Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Εχει το ενδιαφέρον της η τοποθέτηση του Γιώργου Βασιλειάδη, σε απάντηση επίκαιρης ερώτησης, στη Βουλή σχετικά με την κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Είναι μια πρώτη δημόσια αντίδραση από την πλευρά του υφυπουργού Αθλητισμού, δηλαδή της Κυβέρνησης, πάνω στα όσα συμβαίνουν αυτή την εποχή στην ΕΠΟ, σε αυτό το προσωρινό καθεστώς λειτουργίας της με την Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή που έχουν ορίσει οι FIFA & UEFA. Κι είναι μια τοποθέτηση που έρχεται σε μια επίκαιρη στιγμή, δεδομένου ότι κάθε φορά που γίνονται εκλογές σε μια Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων ανά την Ελλάδα ακούς πάρα πολλά σχετικά με τις τιμές αγοράς μιας ψήφου και τις προσπάθειες επιρροής του αποτελέσματος για την ανάδειξη διοίκησης σε κάθε μια από τις Ενώσεις – μέλη της ΕΠΟ. Δεν ξεχνά κανείς μας ότι μέχρι το τέλος Μαΐου, δεδομένου ότι τότε λήγει, τουλάχιστον σύμφωνα με τις αρχικές προδιαγραφές, η θητεία της ΠΔΕ, θα έχουν προγραμματιστεί οι εκλογές από τις οποίες θα προκύψει η νέα, εκλεγμένη διοίκηση της ΕΠΟ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στη Βουλή ο Βασιλειάδης, “έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες της ΠΔΕ, έχει ολοκληρωθεί ο κανονισμός του πειθαρχικού ελέγχου, έχει ολοκληρωθεί ο κανονισμός Δεοντολογίας, έχουν βρει οι άνθρωποι της FIFA και της UEFA σε συνεργασία με την ΠΔΕ, ανήκουστα νομικά πράγματα που ίσχυαν στη χώρα, έρχονται και νομιμοποιούν πρωτοβουλίες που πήρε αυτή η κυβέρνηση με τους τακτικούς δικαστές στα δικαιοδοτικά όργανα της ομοσπονδίας και όχι μόνο αποδέχονται το νομικό πλαίσιο που τέθηκε σε ισχύ, αλλά ζητούν και επέκτασή του με την ανανέωση των θητειών των τακτικών δικαστών”. Θεωρητικώς λοιπόν όλα καλά. Ολα πηγαίνουν καλά σε σχέση με την αλλαγή των προδιαγραφών λειτουργίας της ΕΠΟ προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο καθεστώς μεγαλύτερης διαφάνειας και ισονομίας.

Εκεί που φαίνεται ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη σημείο επαφής ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΠΔΕ είναι στην αλλαγή του “εκλογικού νόμου”. Τι είπε ο Υφυπουργός; “Προφανώς το εκλογικό σύστημα είναι ένα σημείο τριβής διότι κατά μία άποψη επεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο και αυτό που έχω πει είναι το εξής. Το εκλογικό σύστημα είναι τεχνικό ζήτημα. Για μας σαν Πολιτεία είναι κομβικό. Πρώτον η διεύρυνση της εκλογικής βάσης, δεύτερον η μεγαλύτερη συμμετοχή του επαγγελματικού αθλητισμού μέσα στο εκλογικό σύστημα με σαφέστατη πλειοψηφία και του ερασιτεχνικού αθλητισμού”. Εχει λοιπόν μεγάλο ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε ποια θα είναι η στρατηγική της ΠΔΕ στο θέμα αυτό, δεδομένου ότι θα πρόκειται για την στρατηγική των FIFA&UEFA, και φυσικά να διαπιστώσουμε ποια θα είναι η στάση του Βασιλειάδη απέναντι σε αυτή τη στρατηγική.

Πού αλλού δεν φαίνεται να έχει βρεθεί ακόμη άκρη; Στο δεύτερο πιο καυτό θέμα, αυτό της Διαιτησίας. Διαβάστε την τοποθέτηση του υφυπουργού Αθλητισμού: “Το θέμα είναι οι δομές που υπάρχουν και ο εναγκαλισμός της ομοσπονδίας με την ΚΕΔ. Προφανώς όταν η ΚΕΔ επί της ουσίας είναι η ίδια η ΕΠΟ, όταν η ΕΠΟ ασκεί ασφυκτική πίεση και καθορίζει την ΚΕΔ, προφανώς θα ζήσουμε αυτά που ζήσαμε ή τις υποψίες. Άρα λοιπόν πρέπει να υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο για να μην υπάρχουν σκιές. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Παρ’ όλα αυτά πάντως πρέπει να συζητήσουμε ένα μοντέλο. Έχουμε άποψη, ωστόσο το μοντέλο θα το προτείνει, και θα το συζητήσει η ομοσπονδία η FIFA και η UEFA. Δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να απαιτήσει μοντέλο. Σε αυτό συμφωνούμε, αλλά παρ όλα αυτά μπορεί να κρίνει, να κουβεντιάσει και όταν έρθει το ζήτημα των εκλογών εκεί συζητάμε τα πάντα, αλλά όμως θα πρέπει να έχουν μπει αυτοί οι συγκεκριμένοι κανόνες. Ξέρουμε όλοι ποιοι είναι. Ξέρουμε ποια είναι τα προβλήματα, ας μην κρυβόμαστε. Περιμένουμε λοιπόν να δούμε από τη FIFA και την UEFA που είναι τα αρμόδια διεθνή όργανα, τις προτάσεις τους, πώς θα καταλήξουν και τι αποφάσεις θα πάρουν και τα όργανα της ομοσπονδίας και μετά η Πολιτεία εφόσον χρειαστεί θα παρέμβει. Και θα παρεμβαίνει κάθε φορά που θα υπάρχουν αδιαφανείς διαδικασίες. Δεν θα νομοθετήσω εγώ για τη διαιτησία. Εδώ υπάρχει μια διαδικασία συζήτησης με τους διεθνείς οργανισμούς. Από κει και μετά η Πολιτεία εάν δει να ξαναγίνονται άτοπες καταστάσεις, εάν δει να υπάρχει ξανά το όργιο της διαφθοράς, θα παρέμβει ”. Με άλλα λόγια, ο Βασιλειάδης περιμένει να δει τι θα του πει η ΠΔΕ τι σκοπεύει να πράξει. Και αν δεν τον ικανοποιεί, θα επιχειρήσει να τσεκάρει αν η ΠΔΕ έπραξε μόνη της στο συγκεκριμένο θέμα ή σε συνεννόηση με τις FIFA&UEFA. Και σε κάθε περίπτωση, αν βασιστούμε στα λόγια του, δεν πρόκειται να δεχθεί άκριτα την επιλογή τους. Φαίνεται ότι θα μείνει στην γραμμή του προκατόχου του και θα απαιτήσει με τη στάση του αλλαγές στη Διαιτησία. Πώς αλλιώς άλλωστε θα δημιουργηθούν συνθήκες για να πείσει το ίδιο το ποδόσφαιρο τον Ελληνα ότι αποφάσισε να καθαρίσει;

Σύμφωνα με τον Βασιλειάδη, οδεύουμε προς το τέλος της ζωής του ελληνικού ποδοσφαίρου σε ειδικό καθεστώς διαχείρισής του από την Παγκόσμια Συνομοσπονδία: “Αυτή τη στιγμή και με βάση αυτά που έχουμε από τη FIFA η θητεία της ΠΔΕ είναι μέχρι τις 31 Μαΐου. Στόχος και σκοπός είναι μέχρι 31 Μαΐου να έχει ολοκληρωθεί το έργο και να έχουν γίνει και όλες οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν. Το καταστατικό ξεκινάει τώρα τη συγγραφή του, έχουν τελειώσει οι αλλαγές του, έχουν τελειώσει όπως σας είπα οι βασικοί κανονισμοί και το πειθαρχικό και οι κανονισμοί λειτουργίας και από κει και μετά νομίζω ότι διά της ανωμαλίας, όπως έχω πει και εγώ, προσπαθούμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Στην κανονικότητα που δεν εξασφάλιζαν οι προηγούμενες διοικήσεις πολλές φορές ηθελημένα, πολλές φορές όμως διότι ήταν αυτό το πλαίσιο το οποίο άφηνε όλα αυτά τα σημεία”. Καλά όλα αυτά, αρκεί να έχει πειστεί προηγουμένως η Κυβέρνηση και – ειδικά αυτή – η ελληνική ποδοσφαιρόφιλη κοινωνία ότι η ΠΔΕ τα έκανε όλα σωστά προκειμένου να μην είναι εύκολο στην όποια επόμενη εκλεγμένη διοίκηση της ΕΠΟ να διαφθείρει το ποδοσφαιρικό παιχνίδι. Αν πράγματι γίνει έτσι, δηλαδή αν πράγματι η ΠΔΕ αλλάζει τώρα το πλαίσιο και η Κυβέρνηση παρατηρεί στενά την εξέλιξη, θα έχει μικρό νόημα το ποιος τελικά θα επικρατήσει στις επόμενες εκλογές, και τα λεφτά, αν πράγματι δίδονται, θα είναι πεταμένα, διότι όποιος και αν εκλεγεί δεν θα μπορεί να τηρήσει τα ελληνικά ήθη και έθιμα του ποδοσφαίρου. Δεν θα μπορεί να κρατήσει το ποδόσφαιρο στην “1 ημίχρονο, 2 τελικό” φάση, δεν θα μπορεί να εκπαιδεύει βοηθούς γραμμής που θα λειτουργούν σαν λίμπερο, δεν θα γαλουχεί διαιτητές με την “σφυρίζω αυτό που συμφέρει και όχι αυτό που βλέπω” νοοτροπία.

Πήρε μια μεγάλη ευθύνη με τα λόγια του στη Βουλή ο Βασιλειάδης. Με όσα είπε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ουσιαστικά ανέλαβε την ευθύνη για την εικόνα και το καθεστώς της επόμενης ημέρας στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Διαβάστε τι είπε, και τα λέμε παρακάτω: “Η μπάλα δεν είναι στην εξέδρα. Η μπάλα στην εξέδρα ήταν οι ειδικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για να αυξηθούν οι ομάδες όταν έπαιζαν οι ομάδες της πόλης μας, να μειωθούν οι ομάδες όταν μας βόλευε. Να αυξήσουμε τους μισθούς, να έχουμε μισθοδοσία αυτή τη στιγμή στην ΕΠΟ η οποία έχει εξαιρεθεί από το ενιαίο μισθολόγιο. Διότι μιλάτε για τις αμοιβές της ΠΔΕ αλλά δεν μίλησε κανένας τόσα χρόνια για τα υπέρογκα μισθολόγια στην ΕΠΟ. Από τη στιγμή που μπήκαν οι κανόνες η FIFA και η UEFA αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της χώρας σε συνεργασία με την ομοσπονδία και με την ελληνική κυβέρνηση για να πάμε σε μια κανονικότητα και να μη γυρίζουμε πλέον τα μάτια ή να συντηρούμε τις όποιες παράγκες μέσα από τους κομματικούς μας μηχανισμούς”.

Αυτές τις δύο παραγράφους τις κρατώ αποθηκευμένες στο σκληρό μου δίσκο. Ο Βασιλειάδης εγγυήθηκε την επιστροφή στην κανονικότητα. Και ελπίζω ότι με το “κανονικότητα” δεν εννοεί αυτό που ακούγεται ότι συμβαίνει σήμερα στην ελληνική ποδοσφαιρική επαρχία, όπου υπάρχουν εκλογές για τις Ενώσεις. Διότι ναι, αυτή ήταν διαχρονικά η ελληνική κανονικότητα, το νταραβέρι και το παζάρι για τις ψήφους, αλλά αυτή είναι μια καταστροφική κανονικότητα, όπως έχει αποδειχθεί στη διάρκεια της τελευταίας περίπου 25ετίας. Να μη σώσουμε να επιστρέψουμε σε αυτή την κανονικότητα, αν φύγαμε ποτέ από αυτή.

Ακούμε πολλά, υπό μορφή ψιθύρων και ανεπίσημων τοποθετήσεων από την πλευρά των μελών της ΠΔΕ, σχετικά με τα ευρήματα της οικονομικής & λογιστικής έρευνας στην ΕΠΟ. Ο Βασιλειάδης έδωσε υπόσταση σε όλα αυτά με την τοποθέτησή του, με φράσεις σαν αυτή: “Η Deloitte έχει μπει στην ΕΠΟ για να κάνει τυπικό έλεγχο και βρίσκονται πραγματικά σε πανικό από τα νούμερα, τα στοιχεία και τους σκελετούς που βρίσκουν στις ντουλάπες της ΕΠΟ”. Οι ποδοσφαιρόφιλοι, που ασχολούνται με το ελληνικό είδος του ποδοσφαίρου λιγότερο από ποτέ στη σύγχρονη Ιστορία, περιμένουν να δουν την απόδοση των ευθυνών, την αλλαγή των προδιαγραφών και την λειτουργία του ελληνικού ποδοσφαίρου σε νέο καθεστώς. Τα λόγια έχουν κουράσει τόσο, που δεν διαβάζονται. Και ο ποδοσφαιρόφιλος την απαίτηση για αλλαγή δεν την έχει ούτε από τους επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου, ούτε από την ΠΔΕ, ούτε από τις FIFA&UEFA. Από την Κυβέρνηση την έχει. Διότι μόνο αυτή έχει εκλέξει, και τελικώς μόνο αυτή – υποτίθεται ότι – λογοδοτεί σε αυτόν για τις πράξεις της. Και μόνο αυτήν μπορεί εκείνος να “ελέγξει” και να “τιμωρήσει” με τη χρήση της δύναμης που έχει η ψήφος του. Απέναντι στο ελληνικό ποδόσφαιρο ο μέσος Ελληνας δεν μπορεί να κάνει τίποτα παραπάνω από αυτό που έχει ήδη κάνει: να του γυρίσει την πλάτη. Και το ποδόσφαιρο δεν αντέχει πλέον να έχει τον Ελληνα με γυρισμένη την πλάτη. 

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This