Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Τεμπέλη

Ο Πολ Γκασκόιν, ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του βρετανικού ποδοσφαίρου, κατάφερνε σχεδόν πάντα να συγκεντρώνει τα “φώτα” της δημοσιότητας πάνω του, σχεδόν πάντα αρνητικά όσον αφορά την εξωγηπεδική ζωή του.

Η σχέση του Πολ Γκασκόιν με τα αντίπαλα δίχτυα ήταν εθιστική, ερωτική. Το ίδιο, αν όχι περισσότερο ήταν και με το ποτό και τις ουσίες. Σε αυτή την μάχη, διαρκή και άνιση (εξαιτίας του επιρρεπούς χαρακτήρα του) το ποτό ήταν αυτό που νικούσε στις περισσότερες των περιπτώσεων. Γεννήθηκε μια μέρα σαν σήμερα το 1967 στο Ντάνστον ένα μικρό χωριό στην βορειοανατολική Αγγλία και και η μπάλα ήταν η μοναδική του συντροφιά. Απέκτησε μια διαφορετική από τους συνομηλίκους του σχέση με αυτήν. Αλλά το ποτό, μπήκε στην ζωή του καταστρέφοντας την μέρα με την μέρα. (Από)γοήτευσε και (από)γοητεύτηκε. Οι 27 (λόγω της ημέρας γέννησής του) σημαντικές στιγμές του Πολ Γκασκόιν:

 The Netherland's Jordi Cruyff beats England's Paul Gascoigne, right, to the ball during their European Soccer Championship group A match at Wembley Stadium, Tuesday June 18 1996.(AP Photo/ Diether Endlicher)

1. H μεταφορά από τις αλάνες και τους δρόμους στην επαγγελματική σφαίρα του ποδοσφαίρου. Η Νιουκάστλ το 1980 πείθεται για το ταλέντο του (γι αυτό τουλάχιστον δεν αμφέβαλλε κανείς) και τον εντάσσει στην ομάδα Νέων της. Από το 1985 βασικός.

2. Το 1988 θα μεταγραφεί στην Τότεναμ με το ποσό ρεκόρ για την εποχή των δύο εκατομμυρίων λιρών, περίπου 2,3 εκατομμύρια ευρώ. Σχεδόν όλα τα αγγλικά πρωτοσέλιδα ασχολούνται για μήνες αφιερώνοντας τόνους μελανιού για το θέμα.

3. Μουντιάλ 1990. Δύο χρόνια μετά την πρώτη του κλήση στα “λιοντάρια”, κάνει ένα εκπληκτικό Παγκόσμιο Κύπελλο.”Gazzamania”, η μόδα στο Νησί και όχι μόνο. ΟΙ Βρετανοί και η Ευρώπη, παραμιλούν για τον Γκάζα.

4. Με κλεμμένο αυτοκίνητο, χωρίς δίπλωμα με τον κολλητό του στην Νιουκάστλ, Τζίμι Γκάρντερ, θα χτυπήσουν έναν περαστικό και θα φύγουν. 260 λίρες, οκτώ αποτυχημένες προσπάθειες μέχρι να πάρει το δίπλωμα.

5. Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1996, δημοσιεύτηκε φωτογραφία με τον συμπαίκτη του Τέντι Σέριγχαμ , αμφότεροι ξαπλωμένοι σε καρέκλα οδοντιατρείου σε κατάσταση μέθης, διακωμωδώντας το περιστατικό πανηγυρίζοντας με τον ίδιο τρόπο.

England soccer squad members, from left, Darren Anderton, Sol Campbell, David Platt, Paul Gascoigne and Gary Neville are put through their paces by former England captain Bryan Robson (front), during an England's training session at Bisham Abbey, near London, Tuesday June 4, 1996. England are scheduled to kick off against Switzerland, in the first match of the European Nations championships at London Wembledy Stadium on June 8.(AP Photo/Michael Stephens) <%% 0 PICTURE_OK HEADER_OK 1 1 %%>

6. Ο τραυματισμός του κατά κύριο λόγο, αλλά και τα συνεχόμενα παραπτώματά του, τον αφήνουν εκτός της τελικής επιλογής των “λιονταριών” για το Μουντιάλ της Γαλλίας του 1998.

7. Προκαλεί στο ντέρμπι της Σκωτίας το 1998. Αγωνίζεται με την φανέλα της Ρέιντζερς και πανηγυρίζει το γκολ παίζοντας φλάουτο μπροστά από την εξέδρα της Σέλτικ. Αυτό θεωρείται προσβλητικό για τους καθολικούς καθώς το το φλάουτο είναι το όργανο που χρησιμοποιούν οι προτεστάντες στις παρελάσεις τους και έχει συνδεθεί πολιτικά και με την κόντρα των Ιρλανδών καθολικών που αγωνίζονται για την ανεξαρτησία της Ιρλανδίας από τη Μ. Βρετανία.

Rangers Paul Gascoigne, right, and David Hannah of Celtic battle for the ball during their Thursday evening's match at Ibrox, Glasgow, Jan.2 1997. Rangers defeated Celtic 3-1. (AP Photo/PA-Chris Bacon) UNITED KINGDOM OUT

8. Το 1992 θα μεταγραφεί στην Λάτσιο. Καινοτομία, για ένα ποδοσφαιρικό λαό που δύσκολα βγαίνει εκτός των συνόρων του. Θα επιστρέψει μετά από τρία χρόνια.

9. Το 2005 επιτίθεται σε φωτογράφο στο Λίβερπουλ , το ίδιο κάνει ένα χρόνο μετά σε κλαμπ του Λονδίνου.

10. Το 2007 χειρουργείται εσπευσμένα στο συκώτι. Τα προηγούμενα, αλλά και τα επόμενα το δικαιολογούν επακριβώς.

11. Το 2008 προσπαθεί να ανοίξει με δικά του κλειδιά μια νυχτερινή παμπ που είχε κλείσει λόγω της προχωρημένης ώρας. Συλλαμβάνεται.

12. Το 2009 εμφανίζεται σε τηλεοπτικές εκπομπές βρετανικών Μέσων, δηλώνοντας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη ότι έχει απεξαρτηθεί πλήρως και ότι έχει να βάλει αλκοόλ στο στόμα του τέσσερις μήνες.

13. Δύο μήνες μετά, εμφανίζονται φωτογραφίες στις οποίες σε εμφανή κατάσταση προχωρημένης μέθης αδυνατεί να κατέβει από το τρένο μαζί με την σύντροφό του. Αυτή μετά από πιέσεις δημοσιογράφων αποκαλύπτει τηλεφώνημα της προηγούμενης βραδιάς όπου της έλεγε ότι θα αυτοκτονήσει.

14. Μετά από δύο ημέρες αποτυγχάνει στα ψυχολογικά τεστ βρετανικής εκπομπής και του απαγορεύεται να βγει στον αέρα.

15. Το 2010 συνελήφθη σε μπαρ με την κατηγορία ότι οδηγούσε μεθυσμένος. Αφέθηκε ελεύθερος αλλά συνελήφθη ξανά την επομένη σε ξενοδοχείο στο Ντάρλινγκτον με την κατηγορία της διατάραξης κοινής ειρήνης.

Ο παράξενος κύριος Γκασκόιν

16. Στην αυτοβιογραφία της, η πρώην γυναίκα του τον χαρακτηρίζει σεξομανή. Ο Γκασκόιν υποχρέωνε την Σέριλ να κάνουν σεξ μέχρι και δέκα φορές την ημέρα. “Όταν ερχόταν στο σπίτι ήξερα πως το πρώτο πράγμα που είχε στο μυαλό του ήταν το σεξ. Εγώ δεν ήθελα αλλά έπρεπε να ενδώσω. Βέβαια ήταν καλύτερα από το να με χτυπά”.

17. Ξανά μεθυσμένος (τι πρωτότυπο) και ημιλιπόθυμος δίπλα σε κάδο απορριμάτων. Οι φωτογραφίες σοκαριστικές.

18. Σε κρίση αυτογνωσίας θυμάται τον Τζορτζ Μπεστ. “Ο Θεός να τον ευλογεί… Ήταν φίλος μου, αλλά δεν θέλω να έχω την ίδια κατάληξη. Είχα την αίσθηση πως ο Τζορτζ δεν ήθελε να γίνει καλά, ενώ εγώ προσπαθώ να τα καταφέρω”

19. Όταν ήταν στην Λάτσιο, έπνιξε ένα φίδι και το έβαλε στο μπουφάν του συμπαίκτη του Ρομπέρτο Ντι Ματέο.

British soccer star Paul Gascoigne, playing for football club Lazio wears a mask to protect his cheek-bone during Lazio vs Ancona first division soccer match at Romes, Italy, Olympic stadium on May 16, 1993, Lazio won the match 5-0. (AP Photo/Claudio Luffoli)

20. Το 2013 έγινε έρανος προκειμένου να συγκεντρωθούν τα χρήματα που θα καλύψουν τα έξοδα νοσηλείας σε κλινική αποτοξίνωσης. Σμάιχελ και Τζέραρντ συνδράμουν.

21. Ο γιος του δε αντέχει να βλέπει έτσι τον πατέρα του και προβαίνει σε μία μακάβρια δήλωση. “Το πιθανότερο είναι ο μπαμπάς μου να πεθάνει σύντομα”

22. Κάτι έχει με τους Ιταλούς. Νέο θύμα μετά το προηγούμενο (βλ. 19) ο Τζενάρο Γκατούζο.“Μετά από την πρώτη μου προπόνηση με τη Ρέιντζερς πήγα για ντους, επέστρεψα στα αποδυτήρια και υπήρχε μία δυσάρεστη μυρωδιά στο δωμάτιο που ερχόταν από την τσάντα που είχαν τα πράγματά μου. Έβγαλα τα εσώρουχά μου έξω από την τσάντα και είδα ότι υπήρχε κάτι βαρύ μέσα σε αυτά. Ο Πολ Γκασκόιν είχε χέ… τα εσώρουχά μου”

23. Στην επιστροφή του στο γήπεδο της Νιουκάστλ ως παίκτης της Τότεναμ οι οπαδοί της πρώην του ομάδας του πέταξαν σοκολάτες. Άνοιξε μία και την έφαγε.

Smiling British footballer Paul Gascoigne, seen during F. A. Charity Shield match on August 10, 1991 at Wembley Stadium in London, United Kingdom, wearing Tottenham Hotspur (Spurs) strip. Gazza has signed to play for Lazio club in Italy for the coming season. (AP Photo/Paul Velasco)

24. Παραδέχτηκε το 2011 ότι ήταν χρήστης ναρκωτικών ουσιών. “Είχα μπροστά μου ένα πιάτο γεμάτο κοκαΐνη. Είπα ότι θα δοκιμάσω και νόμισα ότι θα μπορούσα να σταματήσω, αλλά ήταν αδύνατο. Έφτασα σε σημείο να είμαι κλειδωμένος σε δωμάτιο ξενοδοχείου για 6 εβδομάδες. Δεν καταλάβαινα τι συνέβαινε, έφτασα σε σημείο να παίρνω 16 γραμμές την ημέρα! Το ποδόσφαιρο ήταν η ζωή μου, αλλά κάποια στιγμή τελείωσε. Και τότε αναρωτιέσαι τι κάνεις από εδώ και πέρα. Εγώ βρήκα λύση στο ποτό και στα ναρκωτικά”.

England's Paul Gascoigne cries as he is escorted off the field by team captain Terry Butcher, after his England lost a penalty shoot-out in the semi-final match of the World Cup against West Germany, July 4, 1990, in Turin, Italy. (AP Photo/Roberto Pfeil)

25. Tο κλάμα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 ήταν σίγουρα μία (αγωνιστική) στιγμή που δεν έχει ξεχάσει κανείς.

26. Η επιτυχία, αμιγώς αγωνιστική εκείνες τις χρονιές, του δίνουν την συμμετοχή σε βιντεοκλίπ, κυκλοφορεί και βιντεοπαιχνίδι με το όνομά του.

27. Στις αρχές του Μάη του 2014, φόρεσε σορτσάκι και ξανάπαιξε μπάλα. Δηλώνοντας απεξαρτημένος και τελείως καθαρός. Προφανώς και δεν ήταν. Ταλαιπωρεί και ταλαιπωρείται. Τον Απρίλη του 2016 εμφανίστηκε σίγουρος ότι δεν θα έχει το τέλος του Τζορτζ Μπεστ, τον Ιούλη εμφανίστηκε γυμνός στο δρόμο, τον Δεκέμβρη διεκομίσθη ξανά στο νοσοκομείο κι έβαλε τα κλάματα ων σε άθλια κατάσταση.

Ο παράξενος κύριος Γκασκόιν

Πηγή: Sport 24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This