Επιλογή Σελίδας

Του Αλέξανδρου Σόμογλου

“Κόουτς βλέπεις στον σημερινό Ολυμπιακό, κάτι από τον δικό σου Παναθηναϊκό;”… Απ’ όλες τις ερωτήσεις που δέχτηκε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς κατά τη διάρκεια του φάιναλ φορ, η συγκεκριμένη του Θανάση Ασπρούλια στη συνέντευξη Τύπου του μεγάλου τελικού, περιέχει όλη την ουσία για το «ερυθρόλευκο» θαύμα που γοητεύει φίλους και αντιπάλους τα τελευταία χρόνια στα παρκέ της Ευρώπης.

Ο Ζοτς επέλεξε να απαντήσει με έναν άκρως τιμητικό τρόπο για τον Ολυμπιακό, επιβεβαιώνοντας απλά την τεράστια προσωπικότητα που διαθέτει εντός και εκτός παρκέ. Η αλήθεια είναι, όμως, ολοφάνερη…

Εννοείται ότι πολλά από τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί στην ανέγερση του οικοδομήματος της ομάδας των Αγγελόπουλων, είναι κοινά με αυτά που είχαν αξιοποιήσει οι Γιαννακόπουλοι για να χτιστεί ο μύθος του «εξάστερου» Παναθηναϊκού.

Ελληνικός και σταθερός κορμός, υγιή αποδυτήρια, οικογενειακό κλίμα, πίστη στο πλάνο του οργανισμού ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων. Και φυσικά παίκτες με τεράστια προσωπικότητα στο παρκέ με… κοινό παρονομαστή τον μοναδικό Βασίλη Σπανούλη.

Φυσικά και υπάρχουν διαφορές. Το θαύμα του Παναθηναϊκού χτίστηκε σε χρόνια… παχέων αγελάδων για τη χώρα μας, όταν οι δύο «αιώνιοι» διέθεταν τα μεγαλύτερα μπάτζετ της Ευρωλίγκας. Το αντίστοιχο του Ολυμπιακού γιγαντώνεται μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης.

Το θαύμα του Παναθηναϊκού είχε τον μεγαλύτερο προπονητή όλων των εποχών στο ευρωπαϊκό μπάσκετ σε ρόλο αρχιτέκτονα, αυτό του Ολυμπιακού έχει τον Ομπράντοβιτς αντίπαλο! Όσο κι αν στην Ελλάδα προσπαθούμε να χαμηλώσουμε στο δικό μας ύψος σπουδαίους ανθρώπους (όχι μόνο στον αθλητισμό), όσο κι αν προσπαθούμε να φθείρουμε το μύθο τους, για να τους φτάσουμε στο ίδιο μπόι με το δικό μας, θεωρώ ότι οποιαδήποτε αμφισβήτηση του προπονητικού μεγέθους που λέγεται Ζέλικο Ομπράντιβιτς, απλά ικανοποιεί… οπαδικά ένστικτα και απωθημένα. Ή αποτελεί προϊόν φθόνου…

Ο άνθρωπος έχει πάρει Ευρωλίγκα με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο. Με πλεονέκτημα και με μειονέκτημα έδρας. Με την ζάμπλουτη Φενέρ και με τη φτωχή Παρτιζάν! Με τον μυθικό Διαμαντίδη και με τον… χοντρούλη Τόμπσον!

Και μην μένετε μόνο στη βιτρίνα. Στα χέρια του Ζοτς παίκτες της σειράς έγιναν αστέρια πρώτου μεγέθους. Ποιος ήξερε τον Μπατίστ πριν έρθει στον Παναθηναϊκό; Ποιος ήταν ο Ούντοχ στο ΝΒΑ; Τον θυμάστε εσείς καθόλου με τους Μπακς ή τους Κλίπερς; Αυτό το θηρίο που συγκλόνισε με την παρουσία του καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, στο ΝΒΑ ήταν παίκτης της σειράς. Και υπό της οδηγίες του Ομπράντοβιτς έγινε ένας σέντερ που προκαλεί… σοκ και δέος.

Ξέφυγα όμως. Ξέρετε ποιοι παίκτες αποτελούν για μένα συνδετικό κρίκο του εξάστερου Παναθηναϊκού και του σημερινού Ολυμπιακού; Ο Κώστας Τσαρτσαρής και ο Βαγγέλης Μάντζαρης. Θα το θέσω απλά:

Ο Μάντζαρης είναι για τον Ολυμπιακό ότι ήταν ο Τσαρταρής για τον Παναθηναϊκό! Ένας στρατιώτης πολυτελείας, μια τεράστια προσωπικότητα, ένας σπουδαίος αθλητής που ποτέ του δεν θα αποκτήσει (πιθανότατα) την αναγνώριση που δικαιούται.

Ξέρετε οι σπουδαίες ομάδες δεν χτίζονται στηριζόμενες μόνο σε μεγάλα αστέρια.  Χρειάζονται και τους ιδανικούς συμπαίκτες γύρω τους.

Ανέκαθεν θεωρούσα τον Κώστα Τσαρταρή ως έναν από τους κορυφαίος ψηλούς στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Και νομίζω ότι είναι ένας από τους πλέον αδικημένους αθλητές στη συνείδηση της πλειοψηφίας της φίλαθλης κοινής γνώμης, ακόμη και στα μάτια αρκετών φίλων του Παναθηναϊκού.

Η συμβολή του στη δημιουργία του εξάστερου μύθου, δεν ήταν απλά μεγάλη, ήταν τεράστια. Την ίδια συμβολή που έχει και ο Μάντζαρης στο τωρινό θαύμα του Ολυμπιακού.

Ναι, ο Παναθηναϊκός θα μείνει στην ιστορία ως ο Παναθηναϊκός του Ομπράντοβιτς και του Διαμαντίδη. Ναι ο Ολυμπιακός θα μείνει στην ιστορία ως ο Ολυμπιακός του Σπανούλη.

Η ιστορία, όμως, δεν γράφεται μόνο με τους στρατηγούς. Γράφεται και από τους στρατιώτες. Από αφανείς ήρωες που είναι έτοιμοι να προτάξουν τα στήθη τους για να ανοίξουν το δρόμο προς το θρίαμβο, αλλά που είναι ικανοί ακόμη και να ηγηθούν του στρατού σε καθοριστικές στιγμές.

Και κάποια στιγμή πρέπει και οι αφανείς ήρωες να λαμβάνουν την αναγνώριση που τους αξίζει…

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This