ο θρυλικός αθλητής, ήταν στον πάγκο σήμερα μαζί με τον Τάσο Ρηνιώτη και χαμογελούσε πλατιά για την απόδοση των επί χρόνια συμπαικτών του, αλλά και τη σημαντική συμβολή του Σγουρόπουλου, για τον οποίο έχει από καιρό εκφραστεί με κολακευτικά λόγια. Η εθνική μας σιγούρεψε την προνομιούχο 1η θέση στο 7ο γκρουπ μία αγωνιστική πριν από το φινάλε. Το αποτέλεσμα στον αγώνα Αγγλίας-Ολλανδίας στις 7 Μαρτίου δεν έχει σημασία γιατί και με νίκη των γηπεδούχων (που είναι και αναμενόμενη) θα προκύψει ευνοϊκή ισοβαθμία στους 7 βαθμούς. Η εθνική μας με το αποψινό 3-0 υπερκάλυψε το 2-3 και άρα αποκτά αυτομάτως το δικαίωμα να συνεχίσει στην 1η κατηγορία της Ευρώπης. Είναι αποτέλεσμα, που το χρειαζόταν και από ψυχολογικής πλευράς για να κλείσει την κακή παρένθεση του περσινού Παγκοσμίου πρωταθλήματος στη Μαλαισία. Αντίθετα οι Άγγλοι, που δοκίμασαν πίκρα μετά από πολύ καιρό και τις τεράστιες επιτυχίες τους πέρσι στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα (3η θέση) και τους Ολυμπιακούς Αγώνες (προημιτελικά) θα πάνε σε μπαράζ με άλλη ομάδα, που θα έχει πάρει 2η θέση σε γκρουπ.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΚΙΩΝΗ

Υπό τις ιαχές «Ελλάς-Ελλάς» μπήκε πρώτος στον αγωνιστικό χώρο ο Παναγιώτης Γκιώνης (νούμερο 17 στην τρέχουσα ευρωπαϊκή κατάταξη) και συνάντησε τον Πολ Ντρίνκχολ. Τον είχε νικήσει και στο πρώτο ματς, αλλά τώρα ήταν πραγματικά ασυναγώνιστος. Με …αψεγάδιαστο παιχνίδι έφτασε μέσα σε λίγα λεπτά στο επιβλητικό 3-0 σετ, δυνάμωσε την αυτοπεποίθηση της ομάδας και παράλληλα έδωσε έναυσμα για πανηγυρισμούς στην εξέδρα

Ο Ντρίνκχολ δεν πέρασε ούτε μία φορά μπροστά στο σκορ. Με πολύ καλό ρυθμό, με σταθερότητα στην άμυνα και θαυμάσιες επιθέσεις ο Γκιώνης πήρε από την αρχή τον έλεγχο και απέδειξε ότι είναι καλύτερος απέναντι σ’ έναν αθλητή, που βρίσκεται μόλις δύο θέσεις πιο κάτω στον ευρωπαϊκό πίνακα αξιολόγησης (Νο 19)

Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ

Δεύτερος στο ματς μπήκε ο Κώστας Παπαγεωργίου (Νο 73 στην Ευρώπη) για ν’ αντιμετωπίσει τον Λίαμ Πίτσφορντ. Οι πάντες στο στάδιο ήξεραν ότι με την παροιμιώδη ηρεμία του ο πρωταθλητής Ελλάδας θα έδινε πάλι τον καλύτερο εαυτό του για να επικρατήσει του νούμερο 24 της ηπείρου, όπως είχε κάνει και στο Στόουκ, όμως ότι θα επαναληφθεί το συναρπαστικό φινάλε του πρώτου αγώνα ίσως να μην το περίμεναν. Τότε είχε προηγηθεί 2-0 ο Πίτσφορντ και δέχτηκε την ισοφάριση, τώρα έκανε το ίδιο ο 38άχρονος διεθνής μας και είδε τον αντίπαλό του να τον φτάνει. Νικητής όμως αναδείχτηκε και τότε και τώρα στην παράταση, αλλά με διαφορετική εξέλιξη, ο μεγάλος αρχηγός της εθνικής μας ομάδας. Κι όταν έχεις δύο νίκες απέναντι σε τέτοιο αθλητή, που είναι και 14 χρόνια νεότερος, τότε σημαίνει ότι διατηρείς ψηλά την αξία σου, την αγωνιστική σου διάθεση και τα κίνητρά σου. Ο Παπαγεωργίου έκανε πολύ καλή εκκίνηση, εκμεταλλεύτηκε το σερβίς του και είχε καλή υποδοχή. Αντίθετα ο Άγγλος ήταν νευρικός, έκανε πολλά λάθη και δεν έβρισκε λύσεις. Σιγά-σιγά όμως, ανέβασε απόδοση αλλάζοντας και την τακτική. Έμεινε κοντά στο τραπέζι για ν’ αντιμετωπίσει το κομπίνα-λάστιχο («δοντάκι»), βελτίωσε το σερβίς του και πέρασε το παιχνίδι του στο 3ο και το 4ο σετ. Συνέχισε με καλό ρυθμό και στο καθοριστικό 5ο σετ κι έφτασε στο 9-5. Εκεί η κρισιμότητα του αγώνα δημιουργούσε νευρικότητα και στους δύο, ο Παπαγεωργίου ήταν εκείνος, που έπαιξε πιο ψύχραιμα στα ράλι και αφού ισοφάρισε άμεσα κι έσωσε δύο ματς μπολ στην παράταση επικράτησε 16-14. Ήταν νίκη-κλειδί, ήταν και προσωπικά αποτέλεσμα που δίνει πρεστίζ. Ο Παπαγεωργίου πανηγύρισε έντονα με τον κόσμο και το πιο εντυπωσιακό είναι ότι το φινάλε και η ψυχή, που έβγαλε ο αθλητής προκάλεσαν ακόμα και δάκρυα χαράς σε πολλούς θεατές!

ΣΑΝ ΕΤΟΙΜΟΣ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ…

Η εθνική μας είχε κάνει πια το μεγάλο βήμα και ο Γιάννης Σγουρόπουλος (Νο 179) είχε τη δυνατότητα να διαμορφώσει το τελικό σκορ, να γίνει πάλι κεντρικό πρόσωπο και να πάρει και ρεβάνς! Αντίπαλός του ξανά ο Σαμ Γουόκερ (Νο 69). Ο αθλητής, που αναπάντεχα είχε κάνει ανατροπή απέναντί του στον 1ο γύρο από 0-2 πίσω στα σετ και 8-10 στο 5ο για να ξαναβάλει την Αγγλία στο ματς με τη γνωστή εξέλιξη. Ο πρωταθλητής Ελλάδας νέων όμως …κοιμόταν και ξυπνούσε με τη σκέψη ότι αυτή την ευκαιρία δεν έπρεπε να την αφήσει αναξιοποίητη. Το παιχνίδι του γενικά το χαρακτηρίζει ωριμότητα, παράλληλα το σκορ έδινε ξεκάθαρο πλεονέκτημα στην Ελλάδα και ο κόσμος του συμπαραστεκόταν θερμά με συνεχείς φωνές παρότρυνσης. Ο Σγουρόπουλος ξεπέρασε γρήγορα το φυσιολογικό άγχος, έβγαλε τα εντυπωσιακά χτυπήματά του και την ίδια ώρα ήταν φανερό ότι η πίεση από το αποτέλεσμα επηρέαζε την προσπάθεια του Γουόκερ. Το πρώτο σετ ήταν κλειστό και στο 9-9 (κι αφού ο Άγγλος είχε ισοφαρίσει από 5-8) η τακτική έβγαλε νικητή τον νεαρό πρωταθλητή. Στη συνέχεια απέδωσε ακόμα καλύτερα. Δούλεψε εξαιρετικά και στο κοντρόλ, είχε ποιοτικό σερβίς, ενώ ήταν εκπληκτικός στο ανοιχτό παιχνίδι. Δημιούργησε διαφορά και στο 2ο και στο 3ο σετ, την οποία και κράτησε για ένα μεγαλοπρεπές «απαντητικό» 3-0 στην ήττα του Νοεμβρίου. Το παιδί αυτό έχει το χάρισμα, έχει και τη στόφα του μεγάλου αθλητή και «μπορεί να φτάσει ψηλά», όπως τόνισε μετά το ματς ο προπονητής της Αγγλίας Άλαν Κουκ συμπληρώνοντας ότι «στον τρόπο παιχνιδιού του είναι δύσκολο να βρεις λύσεις και εμείς δεν το καταφέραμε»! Το τέλος του ματς προκάλεσε ντελίριο ενθουσιασμού στις εξέδρες, όλα τα στελέχη της ομάδας και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Μανώλης Κολυμπάδης μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο κι …έστησαν χορό φωνάζοντας «Ελλάς Ελλάς». Όλοι οι επίσημοι και τα μέλη της διοίκησης της ομοσπονδίας έσπευσαν στους πρωταγωνιστές για να τους σφίξουν το χέρι, ενώ πραγματικά όλοι οι φίλαθλοι αν μπορούσαν, θα ήθελαν να βρεθούν επίσης κοντά τους για να τους συγχαρούν.  

Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Ελλάδα-Αγγλία 3-0:

  • Παναγιώτης Γκιώνης – Πολ Ντρίνκχολ 3-0 (11-2, 11-6, 11-5)
  • Κώστας Παπαγεωργίου – Λίαμ Πίτσφορντ 3-2 (11-3, 11-9, 6-11, 6-11, 16-14)
  • Γιάννης Σγουρόπουλος – Σαμ Γουόκερ 3-0 (11-9, 11-7, 11-7)

Βαθμολογία (4 αγώνες)

  1. Ελλάδα 7
  2. Αγγλία 5
  3. Ολλανδία 3

Pin It on Pinterest

Shares
Share This