Επιλογή Σελίδας

Του Μιχάλη Τσόχου

Ο,τι στα ελληνικά γήπεδα το φαινόμενο των… καμένων ευδοκιμεί, δεν είναι απλώς μία πραγματικότητα, αλλά ένα ελεεινό και τρισάθλιο καθεστώς το οποίο επιτρέπουμε να κυριαρχεί. Είναι περίπου αυτονόητο για τον φίλαθλο, όχι μόνο για τον οπαδό στην Ελλάδα, ότι αν θα πάει στο γήπεδο θα βρίσει. Σημείο εκτόνωσης το λέμε και το αποδεχόμαστε κιόλας.

Δεν είμαι πουριτανός και δεν έχω πρόβλημα κανένα με τη βωμολοχία, αλλά όλα έχουν ένα όριο. Είναι άλλο έβρισα πάνω στα νεύρα μου, κι’ άλλο βρίζω εν χορό μανάδες, πατεράδες, γυναίκες, παιδιά.

Είναι άλλο διαμαρτύρομαι και γιουχάρω, κι’ άλλο το εύχομαι να πάθει κάποιος καρκίνο. Το φαινόμενο της απαράδεκτης λεκτικής συμπεριφοράς στο γήπεδο είναι καθολικό. Προφανώς δεν θα γίνουν εκκλησία τα γήπεδα, προφανώς είναι παγκόσμιο φαινόμενο, αλλά είπαμε όλα έχουν ένα όριο.

Δεν έχω λοιπόν καμία αμφιβολία, την παραμικρή, ότι η κατάσταση στο κολυμβητήριο του Λαιμού, ξέφυγε. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι ανάμεσα στα διάφορα εμετικά που άκουσε ο Πάνος Καμμένος ήταν και υβριστικά συνθήματα και σχόλια για την αδελφή του, την μάνα του, την γυναίκα του, τον ίδιο.

Σαν και αυτά που ακούνε σε κάθε γήπεδο, σε κάθε κλειστό, σε κάθε κολυμβητήριο, εκατοντάδες αθλητές, προπονητές, διαιτητές κάθε μέρα. Αν ο καθένας από αυτούς ξεκινούσε τις χειρονομίες και την αντίστοιχη συμπεριφορά θα τον είχαμε… κρεμάσει. Φανταστείτε έναν διάσημο παίκτη την ώρα του ματς να άρχιζε τις χειρονομίες σαν αυτή που έκανε ο Καμμένος προς τους οπαδούς της αντίπαλης ομάδας, επειδή θα του έβριζαν την μάνα ή την αδελφή.

Για να μιλήσω και στην γλώσσα του Πάνου Καμμένου, αν ο αθλητής ήταν ξένος, μάλλον θα ζητούσαμε την απέλασή του από την χώρα.

Να το δούμε σοβαρά το ζήτημα της βωμολοχίας και της αισχρολογίας στα γήπεδα, να επιβάλουμε ακόμη και ποινές στις ομάδες που οι οπαδοί τους συμπεριφέρονται με αυτόν τον χυδαίο και εμετικό τρόπο, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί ούτε στο ελάχιστο κανένα Καμμένο.

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης να κάνει αυτή την χειρονομία σε κοινή θέα, μπροστά σε εκατοντάδες πολίτες, δεν δικαιολογείται, ότι κι’ αν έχει προηγηθεί. Τέλος!

Δεν είναι θέμα πολιτικής, είναι θέμα πολιτισμού και απολίτιστοι δεν γίνεται να Κυβερνούν πως να το κάνουμε.

Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να είχε κάνει μηνύσεις, να είχε ζητήσει ακόμη και την σύλληψη όσων βωμολοχούσαν αισχρά εναντίον του. Αλλωστε η εξύβριση είναι ποινικά κολάσιμη πράξη. Αλλά να κάνει τέτοιου είδους χειρονομία μπροστά στα μάτια εκατοντάδων ανθρώπων και στις κάμερες είναι μη ανεκτό. Τόσο απλά.

Ούτε καν θα μπω στην πολιτική αντιπαράθεση που βλέπω ότι φουντώνει από χθες από πολιτικούς αντιπάλους του Καμμένου που υποστηρίζουν ότι όταν “κυνηγούσαν σε ταβέρνες τους προηγούμενους Υπουργούς και τους έβριζαν εκεί που έτρωγαν και τους πετούσαν γιαούρτια ήταν καλά;”. Κι’ εκείνες οι συμπεριφορές γελοίες ήταν και δεν μπορούν να στέκονται ως επιχείρημα, αλλά δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα που να δικαιολογεί και τον Καμμένο.

Την συγγνώμη θα έπρεπε να την έχει ζητήσει ήδη. Οχι φυσικά από τον Ολυμπιακό, αλλά από τους πολίτες αυτής της χώρας. Και δεν ξέρω αν θα έφτανε κιόλας.

Αλλά θα ήταν μία χειρονομία, πολύ καλύτερη από την προηγούμενη που έκανε…

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This