Επιλογή Σελίδας

Του Αλέξανδρου Σόμογλου

Φταίει η Αστυνομία, φταίει το κράτος, φταίει το μαύρο μας το χάλι, φταίνε 100 χουλιγκάνοι! Όχι, κύριοι. Όχι άλλη υποκρισία. Δεν αντέχεται…

Και απευθύνομαι στους παράγοντες που διοικούν όλους τους μεγάλους ελληνικούς συλλόγους. Τον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟΚ, τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ. ΟΛΟΥΣ!

Για κάθε Πανθεσσαλικό, για κάθε Ρέντη, η ευθύνη βαραίνει πρώτιστα τις ίδιες τις ομάδες και τους παράγοντές τους. Όλους αυτούς που εσχάτως ανακάλυψαν τη μόδα των… παραστάσεων στα δικαστήρια, προκειμένου να αναλάβουν δράση στην τιμωρία αντιπάλων τους, αλλά που σφυρίζουν αδιάφορα όταν τα δικά τους πρωτοπαλίκαρα μετατρέπουν σε πεδίο μάχης ένα γήπεδο.

Δεν θέλω να μπω στη λογική του τσουβαλιάσματος, ή να υποδυθώ το δικαστή και να συγκρίνω το ποσοστό ευθύνης κάθε ομάδας στη δράση των χουλιγκάνων της. Η ουσία είναι μία: Αυτή τη στιγμή στον εσωτερικό οργανισμό όλων των μεγάλων ομάδων έχουν δημιουργηθεί στρατοί δολοφόνων, στρατιωτών μίσους, μπράβων, οπλαρχηγών φανατισμού.

Αν μια διοίκηση συμμετέχει σ’ αυτή τη δημιουργία άμεσα ή έμμεσα, ειλικρινά δεν με ενδιαφέρει. Γιατί η δράση όλων των διοικήσεων απέναντι στη δράση των χουλιγκάνων τους, βασίζεται σε έναν κοινό παρονομαστή: Την αδιαφορία και την υποκρισία!

Μετά τα αίσχη του Σαββατοκύριακου διαβάσαμε πολλές ανακοινώσεις για όσα συνέβησαν σε Βόλο και Ρέντη. Και όλες είχαν ένα κοινό σημείο: Την παντελή απουσία αυτοκριτικής από τις ομάδες που πρωταγωνίστησαν στα επεισόδια.

Όσο ανίκανη κι αν είναι η Ελληνική Αστυνομία, όσο προκλητικά ανίκανο κι αν είναι το Ελληνικό Κράτος, τα εισιτήρια στους οπαδούς δεν τα μοιράζει, ούτε η Αστυνομία, ούτε η Κυβέρνηση. Τα μοιράζουν οι ίδιες οι ομάδες! Εκείνες επιλέγουν τους «πελάτες» που θα στείλουν στο γήπεδο.

ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, λοιπόν (όπως το πράττουν εδώ και χρόνια ΟΛΕΣ οι ομάδες σε ΟΛΟΥΣ τους τελικούς) επέλεξαν να στείλουν στο Βόλο χουλιγκάνους και στρατούς. Δεν πρόκειται να βγάλω κομπιουτεράκι να μετρήσω ποιος στρατός είχε περισσότερα και ποιος λιγότερα μέλη.

Από τη στιγμή που μία ομάδα επιλέγει να δίνει έστω και ένα εισιτήριο σε έναν δολοφόνο χουλιγκάνο, αντί για έναν οικογενειάρχη ή έναν υγιή φίλο της, είναι εξίσου υπεύθυνη.

Από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός (και ο κάθε Ολυμπιακούς) επιλέγει να γεμίζει το γήπεδο του με «στρατιώτες μίσους»  που στο πλαίσιο της υπεράσπισης της σύγχρονης «ερυθρόλευκης» ιδέας, θεωρούν ιερή αποστολή τους να… σπάνε τα κεφάλια των αντιπάλων τους κάθε φορά που τολμούν να κερδίζουν απόλυτα δίκαια την ομάδα τους, η ευθύνη δεν ανήκει σε καμία Αστυνομία και κανένα κράτος.

Ο χουλιγκανισμός δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο. Σε ολόκληρη την Ευρώπη τα ακραία στοιχεία πολλαπλασιάζονται σε όλες τις κοινωνίες με απίστευτα ανησυχητικούς ρυθμούς.

Πιστεύετε ότι δεν υπάρχουν δολοφόνοι και έμποροι μίσους στην Αγγλία, την Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Ισπανία; Υπάρχουν και πολλοί από αυτούς δεν αποκλείεται να δρουν και εντός των συνδέσμων οπαδών των κορυφαίων συλλόγων της Γηραιάς Ηπείρου. Με μία διαφορά όμως…

Στο εξωτερικό η προστασία ενός γηπέδου, η προστασία της διεξαγωγής ενός αγώνα, ξεκινά από τις ίδιες τις ομάδες. Ναι, σε σοβαρές χώρες η Αστυνομία θα συλλάβει, θα επέμβει δραστικά, η Κυβέρνηση και οι βουλευτές θα εφαρμόσουν τους νόμους και δεν θα κάνουν τα στραβά μάτια για να αποσπάσουν ψήφους πουλώντας φτηνό οπαδιλίκι.  

Μόνο που πριν φτάσουμε εκεί, οι ίδιες οι ομάδες φροντίζουν να αναδεικνύουν ως βασικό τους πελάτη, τον υγιή φίλαθλο και όχι τον χουλιγκάνο.

Εκεί προτεραιότητα έχει ο οικογενειάρχης, ο υγιής φίλαθλος. Και τα χουλιγκάνια λύνουν τις δικές τους διαφορές μακριά από τα γήπεδα. Σε στενά, σε παμπ, σε σκοτεινές γειτονιές… Εννοείται ότι θα υπάρξουν και εξαιρέσεις. Και στο εξωτερικό θα δούμε σκηνικά σαν αυτό που είδαμε πρόσφατα στο παιχνίδι Λιόν – Μπεσίκτας. Μόνο που εκτός ελληνικών συνόρων τα Πανθεσσαλικά αποτελούν την εξαίρεση, όχι τον κανόνα.

Γιατί όταν τα χουλιγκάνια του εξωτερικού βρίσκονται σε ένα γήπεδο είτε προσαρμόζονται στους κανόνες που θέτει η ίδια η ομάδα, είτε απομονώνονται.

Όχι άλλη υποκρισία, λοιπόν. Όχι άλλη κοροϊδία. Όλοι εσείς που ηγείστε των μεγάλων συλλόγων της χώρας, αφήστε τις… παραστάσεις και τη συμμετοχή σας σε ένα θέατρο σκιών που εξοργίζει κάθε υγιή σας φίλαθλο και ξεβρωμίστε τους οπαδούς σας! Τους δικούς σας οπαδούς. Ξέρετε, αυτούς που σε κάθε σας αναφορά περιλαμβάνετε στον… υπέροχο λαό σας!

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This