Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Τώρα, που τελείωσε το θρίλερ που έζησε για περίπου 15′ λεπτά και επιστρέφει στο σπίτι με την ανακούφιση της πρόκρισης στον τελικό, ο Μανόλο Χιμένεθ πρέπει να ευχαριστεί την τύχη του που του έδωσε τη δυνατότητα να πάρει περίπου δωρεάν από αυτό το πάθημα ένα πολύ καλό μάθημα ενόψει του τελικού και των play offs. Σε μια από τις πιο κακές βραδιές του από την ημέρα που ξαναπάτησε ελληνικό έδαφος, ο Ισπανός παρουσίασε μια απροετοίμαστη, ψυχικά και πνευματικά, ΑΕΚ, η οποία δεν είχε στρατηγική, είχε, αν είχε, πολύ κακό αγωνιστικό σχέδιο, έβαλε στο κόλπο της πρόκρισης μόνη της τον Ολυμπιακό με την ασίστ του Μάνταλου και έπαιξε με τη φωτιά για περίπου 15′ λεπτά. Η ΑΕΚ τη σκαπούλαρε μόνο επειδή ο Ολυμπιακός, του οποίου η φετινή έκδοση μειονεκτεί σε ποιότητα, δεν είχε την ενέργεια και τους παίκτες για να εκμεταλλευτεί το δωρεάν γήπεδο που του παραχώρησε η στρατηγική του Χιμένεθ και να φτάσει στο δεύτερο γκολ.

Ο εκνευρισμός που είχε καταβάλει την συντριπτική πλειονότητα των ποδοσφαιριστών των δύο ομάδων γέννησε ένα α’ ημίχρονο που είχε ελάχιστο ποδόσφαιρο μέσα του, δηλαδή παιχνίδι διάρκειας μικρότερης των 14′ λεπτών, και πολύ θέατρο με ατιμώρητες πτώσεις που εκβίαζαν σφυρίγματα. Κι αν για τον Ολυμπιακό, που κουβαλούσε την πίεση της υποχρέωσης για θεαματική ανατροπή, αυτό ήταν κάτι έως και φυσιολογικό, και πάντως εξηγήσιμο, η ΑΕΚ του 1-2 και του γεμάτου ΟΑΚΑ δεν μπορεί να έχει την ελάχιστη δικαιολογία για αυτή την εικόνα και τα νεύρα που θα μπορούσαν να την αφήσουν με αριθμητικό μειονέκτημα από το πρώτο ημίχρονο αλλά και να την φέρουν πίσω στο σκορ.

Ο Τάκης Λεμονής επέλεξε να γεμίσει την ενδεκάδα του με μέσους προκειμένου να δημιουργήσει καταστάσεις αριθμητικής υπεροχής στο μεσαίο τρίτο του τερέν, και ο Χιμένεθ δεν έκανε τίποτα μέχρι το 62’ο λεπτό για να αλλάξει αυτή την κατάσταση. Κι ενώ η αδυναμία του Ολυμπιακού να φτιάξει ποδόσφαιρο κυρίως λόγω έλλειψης ενέργειας των μέσων και των επιθετικών του, επέτρεψε στην ΑΕΚ να φτάσει με μηδέν παθητικό μέχρι τη στιγμή της εισόδου του Γαλανόπουλου και την αλλαγή του σχηματισμού της, ο Χιμένεθ δεν βρήκε ούτε τότε καθαρό μυαλό. Αφησε τους ποδοσφαιριστές του να πηγαίνουν όπου τους πηγαίνει ο άνεμος, με χαοτικές αποστάσεις ανάμεσα στις γραμμές της ΑΕΚ στη φάση της άμυνας, δίνοντας χώρους στους μέσους του Ολυμπιακού για να φτιάξουν παιχνίδι. Και παρότι το 1-2 του πρώτου παιχνιδιού του επέτρεπε να πάρει το ελεγχόμενο ρίσκο να ανεβάσει την ομάδα του ψηλά στο τερέν για να πιέσει τους αμυντικούς και τους μέσους του Ολυμπιακού και να χαλάσει το χτίσιμο των επιθέσεων, ο Χιμένεθ δεν το έκανε παρά μόνο στο τελευταίο δεκάλεπτο, δηλαδή μετά το γκολ του Ρομαό. Ακόμη όμως και τότε, όταν το έκανε, η ΑΕΚ πίεζε μόνο με τους επιθετικούς, με μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα στις γραμμές της, με συνέπεια ουσιαστικά να δίνει ακόμη περισσότερους χώρους στον Ολυμπιακό για να αναπτυχθεί.

Η ΑΕΚ δεν έκανε τίποτα σωστά στο ΟΑΚΑ. Η στρατηγική της απέτυχε παταγωδώς. Και η έλλειψη συγκέντρωσης και αγωνιστικής πειθαρχίας της κόστισαν ένα γκολ και μια αποβολή. Ο Χιμένεθ έβλεπε τον Ανέστη να αρνείται να κάνει αυτό που του ζητούσε, δηλαδή να παίξει χωρίς καθυστερήσεις, έβλεπε τους ποδοσφαιριστές του να μην “ανεβαίνουν” ψηλότερα στο τερέν για να πιέσουν οργανωμένα τον Ολυμπιακό, δηλαδή τους έβλεπε να παραμένουν ασυντόνιστοι μαζί του και δεν μπορούσε να λύσει αυτό το πρόβλημα. Δική του η ευθύνη για την ύπαρξη του προβλήματος, δική του και για την άκαρπη προσπάθεια που έκανε για να το λύσει.

Η ΑΕΚ έχει μπροστά της πολλά παιχνίδια που απαιτούν στρατηγική: έξι ματς στα play offs και έναν τελικό. Με τόσο κακή στρατηγική, σαν αυτή που (δεν) είχε απέναντι στον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ η ΑΕΚ δεν μπορεί να επιτύχει τίποτα. Και με τόσο μεγάλη έλλειψη ψυχραιμίας, ο προπονητής θα δυσκολευτεί πολύ να διαχειριστεί τις καταστάσεις που θα συναντήσει στην εξέλιξη των αγώνων. Το πάθημα του ΟΑΚΑ ήταν ένα δωρεάν μάθημα. Αν το πήρε, ο Χιμένεθ μπορεί να προετοιμάσει την ΑΕΚ κατάλληλα ψυχοπνευματικά και να την οδηγήσει σε επιτυχίες. Αν όχι, τώρα που φτάνει στη βρύση θα πιει νερό μόνο κατά τύχη.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This