Επιλογή Σελίδας

Όλα δείχνουν πως Κλίβελαντ Καβαλίερς και Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς θα αναμετρηθούν για τρίτη συνεχή σεζόν στους τελικούς του NBA, με στόχο τον τίτλο της κορυφαίας ομάδας μπάσκετ στον κόσμο. Τα μεγάλα αστέρια των Καβαλίερς, όμως, έχουν ήδη κατακτήσει μία μεγάλη νίκη εναντίον του σπουδαίου διδύμου των Γουόριορς, αυτή των περισσότερων πωλήσεων παπουτσιών.

Σύμφωνα με τον Ματ Πάουελ, αναλυτή της εταιρείας έρευνας αγοράς NPD Group, οΛεΜπρόν Τζέιμς έχει πουλήσει τους τελευταίους 12 μήνες περισσότερα παπούτσια (σε εισπράξεις) με την υπογραφή του από κάθε άλλον ενεργό παίκτη του NBA. Στην 2η θέση αυτής της εμπορικής λίστας έρχεται ο συνοδοιπόρος του στην ομάδα του Κλίβελαντ αλλά και στην ομάδα της Nike, Κάιρι Ίρβινγκ.

Πίσω τους έρχονται τα μεγάλα αστέρια των Γουόριορς. Τα παπούτσια της Under Armour με το όνομα του Στεφ Κάρι έχουν σημειώσει τις τρίτες μεγαλύτερες πωλήσεις, με αυτά του Κέβιν Ντουράντ (δημιουργία της Nike) να έρχονται στην 4η θέση. Την πρώτη πεντάδα (όμως με μεγάλη διαφορά πίσω από τους πρώτους) συμπληρώνει ένας πρεσβευτής της Adidas, ο Τζέιμς Χάρντεν των Χιούστον Ρόκετς.

Το NBA βρίσκεται στα καλύτερά του όσον αφορά το εμπορικό – οικονομικό κομμάτι, με την αξία των συλλόγων να αυξάνεται συνεχώς. Οι πωλήσεις παπουτσιών μπάσκετ, ωστόσο, δεν ακολουθούν ανοδική πορεία, ακόμα και αν μιλάμε για αυτά που σχετίζονται με τους πιο δημοφιλείς παίκτες. Μιλώντας στο Forbes ο Πάουελ τόνισε πως Τζέιμς, Κάρι και Ντουράντ είδαν τις πωλήσεις των παπουτσιών τους να μειώνονται, αφού το κοινό προτιμά άλλα είδη αθλητικών υποδημάτων (για τρέξιμο, casual) από αυτά που είναι εξειδικευμένα για το συγκεκριμένο σπορ.

Η πρώτη τριάδα

ΛεΜπρόν Τζέιμς
Από την είσοδό του στον μαγικό κόσμο το NBA το 2003, έχοντας εξασφαλίσει επταετές συμβόλαιο 90 εκατ. δολαρίων με τη Nike, ο ΛεΜπρόν Τζέιμς είναι ένας από τους καλύτερους «πωλητές παπουτσιών». Τα πρώτα μοντέλα που έφεραν την υπογραφή του δεν ενθουσίασαν το κοινό, αλλά αυτό άλλαξε μετά το λανσάρισμα του «LeBron VI». Από το 2013 και έπειτα ο αμερικανικός κολοσσός των αθλητικών ειδών κερδίζει ετησίως 300 εκατ. δολ. από τα παπούτσια του Τζέιμς, για αυτό και το 2015 του προσέφερε συμβόλαιο εφόρου ζωής συνολικής αξίας 1 δισ. δολ. Φέτος κυκλοφόρησε το 14ο παπούτσι με το όνομά του.

Κάιρι Ίρβινγκ
Ο Ίρβινγκ μπορεί να είναι ο μόνος παίκτης μεταξύ των τεσσάρων πρώτων της λίστας που δεν έχει τιμηθεί με το βραβείο του MVP της σεζόν (οι άλλοι τρείς έχουν μαζί επτά τέτοια βραβεία), ωστόσο οι πωλήσεις των προϊόντων του αυξάνονται συνεχώς.  Ο πρόεδρος της Nike, Τρέβορ Έντουαρτς, δήλωσε τον περασμένο Μάρτιο πως το μοντέλο «Kyrie 3» (κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο) είναι το παπούτσι μπάσκετ με την καλύτερη απόδοση στην αγορά. Ρόλο σε αυτό έπαιξε η χαμηλότερη, σε σχέση με τον ανταγωνισμό τιμή, το γεγονός πως είναι ένα «φρέσκο» πρόσωπο στην μπασκετική ελίτ, καθώς και οι μεγάλες διαφημιστικές προσπάθειες της Nike. Τα δύσκολα είναι τώρα για τον 25χρονο γκαρντ, που πρέπει να καταφέρει να μείνει ψηλά στην κλίμακα της εμπορικότητας.

Στεφ Κάρι
Οι δύο συνεχόμενοι τίτλοι MVP που κέρδισε εκτόξευσαν τις πωλήσεις των παπουτσιών του αλλά και γενικότερα όλης της Under Armour, η άνοδος της οποίας τα τελευταία χρόνια είναι συνυφασμένη με αυτή του «βομβαρδιστή» των Γουόριορς. Το πιο πρόσφατο μοντέλο παπουτσιών του Κάρι, όμως, δεν κατάφερε να δώσει συνέχεια στην ανοδική πορεία, κάτι που επηρέασε και την πορεία όλης της εταιρείας, η οποία κατέγραψε την πρώτη τριμηνιαία ζημία στην ιστορία της.

Η πραγματική πρωτιά, όμως, ανήκει στον «Αέρινο»
Η σημερινή γενιά των αστέρων του NBA ανταγωνίζεται σκληρά για την αγωνιστική και εμπορική πρωτιά, αλλά σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορούν να αγγίξουν τις πωλήσεις ενός μύθου του μπάσκετ, που έχει εγκαταλείψει την ενεργό δράση εδώ και 14 χρόνια. Μιλάμε για τον Μάικλ Τζόρνταν, τον «βασιλιά των μπασκετικών παπουτσιών», του οποίου η αθλητική μάρκα (θυγατρική της Nike) κατέχει το 50% ολόκληρης της αγοράς. Το 2016 η Nike έβαλε στα ταμεία της 2,8 δισ. από τις πωλήσεις των υποδημάτων της Jordan Brand, ποσό δεκαπλάσιο από το αντίστοιχο κάθε ενεργού παίκτη.

Πηγή: Sport and Business

Pin It on Pinterest

Shares
Share This