Επιλογή Σελίδας

Η αθλητική βιομηχανία είναι ένας τομέας ξεκάθαρα βασισμένος στα χρήματα, αφού αυτά είναι το «καύσιμο» που παρέχεται στους επαγγελματίες αθλητές για να ξεδιπλώνουν τις ικανότητες τους. Όσο αναπτύσσονται τα σπορ τόσο αναβαίνουν και τα χρηματικά ποσά, γεγονός που φέρνει όλο και περισσότερους μεγιστάνες του πλούτου στον κόσμο των σπορ.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους βαθύπλουτοι άνθρωποι αποφασίζουν να ασχοληθούν με την αθλητική βιομηχανία ως ιδιοκτήτες ομάδων. Άλλοι το κάνουν ψάχνοντας περισσότερα κέρδη, άλλοι για να ικανοποιήσουν κάποιο όνειρο ή τη ματαιοδοξία τους, άλλοι για να ανοίξουν νέους επιχειρηματικούς ορίζοντες. Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή 62 δισεκατομμυριούχοι (σε δολάρια) είναι μεγαλομέτοχοι ή βασικοί ιδιοκτήτες 78 ομάδων σε όλο τον κόσμο, των οποίων η οικονομική αξία φτάνει τα 322 δισ. Αν συμπεριλάβουμε και απλούς μετόχους, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων φτάνει τους 125 και οι ομάδες τις 144.

Το αθλητικό τμήμα του Forbes, που εχτές εξέδωσε την ανανεωμένη του λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, ξεχώρισε αυτούς που έχουν στην κατοχή τους έναν αθλητικό σύλλογο, δημιουργώντας τη λίστα των 20 πλουσιότερων από αυτούς.

Μεγαλύτερη περιουσία από όλους, που φτάνει τα 30 δισ. δολ., διαθέτει ο από το 2014 ιδιοκτήτης των Λος Άντζελες Κλίπερες, Στιβ Μπάλμερ (φώτο). Ο Μπάλμερ ήταν ένας από τους πρώτους 30 υπαλλήλους του τεχνολογικού κολοσσού της Microsoft, ενώ από το 2000 έως το 2014 διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας. Η κατά 20% άνοδος των μετοχών της Microsoft τους τελευταίους 12 μήνες εκτίναξαν την αξία της περιουσίας του κατά 6,5 δισ.

Ο Ινδός μεγιστάνας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου Μουκές Αμπανί έρχεται 2ος, με περιουσία που υπολογίζεται στα 23,2 δισ. Βασική του ασχολία είναι η εταιρείαReliance, που έχει τζίρο 44,5 δισ. Όσον αφορά τα σπορ, είναι ιδιοκτήτης της ινδικής ομάδας κρίκετ Μουμπάι Ίντιανς.

3ος έρχεται άλλος ένας άνθρωπος με πορεία στην Microsoft, ο συνιδρυτής της, μαζί με τον Μπιλ Γκέιτς, Πολ Άλεν, με περιουσία που υπολογίζεται στα 19,9 δισ. Έχει στην κατοχή του δύο ομάδες, τους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς του NBA και τους Σιατλ Σίχοκς του NFL (αμερικανικό φούτμπολ).

Την πρώτη 5άδα ολοκληρώνουν ο Αυστριακός μεγιστάνας Ντίτριχ Μάτεσιτς, που μέσω των διάσημων ενεργειακών ποτών Red Bull έχει δημιουργήσει περιουσία 13,4 δισ., μέρος της οποίας σκορπά για χάρη των ομάδων του σε Φόρμουλα 1 και ποδόσφαιρο. 5ος είναι ο Φιλίπ Ανσουτς, Αμερικανός επιχειρηματίας που ξεκίνησε από τις γεωτρήσεις και πλέον ασχολείται με τα πάντα. Η περιουσία του ανέρχεται στα12,5 δισ. και μέρος της είναι οι ομάδες χόκεϊ επί πάγου και ποδοσφαίρου του Λος Άντζελες καθώς και το 1/3 των Λέικερς.

Αναλυτικά οι 20 πλουσιότεροι μεγιστάνες που έχουν στην ιδιοκτησία τους αθλητικούς συλλόγους:

ΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ(σε δισ.δολ.) ΒΑΣΙΚΗ ΠΗΓΗ ΕΣΟΔΩΝ ΟΜΑΔΕΣ
1 Στιβ Μπάλμερ 30,0 Microsoft Λος Άντζελες Κλίπερς (NBA)
2 Μουκές Αμπανί 23,2 Πετερέλαιο και Φυσικό Αέριο Μουμπάι Ίντιανς (κρίκετ)
3 Πωλ Αλεν 19,9 Microsoft, επενδύσεις Σιάτλ Σίχοκς (NFL), Πόρτλαντ Μπλέιζερς (NBA)
4  Ντίτριχ Μάτεσιτς 13,4 Red Bull Red Bull Racing, Scuderia Toro Rosso, ΡΜ Λειψίας, Σάλτσμπουργκ , κ.α.
5 Φιλίπ Ανσουτς 12,5 Επενδύσεις Λος Άντζελες Κίνγκς (NHL), Λος Άντζελες Γκάλαξι
6 Χάσο Πλάτνερ 11,2 Εταιρεία λογισμικού SAP Σαν Χοσέ Σάρκς (NHL)
7 Ρομάν Αμπράμοβιτς 9,1 Γεωτρήσεις και επενδύσεις Τσέλσι
8  Μιχαήλ Προχόροφ 8,9 Επενδύσεις Μπρούκλιν Νετς (NBA)
9  Σαχίντ Καν 8,2 Αξεσουάρ αυτοκινήτων  Τζάκσονβιλ Τζάγκουαρς (NFL), Φούλαμ
10  Μίκι Αρισον 8,1 Κρουαζιέρες Μαιάμι Χιτ (NBA)
11  Στάνλει Κρένκε 7,5 Αθλητισμός, Κτηματομεσιτικά  Λ.Α Ραμς (NFL), Άρσεναλ, Ντένβερ Νάγκετς (NBA), Κολοράντο Άβαλανς (NHL)
12 Στέφεν Ρος 7,4 Κτηματομεσιτικά  Μαιάμι Ντόλφινς (NFL)
13 Σίλβιο Μπερλουσκόνι 7,0 Μίντια Μίλαν
14 Μάριαν Ιλιτς 6,0 Εστιατόρια Πίτσας – Καζίνο  Ντιτρόιτ Ρεντ Γουίνγκς(NHL), Ντιτρόιτ Τάιγκερς (MLB)
15  Ντανιέλ Γκίλμπερτ 5,8 Εταιρεία δανείων Κλίβελαντ Καβαλίερς (NBA)
–  Τσάρλς Τζόνσον 5,8 Διαχείριση κεφαλαίων Σαν Φραντσίσκο Τζάιαντς (MLB)
17  Ρίτσαρντ ντε Βος 5,6 Εταιρεία προώθησης προϊόντων ομορφιάς, καλλυντικών, κλπ. Ορλάντο Μάτζικ (NBA)
Τζόε Λιούις 5,6 Επενδύσεις Τότεναμ 
19 Τζέρι Τζόουνς 5,2 Αθλητισμός, Πετερέλαιο και Φυσικό Αέριο Ντάλας Καουμπόις (NFL)
20 Ρόμπερτ Κραφτ 5,1 Χαρτί και συσκευασία Νιού Ιγκλανντ Πάτριοτς (NFL)
 
Πηγή: Sport and Business

Pin It on Pinterest

Shares
Share This