Επιλογή Σελίδας

Του Θέμη Καίσαρη

Ήταν Πρωτομαγιά του 2005. Η Μπαρτσελόνα υποδεχόταν την Αλμπαθέτε για την 34η αγωνιστική του πρωταθλήματος Ισπανίας. Στο 88’ ο Φρανκ Ράικαρντ αποφάσισε να αποσύρει τον Ετό και το κοινό στο Καμπ Νόου σηκώθηκε στο πόδι για να αποθεώσει τον Καμερουνέζο, που ήταν ο σκόρερ του μοναδικού τέρματος της αναμέτρησης.

Το κλίμα ήταν πανηγυρικό, η Μπαρτσελόνα είχε σχεδόν σίγουρο το πρωτάθλημα, επέστρεφε στην κορυφή της Ισπανίας για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια. Στη θέση του Σαμουέλ Ετό, ο Λιονέλ Μέσι, στο 88ο λεπτό.

Ο 17χρονος τότε Αργεντινός είχε ήδη αγωνιστεί οκτώ φορές, έξι στο πρωτάθλημα, μία στο Champions League και μία στο Κύπελλο. Μόνο δύο εξ αυτών ήταν στη βασική ενδεκάδα, όλες τις υπόλοιπες ο Μέσι ερχόταν απ’τον πάγκο και συνολικά είχε παίξει μόλις 236’.

Πριν καν συμπληρωθεί ένα λεπτό μετά την αλλαγή, ο Ροναλντίνιο υποδέχεται την μπάλα έξω απ’την περιοχή προς τα δεξιά, συγκλίνει προς το κέντρο και με το αριστερό σηκώνει υπέροχα για τον Μέσι. Ο μικρός κοντρολάρει ψύχραιμα, κάνει μια λόμπα με το αριστερό και στέλνει την μπάλα στα δίχτυα. Ναι, τα κατάφερε, ναι, είναι το πρώτο του γκολ με τη φανέλα της Μπαρτσόχι, όχι, οφσάιντ.

Το σφύριγμα ακούγεται έγκαιρα, ο Μέσι δεν έχει προλάβει καν να πανηγυρίσει. Μένει ακίνητος στην περιοχή, κοιτάζοντας τον επόπτη. Ο τερματοφύλακας της Αλμπαθέτε τον ακουμπάει στοργικά στο κεφάλι, ξέρει πως είναι να σου χαλάει το όνειρο ένα σφύριγμα.

Ο Ροναλντίνιο χαμογελάει, τα ριπλέι δείχνουν πως ο Μέσι δεν είναι οφσάιντ, ο μικρός έχει στερηθεί λανθασμένα το πρώτο του γκολ. Επόμενη επίθεση και ο Αργεντινός φεύγει από αριστερά και κάνει ένα γύρισμα προς τον Ινιέστα στην περιοχή, με τον τερματοφύλακα να καθαρίζει τη φάση. Η Αλμπαθέτε προσπαθεί μάταια για μια τελευταία επίθεση και τα 90’ συμπληρώνονται. Μπήκαμε στα τρία λεπτά των καθυστερήσεων, αλλά η Μπαρτσελόνα αρνείται να κρατήσει την μπάλα και να παίξει με τον χρόνο.

Ο Μέσι κερδίζει την κεφαλιά, κρατάει την κατοχή και δίνει στον Ροναλντίνιο. Ο Βραζιλιάνος δεν έχει πρόθεση να καθυστερήσει. Δεύτερο σήκωμα της μπάλας. Αυτή τη φορά ο Μέσι δεν είναι οφσάιντ, αλλά τώρα είναι πιο μακριά απ’το τέρμα και πλάγια αριστερά. Αφήνει την μπάλα να σκάσει μια φορά και βλέπει πως ο τερματοφύλακας είναι λίγο έξω απ’τη μικρή περιοχή.

Δύσκολο, αλλά γίνεται. Δεύτερη λόμπα με το αριστερό, η μπάλα ξανά στα δίχτυα. Αυτή τη φορά μετράει, αυτή τη φορά κανείς δεν μπορεί να στερήσει απ’τον Μέσι το πρώτο του γκολ. Ο μικρός πανηγυρίζει με την ψυχή του, ο Ροναλντίνιο τον παίρνει στην πλάτη του, το χαμόγελο τους φωτίζει το Καμπ Νου που γιορτάζει το γκολ του πιτσιρικά, τη νίκη, το πρωτάθλημα που έρχεται.

Μένουν έξι μέρες για να συμπληρωθούν ακριβώς 12 χρόνια από εκείνο το βράδυ. Δώδεκα χρόνια μετά, το κοντέρ έχει σταματήσει στα 500 γκολ. Πριν κλείσει καν τα 30, ο Μέσι έφτασε τα 500 επίσημα γκολ με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα με τον πιο κινηματογραφικό τρόπο. Με δύο γκολ σε ντέρμπι με τη Ρεάλ, στο Μπερναμπέου, με το 500ο να έρχεται δευτερόλεπτα πριν το τέλος και να δίνει τη νίκη στην Μπαρτσελόνα.

Αυτή τη φορά δεν είναι 17 χρόνων για να χαμογελάσει λες και άνοιξε τα δώρα των Χριστουγέννων, για να τρέξουν γύρω του οι παλιοί. Αυτή τη φορά είναι 29 χρόνων, κουβαλάει το στάτους του καλύτερου ποδοσφαιριστή στον κόσμο. Αυτή τη φορά το γκολ δεν είναι ασήμαντο, αλλά γράφει ιστορία, ταρακουνάει τον ποδοσφαιρικό πλανήτη. Αυτή τη φορά θα βγάλει τη φανέλα του και θα δείξει σε όλους το όνομά του, παρότι άπαντες το γνωρίζουν. “I’m Messi, say my name”.

0-500 ΣΕ ΔΩΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ: ΣΚΟΡΑΡΕΙ ΚΑΘΕ 93 ΛΕΠΤΑ

Απ’το 1ο μέχρι το 500ο γκολ μεσολάβησαν 569 αγώνες, κάτι παραπάνω από 46.000 αγωνιστικά λεπτά. Κι αυτή η καριέρα του Μέσι με την Μπαρτσελόνα αποτυπώνεται στο παρακάτω infographic. Ας σημειώσουμε πρώτα πως τα στοιχεία για τις ντρίμπλες, την ευστοχία και τις key-passes αφορούν το διάστημα απ’το καλοκαίρι του 2009 μέχρι και σήμερα, δυστυχώς δεν υπάρχουν στοιχεία για τις προηγούμενες σεζόν.

Είτε το πιστεύετε, είτε όχι, το γράφημα δεν κάνει λάθος. Αν ο Μέσι σταματήσει τώρα την καριέρα του, θα έχει επίσημο μέσο όρο σχεδόν ένα γκολ ανά 90 λεπτά, με 0.97 goals/90’. Αδιανόητο αν σκεφτεί κανείς πως δεν μετράμε μόνο τις σεζόν που αγωνίζεται ως βασικός, αλλά απ’το ντεμπούτο του στα 17. Υπολογίζονται και οι πρώτες τρεις σεζόν, όταν ο Μέσι δεν έχει γίνει καν 20 χρόνων και έχει αγωνιστεί συνολικά σε μόλις 29 ενενηντάλεπτα.

Παρόλα αυτά, οι επιδόσεις του στο σκοράρισμα απ’το 2008 μέχρι σήμερα είναι τόσο εξωπραγματικές που αρκούν για να του δώσουν μέσο όρο καριέρας 0.97 γκολ ανά 90’. Ή για να το διατυπώσουμε διαφορετικά, ο Αργεντινός καθ’όλη τη διάρκεια της καριέρας του σκοράρει κάθε 93’ λεπτά, ένα ματς συν τις καθυστερήσεις. Ένα γκολ τον αγώνα, χωρίς να έχει παίξει στην κορυφή της επίθεσης σε όλα αυτά τα χρόνια, αφού το μεγαλύτερο διάστημα έχει αγωνιστει ως εξτρέμ, δεκάρι, ως ντριμπλέρ-δημιουργός.

ΓΚΟΛ ‘Η ΑΣΙΣΤ ΚΑΘΕ 67 ΛΕΠΤΑ

Κι όπως βλέπετε στο γράφημα, οι επιδόσεις στο σκοράρισμα δεν λειτουργούν εις βάρος της δημιουργίας ή της ντρίμπλας, αλλά συνυπάρχουν με τρόπο που σε κάνει να απορείς πως γίνεται. Δίπλα στα 500 γκολ οι 192 ασίστ, σύνολο 692. Αυτό σημαίνει πως ο Μέσι σε όλη την καριέρα του έχει γκολ ή ασίστ κάθε 67’. Όχι σε μια σεζόν εκπληκτικής φόρμας, όχι στο πικ της καριέρας του για 2-3 σεζόν, αλλά σε όλη τη διάρκειά της, απ’τα 17 μέχρι τα 29 του χρόνια, σκοράρει ή δίνει ασίστ κάθε 67 λεπτά.

Και μαζί με αυτά, οι ντρίμπλες και η ευστοχία, που όπως είπαμε δεν αφορούν όλη την καριέρα του Μέσι. Γι’αυτά μετράμε απ’το καλοκαίρι του 2009. Από τότε λοιπόν, στο 84% της καριέρας του, ο Μέσι έχει μέσο όρο 4.7 ντρίμπλες ανά 90′, με ποσοστό επιτυχίας το 59%. Και για να πετύχει τα 420 γκολ που έχει βάλει απ’το 2009 μέχρι σήμερα, ο Μέσι έχει χρειαστεί μόνο 4.3 τελικές για κάθε τέρμα. Ένα εκπληκτικό ποσοστό ευστοχίας που φτάνει το 23%.

Ας μην ξεχνάμε πως φέτος ο Μέσι έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία που πετυχαίνει πάνω από 40 γκολ για οκτώ σερί σεζόν. Γι’αυτήν την οκταετία και για κάθε σεζόν αναλυτικά, μπορείτε να δείτε το σχετικό αφιέρωμα, με ξεχωριστά infographic για τα κατορθώματα κάθε χρονιάς.

ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΕΔΡΑ ΤΟ ΜΠΕΡΝΑΜΠΕΟΥ

Κι αφού είδαμε τα βασικά στο Infographic, πάμε και στα επιμέρους. Τα 402 απ’τα 500 γκολ έχουν έρθει απ’το μαγικό αριστερό του πόδι, τα 74 έχουν μπει με το δεξί, 22 έχουν έρθει με το κεγάλι, ενώ ο Μέσι έχει σκοράρει μία φορά με το στήθος και μία με το χέρι. Τα 224 έχουν μπει στο πρώτο ημίχρονο των αγώνων και τα 276 στο δεύτερο. Τα 282 έχουν μπει στο Καμπ Νου, και τα υπόλοιπα 218 εκτός έδρας, με τον Μέσι να έχει σκοράρει εναντίον 68 διαφορετικών ομάδων.

Αγαπημένο του γήπεδο μετά το Καμπ Νου; Το Σαντιάγκο Μπερναμπέου, αφού εκεί ο Μέσι έχει πετύχει 14 γκολ, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο “ξένο” γήπεδο. Αγαπημένη αντίπαλος, η Σεβίλλη, εναντίον της οποίας ο Αργεντινός έχει σκοράρει 29 φορές. Ακολουθούν η Ατλέτικο με 27, η Βαλένθια με 24. Κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης ο Μέσι έχει σκοράρει 23 φορές, επίδοση που τον κάνει τον πρώτο σκόρερ στην ιστορία των clasico.

Τέλος, ο Μέσι έχει πετύχει πέντε γκολ μία φορά, έχει τέσσερα καρέ, 32 χατ-τρικ και 103 παιχνίδια με δύο γκολ. Το 2012-13 έκανε παγκόσμιο ρεκόρ, αφού έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία που σκοράρει σε 21 συνεχόμενα παιχνίδια πρωταθλήματος, πετυχαίνοντας 33 γκολ σ’αυτό το μοναδικό σερί. Την αμέσως προηγούμενη σεζόν, ο Μέσι πέτυχε 73 γκολ, τα περισσότερα που έχει πετύχει ποτέ κανείς στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Πηγή: Sport 24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This