Επιλογή Σελίδας

Του Θέμη Καίσαρη

Αρκετά με τη διαμάχη Μέσι-Ρονάλντο, που στην τελική είναι κι ανούσια, γιατί δεν υπάρχει και σύγκριση. Ώρα να συζητήσουμε για τους καθαρούς σέντερ φορ. Να βάλουμε κάτω σκοράρισμα, ευστοχία, ντρίμπλες και δημιουργία, να τους συγκρίνουμε, να δούμε αν υπάρχει απάντηση στο ερώτημα “ποιος είναι ο κορυφαίος σέντερ φορ στον κόσμο”.

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε πως η κουβέντα αφορά τους σέντερ φορ. Κάτι που σημαίνει πως εξαιρούνται απ’αυτήν τόσο οι Μέσι-Ρονάλντο, όσο και παίκτες όπως ο Μίλερ, ο Γκριζμάν, ο Νέιμαρ, ο Αζάρ, κτλ. Συζητήσαμε με τον Ηλία Ευταξία και τον Γιάννη Σερέτη και επιλέξαμε τους έντεκα σέντερ φορ που κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να μπουν στο θέμα. Μετά, τον λόγο πήραν οι αριθμοί, αυτοί ανέλαβαν να αποτυπώσουν τις επιδόσεις του καθενός στο χορτάρι.

Η σύγκριση αφορά τις επιδόσεις των 11 επιθετικών απ’το καλοκαίρι του 2012 μέχρι και σήμερα. Οι αριθμοί είναι πλήρως ενημερωμένοι μέχρι και τις αγωνιστικές που έγιναν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, μέχρι και το βράδυ της Κυριακής 5 Φεβρουαρίου. Τέσσερις γεμάτες χρονιές, συν όσα έχουν συμβεί μέχρι τώρα στην τρέχουσα σεζόν.

Ασχοληθήκαμε μόνο με τους αγώνες για τα εγχώρια πρωταθλήματα και όχι με αυτούς για τα Κύπελλα ή τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τα πρωταθλήματα προσφέρουν το μεγαλύτερο εύρος αγώνων, με κοινό αριθμό για όλους και “κοινούς” αντιπάλους, μιας και όλοι οι επιθετικοί αγωνίζονται στα Top 5 πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Οι συγκρίσεις θα γίνουν με βάση τους μέσους όρους και όχι τους συνολικούς αριθμούς. Για να μην αδικηθούν όσοι έχουν αγωνιστεί λιγότερο εξαιτίας τραυματισμών ή επειδή οι προπονητές δεν τους είχαν βασικούς και αναντικατάστατους. Όλοι οι αριθμοί αφορούν τις επιδόσεις ανά 90’.

ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΡΑΡΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ;

Τεσσερισήμισι ποδοσφαιρικές σεζόν, έντεκα κορυφαίοι επιθετικοί, πάνω από 1.300 αγώνες, σχεδόν 125.000 αγωνιστικά λεπτά. Μάλλον αρκετά μεγάλο δείγμα για να δούμε ποιοι ξεχωρίζουν σε κάθε κατηγορία, πού υπερτερεί και πού υστερεί ο καθένας και ποιος είναι τελικά ο κορυφαίος επιθετικός στον κόσμο. Και εννοείται ότι ξεκινάμε με το Νο1 στόχο εντός σέντερ φορ, το γκολ.

Βασιλιάς Ζλάταν. Με 0.93 γκολ ανά 90’ ο Σουηδός είναι αυτός που πλησιάζει περισσότερο απ’οποιονδήποτε άλλον σέντερ φορ τη μονάδα, το να σκοράρει δηλαδή σε κάθε αγώνα, επίδοση που έχει μόνο το δίδυμο Μέσι-Ρονάλντο. Κι όποιος σκεφτεί πως η επίδοση είναι υψηλή γιατί ο Ιμπραχίμοβιτς έχει κάνει τέσσερις φουλ σεζόν στο λιγότερο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα της Γαλλίας, ας προσθέσει στην εξίσωση πως ο Ζλάταν είναι ο μοναδικός απ’τους επιθετικούς του θέματος που έχει παίξει όλα τα ματς που εξετάζουμε στα 4 1/2 τελευταία χρόνια όντας άνω των 30 ετών!

Κοντά του, ο Σουάρες με 0.89 γκολ ανά 90’ και ο Αγουέρο με 0.83: δύο φορ μακριά απ’τον σωματότυπο και το στερεότυπο του “φορ κορυφής”, που αφήνουν πίσω τους τα “κλασικά κορμιά” των Ιγκουαϊν, Καβάνι, Λεβαντόφσκι, κτλ. Και οι έντεκα σέντερ φορ έχουν μέσο όρο πάνω απ’το 0.50, πράγμα που σημαίνει πως για να μπεις στην κουβέντα για το τοπ επίπεδο θα πρέπει να έχεις τουλάχιστον ένα γκολ κάθε δύο αγώνες.

ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΡΑΡΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΩΡΙΣ ΠΕΝΑΛΤΙ;

Τι συμβαίνει όμως αν αφαιρέσουμε τα πέναλτι; Αν τα βγάλουμε απ’την κουβέντα, ώστε να δούμε το “πραγματικό” σκοράρισμα, αυτό που προκύπτει από εκτελέσεις στην κανονική ροή του παιχνιδιού και τις στημένες φάσεις, όχι τη διαδικασία του “ένας εναντίον ενός” απ’τα έντεκα βήματα.

Χωρίς τα πέναλτι περνάει μπροστά ο Σουάρες, με διαφορά. Και πως να γίνει διαφορετικά όταν απ’τα 126 γκολ που έχει πετύχει ο Ουρουγουανός απ’το 2012 μέχρι και σήμερα, μόλις τρία (!) γκολ έχουν μπει με πέναλτι. Τα 0.87 γκολ ανά 90’ που έχει ο Σουάρες χωρίς πέναλτι είναι αρκετά να τον διατηρήσουν στη 2η θέση του προηγούμενου γραφήματος, εκεί δηλαδή που για τους υπόλοιπους φορ μετράνε και τα πέναλτι.

Απίστευτη επίδοση, αν σκεφτεί κανείς πως ο Ζλάταν πέφτει στη 2η θέση όταν αφαιρεθούν τα 25 γκολ που έχει πετύχει με πέναλτι και ο Αγουέρο βρίσκεται 5ος χωρίς τα 14 γκολ απ’την άσπρη βούλα. Χωρίς τα πέναλτι ο Ιγκουαϊν ανεβαίνει στην 3η θέση των σκόρερ και ο Μπενζεμά βρίσκεται 6ος από 9ος. Ο Γάλλος είναι και ο μοναδικός φορ του θέματος που δεν επηρεάζεται ούτε στο ελάχιστο απ’την αφαίρεση των πέναλτι, αφού απ’το 2012 μέχρι και σήμερα έχει 66 γκολ στην La Liga και κανένα δεν έχει έρθει απ’τα εννέα μέτρα.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΕΥΣΤΟΧΟΣ;

Αφήνουμε τα γκολ και πάμε στην ευστοχία. Εννοείται πως το ζητούμενο είναι να μπαίνει η μπάλα στα δίχτυα, όμως η κλάση κάνει τους κορυφαίους φορ να είναι “killer”, να σκοράρουν χωρίς να χρειάζονται πολλές προσπάθειες. Ποιος σέντερ φορ είναι ο πιο εύστοχος, ποιος χρειάζεται τα λιγότερα σουτ για να πετύχει ένα non-penalty γκολ;

O Ντιέγκο Κόστα τους βάζει όλους από κάτω. Ο φορ της Τσέλσι και της Ατλέτικο απ’το 2012 μέχρι και σήμερα βρίσκει δίχτυα με το 22% των τελικών του προσπαθειών. Ή για να το δούμε αλλιώς, χρειάζεται μόλις 4.6 τελικές για να σκοράρει. Είναι ο μοναδικός που ξεπερνάει το 20%, ο μοναδικός που χρειάζεται λιγότερες από πέντε τελικές ανά γκολ.

Δεύτερος (ποιος θα το περίμενε) ο Μπενζεμά με 20% κι ακολουθεί με 19% ο Ικάρντι, που κέρδισε την 3η θέση απ’τον Σουάρες στους δεκαδικούς. Είναι σαφές πως ο όγκος των γκολ επηρεάζει την ευστοχία: αν σκοράρεις πολύ, είναι δύσκολο να είσαι ταυτόχρονα και πολύ εύστοχος. Έτσι, ο 9ος στα γκολ Ντιέγκο Κόστα είναι 1ος στην ευστοχία, ο 6ος στα γκολ Μπενζεμά είναι ο 2ος πιο εύστοχος και ο 11ος σκόρερ Ικάρντι ανεβαίνει στο βάθρο της ευστοχίας και παίρνει την τρίτη θέση.

Ο Αργεντινός είναι και ο μικρότερος της ενδεκάδας, μόλις 23, θα ήταν πολύ δύσκολο να συναγωνιστεί τους υπόλοιπους στο σκοράρισμα. Η υψηλή ευστοχία του δείχνει το γιατί σιγά-σιγά ασχολούνται πολλοί μαζί του και μας δικαιώνει που τον συμπεριλάβαμε στο θέμα.

ΠΟΙΟΣ ΝΤΡΙΜΠΛΑΡΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ;

Αφήνουμε τα γκολ και πάμε στις ντρίμπλες. Όχι για να εξετάσουμε το πόσο θεαματικοί μπορούν να γίνουν οι σέντερ φορ, αλλά για να δούμε πως συνδυάζουν το σκοράρισμα με τις ντρίμπλες, την ικανότητα δηλαδή του να δημιουργήσουν ρήγμα, να μπορέσουν να σκοράρουν με προσωπική ενέργεια και όχι μόνο τελειώνοντας τις φάσεις που τους φτιάχνουν οι συμπαίκτες τους.

Απόλυτος κυρίαρχος, ο Σέρχιο Αγουέρο. Κυρίαρχος όχι μόνο γιατί είναι πρώτος με 2.8 ντρίμπλες ανά 90’, αλλά γιατί έχει και το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας με 54%, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο να συνδυαστεί.

Ο Σουάρες θα μπορούσε να είναι πιο κοντά στον Αγουέρο, αλλά ο μέσος όρος του έχει πέσει κάτω από 1.5 ντρίμπλες ανά 90’ τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ η παρουσία του Λεβαντόφσκι στην 3η θέση βοηθάει να καταρριφθεί η άποψη που λέει πως οι κλασικοί σέντερ φορ δεν χρειάζεται/μπορούν να ντριμπλάρουν.

Όχι. Ακόμα κι αν είσαι ο φορ που σκοράρει πολύ, που βρίσκει συχνά δίχτυα με μια επαφή, θα πρέπει να μπορείς να ντριμπλάρεις, να φτιάξεις κάτι από μόνος μου. Ο Λεβαντόφσκι έχει 1.9 ντρίμπλες ανά 90′, ο “killer” (και για κάποιους άτεχνος) Ντιέγκο Κόστα έχει 1.6, ο Ιγκουαϊν έχει 1.3, ακόμα και ο Ζλάταν έχει 0.9 απ’τα 31 μέχρι τα 35.

Υπάρχει βέβαια και ο Ζιρού, που φέτος όχι μόνο δεν έχει επιτυχημένη ντρίμπλα μετά από 658 αγωνιστικά λεπτά στην Premier League, αλλά δεν έχει καν επιχειρήσει να περάσει αντίπαλο, έστω μία φορά!

ΠΟΙΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ;

Όσο κι αν λέμε πως οι φορ πληρώνονται για να σκοράρουν, η δημιουργία ευκαιριών για τους υπόλοιπους είναι κομμάτι του παιχνιδιού τους και δείγμα της πληθωρικής παρουσίας που μπορεί να έχει ένας μεγάλος σέντερ φορ. Κι όταν μιλάμε για δημιουργία, εξετάζουμε τις key passes, τις ευκαιρίες δηλαδή που δημιουργεί ένας παίκτες και δεν κοιτάμε τις ασίστ, γιατί παραπλανούν: εξαρτώνται κι απ’την ικανότητα του συμπαίκτη να τελειώσει τη φάση.

Πρώτος και εδώ ο Λούις Σουάρες, με 2.3 key passes ανά 90’, παρότι τις τελευταίες δύο σεζόν στην Μπαρτσελόνα έχει πέσει κάτω απ’τις δύο. Υποθέτω πως ελάχιστοι θα φαντάζονταν 2ο τον Μπενζεμά, ενώ ο 3ος Ιμπραχίμοβιτς δείχνει πως είναι δεκάρι και φορ μαζί: όχι μόνο δημιουργεί 1.8 ευκαιρίες ανά 90’, αλλά έχει και 44 εύστοχες πάσες σε κάθε ματς, την ώρα που κανείς άλλος επιθετικός της ενδεκάδας δεν έχει πάνω από 32.

Ψηλά στη λίστα και ο Ντιέγκο Κόστα, που καταρρίπτει και εδώ τα στερεότυπα που ακολουθούν τον ίδιο, αλλά και γενικά τους “killer” φορ της μιας επαφής: όσο κι αν σκοράρεις, όσο “βαρύς” κι αν είσαι, αν θες να λέγεσαι μεγάλος επιθετικός θα πρέπει να μπορείς να φτιάχνεις έστω μια ευκαιρία για τους συμπαίκτες σου.

Λούις Σουάρες, ο κορυφαίος σέντερ φορ τον κόσμο

Αδιαμφισβήτητα κορυφαίος ο Ουρουγουανός. Αδιαμφισβήτητα όχι γιατί το λέμε εμείς, αλλά γιατί το λένε οι αριθμοί, το λέει δηλαδή η παρουσία του στο χορτάρι όταν συγκρίνεται με αυτή των υπολοίπων μεγάλων σέντερ φορ. Πρώτος στο σκοράρισμα χωρίς πέναλτι, πρώτος στη δημιουργία ευκαιριών για τους συμπαίκτες του, δεύτερος στις ντρίμπλες, τέταρτος στην ευστοχία. Κανείς άλλος δεν καταφέρνει να είναι στην πρώτη τετράδα όλων των κατηγοριών, δείγμα του πόσο δύσκολο να είναι να ξεχωρίζεις σε όλους τους τομείς του επιθετικού παιχνιδιού.

Όλοι κάπου υπερτερούν και κάπου υστερούν, ο Σουάρες είναι σε όλα ή στην κορυφή ή κοντά σε αυτήν. Κι αν κάποιος σκεφτεί πως σ’αυτό τον βοηθάει η Μπαρτσελόνα και οι συμπαίκτες του, ας σκεφτεί πως στο διάστημα που εξετάσαμε ο Ουρουγουανός έχει δύο χρόνια στη Λίβερπουλ, διάστημα στο οποίο έβαλε 54 γκολ σε 66 παιχνίδια, χωρίς πέναλτι, ενώ ταυτόχρονα είχε 2.9 ντρίμπλες και 2.8 key passes ανά αγώνα.

Επιπλέον, κανένας απ’τους υπόλοιπους δεν έχει τρεις σεζόν με +20 non-penalty γκολ απ’το 2012 μέχρι και σήμερα, ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να έχει το 4/4 αν στην πρώτη του χρονιά στην Μπαρτσελόνα δεν έχανε τους πρώτους οκτώ αγώνες της σεζόν λόγω τιμωρίας.

Αυτός έχει την πρωτιά απ’το 2012 μέχρι και σήμερα, αυτός είναι ο κορυφαίος σέντερ φορ στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Για τις θέσεις πίσω του, ο καθένας μπορεί να σκεφτεί αν προτιμά την πληθωρική παρουσία του Ζλάταν, τις ντρίμπλες του Αγουέρο, την ακρίβεια του Κόστα, το στιλ του Λεβαντόφσκι ή το μέλλον που έρχεται με τον Ικάρντι.

Το χορτάρι “μίλησε”, έδωσε την κορυφή στον Σουάρες και τώρα ο λόγος σ’εσάς: πρώτα για την ψήφο σ’αυτόν που εσείς θεωρείτε κορυφαίο και εν συνεχεία στα σχόλια, για ό,τι και όποιον θέλετε να προσθέσετε στην κουβέντα.

Πηγή: Sport 24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This