Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Σερέτη

Άνοιξε, λοιπόν, η κουβέντα για το αν ο Πανιώνιος μπορεί να κατακτήσει το πρωτάθλημα μετά την εκκωφαντική – δεδομένων των απουσιών του – νίκη του στο Φάληρο επί του Ολυμπιακού. Μα στην πραγματικότητα είναι αυτό το βασικό ζητούμενο για τους Κυανέρθρους που προσθέτουν τα τελευταία δυόμιση χρόνια το εύγεστο αλατοπίπερο στην στιφή, ενίοτε και πικρή και “ξυνή” Σούπερ Λίγκα;

Πολλοί θα πουν “ναι!”. Τώρα του δίνεται η απειροελάχιστη ευκαιρία, τώρα πρέπει να την κυνηγήσει με όλο το πάθος και την αφοσίωσή του ως οργανισμός. Και θα το κάνει, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, δεν θα τα καταφέρει.

Δεν είναι δα η Μπάγερν, θα κληθεί να αντιμετωπίσει ΑΕΚ, ΠΑΟΚ στην Τούμπα και Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο, ο Ολυμπιακός θα συσπειρωθεί και έχει κάποια εύκολα ματς που θα τα πάρει. Το θέμα για τον Πανιώνιο είναι να αξιοποιήσει το momentum της διετίας για να σταθεροποιηθεί, να διασφαλίσει μια καλύτερη ζωή τα επόμενα χρόνια, να μεγαλώσει ως κλαμπ.

Μόλις πέρυσι απέτυχε να εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή άδεια και να εξαργυρώσει την εντυπωσιακή πορεία του. Μα τώρα του παρουσιάζεται μια θαυμάσια ευκαιρία για να βάλει τέσσερις πιο σημαντικούς στόχους από την “εφήμερη χαρά”. Για να αυγατίσει αυτή η εφήμερη χαρά και να γεννήσει έναν καλύτερο Πανιώνιο. Με το φτωχό μας το μυαλό, οι στόχοι είναι οι εξής…

1. NΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΤΗΝ… ΠΛΑΤΕΙΑ
Στο “Γαλατικό χωριό”, όπως αποκαλούν οι άνθρωποι του Πανιώνιου τη Νέα Σμύρνη, καλούνται να αξιοποιήσουν την ευκαιρία και να μην αποτύχουν εκεί όπου έχουν αποτύχει παρά τις προσπάθειες των διοικούντων τους η Ξάνθη, ο Αστέρας Τρίπολης, ο Ατρόμητος κι άλλοι πολλοί στο παρελθόν. Έχουν τον πυρήνα, έχουν την ιστορία, έχουν τη βαριά φανέλα, έχουν τη γειτονιά, την ομάδα μπάσκετ, τα υπόλοιπα τμήματα σε άλλα σπορ. Έχει ίσως την πιο θερμή αθλητική κυψέλη γειτονιάς στη χώρα! Μπορεί να οργανωθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να προσελκύσει περισσότερους Νεοσμυρνιώτες. Ώστε όλο και λιγότερα παιδιά από τις επόμενες γενιές να προτιμούν Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ αντί των Κυανέρυθρων. Μπορεί να προγραμματίσει περισσότερες δράσεις στην περιοχή, να δει ξανά τα πακέτα των εισιτηρίων του, να “βγάλει” τους παίκτες (έχει αρκετούς Έλληνες άλλωστε) στα σχολεία και στα γήπεδα της περιοχής, να ανοιχτεί για να φέρει περισσότερους κοντά στην ομάδα και μέσα στο γήπεδο.

2. ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΔΕΙΑ
Βασικός στόχος της σεζόν για να δοθούν και έξτρα κίνητρα στους παίκτες και να μην θεωρούν (λογικά και όχι όλοι βέβαια…) τον Πανιώνιο απλώς ως “σκαλοπάτι” για μεταγραφή και ομάδα μεγαλύτερου βεληνεκούς και στόχων, από την οποία θα πάρουν και περισσότερα χρήματα. Ισως να αποκλειστεί από τον γ΄ ή τον β΄προκριματικό γύρο του Europa League, αλλά η προσπάθεια είναι που μετράει! Η προσπάθεια που θα γίνει και εντός αγωνιστικού χώρου για πρόκριση – συμμετοχή σε όμιλο της διοργάνωσης, αλλά περισσότερο η προσπάθεια για οικονομική εξυγίανση, η οποία αυτή τη φορά πρέπει να έχει αντίκρισμα, πρέπει να τελεσφορήσει! Πιθανότατα αν τα καταφέρει, θα μπορέσει να προσελκύσει και ακόμη καλύτερους παίκτες στην αγορά, ενώ θα ενισχυθεί και το προφίλ αξιοπιστίας των διοικούντων προς τους φίλους της ομάδας και προς το ποδοσφαιρικό τμήμα.

3. ΝΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙ ΤΙΣ ΠΑΝΙΩΝΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Υπάρχουν άραγε εύποροι επιχειρηματίες οι οποίοι αποδεδειγμένα αγαπούν τον Πανιώνιο; Σίγουρα υπάρχουν αν θυμηθούμε τον – μικρομέτοχο εδώ και αρκετά χρόνια – Κωνσταντίνο Τσακίρη. Προφανώς, δεν είναι μόνο ο Τσακίρης. Παρουσιάζεται, λοιπόν, η ευκαιρία για ενότητα, για αλληλοβοήθεια, για συσπείρωση. Όχι για αλλαγή διοίκησης. Αλλά για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση, η οποία θα βοηθήσει το κλαμπ να αναπνεύσει καλύτερα και να μην λειτουργεί υπό ασφυκτική οικονομική πίεση. Ίσως να το βοηθήσει για να διατηρεί στο ρόστερ του και κάποιους παίκτες τους οποίους θα ήθελε στον κορμό του, αλλά απλώς… δεν μπορεί να τους κρατήσει. Αν το πάρουν απόφαση οι διοικούντες και κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις τώρα που έχουν αποδείξει με τη δουλειά τους τον δρόμο που χαράσσουν για τον Πανιώνιο, οι συνθήκες είναι τέλειες για εύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης, ώστε να μην εξαρτώνται μόνο από τις πωλήσεις και τα χρήματα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

4. ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ
Έχει αντιμετωπίσει πάμπολλα προβλήματα η Ακαδημία των Κυανέρυθρων τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν αρκετοί μικροί “ήρωες” της πανιώνιας καθημερινότητας οι οποίοι εργάζονταν με αυθεντικό ποδοσφαιρικό μεράκι όντες απλήρωτοι για μήνες ολόκληρους. Έμειναν αυτά μέσα στην “οικογένεια”, δεν πήραν διαστάσεις. Κι αυτό κάτι δείχνει για την ατμόσφαιρα στο κλαμπ… Όμως πολύ ψηλά στη λίστα των “πρέπει” για τους διοικούντες πρέπει να είναι η διευθέτηση όλων των λειτουργικών προβλημάτων στα τμήματα των παιδιών, όπου η δουλειά των τελευταίων ετών αποτελεί ίσως την καλύτερη διαφήμιση για τον σύλλογο. Το βάρος που καλούνται να δώσουν στα προπονητικά τιμ των ομάδων και στους πιτσιρικάδες είναι κεφαλαιώδες για τη διατήρηση ίσως του πολυτιμότερου χαρακτηριστικού του κλαμπ που είναι η ζεστασιά της αθλητικής “παρέας” ίσως στην πιο αθλητική γειτονιά ολόκληρης της χώρας, λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Γι’ αυτό το στόχο – που είναι και ο μεγαλύτερος σε τελική ανάλυση – μπορούν και αξίζει να συνδράμουν και άνθρωποι οι οποίοι δεν θα ζητήσουν εξουσίες και δόξα, παρά μόνο θα καταθέσουν τον πανιώνιο όβολό τους, ένα ελάχιστο περίσσευμα της προσωπικής περιουσίας τους. Διότι η μεγαλύτερη υπερηφάνεια για τον οπαδό του Πανιώνιου ήταν – είναι και μπορεί να διαιωνιστεί ως μοναδική: το κλαμπ που γεννά περισσότερους παίκτες από κάθε άλλο στην Ελλάδα.

* Follow me on Twitter: Seretinio

Pin It on Pinterest

Shares
Share This