Επιλογή Σελίδας

Είναι ο πιο ακριβός παίκτης στον κόσμο, ένας superstar του οποίου κάθε κίνηση, κάθε tweet, γίνεται αντικείμενο… ελέγχου. Ο Πολ Πογκμπά αναμένεται να φέρει ξανά τίτλους στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και να είναι ο ίδιος το επίκεντρο της μεγάλης επιστροφής. Μπορεί ο Γάλλος να φέρει σε πέρας την πιο δύσκολη δουλειά στο ποδόσφαιρο; Εχει έρθει η ώρα να μάθουμε…

Ησυχία καλύπτει τα πάντα καθώς ο φακός κάνει zoom στον νεαρό άσο. «Πολ, νίκη 2-0, τι έχεις να πεις γι’ αυτό;». Ο πιτσιρικάς είναι ανήσυχος, αλλάζει πόδι, το βλέμμα του πάει παντού στο δωμάτιο προσπαθώντας να αποφύγει την επαφή με τα μάτια. «Ωραία, δεν υπάρχει να κάτι να πεις» ήταν η απάντηση. «Ηταν εκπληκτικό, εεε…». Η παύση προκάλεσε γέλια και πειράγματα από τους συμπαίκτες του που είχαν μαζευτεί γύρω. Ξεκάθαρα ντροπιασμένος, μαζεύει τα κομμάτια του και παίρνει βαθιά ανάσα και λέει με αυτοπεποίθηση. «Ηταν εξαιρετικό που ήμασταν 2-1 πίσω και τελικά γυρίσαμε την κατάσταση με 2-0». Οι διπλοί αγώνες ήταν στο πλαίσιο του ημιτελικού του Youth Cup και ο πιτσιρικάς ήταν ο Πολ Σκόουλς.

https://i0.wp.com/i.eurosport.com/2013/05/29/1018341-19116968-2560-1440.jpg?w=1080

Στα 20 χρόνια που ακολούθησαν εκείνον τον αγώνα του 1993, ο Σκόουλς έπαιξε 718 αγώνες με την Γιουνάιτεντ, κατέκτησε 11 τίτλους Premier League και δύο Champions League, όμως δεν ένιωσε ποτέ καλά μπροστά στην κάμερα. Οντας μέλος της πανίσχυρης ομάδας του 1990, τράβηξε την προσοχή από χορηγούς και media, όμως ευτυχώς για τον Σκόουλς ο Ντέιβιντ Μπέκαμ έπαιρνε πάνω του το focus. Ο Σκόουλς ήταν ελεύθερος να κάνει πράγματα στον αγωνιστικό χώρο, ενώ ο Μπέκαμ βοηθούσε την ομάδα να φτιάξει παγκόσμιο brand. Στο γήπεδο και οι δύο παίκτες ήταν πολύ δυνατοί και τα πήγαν εξαιρετικά μαζί με τον επιθετικό, Ερίκ Καντονά, ο οποίος στα μέσα της δεκαετίας του ‘90 επανέφερε την ομάδα στην κορυφή.

Ο Σκόουλς ήταν ο μέσος που χάριζε νίκες, ο Μπέκαμ είχε αναλάβει το εμπορικό κομμάτι και ο Καντονά ήταν ο leader. Οι τρεις έπαιζαν πολύ διαφορετικά αλλά είχαν πολύ σημαντικούς ρόλους στο status που δημιούργησε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ως το κορυφαίο κλαμπ στον κόσμο. Σήμερα, ένας άνθρωπος πρέπει να παίξει αυτούς τους τρεις ρόλους στους Κόκκινους Διαβόλους. Και δεν είναι εύκολο. Ο Τζόνι Εβανς θυμάται χαρακτηριστικά τη μέρα που ο Πογκμπά πήρε προαγωγή για προπόνηση στην πρώτη ομάδα το 2011. «Μου έκανε μεγάλη εντύπωση το ότι ένας παίκτης αυτής της ηλικίας δεν είχε πρόβλημα δίπλα στους Γκιγκς και Σκόουλς» λέει στο FFT ο πρώην αμυντικός της Γιουνάιτεντ. «Είχε δύναμη, ικανότητες και πλήρη έλεγχο. Η τεχνική του για έναν τόσο μεγάλο σωματικά παίκτη, σήμαινε ότι μπορούσε να κάνει ό,τι ήθελε με την μπάλα, ενώ ήταν και δυνατός, μπορούσε να κρατήσει τους αντιπάλους. Ο Σκόουλς τον κλωτσούσε κάθε μέρα στην προπόνηση για να του πάρει την μπάλα».

Ο Πογκμπά ήταν μόλις 17 αλλά οι παίκτες της πρώτης ομάδας της Γιουνάιτεντ τον ήξεραν όλοι. Ηταν ο σταρ της ομάδας Νέων και τότε βρισκόταν στον δρόμο για την κατάκτηση του FA Youth Cup. Είχε ήδη βρεθεί πάνω από τα παιδιά της ηλικίας του και ο μικρότερος αδερφός του, Εβανς, Κόρι, ήταν στην ίδια ομάδα μαζί του. «Του είχα ρίξει πολλές κλωτσιές» παραδέχεται. «Ο Πολ ήταν τεχνικά εκπληκτικός». Ο προπονητής τους, Πολ ΜακΓκίνες, λέει συνεχώς ότι ο Πογκμπά είχε κερδίσει τον σεβασμό. «Ηταν πολύ δημοφιλές παιδί, όλοι τον κοιτούσαν. Επαιζε σε κλουβιά στην Γαλλία, κάτι το οποίο βελτίωσε την τεχνική του. Στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον βοηθήσαμε να βελτιωθεί αφήνοντας τον να παίζει ελεύθερα. Αντί να έχουμε έναν προπονητή που να ουρλιάζει, οι παίκτες ήταν πιο χαλαροί και δεν είχαν τον φόβο του λάθους, οπότε ο Πολ δοκίμαζε συνέχεια να περνά την μπάλα πάνω από τον αντίπαλο».

https://i0.wp.com/images.performgroup.com/di/library/GOAL_INTERNATIONAL/13/b6/pogba-blackburn-hd_1i4whokbvai451o5ahs02cdzvb.jpg?resize=1080%2C608

Το ότι ο Πογκμπά άφηνε υποσχέσεις για το μέλλον ήταν ξεκάθαρο, όμως η Γιουνάιτεντ είχε ιστορικό με τους ταλαντούχους πιτσιρικάδες που δεν έβρισκαν χώρο στην πρώτη ομάδα, όπως οι Ζεράρ Πικέ και Τζουζέπε Ρόσι. Οι δύο έφυγαν για την Ισπανία με την έγκριση του Αλεξ Φέργκιουσον επειδή άξιζαν να παίζουν βασικοί. Με τον Πογκμπά δεν ίσχυε το ίδιο. Ο Σερ Αλεξ προσπάθησε να κρατήσει τον παίκτη που είχε αποκτηθεί το 2009 από την Χάβρη. Του προσέφερε το πιο υψηλό συμβόλαιο που υπήρξε ποτέ για παίκτη από τις ρεζέρβες, το οποίο ήταν περίπου 20.000 λίρες την εβδομάδες. Αρνήθηκε. Οι παίκτες της Γιουνάιτεντ τον συμβούλευσαν να μείνει. Ο legend του κλαμπ, Πάντι Κρέραντ, τον επισκέφτηκε στο σπίτι του. «Του είπα ότι θα ήταν τρελός αν έφευγε» λέει ο Κρέραντ. «Ο Πολ ήταν καλό παιδί, αλλά από αυτά που είχα δει, η απόφαση να πάει στην Γιουβέντους είχε παρθεί καιρό πριν. Του είπα ότι είναι τρελός και ότι η Γιουνάιτεντ ήταν το καλύτερο μέρος για εκείνον».

Οι σχέση του Φέργκιουσον με τον Πογκμπά και τον μάνατζέρ του, Μίνο Ραϊόλα, έγινε χειρότερη. Στον αγώνα της 31ης Δεκεμβρίου του 2011 κόντρα στην ουραγό, Μπλάκμπερν, η Γιουνάιτεντ είχε πρόβλημα στα χαφ αλλά ο Σκωτσέζος δεν επέλεξε τον Πογκμπά και προτίμησε να βάλει στον κέντρο τον δεξί μπακ, Ράφαελ Ντα Σίλβα, και τον εξτρέμ, Παρκ-Γι Σουνγκ. Η Μπλάκμπερν νίκησε 3-2 σε εκείνο το ματς. Οπως έγινε γνωστό πέντε μήνες αργότερα, ένας βαθμός θα ήταν αρκετός στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για να κατακτήσει τον τίτλο. «Ηταν μια πάρα πολύ δύσκολη στιγμή για μένα, αγαπούσα την Γιουνάιτεντ και ένιωθα σαν πραγματικός οπαδός της» είπε μετά την αποχώρησή του ο Πογκμπά. «Δεν συμμετείχα στο deal» εξήγησε αργότερα ο εκτελεστικός διευθυντής της Γιουνάιτεντ, Εντ Γούντγουορντ». «Ομως από αυτά που έχω ακούσει, η κατάσταση μαγειρεύτηκε και έτσι όπως ήταν τα δεδομένα δεν θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει κάτι διαφορετικό».

https://i0.wp.com/www.101greatgoals.com/wp-content/uploads/2016/07/Screen-Shot-2016-07-26-at-17.23.45.png?w=1080

Το συμβόλαιο του Πογκμπά ολοκληρώθηκε το 2012 και αποκτήθηκε με ελεύθερη μεταγραφή από την Γιουβέντους, στην οποία έπαιξε τέσσερα καταπληκτικά χρόνια, κατακτώντας τέσσερις τίτλους στην Serie A και παίζοντας στον τελικό του Champions League το 2015. Στο ίδιο διάστημα, η Γιουνάιτεντ δεν τα πήγε εξίσουν καλά και όταν το 2013 ο Ντέιβιντ Μόγιες διαδέχθηκε τον Φέργκιουσον, το κλαμπ κατάλαβε ότι ήθελε πίσω τον Πογκμπά. Θα έπαιρνε τρία χρόνια για να το καταφέρει.

Τον Ιούλιο του 2016, ο Ζοσέ Μουρίνιο ήταν έξαλλος για το ότι θα μιλούσε στον Τύπο σε ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρο στο Shanghai Stadium, όπου η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα έπαιζε μ την Ντόρτμουντ. Ο Πορτογάλος έδωσε ένα καλό show μπροστά στις κάμερες, όμως off-the-record, είχε ξενερώσει για το tour στο πλαίσιο της προετοιμασίας αφού τον ανησυχούσε η κατάσταση του αγωνιστικού χώρου και η ζέστη. Η μισή ομάδα του Μουρίνιο πετούσε με ξεχωριστό αεροπλάνο και υπήρξε καθυστέρηση εξαιτίας καταιγίδας. Ολα αυτά ενώ ήξερε ότι η ομάδα του πρέπει να πιάσει άμεσα δουλειά ύστερα από δύο χρόνια με τον Λουίς Φαν Χααλ στον πάγκο. Ομως ο Ζοσέ έπαιρνε αυτό που ήθελε από τους παίκτες του. «Ζήτησα τέσσερις παίκτες» είπε ο Special One στα media. «Εδωσα κάποιες επιλογές και μου είπαν ότι έγινε το 75% με τους Ιμπραΐμοβιτς, Μχιταριάν και Μπαγί. Είχαμε ακόμα 25% να ολοκληρώσουμε πριν τις 13 Αυγούστου».

Το 25% ήταν ο Πογκμπά, όμως πρώτα έπρεπε να γίνουν τα deals με τον ‘κύριο 10%’ Μίνο Ραϊόλα. Παρότι η στερλίνα είχε πέσει μετά το Brexit, ο Μουρίνιο γνώριζε ότι οι συζητήσεις για τον Πογκμπά και μια μεταγραφή από την Γιουβέντους με ποσό που θα έσπαγε το ρεκόρ, βρίσκονταν ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Ηξερε επίσης ότι ο Γούντγουορντ δούλευε για το deal σε σημείο που να καθυστερήσει να πάει στην Κίνα ακυρώνοντας συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο. Στα αποδυτήρια της Γιουβέντους, υπήρχε μια έκπληξη. Οι παίκτες που ήταν κομμάτια μιας μηχανής που είχε κατακτήσει πολλούς περισσότερους τίτλους από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, πίστευαν ότι ο Πογκμπά θα μείνει στο Τορίνο για να προσπαθήσει να κατακτήσει το Champions League το 2016-17.

Αλλοι όμως στο κλαμπ ήταν πιο μετρημένοι. Ηξεραν ότι Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα είχαν δείξει σοβαρό ενδιαφέρον τον τελευταίο χρόνο και οι παράγοντες ένιωθαν ότι θα διαλέξει την Ρεάλ. Ο Πογκμπά πήγε στον φίλο και συμπαίκτη στην Γιουβέντους, Πατρίς Εβρά. «Του είπα ότι αν είναι να φύγει, πρέπει να επιλέξει την Γιουνάιτεντ» λέει ο αριστερός μπακ στο FFT. «Η Γιούβε είναι εξαιρετικό κλαμπ και θα ήμουν πολύ χαρούμενος αν έμενε μαζί μας, όμως, όπως είπα, η Γιουνάιτεντ είναι μια τεράστια ευκαιρία για εκείνον. Ο Πολ είναι σαν αδερφός και θέλω το καλύτερο για εκείνον. Θα σκότωνα αυτούς που θέλουν να τον εκμεταλλευτούν ή να κάνουν κάτι κακό. Ο Πολ έχει μια πραγματικά καλή καρδιά».

Οι Κόκκινοι Διάβολοι ανησυχούσαν για το ενδιαφέρον της Ρεάλ, όμως ήθελαν να παίξουν τα χαρτιά της. Το κλαμπ της Premier League το χρησιμοποίησε αυτό σαν διαπραγματευτικό εργαλείο. Στην Γιουνάιτεντ ήξεραν ότι η Ρεάλ είχε πιο δυνατή ομάδα ενώ η ίδια δεν ήταν στο Champions League και το έκαναν να φανεί σαν αρνητικό στο κεφάλι του. Η Γιουνάιτεντ τόνισε στον Πογκμπά πως αν πήγαινε στη Ρεάλ τότε θα βρίσκεται στη σκιά των Ρονάλντο, Μπέιλ. Αντίθετα, αν επέστρεφε στο Ολντ Τράφορντ όπου ακόμα είχε φίλους, τότε θα γινόταν ο σταρ της ομάδας. Με τον Ζοσέ Μουρίνιο στον πάγκο, η ομάδα θα οικοδομηθεί γύρω από αυτόν, το προφίλ του θα εκτοξευόταν, κάτι που είχε διαπιστώσει και ο παίκτης! Η Ρεάλ δεν ήταν τόσο απελπισμένη για να αποσπάσει την υπογραφή του, άλλωστε, προερχόταν από την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ κι έτσι η Μάντσεστερ κατάφερε να πάρει μια μεγάλη νίκη! Το ενδιαφέρον της Μπαρτσελόνα είχε από καιρό εξασθενήσει, όταν συνειδητοποίησε πόσα χρήματα ζητούσε η Γιουβέντους για να παραχωρήσει το αστέρι της.

Η Μάντσεστερ ήξερε το δρόμο που έπρεπε να ακολουθήσει…Η λέξη «Reunited», αλλά και το #Pogback έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην τελική απόφαση. Στην πραγματική ζωή, ο Πογκμπά έφτασε στο Carrington σε ένα κόκκινο αυτοκίνητο της χορηγού της ομάδας, Chevrolet. Ο καλλιτέχνης των South London Grime και υποστηρικτής της Γιουνάιτεντ, Stormzy, έγραψε επίσης ένα κομμάτι σε συνεργασία με τον σύλλογο, τον παίκτη και την Adidas. Αλήθεια, τι να σκεφτόταν ο Σερ Αλεξ βλέποντας αυτά που γίνονται στο σύλλογο; Είναι ολοένα και πιο σαφές ότι η βασιλεία του Φέργκι ανήκει πλέον στο παρελθόν!

Τον Νοέμβριο του 2016, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου «Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ», Ρίτσαρντ Άρνολντ, συγκέντρωσε τις σημειώσεις του και ανέβηκε στη σκηνή της Συνόδου Κορυφής της Λισαβόνας, μια διάσκεψη στην οποία συμμετείχαν 70.000 άτομα. Ο Άρνολντ, ο συμπαίκτης του Ed Woodward και ο άνθρωπος πίσω από πολλές συμφωνίες χορηγίας της ομάδας, προσέχει την ιδιωτικότητά του και κάνει πολύ λίγα εμφανίσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, παρά το γεγονός ότι είναι βασικός υπεύθυνος για τις αποφάσεις στο σύλλογο. Για 20 λεπτά ο Αρνολντ μίλησε για τη σημασία των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης στο μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό σύλλογο της Αγγλίας. Πίσω από αυτόν, μια οθόνη χτύπησε τα keystatistics της Μάντσεστερ: 71 εκατομμύρια ‘like’ στο Facebook, 11 εκατομμύρια ακόλουθοι στο Twitter.

Η Γιουνάιτεντ άργησε να αγκαλιάσει τα κοινωνικά μέσα, επειδή οι Glazers φοβήθηκαν ένα «τσουνάμι» κριτικής μετά την εξαγορά τους το 2005, αλλά τώρα είναι πλήρως αφοσιωμένοι και μπορούν να καυχηθούν για την επιτυχία εκστρατειών όπως το #Pogback. Πάνω από μια γιγαντιαία φωτογραφία του προσώπου του Πογκμπά, μια σειρά γραφικών εμφανίστηκε σε μια οθόνη πίσω από τον Αρνολντ. Κάτω από τον τίτλο “#Pogback: Record Breaking” και “Revolutionary Transfer Social Campaign”, ο διευθυντής του συλλόγου εξήγησε πως η συμφωνία του Γάλλου είχε ως αποτέλεσμα την πιο ανανεωμένη θέση του συλλόγου όλων των εποχών και το πιο αναγνωρισμένο άρθρο που έχει βγει ποτέ στις ιστοσελίδες της ομάδας.

Ένα γραφικό απεικόνισε πως το #Pogback είχε 635.000 shares στο Instagram – “μεγαλύτερο αριθμό από ό, τι οποιαδήποτε από τις πιο δημοφιλείς υπογραφές των αντίπαλων συλλόγων της ομάδας”. Ο Άρνολντ δεν είπε τίποτα, αλλά μια γραφική παράσταση πίσω από την ομιλία τα έδειξε όλα: η μεταγραφή του Λουίς Σουάρες στη Μπαρτσελόνα είχε 219.000, ο Γκονζάλο Ιγουαΐν στη Γιούβε 145k, ο Μπέιλ στη Ρεάλ 112k, ο Σεσκ στην Τσέλσι 96k και ο Ντε Μπρόινε στη Σίτι μόλις 56k.

Ο Άρνολντ δεν έμεινε εκεί κι εξαπέλυσε μια σειρά γραφικών για να δείξει ότι η Γιουνάιτεντ είναι ο πιο «διάσημος αθλητικός όμιλος στον κόσμο, με τα retweets ως δείκτη. Η Άρσεναλ είναι η δεύτερη, η Λίβερπουλ τρίτη και η Τσέλσι τέταρτη, με την ομάδα μπάσκετ των Golden State Warriors. Η Ρεάλ και η Μπάρτσα είναι στην 6η και την 7η θέση αντίστοιχα, με τη Σίτι να ακολουθεί.

«Η διάσημη ατάκα του Τζον Λένον ήταν ότι οι Μπιτλς ήταν πιο διάσημοι από τον Χριστό έχει περάσει στην ιστορία. Εγω μπορώ να σας πω, πως η δέσμευση και η αφοσίωση που παίρνουμε είναι ισοδύναμα με τις μεγάλες θρησκείες του κόσμου και αυτά είναι τα μόνα πράγματα στο ίδιο επίπεδο με την Γιουνάιτεντ σε ότι αφορά την αλληλεπίδραση και τη δέσμευση» τονίζει ο Αρνολντ.

Για χρόνια, η Γιουνάιτεντ προσπάθησε να κερδίσει χρήματα από τη μεγάλη της δημοτικότητα. Στο παρελθόν, οι οπαδοί στην Ασία αγόραζαν κυρίως μπλούζες της ομάδας (πολλές ήταν απομίμηση) και δεν αγόραζαν εισιτήρια αγώνα. Μόνο όταν η ομάδα «χτύπησε» στη στρατηγική πέτυχε το στόχο της. Κυνήγησε χορηγούς -εταίρους σε όλο τον κόσμο για να ευθυγραμμίσουν τα εμπορικά τους σήματα με μία από τις πιο δημοφιλείς ποδοσφαιρικές ομάδες του ποδοσφαίρου, κι αυτή η εμπορική επιτυχία ήταν σίγουρη.

Ενας τρόπος για να γίνει ακόμα πιο δημοφιλής ο σύλλογος ήταν τα τρόπαια, άλλος ένας όμως είναι τα Social Media. Ο Ρίτσαρντ Άρνολντ ένιωσε ότι η Μάντσεστερ είχε τον τέλειο εταίρο των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης βλέποντας και τη δημοτικότητα του Πογκμπά. «Ο Πολ είναι εκκεντρικός» σχολιάζει ο Eβρα. «Κάθε μέρα θέλει να δημιουργήσει κάτι νέο. Είναι ένας δημιουργός όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και στη ζωή του και το βλέπετε στα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης» λέει ο συμπατριώτης του και προσθέτει: «Εάν έχει ένα κακό παιχνίδι, οι άνθρωποι τον επικρίνουν γι αυτό που κάνει στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης του, αλλά δεν θα αλλάξει. Πιστεύει στον εαυτό του και ενεργεί για τον εαυτό του.  Δεν πιστεύω πως θα κοιτάζει περισσότερο την εικόνα του από το ποδόσφαιρο, ανησυχώ μόνο για τους άλλους που τον επικρίνουν, όπως έκαναν με τον Ντέιβιντ Μπέκαμ».

Το όνομα «Πογκμπά» έφθασε σε νέα ύψη όταν οι εικόνες του emoji άρχισαν να αναβοσβήνουν γύρω από τις ηλεκτρονικές διαφημίσεις του Old Trafford κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης της Premier League με τη Λίβερπουλ στις 15 Ιανουαρίου 2017. Ο Πογκμπά είχε τα αρχικά του ξυρισμένα στο κεφάλι του και βαμμένα χρυσά. Ωστόσο, είχε ένα από τα πιο απογοητευτικά του παιχνίδια, καθώς η ομάδα του αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με τον ίδιο να κάνει τη γκάφα του ματς με το χέρι – πέναλτι.

Η εικόνα του πάντως στο δεύτερο μισό της σεζόν δείχνει κάποια θετικά σημάδια, αν και υπάρχει κριτική για το γεγονός πως δόθηκαν τόσα χρήματα και ακόμα δεν έχει δικαιώσει τις προσδοκίες. Εξάλλου, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα στατιστικά του δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά. Στις πρώτες 25 αγωνιστικές του πρωταθλήματος, σκόραρε τέσσερα γκολ και μοίρασε τρεις ασίστ. Κι όλα αυτά σε ομάδες μικρότερου βεληνεκούς και όχι με το top six της βαθμολογίας.

Οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ ακολουθούν σταθερά τον Γάλλο. Αλλωστε, το πανό με το κεφάλι του και τον «Young, gifted and back» δε λείπει ποτέ από τις εξέδρες. Δεν έχει γίνει πάντως ακόμα τραγούδι στα χείλη τους, όπως ο Ζλάταν. Αλλωστε, στο Megastore του Old Trafford, οι μπλούζες με το όνομα του Σουηδού φορ κάνουν θραύση και φυσικά είναι ανάρπαστες. Η φανέλα με το όνομα του Πογκμπά είναι 2η ή 3η σε πωλήσεις, αν και μεταξύ των ηλικιών 8-16 είναι με διαφορά στην κορυφή.

Οι νεαροί αγαπούν το χορό, τα κόλπα του και τη χαλαρή στάση του «Σημασία έχει πως ο Πολ προσπαθεί να τα δώσει όλα στο γήπεδο. Κάποιες φορές το κάνει καλά, κάποιες όχι, ωστόσο είναι πολύ νέος ακόμα» τονίζει ο Τζόνι Εβανς. Ο Εβρά συμφωνεί με τον πρώην συμπαίκτη του «Ο κόσμος θα επικρίνει τον Πολ. Θα τον δουν σε ένα βίντεο στο Instagram και θα πουν γιατί το ανεβάζει αυτό, ενώ έπρεπε να προπονείται σκληρά;. Το αίμα του βράζει, αλλά είμαι σίγουρος πως μπορεί να χειριστεί την πίεση. Είναι άνετος με τους χορηγούς, αλλά πρέπει να βεβαιωθεί, πως δεν πρέπει να παρεμβαίνουν πάρα πολύ»

Ο Μουρίνιο έχει χρησιμοποιήσει τον Πογκμπά ως deep-lying μέσο σε μία διάταξη 4-2-3-1. Ένας ρόλος που περισσότερο ταίριαζε σε παίκτες όπως  οι Τζέιμι Κάραχερ και Φρανκ Λάμπαρντ. «Δεν είναι ούτε καν κοντά στο να είναι ένας πειθαρχημένος παίκτης και να μπορεί να παίζει επαρκώς στο κέντρο», σχολίασε ο Κάραxερ στο Sky Sports.

Ο Λάμπαρντ θα συμπληρώσει πως «η ευθύνη του Πογκμπά σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να έχει στο μυαλό του και την άμυνα. Όταν ο Μουρίνιο παίζει με δυο στο κέντρο θέλει καλή αμυντική λειτουργία. Θέλει ασφάλεια και καλή κάλυψη των χώρων. Νιώθω άσχημα που τον κριτικάρω σκληρά, αλλά δεν θεωρώ ότι προσφέρει όσο πρέπει. Σκέφτομαι ότι ο Ζοσέ θα ήθελε έναν άλλου τύπου μέσο. Εάν ξοδεύεις 90 εκατ. λίρες δεν μπορεί να έχεις ένα πρόβλημα 90 εκατ. λιρών. Θεωρώ ότι ο Μουρίνιο θα βρει τρόπο να λύσει το πρόβλημα».

Οι συμπαίκτες του στην Γιουνάϊτεντ δεν έχουν την ίδια γνώμη. «Θεωρώ ότι ο Πολ είναι ένας παίκτης που μπορεί να ελέγξει και να κοντρολάρει ένα παιχνίδι. Είναι ένας παίκτης με τρομερή ακρίβεια στην πάσα ακόμα και σε μακρινές αποστάσεις. Μπορεί να δώσει πιο γρήγορο ή αργό ρυθμό στο ματς. Μπορεί να επηρεάσει για τα καλά έναν αγώνα και να αλλάξει τα πάντα. Μόνο οι καλύτεροι σαν τον Πολ το κάνουν αυτό», λέει ο Κάρικ.

 «Εγώ ουσιαστικά παίζω προς τα μέσα σε μία τριάδα στο κέντρο με τον Πολ, τον Ερέρα και τον Φελαϊνί», συμπληρώνει ο έμπειρος μέσος. Ο Λάμπαρντ ήταν εκ των κορυφαίων μέσων της γενιάς του όμως μέχρι τα 23 του είχε βάλει 39 γκολ έναντι 51 του Πογκμπά. Είχε δυο  διεθνείς συμμετοχές και ενώ ο Πογκμπά είχε 42. Είχε πάρει δυο τρόπαια, όμως ο Πογκμπά είχε επτά! Η μεταγραφή του στην Τσέλσι το 2002 πήγε στις 11 εκατ. λίρες. Μεγάλο νούμερο για τα δεδομένα. Προφανώς ο Πογκμπά τα ξεπέρασε κατά πολύ αυτά τα νούμερα. Σίγουρα δεν έχει πιάσει το επίπεδο που θα περίμεναν όλοι όμως εκτιμάται πως πρόκειται να πάει πιο καλά στην συνέχεια.

Πηγή: Gazzetta – Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This