Επιλογή Σελίδας

Του Μιχάλη Ψύλου

Αυτό και αν ήταν τύχη! Παίρνοντας την πρόσκληση για το επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο πρόεδρος της Πορτογαλικής Δημοκρατίας ,Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα στον έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο στο προεδρικό μέγαρο της Λισαβόνας, δεν πίστευα ότι θα καθόμουν δίπλα στον  καλύτερο προπονητή ποδοσφαίρου στον κόσμο για το 2016:  Τον Φερνάντο Σάντος. Τον πρώην προπονητή της Εθνικής Ελλάδος, αλλά και του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ και του Παναθηναικού και νυν της Εθνικής Πορτογαλίας. Με ένδυση “Black Tie” με σμόκιν και παπιγιόν σε απλά ελληνικά ο Φερνάντο Σάντος ,χαμογελαστός και με εξαιρετική διάθεση δεν προλάβαινε να δέχεται συγχαρητήρια από όλους τους συνδαιτημόνες,που ήθελαν να φωτογραφηθούν μαζί του. Αλλωστε σε μια χώρα που το ποδόσφαιρο είναι …θρησκεία, ο άνθρωπος που οδήγησε την Εθνική Πορτογαλίας στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το περασμένο καλοκαίρι  δεν μπορεί παρά να είναι εθνικός ήρωας.

 Μετά τις συστάσεις ξεκινώ τη συζήτηση στα Αγγλικά,αλλά ο Φερνάντο με αιφνιδιάζει. “Ελληνικά δεν ξέρεις;” Σε άπταιστα ελληνικά ο Φερνάντο Σάντος ρωτάει για την κατάσταση στην  ποδοσφαιρική Ελλάδα, αν και όπως κατάλαβα γνώριζε πολύ περισσότερα απ` ότι εγώ. Ακόμη και για τους υπόλοιπους Πορτογάλους προπονητές που εργάστηκαν ή εξακολουθούν να εργάζονται στην Ελλάδα. “Να ξέρεις ότι αγαπώ πολύ την Ελλάδα. Δεν το παίζω Ελληνας .Πορτογάλος είμαι, αλλά έχω πλέον ελληνική καρδιά” λέει. “Αγάπησα και αγαπώ την Ελλάδα σαν δεύτερη πατρίδα μου .Εχω πολλούς φίλους εκεί. Η γυναίκα μου λατρεύει την Ελλάδα και να ξέρεις ότι κάποτε θα γυρίσω”. Μου είπε μάλιστα και περίπου πότε, αλλά με όρκισε να μην το γράψω. Το σέβομαι”

“ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Εθνική Ελλάδας. Εκανες τον κύκλο σου ποδοσφαιρικά στην Ελλάδα. Σε μια άλλη ελληνική ομάδα;”. Ο Φερνάντο χαμογελάει. “Μην πας να βγάλεις είδηση” λέει και μου κλείνει το μάτι.

Τα μπουζούκια

Θυμάται όταν ανέλαβε την Εθνική Ελλάδος. “Δεν είχα σκεφτεί ποτέ να αναλάβω Εθνική Ομάδα.Οταν  ανέλαβα την Εθνική Ελλάδος σκέφτηκα ότι σε δυό μέρες θα είχα τελειώσει. Αλλωστε είχα απολυθεί τρεις φορές στην Ελλάδα.Μετά από ένα μήνα όμως κατάλαβα ότι με την Εθνική τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Οι παίκτες πίστευαν σε μένα  και εγώ έπρεπε να τους  πείσω ότι αυτό που χρειάζεται είναι σκληρή δουλειά. Και ξέρεις ότι στην Ελλάδα υπάρχει  για πολλούς παίκτες ένας αντίπαλος: Τα μπουζούκια” λέει με νόημα.

Πρώην μηχανικός, πριν τον κερδίσει η προπονητική ο Φερνάντο στέκεται με ιδιαίτερη επιμονή και στην υποδομή του ποδοσφαίρου μας. “Λείπουν τα σύγχρονα γήπεδα, αλλά και ο σωστός επαγγελματισμός. Παίκτες, παράγοντες… Ζούμε σε μια εποχή που ίσως δεν το έχουν συνειδητοποιήσει  κάποιοι ότι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι ο συνδυασμός του με την επιστήμη, την επιστημονική προπόνηση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ετσι οι παίκτες θα αποδίδουν καλύτερα. Αυτό είναι το κλειδί”.

Ο Φερνάντο μιλάει με μεγάλη αγάπη για την Εθνική Πορτογαλίας. Την ομάδα του. Για τους παίκτες που αξίζουν δεκάδες εκατομμύρια ,όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο. “Είναι ένας άψογος επαγγελματίας στο γήπεδο, αλλά και ένας εξαιρετικός άνθρωπος έξω απ` αυτό. Βοηθάει όπου μπορεί χωρίς να φαίνεται. Και μην ξεχνάς ότι είναι ένα παιδί 32 ετών ,που καθημερινά αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις”.

Στο περιθώριο του επίσημου δείπνου ο Φερνάντο Σάντος είχε και μια κατ` ιδίαν συνομιλία με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. “Ποδοσφαιρική συζήτηση για τον Κώστα Μήτρογλου που διαπρέπει στην Μπενφίκα,αλλά και κάποιους άλλους Ελληνες που δοκιμάζουν το ταλέντο τους στα πορτογαλικά γήπεδα” όπως μου εκμυστηρεύτηκε.

“Την αγάπη μου στην Ελλάδα. Αυτό να μεταφέρεις” ήταν τα αποχαιρετιστήρια λόγια του Φερνάντο. Του Πορτογάλου με την ελληνική καρδιά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Pin It on Pinterest

Shares
Share This