Επιλογή Σελίδας

Της Ασπασίας Βελονάκη

«…Κι αν μπορείς ν’ αναγκάσεις με βία την καρδιά σου, τα νεύρα, το νου σου, να δουλέψουν για σένα ακόμη κι αφού τσακιστούν και ν’ αντέξεις σ’ αυτό, όταν τίποτε εντός σου δεν  θα ‘χεις άλλο, εξόν απ’ τη θέληση που θα τους φωνάζει: «Κρατάτε…» έγραφε ο Βρετανός ποιητής Ράντγιαρντ Κίπλινγκ στο ποίημά του «Αν», το 1910. Λέξεις που περιγράφουν την ψυχική δύναμη της Κατερίνας Νικολαΐδου και της Σοφίας Ασουμανάκη, στον τελικό του διπλού σκιφ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, όταν αν και φαβορί για το χρυσό -κόντρα στον άνεμο, στο κύμα και στην τύχη- έμειναν 6ες στα 500 μέτρα της Lagoa Rodrigo de Freitas. Δεν εγκατέλειψαν, όμως, παρά την απογοήτευση για το στόχο που χανόταν, τα έδωσαν όλα στα επόμενα 1500 μέτρα διεκδικώντας ακόμη και το χάλκινο μετάλλιο, μένοντας εν τέλει εκτός βάθρου για 5 δεύτερα. Τώρα έχουν περάσει 7 μήνες από τα συναισθήματα χαρμολύπης της 11ης Αυγούστου 2016 και την κατάληψη της 4ης θέσης. Και αυτή τη φορά, χωρίς αθλητική περιβολή, αλλά κομψές και απαστράπτουσες, κατά τη βράβευσή τους στην πρόσφατη εκδήλωση της Κωπηλατικής Ομοσπονδίας, τα μάτια τους εξέπεμπαν αποφασιστικότητα, αισιοδοξία και προσμονή για νέες απάτητες κορυφές. «Όλα για κάποιο λόγο γίνονται στη ζωή. Αυτό είναι το μότο μας. Στόχος οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο το 2020,» αποκάλυψαν στο Πρακτορείο Sport και το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ – ΜΠΕ) οι δύο κωπηλάτριες που στις 10 Μαρτίου αναχωρούν για προετοιμασία στην Πρετόρια!      

Πως αντιμετωπίζετε σήμερα, επτά μήνες αργότερα, την κατάληψη της 4ης θέσης στους Ο.Α. του Ρίο: ως επιτυχία ή ως αποτυχία;  

ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ: «Νομίζω ότι ήμασταν άτυχες. Συμβαίνει κι αυτό. Δεν είμαστε απογοητευμένες. Ήταν η πρώτη μας συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Είμαστε μικρές. Έχουμε μπροστά μας όλο το μέλλον δικό μας. Με τη Σοφία αποφασίσαμε να συνεχίσουμε μαζί την επόμενη τετραετία». 
ΑΣΟΥΜΑΝΑΚΗ: «Μετά από τόσο καιρό δεν θεωρώ ως αποτυχία την 4η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο. Ήταν ένα μάθημα για τη συνέχεια». 

Ήσασταν το φαβορί για το χρυσό και δεν κρύψατε την απογοήτευσή σας για την απώλεια του μεταλλίου ασθμαίνοντας ακόμη στη γραμμή του τερματισμού…  

ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ: «Η αλήθεια είναι πως ακόμη δεν το έχω ξεπεράσει. Στενοχωριέμαι πολύ, αλλά αυτό που είπε και η Σοφία όταν τερματίσαμε είναι πως όλα στη ζωή για κάποιο λόγο γίνονται. Θέλησε ο Θεός να βγούμε τέταρτες, το αποδεχτήκαμε κι από εκεί και πέρα συνεχίζουμε». 
ΑΣΟΥΜΑΝΑΚΗ: «Σίγουρα η κατάληψη της 4ης θέσης δεν ήταν το αποτέλεσμα που θα ήθελα και περιμέναμε. Το αποδέχτηκα γρήγορα σκεπτόμενη πως είχαμε κουραστεί πάρα πολύ γι? αυτόν τον αγώνα. Είχαμε δουλέψει πολύ σκληρά. Θα ήταν αχαριστία να μην αποδεχτώ το αποτέλεσμα, ειδικά όταν ήρθε στην πρώτη συμμετοχή μου σε Ολυμπιακούς Αγώνες και σε λιγότερο από τρία χρόνια ενασχόλησής μου με το άθλημα της κωπηλασίας. Έχουμε ένα μότο με την Κατερίνα: Όλα για έναν λόγο γίνονται!»  

Τι εικόνες και σκέψεις ήρθαν στο μυαλό σας όταν παραλαμβάνατε το βραβείο στην εκδήλωση των κορυφαίων για το 2016 της ΕΚΟΦΝΣ; 

ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ: «Ήταν μια ξεχωριστή βραδιά. Μας βράβευσε η ίδια μας η οικογένεια, η Ομοσπονδία. Έβλεπα τις εικόνες από το βίντεο του τελικού στη Βραζιλία και σκεφτόμουν τελικά τι πήγες λάθος». 
ΑΣΟΥΜΑΝΑΚΗ: «Τη στιγμή της βράβευσής μας από την ΕΚΟΦΝΣ αισθάνθηκα πως ανταμείβονται οι κόποι από τους κοντινούς μας ανθρώπους. Ήταν όλη η οικογένεια της κωπηλασίας εκεί!»   

Και τώρα Τόκιο 2020; 

ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ: «Ο μεγάλος στόχος μας είναι αυτός. Από εκεί και πέρα θέλουμε να έχουμε υγεία γιατί αν δεν έχεις υγεία δεν έχεις τίποτα. Πολύ προπόνηση και βέβαια… περισσότερο τύχη στον αγωνιστικό στίβο».

Τι απαντάτε στον πρόεδρο της ΕΟΕ, Σπύρο Καπράλο, ο οποίος ευχήθηκε να είναι αυτός που θα σας απονείμει το μετάλλιο στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες; 

ΑΣΟΥΜΑΝΑΚΗ: «Είναι τιμή μας που ο κύριος Καπράλος είπε κάτι τέτοιο δημόσια. Θα προσπαθήσουμε να το πετύχουμε. θα προσπαθήσουμε να κάνουμε την ευχή του πραγματικότητα!»  

Το πρόγραμμα «Υιοθετείστε έναν αθλητή» υπήρξε καταλυτικής σημασίας στις επιτυχίες της Ελλάδας στο Ρίο. Προσδοκάτε ανάλογη οικονομική στήριξη στο δρόμο προς το Τόκιο;

ΑΣΟΥΜΑΝΑΚΗ: «Ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί κάτι, αλλά πιστεύουμε πως θα συνεχιστεί αυτό το επιτυχημένο και σημαντικό για εμάς πρόγραμμα και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ιαπωνίας».

Σε τι στάδιο βρίσκεται η προετοιμασία σας φέτος; 

ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ: «Έχουμε ξεκινήσει προετοιμασία από την αρχή της χρονιάς: Μέχρι τον Μάιο θα προπονούμαστε στο Ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο, ενώ όλο το καλοκαίρι η προετοιμασία μας θα πραγματοποιηθεί στην Καστοριά. Αυτή την εβδομάδα αναχωρούμε για προετοιμασία στη Νότια Αφρική. Είναι ένα όνειρο που τελικά πραγματοποιείται. Το ψάχναμε δύο χρόνια τώρα με τη Σοφία και τελικά καταφέραμε να πάμε».   
ΑΣΟΥΜΑΝΑΚΗ: «Ναι! Πετάμε στις 10 Μαρτίου για τη Νότια Αφρική. Η προετοιμασία μας θα πραγματοποιηθεί σε κολλέγιο της Πρετόρια και θα διαρκέσει δύο εβδομάδες. Είναι ένα παρθενικό ταξίδι και για τις δυο μας σε αυτή τη χώρα, ένα ταξίδι ζωής. Αποτελεί κίνητρο να ταξιδεύουμε και να προπονούμαστε σε διαφορετικά μέρη». 

Ποιοι είναι λοιπόν οι στόχοι σας για το 2017; 

ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ: «Οι στόχοι μας για φέτος είναι αρχικά η διάκριση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ενώ ακολουθούν δύο Παγκόσμια Κύπελλα και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Πριν φτάσουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο υπάρχει μία μακρά περίοδος προετοιμασίας και διακρίσεων που θα διεκδικήσουμε και θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε την ταχύτητά μας με τις αντιπάλους μας».
ΑΣΟΥΜΑΝΑΚΗ: «Σε κάθε διοργάνωση θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Χωρίς αμφιβολία ο πιο μεγάλος και σημαντικός στόχος μας μέσα στο 2017 είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Σαρασότα των ΗΠΑ (σ.σ. Φλόριντα). Θα διεκδικήσουμε μια θέση στο βάθρο. Πιστεύω ότι την αξίζουμε και μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Πόσο επηρεάζονται οι αθλητές από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα; 
 
ΑΣΟΥΜΑΝΑΚΗ: «Λιγοστεύουν τα κίνητρα, αλλά θεωρώ πως είμαστε από τα τυχερά αθλήματα γιατί η Ομοσπονδία μας είναι πολύ οργανωμένη, προσέχει τους αθλητές της και την προετοιμασία τους. Γίνονται πολλές προσπάθειες ήδη από την αρχή της χρονιάς φέτος. Από την Πολιτεία δεν υπάρχει η δράση που περιμένουμε και μας απογοητεύει αυτό, αλλά ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι που μας συνδράμουν». 

Σοφία, ασχολείσαι μόλις 3 χρόνια με την κωπηλασία. Θεωρείς σήμερα σωστή απόφαση την επιλογή σου να αφήσεις την κολύμβηση; 

ΑΣΟΥΜΑΝΑΚΗ: «Σίγουρα! Θεωρώ ότι είναι από τις πιο σωστές επιλογές στη ζωή μου. Γιατί άλλαξε η ζωή μου προς το καλύτερο. Έζησα εμπειρίες και πραγματοποίησα όνειρα που τα είχα από μικρή. Έστω κι αν λόγω του υψηλού επιπέδου στο οποίο αγωνιζόμαστε με την Κατερίνα η προπόνηση στην κωπηλασία είναι πιο απαιτητική και σκληρή». 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Pin It on Pinterest

Shares
Share This