Επιλογή Σελίδας

Το NBA είναι γνωστό ως το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη. Αυτός ο τίτλος δεν του χαρίζει μόνο γόητρο, αλλά και φέρνει στο εσωτερικό του πάρα πολλά χρήματα, από χορηγίες, τηλεοπτικά, συμβόλαια, εισιτήρια, πωλήσεις προϊόντων, κλπ. Ένα μέρος αυτών των χρημάτων καταλήγει στους μεγάλους πρωταγωνιστές, τους αθλητές, με τους κορυφαίους εξ αυτών να καρπώνονται δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Ποιοί είναι, όμως, οι 10 καλύτερα αμειβόμενοι;

Η οικονομική ιστοσελίδα Forbes μελέτησε τα χρήματα που κερδίζουν οι άσοι του NBA(τόσο από τις ομάδες τους όσο και από χορηγίες, διαφημίσεις, κλπ.) θέλοντας να δημιουργήσει την ετήσια κατάταξη με τους δέκα που κερδίζουν τα περισσότερα.

Πριν μερικούς μήνες οι ιδιοκτήτες των συλλόγων του NBA και η Ένωση των παικτών ήρθαν σε συμφωνία για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας που θα διέπει τη λίγκα για τα επόμενα χρόνια. Με το πρωτάθλημα να έχει έσοδα 6 δισ. ανά σεζόν (2015-16) οι παίκτες, με ηγέτες της Ένωσης Παικτών τους Κρις Πολ και ΛεΜπρόν Τζέιμς, απαίτησαν και πήραν πολύ καλύτερους όρους. Ως αποτέλεσμα, ο μέσος όρος των μισθών θα φτάσει το 2020 τα 10 εκατ. δολ. Φυσικά, αυτά τα χρήματα θα τα παίρνουν οι μέσοι παίκτες. Οι κορυφαίοι θα παίρνουν ακόμα περισσότερα, ενώ σε αυτά θα προσθέτουν τις εκτός μπάσκετ συμφωνίες τους.

Για τρίτη συνεχή χρονιά στην κορυφή της λίστας με τους καλύτερα αμειβόμενους βρίσκεται ο «βασιλιάς» ΛεΜπρόν Τζέιμς, με συνολικές απολαβές 86 εκατ. δολ. , από τα οποία τα 31 εκατ. έρχονται από τους Καβαλίερς και τα υπόλοιπα 55 εκατ. από εμπορικές συνεργασίες. Από το 2003 που μπήκε στον κόσμο του NBA Ο ΛεΜπρόν έχει κερδίσει πάνω από 600 εκατ. δολ., ωστόσο μόλις εφέτος είναι η πρώτη σεζόν που έχειτο μεγαλύτερο αγωνιστικό συμβόλαιο στο NBA. Με τα 31 εκατ. που προείπαμε πως θα πάρει από το Κλίβελαντ έγινε ο τρίτος στην ιστορία (μετά από Τζόρνταν και Μπράιαντ) που εξασφάλισε συμβόλαιο μεγαλύτερο των 30 εκατ. Όσον αφορά τους χορηγούς, τον τελευταίο χρόνο προσέθεσε τις Intel και Verizon σε ένα χαρτοφυλάκιο που επίσης περιλαμβάνει τις Nike, Coca-Cola (Sprite), Beats Electronics και Kia. Επιπροσθέτως, έχει δημιουργήσει μερικές δικές του επιχειρήσεις, όπως η εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών, ενώ έχει επενδύσει και σε υφιστάμενες εταιρείες, όπως η αλυσίδα εστιατορίων Blaze Pizza.

Περίπου 25 εκατ. λιγότερα (62,5 εκατ.) θα βάλει αυτή τη σεζόν στο λογαριασμό του οΚέβιν Ντουράντ. Το περασμένο καλοκαίρι σόκαρε τον μπασκετικό κόσμο πηγαίνοντας στους Γουόριορς, οι οποίοι θα του δώσουν 26,5 εκατ. δολ. Ο 28χρονος άσος πήγε στους πανίσχυρους Γουόριορς για να ενισχύσει τις πιθανότητες κατάκτησης ενός πρωταθλήματος, αλλά και για να διευρύνει τις επιχειρηματικές του ευκαιρίες σε μία σαφώς πιο εμπορική αγορά από αυτή της Οκλαχόμα. Εκεί ο KD θα μπορέσει να κάνει ακόμα περισσότερες επενδύσεις αλλά και να βρει νέους χορηγούς. Αυτή τη στιγμή συνεργάζεται με Nike, Beats Electronics, American Family Insurance, BBVA (τράπεζα), 2K Sports και Sparking Ice.

3ος στην κατάταξη είναι ο παίκτης που έκανε άλμα δεκατριών θέσεων. Πρόκειται για τον Στεφ Κάρι που τα τελευταία χρόνια από ένας απλά καλός παίκτης έχει εξελιχθεί σε MVP του πρωταθλήματος. Εφέτος θα καρπωθεί 47,1 εκατ. δολ., από τα οποία τα 35 εκατ. θα είναι τα εμπορικά έσοδα. Αυτά τα τελευταία χρόνια τριπλασιάστηκαν, με όλο και περισσότερες εταιρείες να θέλουν να συνδυάσουν το όνομά τους μαζί του. Κορυφαία του εμπορική συνεργασία αυτή με την αθλητική εταιρεία Under Armour,που έχει χτίσει πάνω του όλο το μπασκετικό της τμήμα. Τα αγωνιστικά του έσοδα είναι μόλις 12,1 εκατ. δολ., ποσό που τον φέρνει στην 83η θέση (!) ανάμεσα σε όλους τους παίκτες. Ωστόσο, το συμβόλαιό του λήγει και το καλοκαίρι θα ανταμειφθεί με ένα καινούριο του οποίου οι αποδοχές θα είναι οι μεγαλύτερες στην ιστορία του αθλήματος.

 

Αναλυτικά το Τοπ 10 των καλύτερα αμειβόμενων παικτών του NBA (ποσά σε εκατ. δολ.)

Κατάταξη Αθλητής Συνολικά Έσοδα Από αγωνιστικό συμβόλαιο Από εμπορικές συνεργασίες
1 ΛεΜπρόν Τζέιμς 86,0 31,0 55,0
2 Κέβιν Ντουράντ  62,5 26,5 36,0
3 Στέφεν Κάρι 47,1 12,1 35,0
4 Τζέιμς Χάρντεν 46,5 26,5 20,0
5 Ράσελ Γουέστμπρουκ 41,5 26,5 15,0
6 Ντουέιν Γουέιντ 36,2 23,2 13,0
7 Ντέρικ Ρόουζ 35,3 21,3 14,0
8 Καρμέλο Άντονι 32,6 24,6 8,0
9 Κρις Πολ 30,9 22,9 8,0
10 Κάιρι Ίρβινγκ 30,6 17,6 13,0
 
 Πηγή: Sport and Business

Pin It on Pinterest

Shares
Share This