Επιλογή Σελίδας

Του Νίκου Παπαδογιάννη

Δύο άνισες βραδιές, δύο επαγγελματικές ελληνικές νίκες, δύο αναμετρήσεις στις οποίες οι ομάδες μας θύμισαν ότι δεν είναι για τα δόντια κάποιου νιάνιαρου. Η Ζαλγκίρις παραδόθηκε στον Ολυμπιακό όπως παραδόθηκε στον Παναθηναϊκό η Μπάμπεργκ: όχι ακριβώς άνευ όρων, ούτε όμως μετά πολλών επαίνων.

Αν ο Σάρας Γιασικέβιτσιους είχε παρελθόν με τα κόκκινα, θα κέρδιζε και χειροκροτήματα. Κανέναν δεν ενοχλούν οι φιλοξενούμενοι που παίρνουν για τις αποσκευές τους μία νερόβραστη τιμητική ήττα.

Ο Ολυμπιακός δεν απειλήθηκε σοβαρά, μολονότι είδε αρκετές φορές την πλάτη των Λιθουανών. Στην τελική ευθεία του αγώνα ξεχώρισαν οι αμνοί από τα ερίφια και κάθισε κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Η Ζαλγκίρις δεν έχει Πρίντεζη ούτε Σπανούλη ούτε καν Λοτζέσκι. Κανείς δεν θα τη μπερδέψει με ομάδα final-4.

Η καλή άμυνα της δ’ περιόδου έστρωσε το χαλί για να κάνουν οι προσωπικότητες του Ολυμπιακού τη διαφορά πάνω στο νήμα. Οι «big three» του πρωταθλητή Ελλάδας πέτυχαν 14 από τους 17 πόντους του στο τελευταίο δεκάλεπτο, ενώ η Ζαλγκίρις έβαλε όλους κι όλους 10.

Το στατιστικό που απεικονίζει την υπεροχή του Ολυμπιακού μετά την ανάπαυλα είναι ο απολογισμός των ριμπάουντ: 23-16, πλήρης ανατροπή από το -7 του πρώτου ημιχρόνου. Με τις πυτζάμες δεν γινόταν δουλειά!

Ο έλεγχος των αιθέρων έφερε τρέξιμο στο ανοιχτό γήπεδο και κάποια εύκολα καλάθια που ξεμπούκωσαν την επιθετική λειτουργία.

Ο Κώστας Παπανικολάου προκάλεσε φθορά στους Λιθουανούς στην γ’ περίοδο (όταν ο Ολυμπιακός έφτασε στο μπόνους από το 24’) και έβγαλε αφρούρητους τους Πρίντεζη, Σπανούλη για τα τρίποντα που τούμπαραν το δυσοίωνο 41-45.

Ο Νίκολα Μιλουτίνοβ έπαιξε καλή άμυνα στα ψηλά και έκρυψε το καλάθι από τα μάτια των μακρόστενων σέντερ της Ζαλγκίρις. Στα πόδια, βέβαια, ο Σέρβος δεν μπορούσε να σταματήσει κανέναν.

Το κοντέρ της Ζαλγκίρις σταμάτησε στους 64 πόντους, εκεί όπου η νίκη είναι στάνταρ σχεδόν ακλόνητο. Το θαυμαστικό της βραδιάς δεν ήταν κάποιο τρίποντο του Λοτζέσκι, αλλά η τάπα-πόστερ του Παπανικολάου στον πανύψηλο Λίμα.

Μετά τα αποτελέσματα της 22ης αγωνιστικής, οι δύο καλύτερες άμυνες της διοργάνωσης ανήκουν στις δικές μας ομάδες: 1624 πόντοι παθητικό για τον Παναθηναϊκό, 1626 για τον Ολυμπιακό.

Ας παίξουν οι άλλοι μπάσκετ «yolo», εμείς θα πορευτούμε με τη συνταγή που γνωρίζουμε. Αυτό, τουλάχιστον, είναι το μήνυμα προς τους λοιπούς Ευρωπαίους.

Ο Ολυμπιακός έφτασε στο 16-6 με μισόσβηστες τις μηχανές και άφησε 2 βαθμούς πίσω του τη Φενέρμπαχτσε, δύο εβδομάδες πριν το ραντεβού μαζί της στην ανατολική όχθη του Βοσπόρου.

Αυτές οι δύο εβδομάδες του επιτρέπουν να ανασυγκροτηθεί και να φροντίσει τους τραυματίες του, αν και προηγείται ένα περίεργο τριήμερο υποχρεώσεων στην Α1: Κολοσσό έξω Άρη μέσα.

Ποιος νοιάζεται, αλήθεια, για το ελληνικό Πρωτάθλημα ή για το ελληνικό Κύπελλο; Ο Ολυμπιακός σιγά σιγά «κλειδώνει» το πλεονέκτημα έδρας για τα πλέι-οφ της Euroleague και βλέπει τους μιναρέδες της Κωνσταντινούπολης να πλησιάζουν.

Με την εγχώρια κλωτσοπατινάδα θα ασχοληθεί μια και καλή τον Μάιο.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This