Επιλογή Σελίδας

 

Η Porto είναι φημισμένη στο να πουλά παίκτες σε ακριβές τιμές όμως τα τελευταία της αστέρια αποδείχθηκε ότι δεν ήταν το ίδιο επιτυχημένα στο νέο τους περιβάλλον.
Οι οπαδοί της Manchester City ακόμα δεν καταλαβαίνουν γιατί ο Ellaquim Mangala αποκτήθηκε για 45 εκατομμύρια ευρώ με το Γάλλο αυτή τη στιγμή να τα περνάει δύσκολα αυτή τη στιγμή στη Valencia όντας δανεικός. Ο Jackson Martinez είχε μια καταστροφική σύντομη περίοδο στην Atletico Madrid πριν οι Colchoneros τον φορτώσουν στην Κίνα. Ο Danilo είναι τόσο επιρρεπής στα λάθη που η Real Madrid του δίνει λίγες ευκαιρίες μετά την καταβολή 32 εκατομμυρίων ευρώ για τον δεξιό μπακ. Ο Giannelli Imbula “ζέσταινε” το πάγκο στη Stoke και ποτέ δεν δικαιολόγησε το τερατώδες ποσό για τα δεδομένα τους των 20 εκατομμυρίων ευρώ,
Η Porto θα ήταν πρόθυμη να αντιμετωπίσει οποιονδήποτε από αυτούς αυτές τις μέρες, όχι όμως μάλλον και τον Alex Sandro. Σε  λίγες ώρες ο Βραζιλιάνος αριστερός μπακ επιστρέφει στο Dragao με τη Juventus για να συγκρουστούν στο γύρο των “16” και τώρα είναι ένας κρίσιμος παίκτης για τη “γηραιά κυρία”. Όντας ο λιγότερο αποτυχημένος από όλες τις πρόσφατες εξαγωγές της Porto, είναι σίγουρα ο καλύτερος που έβγαλε από το τελευταίο “κορμό” της.
Τα πάντα είναι σχετικά με το να αρπάξεις τις ευκαιρίες και με τα δύο χέρια και ο Alex το έκανε με κάποια αυτοκυριαρχία. Οι οπαδοί της Juventus δεν ήταν υπερβολικά ενθουσιασμένοι όταν τον υπέγραψαν τον Αύγουστο του 2015 για 26 εκατομμύρια ευρώ και έπρεπε να ήταν το δεύτερο βιολί του Patrice Evra. Ο προπονητής του Massimiliano Allegri ήθελε να τον βάλει σταδιακά όμως η νέα τους αγορά είχε άλλα σχέδια, ακόμη και όταν του δόθηκαν μόνο ελάχιστα λεπτά για να εντυπωσιάσει.
Μπορεί να έχει ξεχαστεί τώρα όμως η Juventus πραγματοποίησε ένα καταστροφικό ξεκίνημα τη περσινή σεζόν. Με τέσσερις ήττες στους πρώτους 10 αγώνες της στη Serie A πήγε στο τοπικό ντέρμπι εναντίον της Torino όντας στην 12η θέση. Η μισητή της αντίπαλος βρισκόταν μπροστά στη βαθμολογία και ο αγώνας όδευε στην ισοπαλία (1-1) όταν μπήκε ο Alex με τρία λεπτά να απομένουν. Εκείνος παρείχε μια πανέμορφη ασίστ στον Juan Cuadrado για να βάλει το νικητήριο τέρμα στις καθυστερήσεις και τη κρίση να τελειώνει με τους πρωταθλητές να μην κοιτάνε ποτέ πίσω από τότε.
Η επιθετική του ανδρεία δεν εξέπληξε κανέναν στην πατρίδα του μιας και ξεκίνησε ως πλέι μέικερ στην παιδική του ηλικία. Μόνο λίγο πριν την ένταξη του στην πρώτη ομάδα της Atletico Paranaense, ο Alex συμβουλεύτηκε από το προπονητή της ακαδημίας του Marquinhos Santos να κινηθεί στην αριστερή πλευρά διότι μια τέτοια αλλαγή θα άνοιγε το δρόμο του στην Εθνική ομάδα. Ο νεαρός αισθάνθηκε λίγο άβολα στην αρχή όμως ο θαυμασμός του στον Roberto Carlos σίγουρα τον βοήθησε. Ο θρυλικός Βραζιλιάνος αριστερός μπακ ήταν ένα από τα είδωλά του νεαρού μαζί με τους Ronaldo και Rivaldo, όταν παρακολούθησε τις διοργανώσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1998 και του 2002 στην τηλεόραση. Μόλις πήρε το νέο του ρόλο ο Alex προσπάθησε να τον μιμηθεί.
Ενώνοντας τις επιθετικές του αρετές όσο το δυνατόν συχνότερα σε τέτοιες περιπτώσεις, στον Alex δόθηκε το παρατσούκλι “ο νέος Roberto Carlos” όταν αγωνίστηκε για τη Santos με τη μορφή του δανεισμού το 2010 και του 2011. Έχοντας τον Neymar – ο οποίος παραμένει φίλος του από τότε – ως ως παρτενέρ τον βοήθησε με περισσότερους από έναν τρόπους. Όχι μόνο όντας το καλύτερο αστέρι της χώρας να είναι συνεργάτης του στα “φτερά”, αλλά και επειδή του έκανε τη ζωή πολύ πιο δύσκολη στις προπονήσεις που τον οδήγησαν στη συνεχής βελτίωση του στις αμυντικές ικανότητές του Alex. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Neymar δεν ήταν πολύ λάτρης της οπισθοχώρησης ο αριστερός μπακ έπρεπε να είναι πολύ πειθαρχημένος και η πρόοδος του έγινε ξεκάθαρη σε όλους.
Η περίοδος του Alex στη Santos ήταν αξέχαστη καθώς ο σύλλογος κατέκτησε τον τίτλο του Copa Libertadores για πρώτη φορά ύστερα από 48 χρόνια. Αμέσως μετά, το καλοκαίρι του 2011 ο υποσχόμενος αμυντικός ήταν έτοιμος να διασχίσει τον Ατλαντικό. Πολύ καιρό πριν το κάνει ο Neymar υπέγραψε στη Porto, έξι μήνες πριν κάνει ο Danilo την ίδια κίνηση επίσης από τη Santos. Ο σύλλογος δεν βιάστηκε να τον πετάξει στα βαθιά και ο Alex πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης του στον πάγκο όμως δεν υπήρχαν παράπονα.
“Η Porto έχει μια κουλτούρα να υπογράφει νεαρούς παίκτες και σταδιακά να τους βάζει. Αυτό είναι εξαιρετικό γιατί θα πρέπει να σκεφτόμαστε πολύ πιο γρήγορα στον αγωνιστικό χώρο στην Ευρώπη” είπε ο Alex εκ των υστέρων. Οι επόμενες τρεις χρονιές ήταν άκρως επιτυχημένες από προσωπική άποψη και ο Sandro αποκόμισε πολύτιμη εμπειρία στο Champions League πριν τον καλέσει η Juventus.
Πρέπει να ήταν μια τεράστια φιλοφρόνηση για τον αμυντικό όταν ο ίδιος ο Roberto Carlos ανέφερε στη Tuttosport ότι: “Ο Alex μπορεί να είναι ο κληρονόμος μου και βλέπω ένα κομμάτι του εαυτού μου σε αυτόν. Είναι ένας σύγχρονος μπακ που ξέρει πώς να αμύνεται και να επιτίθεται. Ίσως να μην σκοράρει σαν κι εμένα όμως οφείλω να ομολογήσω ότι σέντρες του είναι μάλλον πιο ακριβείς από τις δικές μου. Αυτή είναι η ειδικότητά του και μπαλιές του είναι πολύ ιδανικές για τους επιθετικούς”.
Το τελευταίο που ειπώθηκε ήταν σίγουρα σωστό μιας και οι Cuadrado, Dybala και Mandzukic έχουν αξιοποιήσει πλήρως τις εν λόγω μεγαλοπρεπείς σέντρες του. Ο Alex είναι εξαιρετικά γρήγορος και είναι σε θέση να ξεπεράσει οποιονδήποτε αντίπαλο του και να κάνει μια ακριβής μπαλιά με το πάτημα ενός “κουμπιού”. Αυτή είναι μια αρκετά σπάνια ποιότητα και ο Allegri ήταν ικανοποιημένος και με τη συμβολή του στην άμυνα. Είναι φυσικό ότι μέχρι το 2016 έγινε αναπόσπαστο μέρος της ενδεκάδας του.
Τέτοια ήταν η επίδραση του Alex στον Evra – τον οποίο αρχικά περιέγραψε ως παίκτη για να μάθεις πολλά πράγμα – ο οποίος έχασε εντελώς την θέση του στην Juventus και τελικά επέλεξε να κινηθεί στη Marseille τον περασμένο μήνα. Στα 26 του θα πρέπει να θεωρηθεί ένα πραγματικό αστέρι παγκόσμιας κλάσης. Αναφέρθηκε ως πιθανός στόχος για την Manchester City – η οποία χρειάζεται έναν αριστερό μπακ – ενώ η Chelsea επίσης είναι ένας δυνατός μνηστήρας μιας και θα ήταν ιδανικός για το σχηματισμό του 3-4-3 του Antonio Conte.
Το μόνο του πρόβλημα παραμένει στην Εθνική ομάδα. Ο Alex πραγματοποίησε το ντεμπούτο του για τη Βραζιλία το 2011, αλλά σε μεγάλο βαθμό αγνοήθηκε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012. Ο Dunga – ο οποίος του είπε ότι μια κίνηση προς την Ιταλία θα άνοιγε την πόρτα για αυτόν – καλούσε μέχρι πριν από ένα χρόνο, αλλά δεν το έκανε για δύο αγώνες των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου και τον απέκλεισε από την ομάδα για το Copa America Centenario. Ο τωρινός προπονητής της “Selecao” Tite έχει θέσει την πίστη του στον Marcelo της Real Madrid και στον Filipe Luis της Atletico Madrid.
Βάζοντας συνέχεια στις πολύ καλές του εμφανίσεις στη Juventus θα πρέπει να αλλάξει εν τέλει αυτό το σκηνικό και μια καλή πορεία στο Champions League αυτή τη σεζόν θα γιγαντώσει ακόμα περισσότερο την αξία του Alex. Στη Porto γνωρίζουν πολύ καλά πόσο επικίνδυνος είναι ο πρώην σταρ τους και θα είναι πιεσμένοι για να βρουν έναν τρόπο να τον σταματήσουν.

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This