Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Σερέτη

Τι… πρόβλεψη να κάνεις από τώρα για τους ημιτελικούς; Θα ήταν ανόητο. Ολυμπιακός – ΑΕΚ, Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ: Κουβέντα, εκτιμήσεις, πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα, περιγραφή του status στους τέσσερις “μεγάλους, ναι, θεμιτόν. Αλλά κατά τα λοιπά, σ’ αυτές τις 20 ημέρες κάποιες από τις παραμέτρους μπορεί να αλλάξουν. Ο Ολυμπιακός θα έχει καινούριο προπονητή, ο Παναθηναϊκός θα παίξει με ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, όλοι έχουν παίκτες διεθνείς, τραυματισμοί και τιμωρίες είναι πάντα μέρος των ποδοσφαιρικών εξισώσεων. 

Ποιο είναι μέχρι σήμερα το μοναδικό δεδομένο για τους τέσσερις; Ότι στο πρωτάθλημα συνήθως ο φιλοξενούμενος φεύγει με σκυμμένο κεφάλι! Σε δέκα ντέρμπι, 9 νίκες ο γηπεδούχος και το Παναθηναϊκός – ΑΕΚ 0-0. Δεν προκύπτει κάποιο… φοβερό ποδοσφαιρικό αξίωμα απ΄αυτά τα αποτελέσματα, αλλά είναι ένα χειροπιαστό εχέγγυο για την ισχύ της έδρας όλων. Ακόμη κι αν σε δύο εξ’ αυτών, το αποτέλεσμα θα έπρεπε να είναι “Χ” και όχι “άσος”. Στο Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 2-1 και στο ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 2-1. Εσείς, μπορείτε να καταθέσετε την πρόβλεψή σας για το ζευγάρι του τελικού και τον τροπαιούχο. Εμείς, ας επιχειρήσουμε την προσέγγιση των δεδομένων σε κάθε αντίπαλο, με την υποσημείωση ότι αυτό το Κύπελλο θα πανηγυριστεί περισσότερο και από το πρωτάθλημα. Όποιος κι αν το σηκώσει. Ακόμη και ο Ολυμπιακός!

 

OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Όλα στον αέρα, διψάει για αποδείξεις

+ Το “Γ. Καραϊσκάκης δίνει πάντα τεράστια ώθηση στους Ερυθρόλευκους. Εκεί μπορούν να νικήσουν οποιαδήποτε ελληνική ομάδα ακόμη και στην κακή ημέρα τους, ακόμη κι αν είναι κατώτεροι του αντιπάλου τους. Όντας πλέον εκτός Ευρώπης, ο Ολυμπιακός έχει την πολυτέλεια για καλύτερη διαχείριση του έμψυχου δυναμικού, καθώς μετά το κυριακάτικο ντέρμπι το πρόγραμμά του είναι σχετικά εύκολο και για τον τίτλο δεν κινδυνεύει. Ίσως “βγει” ο αγωνιστικός εγωισμός κάποιων παικτών που δεν έχουν προσφέρει αυτά που μπορούν, σίγουρα θα πάρει περισσότερα από τους πρώην ανενεργούς Καμπιάσο, Τσόρι, Μάριν στον μεσοεπιθετικό τομέα, όλοι θα έχουν υψηλότερα κίνητρα αν προσληφθεί νέος προπονητής, τον οποίο θα έχουν και την επόμενη σεζόν. Η συσπείρωση του οργανισμού θα είναι δεδομένη στους δύο ημιτελικούς, πολλοί θα θέλουν να αποδείξουν ότι δεν είναι “τελειωμένοι” κι άλλοι να αποχωρήσουν με νταμπλ, λόγω του πληγωμένου αγωνιστικού εγωισμού.

– Η πίεση θα είναι αφόρητη για το Κύπελλο, παρά τη σχεδόν δεδομένη κατάκτηση του τίτλου. Η αλλαγή προπονητή θα φέρει νέα δεδομένα και ο καινούριος ξένος κόουτς θα χρειαστεί την υποστήριξη όλων. Ομως αυτό δεν αρκεί: και ο Βούζας την είχε, αλλά όλα πάντα εξαρτώνται από τα αποτελέσματα… Η ομάδα έχει “ανοίξει” το ρόστερ της, αλλά ξεμένει από καύσιμα στο β΄ μέρος, δεν έχει πολλές επιλογές όταν ο αντίπαλος κλείνεται στο δικό του μισό και ήδη έχει χάσει από ΑΕΚ ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό χωρίς να καταθέσει “αντίδραση” μετά το πρώτο γκολ του αντιπάλου. Του λείπει η προσωπικότητα του Μιλιβόγεβιτς και ο όγκος του Ιντέγε, δεν έχει εύκολο γκολ, δεν κρατάει εύκολα το “μηδέν” και δεν έχει χημεία στην ενδεκάδα του λόγω rotation. Ο νέος πρέπει να βρει από τους αγώνες πρωταθλήματος τους 10-11 που θα δώσουν τις μάχες με την ΑΕΚ.

ΠΑΟΚ

Το χρειάζεται περισσότερο από όλους

+ Η μοναδική ομάδα από τους “4” με τον ίδιο προπονητή από την αρχή της σεζόν. Το ρόστερ του μπορεί να υποστηρίξει διαφορετικά στιλ παιχνιδιού. Και για εντός και για εκτός έδρας ντέρμπι. Πληθώρα επιλογών στη μεσαία γραμμή και στα άκρα της επίθεσης, η πιο παραγωγική, αλλά η λιγότερο αποτελεσματική ομάδα. Σύνολο με δεδομένη καλή ποδοσφαιρική ταυτότητα, καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης, ίσως ο καλύτερος από τους “4” στο επιθετικό transition. Τρομερά κίνητρα σε όλους, τα οποία όμως πρέπει να διαχειριστεί με μέτρο το club, ώστε να μην μετατραπεί η δίψα σε πλημμύρα που θα συμπαρασύρει τους πάντες σαν κεραυνοβόλο μπούμερανγκ.

– Εκτός έδρας έχει πρόβλημα, ακόμη κι όταν αγωνίζεται καλά, όπως στο Φάληρο επί παραδείγματι. Ηττήθηκε πολύ εύκολα σε Λεωφόρο – ΟΑΚΑ και πρέπει ορισμένοι από τους παίκτες του να καταθέσουν εκτός από το ταλέντο τους και τον εγωισμό και την προσωπικότητά τους. Χρειάζεται περισσότερο από όλους αυτή την κούπα, έχει κατακτήσει τελευταία φορά τίτλο το 2003, με το γκολ του Γ.Χ. Γεωργιάδη στον τελικό εναντίον του Άρη. Σαφές πρόβλημα στην τελική προσπάθεια χωρίς τον τραυματία Πρίγιοβιτς που αναμένεται να απουσιάσει και στους δύο ημιτελικούς, θα χρειαστεί γκολ από τους ακραίους και τους χαφ του. Οι πολλές αλλαγές στην ενδεκάδα δεν ωφελούν σ΄ αυτό το timing, o Iβιτς πρέπει να βρει τον κορμό των 9-10 παικτών για τα δυο ματς με τον Παναθηναϊκό, εναντίον του οποίου ο Δικέφαλος έχει καλές και άσχημες μέρες στο πρόσφατο παρελθόν. Φαίνεται κάπως soft σε ορισμένα παιχνίδια του, θα απαιτηθεί σκληράδα χαρακτήρα για να προκριθεί στον τελικό.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Έστρωσε με Ουζουνίδη, “κοντό” το ρόστερ

+ Με το δίδυμο Ουζουνίδη – Λυμπερόπουλου έχει καταφέρει ως τώρα να ξεπερνά και τις γκέλες του χωρίς σημαντικούς κραδασμούς στο εσωτερικό. Εντός έδρας επί Ουζουνίδη δεν έχει δεχθεί ούτε ένα γκολ από ΑΕΚ – ΠΑΟΚ – Ολυμπιακό και συνολικά σε 4 1/2 ώρες ποδοσφαίρου δέχθηκε μόνο δύο καθαρές ευκαιρίες, από τον Αθανασιάδη και τον Βάργκας! Έχει περισσότερες αντοχές πλέον και περισσότερες λύσεις μεσοεπιθετικά, έχει “δέσει” το δίδυμο Ζέκα – Κουρμπέλη και παίρνει καλά ματς από τους ακραίους μπακ του, Χουλτ – Κουλιμπαλί. Λόγω Μπεργκ – Κλωναρίδη – Εμποκού, πολύ επικίνδυνος σε ανοιχτό γήπεδο, δηλαδή στο εκτός έδρας παιχνίδι του. Ο Ουζουνίδης θα έχει “δείγμα γραφής” για την εκτός έδρας συμπεριφορά της ομάδας του και από τα δυο ματς πρωταθλήματος σε ΟΑΚΑ και Τούμπα. Καλή ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια, συσπειρωμένο το ποδοσφαιρικό τμήμα, μεγαλύτερο δέσιμο με την κερκίδα μετά τη νίκη επί του Ολυμπιακού. Καλύτερα για το Τριφύλλι που δεν έτυχε μαζί του στα ημιτελικά…

– Δεν έχει “βάθος” στο ρόστερ του. Δεν διαθέτει πολλές αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις σχεδόν σε καμία θέση της ενδεκάδας! Με εξαίρεση τους Λέτο, Λουντ, Ρέις (ενδεχομένως και τον Τελάντερ αν είναι υγιής και βρει ρυθμό), δύσκολα μπορεί να διεκδικήσει κάποιος θέση, έστω και ως αλλαγή. Το βάρος, όμως, είναι διπλό, δεδομένου ότι όχι μόνο δεν έχει εξασφαλίσει τη θέση στα play offs, αλλά έχει μπροστά του και βαρύτατο πρόγραμμα, με ΑΕΚ, Πανιώνιο, ΠΑΟΚ. Αποκλείεται να μην του προκύψουν απώλειες, είτε λόγω κόπωσης (rotation), είτε λόγω τραυματισμών, ενδεχομένως και τιμωριών. Αβεβαιότητα για τη στήριξη της κερκίδας (ανάλογα με τα αποτελέσματα), ρευστή η κατάσταση στο οικονομικό (διακανονισμοί μέχρι τέλος Μαρτίου).

ΑΕΚ

Δίψα με Μανόλο αναμορφωτή

+ Συμμαζεύτηκε το ποδοσφαιρικό τμήμα υπό τον Μανόλο Χιμένεθ, πολύ καλύτερη χημεία παικτών – προπονητή, η οποία βασίζεται στην πίστη για την επαγγελματική επάρκεια και όχι στο “πρέπει” ή στον χαρακτήρα του Ισπανού τεχνικού. Τρομερή αυτοπεποίθηση πλέον στα εντός έδρας ματς, φάνηκε και στο ματς με τον ΠΑΟΚ. Θα της λείψει η προσωπικότητα του Τσιγκρίνσκι, αλλά παίρνει πολλά πλέον όχι μόνο από τον Αραούχο, αλλά και από τους Βράνιες – Αϊντάρεβιτς, οι οποίοι έχουν ενισχύσει σε σημαντικό βαθμό αμυντική και μεσαία γραμμή. Βγάζει σκληράδα, πάθος και ένταση στο παιχνίδι της, έχει χτίσει πιο “δυναμική” ταυτότητα με τον Χιμένεθ στον πάγκο. Αφάνταστα σημαντική η δίψα που αναδύεται από τα αποδυτήριά της για την επίτευξη των δύο στόχων σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, ενώ κάποιοι παίκτες παλεύουν και για το συμβόλαιό τους. 

– Χωλαίνει… γενικώς εκτός έδρας, έκανε την πρώτη της νίκη επί Χιμένεθ στο Περιστέρι. Ίσως, όμως αυτό το τρίποντο να την τονώσει και για τα προσεχή παιχνίδια της μακριά από το ΟΑΚΑ. Δεν έχει “κλειδώσει” τη θέση της στην πεντάδα, συνεπώς θα υποστεί φθορά από τα ματς πρωταθλήματος. Της λείπουν οι αξιόπιστες καλές επιλογές στην αμυντική γραμμή της, έχει μπόλικες στη μεσαία γραμμή και στα άκρα της επίθεσης, οι οποίες ωστόσο στα δύσκολα ματς (Πανιώνιος, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ) δεν έχουν βοηθήσει στο σκοράρισμα… Σε ορισμένα ματς έχει δεχθεί “ανατροπές” στο β’ μέρος, δύσκολα κάνει η ίδια ανατροπές.

* Follow me on Twitter: Seretinio

Πηγή: Sport 24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This