Επιλογή Σελίδας

Η Mercedes πέτυχε το 2016 ρεκόρ συγκομιδής βαθμών στο πρωτάθλημα της Φόρμουλα Ένα και αυτό θα της κοστίσει πανάκριβα. Κι αυτό γιατί το δικαίωμα συμμετοχής της εκάστοτε ομάδας κοστολογείται ανάλογα με τους πόντους που συγκέντρωσε!
Πάνω από 5 εκατ. δολάρια κόστισε στη Mercedes η κατάκτηση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος πέρυσι. Η Γερμανική ομάδα ”έσπασε” κάθε προηγούμενο ρεκόρ συγκομιδής βαθμών με συνολικά 765 πόντους, οπότε υποχρεώθηκαν να καταθέσουν στα ταμεία της Φόρμουλα Ένα 5.254.538 δολάρια ΗΠΑ, δηλαδή περίπου 4,9 εκατ. ευρώ.

Αυτό προκύπτει από τους κανονισμούς της Ομοσπονδίας, οι οποίοι «τιμωρούν» με πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση την ομάδα, που κατακτά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών. Σύμφωνα λοιπόν με τους κανονισμούς, κάθε ομάδα πληρώνει για δικαίωμα συμμετοχής ένα πάγιο ποσό ύψους 516.128 δολαρίων, ανεξάρτητα από τη θέση που είχε καταλάβει την προηγούμενη χρονιά στο πρωτάθλημα. Σε αυτά προστίθενται άλλα 5.161 δολάρια για κάθε βαθμό, που έχει συγκεντρώσει το τιμ και έτσι προκύπτει το τελικό ποσόν.

Εξαίρεση αποτελεί η πρωταθλήτρια ομάδα, δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση η Mercedes, που υποχρεούται να καταθέσει 6.194 δολάρια ανά βαθμό! Ετσι προκύπτει το εφετινό ποσό, ενώ για το δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα του 2016 είχε πληρώσει η γερμανική ομάδα «μόνον» 4.870.510 δολάρια. Η διαφορά των περίπου 400.000 δολαρίων οφείλεται στους λιγότερους βαθμούς, που είχε συλλέξει το 2015 η Mercedes σε σχέση με το 2016.

Γενικότερα, τα έσοδα της FIA από τα δικαιώματα συμμετοχής των ομάδων στο πρωτάθλημα ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και το γεγονός, ότι το 2016 πραγματοποιήθηκαν 21 Γκραν Πρι, άρα δόθηκαν και περισσότεροι βαθμοί.

Πηγή: Sport and Business

Pin It on Pinterest

Shares
Share This