Επιλογή Σελίδας

Του Νίκου Παπαδογιάννη

To δημοσίευμα έχει ημερομηνία 6 Ιουλίου 1999 και φιλοξενήθηκε στο αλήστου μνήμης «Τρίποντο». Εσείς που σε κάθε ευκαιρία λέτε ότι το αγαπημένο περιοδικό έβλεπε μπροστά από την εποχή του μπορείτε να χρησιμοποιείτε αυτό το απόκομμα ως πρόσθετο επιχείρημα. «Νοβίτσκι, ο μπασκετμπολίστας του 21ου αιώνα», γράφαμε, στον πρόλογο κιόλας. Ο μέγας Ντιρκ είχε μόλις ολοκληρώσει τη ρούκι χρονιά του στο ΝΒΑ…

Το ρεπορτάζ γράφτηκε στην ένδοξη ΛεΜάν, με πληροφορίες που είχε δώσει στον συνάδελφο, φίλο και συγκάτοικο στο δωμάτιο Γιάννη Ψαράκη ο μετέπειτα τζένεραλ μάνατζερ των Σέλτικς, Κρις Ουάλας.

Εάν είχα φωτογραφία από την ώρα της συγγραφής του κειμένου, θα σας έκανα να γελάσετε.

Ο άδοξος αποκλεισμός της Εθνικής από τον 1ο γύρο του Ευρωμπάσκετ με ρεκόρ 0-3 στη μαρτυρική Ντιζόν μας βύθισε σε μία, αμιγή κακού, μελαγχολία: δέκα μέρες στη Γαλλία με όλα τα έξοδα πληρωμένα και χωρίς πολλή δουλειά.

Ο Συρίγος διέταξε όσους μείναμε πίσω να γράψουμε ένα σκασμό αφιερώματα για το «Τρίποντο» και επέστρεψε στην Αθήνα. Το επόμενο τεύχος κυκλοφόρησε με μονολεκτικό τίτλο: «Γιατί;» 

Επειδή είχαμε τη χειρότερη Εθνική όλων των εποχών, να γιατί. Kαι να λέμε και πάλι καλά, που δεν πνίγηκε κανείς.

Αυτό το τελευταίο το εννοώ κυριολεκτικά. Θα μπορούσαμε να πνιγούμε στη ΛεΜάν, έτσι όπως καθόμαστε με τα κομπιούτερ στα πόδια και γράφαμε, μισοί μέσα και μισοί έξω από το νερό της ηλιόλουστης πισίνας. Ο θρύλος λέει ότι πήγαμε απρόσκλητοι και στο γλέντι ενός γάμου στο εξοχικό ξενοδοχείο που μας φιλοξενούσε, αλλά είχα πιει πολύ και δεν θυμάμαι τίποτε. Θέλω να πιστεύω ότι δεν ήμουν εγώ εκείνος που έπεσε με τα ρούχα στην πισίνα.

Τα απογεύματα, βέβαια, πηγαίναμε στο γήπεδο. Δεν υπήρχε πια Ελλάδα, αλλά υπήρχε Κροατία με Κούκοτς. Και Λιθουανία με Σαμπόνις. Και Τουρκία με Τούρκογλου. Και Ιταλία με Μάιερς. Όλοι στον ίδιο Όμιλο, στο «Ανταρές» της ΛεΜαν. Και, λησμόνησα να σας πω, Γερμανία με Νοβίτσκι.

Ήταν η πρώτη φορά που βλέπαμε τον «Ντίρκουλα» από κοντά σε δράση. Μέχρι τότε, είχαμε εικόνα μόνο από τις κασέτες της Pontel. Τον ερωτευτήκαμε με την πρώτη ματιά. «Αληθινό διαμάντι και μάλιστα κατεργασμένο», τον χαρακτηρίσαμε στο κείμενο.

Το μειράκιον, που μέχρι το προηγούμενο καλοκαίρι έπαιζε (α-λα Αντετοκούνμπο) στη Β’ κατηγορία του γερμανικού πρωταθλήματος με τη Βίρτσμπουργκ! Πηγαίναμε στο γήπεδο μαυρισμένοι και χλωμιάζαμε όταν παρακολουθούσαμε τα κατορθώματά του.

«Είμαι ακόμα πολύ μικρός για να παίξω ηγετική ρόλο σε οποιανδήποτε ομάδα, ακόμα και στην Εθνική Γερμανίας», μας έλεγε στη μικτή ζώνη. Ήταν μόλις 21 ετών, αλλά είχε αφήσει τα διαπιστευτήριά του στο δεύτερο μισό της σεζόν στο ΝΒΑ, όταν έγραψε κατά μέσο όρο 12 πόντους.

«Βαδίζει στα χνάρια του Ντέτλεφ Σρεμπφ», γράφαμε. Πριν καγχάσετε, θυμηθείτε ότι ο Σρεμπφ έπαιξε σε 3 All-Star Game (1993, 1995, 1997) και αναδείχθηκε δύο φορές «Καλύτερος Έκτος Παίκτης», σε μία εποχή όπου ο επιτυχημένος Ευρωπαίος παίκτης στο ΝΒΑ ήταν ακόμη σπάνιο πτηνό.

Ο Κούκοτς, ο Σαμπόνις και ο Πέτροβιτς δεν έγιναν ποτέ All-Star.

Ο Νοβίτσκι, όμως, ήταν φτιαγμένος από κομπιούτερ. Εξ ου και ο τίτλος του αφιερώματος, «εκπαιδευμένος στο δίκτυο».

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Κρις Ουάλας, ο νεαρός και άγουρος Ντιρκ των 18 ετών υπήρξε από το 1996 προσωπικό στοίχημα του Ούντο Κέρνερ, ο οποίος μετά το τέλος της καριέρας του έγινε προγραμματιστής σε πολυεθνική εταιρία πληροφορικής.

«Θα έλθεις στο γραφείο μου, θα πάμε μαζί στην εταιρία και θα σε υποβάλουμε σε μία σειρά από τεστ», φέρεται ειπών ο Κέρνερ. «Θα μετρήσουμε τα χέρια σου, θα μετρήσουμε τα πόδια σου, θα μετρήσουμε την απόσταση ανάμεσα στον καρπό και τονη αγκώνα σου, θα υπολογίσουμε τα πάντα. Με το ταλέντο και τα προσόντα που έχεις, το μόνο που σου λείπει για να αγγίξεις την τελειότητα είναι ένα αξιόπιστο περιφερειακό σουτ. Είσαι γρήγορος, είσαι έξυπνος, έχεις ύψοςκοντά στα 2μ10, θα σε κάνω καλύτερο από τον Σρεμπφ. Θα γίνεις ένας φόργουορντ για τον επόμενο αιώνα».

Αυτά που σήμερα ακούγονται περίπου αυτονόητα ήταν τότε πρωτοποριακά. Μη ξεχνάτε ότι το ίντερνετ βρισκόταν ακόμη στα σπάργανα. Το πενταετές «πρόγραμμα ανάπτυξης» του τινέιτζερ Νοβίτσκι εκπονήθηκε στα κεντρικό στρατηγείο της εταιρίας στις ΗΠΑ και ο πολυτάλαντος Γερμανός βρέθηκε στο ΝΒΑ πριν ακόμη φτάσει το πλάνο στα μισά.

«Αυτή τη στιγμή ο Νοβίτσκι βρίσκεται ακόμη στο τρίτο από τα επτά στάδια του σχεδίου», γράφαμε στο ρεπορτάζ. «Και το σουτάκι του είναι ήδη ακαταμάχητο. Τα περιθώρια βελτίωσης που έχει προκαλούν τρόμο. Αν είναι τόσο κοντά στην τελειότητα στα 21 του, τρι θα γίνει όταν θα μεγαλώσει; Λάρι Μπερντ;»

Μπορεί να μην απέκτησε ποτέ την ηγετική στόφα του Μπερντ ο Νοβίτσκι, αλλά μετράει ήδη 8.000 πόντους, 1.500 ριμπάουντ και 1.200 τρίποντα παραπάνω από τον ημίθεο των Μπόστον Σέλτικς… 

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This