Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Διάβασα την ανάρτηση σχετικά με την ανακοίνωση που έκανε η Διοικούσα Επιτροπή της ΕΠΟ για να αποκαλύψει την ύπαρξη δικτύου παράνομης παρακολούθησης όλων όσων συνέβαιναν στο προπονητικό κέντρο της Εθνικής ομάδας στον Αγιο Κοσμά, η οποία ήρθε σε συνέχεια της προηγούμενης αποκάλυψης για την ύπαρξη αντίστοιχου κυκλώματος παρακολούθησης, με εικόνα και ήχο, των γραφείων του προέδρου της ΕΠΟ και της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας. Διάβασα όλες αυτές τις πληροφορίες με τη βεβαιότητα ότι δεν θα μάθουμε ποτέ ποιος ήταν αυτός που είχε στήσει αυτή την παράνομη εγκατάσταση για να παρακολουθεί, live στο κινητό του τηλέφωνο, όλα όσα έλεγαν και έκαναν, όλα όσα αποφάσιζαν ή σκέφτονταν να αποφασίσουν, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, αυτοί που επέλεγαν και έκριναν τους διαιτητές, ο προπονητής της Εθνικής ομάδας. Θεωρώ δεδομένο ότι φαντάζεστε το ίδιο, και συνεχίζω.

Με εκπλήσσει ευχάριστα αυτό που κάνει αυτές τις μέρες η Διοικούσα Επιτροπή, διότι εκτός των άλλων όλα αυτά τα στοιχεία εκθέτουν και τις FIFA & UEFA, των οποίων οι διοικήσεις στήριζαν με σθένος τις προηγούμενες διοικήσεις της ΕΠΟ και έφταναν να απειλούν την ελληνική κυβέρνηση με διεθνή αποκλεισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου αν αυτή τολμούσε να ενεργήσει για την πάταξη της διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν είναι λίγο, αν αναλογιστείς ότι αυτή την Διοικούσα Επιτροπή την επέλεξε και την φύτεψε στην ΕΠΟ η UEFA με τη στήριξη της FIFA, ότι ο πρόεδρος Ιωάννης Δρόσος δημοσιοποιεί στοιχεία που εκθέτουν αυτούς που τον επέλεξαν. Είμαι περίπου βέβαιος ότι αυτές οι αποκαλύψεις θα κάνουν κάποια στιγμή τον γύρο της Ευρώπης και θα φέρουν σε δύσκολη θέση, σε κάποια επόμενη δημόσια παρουσία του, έστω και αν τις αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι, τον φυτευτό πρόεδρο της UEFA Σέφεριν και, κυρίως αυτόν, τον πρόεδρο της FIFA Ινφαντίνο. Βεβαίως ο τελευταίος έχει συνηθίσει να έρχεται σε δύσκολη θέση από την ημέρα που ανέλαβε την FIFA και συνεπώς έχει ήδη φροντίσει να αναγάγει σε τέχνη την μίμηση του προκατόχου του, του Σεπ Μπλάτερ, ο οποίος στις όποιες ανεξέλεγκτες ερωτήσεις που κατάφερναν να του κάνουν οι μη αρεστοί δημοσιογράφοι απαντούσε αόριστα και αφηρημένα με γενικές καταδίκες για το θεαθήναι.

Μπορεί να μην περιμένω ότι θα μάθουμε ποτέ το ονοματεπώνυμο αυτού του μάγκα που είχε στήσει όλη αυτή την εγκατάσταση για να τσεκάρει αν οι βαλτοί του έκαναν ή όχι ότι ακριβώς τους ζητούσε αλλά και να βλέπει/ακούει ποιος τολμά να μιλά αρνητικά για εκείνον ή ποιος τολμά να επιχειρήσει να πάει κόντρα στα συμφέροντά του προκειμένου να τον προλάβει live, αλλά έχω την απαίτηση να τιμωρηθούν παραπάνω από παραδειγματικά αυτοί που είχαν, εκ του νόμου, την ευθύνη. Κι είναι το λιγότερο, δηλαδή η ελάχιστη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει σήμερα η Δικαιοσύνη, δεδομένου ότι η Διοικούσα Επιτροπή της ΕΠΟ έχει ήδη καταθέσει μήνυση στην Εισαγγελία και παραδίδει όλα τα ευρήματα της έρευνάς της. Κι είναι το λιγότερο που μπορεί να φροντίσει ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης και πρώην υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, δηλαδή να ζητήσει μια άμεση αντίδραση από την Εισαγγελία σε μια υπόθεση που έχει την μέγιστη σημασία για τη δημόσια ζωή σε σχέση με το άθλημα της μεγαλύτερης απήχησης.

Δεν είμαι ούτε εισαγγελέας ούτε ανακριτής για να βρω και να κρίνω αν ο τελευταίος πρόεδρος Γκιρτζίκης ή ο προηγούμενος πρόεδρος Σαρρής είχαν παραγγείλει αυτή την εγκατάσταση της παράνομης παρακολούθησης όλων όσων συνέβαιναν στα γραφεία της ΕΠΟ, στο γραφείο του προπονητή και στα αποδυτήρια της Εθνικής. Είτε ήξεραν είτε όχι, είναι αδιαμφισβήτητο ότι προκύπτει μεγάλη ευθύνη για τον πρόεδρο της ΕΠΟ επί των ημερών του οποίου λειτούργησε αυτό το big brother. Και μόνο αν τιμωρηθεί αυτός αυστηρά και παραδειγματικά θα γίνει παράδειγμα προς αποφυγή, για να λειτουργήσει αποτρεπτικά προς τον επόμενο πρόεδρο που θα τολμήσει να σκεφτεί να ενεργήσει ή να συνεργήσει σε μια αντίστοιχη παράνομη πράξη. Αυτό είναι εξίσου σημαντικό και καθοριστικό για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου με τον εντοπισμό και την τιμωρία του ηθικού αυτουργού αυτού του εγκλήματος. Δεδομένου ότι όλοι συμφωνούμε πως δεν θα εντοπιστεί και δεν θα τιμωρηθεί ποτέ ο ηθικός αυτουργός, ας απαιτήσουμε με τη στάση μας να συμβεί τουλάχιστον το εξίσου σημαντικό: να εντοπιστεί και να τιμωρηθεί παραδειγματικά ο πρόεδρος της ΕΠΟ που είχε την ευθύνη, δηλαδή αυτός που είτε δεν ήξερε ενώ είχε υποχρέωση να ξέρει, είτε το ανέχθηκε, είτε συνεργάστηκε με τον ηθικό αυτουργό για να στηθεί αυτή η εγκατάσταση.

Προκειμένου να συμβεί αυτό θα ευχόμουν να δω μια μήνυση κατά παντός υπευθύνου από τους προηγούμενους ομοσπονδιακούς προπονητές και τον σημερινό ομοσπονδιακό προπονητή, από τους σημερινούς και τους προηγούμενους ποδοσφαιριστές της Εθνικής ομάδας, δηλαδή από όποιον θα έστρεφε την προσοχή όλης της αθλητικής και της φίλαθλης κοινωνίας σε αυτό το αίσχος και όποιον θα “ανάγκαζε” με την δημόσια πίεση που θα ασκούσε τις αρχές να αντιδράσουν με ταχύτητα σε αυτή την υπόθεση.

Πριν από 8 χρόνια είχα εκδώσει ένα μυθιστόρημα για την διαφθορά στο ποδόσφαιρο. Γεγονότα σαν το σημερινό έχουν αποδεδειγμένα ξεπεράσει την … φαντασία που είχα εκείνο τον καιρό. Η διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχει νικήσει και την επιστημονική φαντασία. Γι’ αυτό άλλωστε έχουμε φτάσει να ζούμε στην εποχή που η “κοινή γνώμη” δεν σοκάρεται με καμία σχετική αποκάλυψη. Ο Ελληνας φίλαθλος μαθαίνει σήμερα ότι κάποιος παρακολουθούσε live με εικόνα και ήχο όλα τα γραφεία διοίκησης του ελληνικού ποδοσφαίρου και δεν αντιδρά, διότι δεν σοκάρεται, και επειδή έχει συνηθίσει να ζει σε μια μόνιμη φάση οργής για όσα συμβαίνουν στον τόπο του στον βαθμό που να μην αλλάζει σφυγμούς ότι κι αν του φέρει το επόμενο refresh στο site που καταγράφει την πραγματικότητα που ζει.

Δεν έχουμε καμία τύχη. Ή, πιο σωστά, αν έχουμε μια τύχη είναι να γίνει τηλεριάλιτι η ΕΠΟ και η διοίκηση του ελληνικού ποδοσφαίρου, να παρακολουθεί ο κόσμος live τη ζωή και τους πρωταγωνιστές του, και να ψηφίζει συχνά για να διώξει ή να κρατήσει τους παίκτες στο παιχνίδι. Μήπως έτσι αρχίσει να ασχολείται ξανά ο κόσμος με το ελληνικό ποδόσφαιρο επειδή θα έχει την αίσθηση ότι εκείνος αποφασίζει ποιος και πώς θα το διοικεί. Μήπως να το προτείνουμε αυτό το project στην τουρκική εταιρεία που φτιάχνει το Survivor; 

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This