Επιλογή Σελίδας

Περήφανη πρόκριση στους «32» του Παγκοσμίου πρωταθλήματος για τον Παναγιώτη Γκιώνη. Αφού χρειάστηκε να σώσει τρία ματς μπολ κατέβαλε τον πολιτογραφημένο Σλοβάκο Βανγκ Γιανγκ με 4-3 σετ σε συγκλονιστικό αγώνα, που κράτησε 1 ώρα και 15 λεπτά! Στο καθοριστικό 7ο σετ έχανε 8-10 και πήρε τέσσερις πόντους στη σειρά με εντυπωσιακά ράλι. Άλλο ένα ματς μπολ έσωσε στο 9-10 του 6ου σετ. Τα σετ 6-11, 12-10, 5-11, 11-5, 7-11, 12-10 και 12-10. Προχώρησε στον 3ο γύρο του απλού και αύριο στις 20:30 ώρα Ελλάδας (τραπέζι 1) θα βρει μπροστά του τον σπουδαίο Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ, νούμερο 12 του πρωταθλήματος, με τον οποίο έχει παράδοση συναρπαστικών αναμετρήσεων. Το περασμένο καλοκαίρι στο Ρίο o Λευκορώσος έφτασε στην 4η θέση του Ολυμπιακού τουρνουά, πάντως όλοι θυμούνται τη νίκη του Γκιώνη εναντίον του στο Προολυμπιακό τουρνουά της Σουηδίας τέσσερις μήνες νωρίτερα. Ο Έλληνας άσος έχει νικήσει κι άλλες φορές τον τρις πρωταθλητή Ευρώπης του αγωνίσματος, φυσικά έχει υποστεί και ήττες και μία από αυτές ήταν στα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2013. 

Ο αποψινός αγώνας με τον Βανγκ Γιανγκ μεταδόθηκε ζωντανά στο διαδίκτυο κι έγινε φανερό από τα πρώτα σετ ότι θα έκρυβε συγκινήσεις. Άλλωστε, μιλάμε για δύο αθλητές, που ήταν συμπαίκτες στο τελευταίο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, αλλά και σε τουρνουά World Tour, γνωρίζονται πολύ καλά κι έχουν παρόμοιο στυλ παιχνιδιού, καθώς και ο κινεζικής καταγωγής Βανγκ παίζει άμυνα και διαθέτει δυνατή επίθεση από το forehand. Πότε ο ένας έπαιρνε επίθεση, πότε ο άλλος και οι φίλαθλοι απόλαυσαν πόντους μεγάλης διάρκειας, συνεχείς εναλλαγές χτυπημάτων και ταχύτητας, τεχνική και τακτική, με τους αθλητές να προσπαθούν να παίξουν έξυπνα και με το κομπίνα-λάστιχο (το λεγόμενο «δοντάκι»).

Ο Γκιώνης παραλίγο να πληρώσει τις κακές αρχές σε κάποια σετ, όμως στα πιο κρίσιμα σημεία έδειξε ολύμπια ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Πέτυχε τον βασικό στόχο της εισόδου στον 3ο γύρο και τώρα θα κυνηγήσει πιο υψηλή θέση. Προς το παρόν επιδιώκει τη 16άδα, που αποτελεί το καλύτερό του πλασάρισμα στον θεσμό από το 2009 στη Γιοκοχάμα. Στο Ντίσελντορφ είναι νούμερο 29 (36 στην παγκόσμια κατάταξη). Ο Βανγκ ήταν 51 στα seedingκαι 65 στο τρέχον rankinglist. Ο Σαμσόνοφ, που πριν από 20 χρόνια στο Μάντσεστερ (στο πρώτο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στην καριέρα του Γκιώνη) είχε αναδειχτεί δευτεραθλητής κόσμου στο απλό ανδρών, νίκησε απόψε στους «64» τον Σιν Χίον Πακ από τη Βόρεια Κορέα με 4-1 σετ.  

Ο πρωταθλητής μας δεν μπήκε καλά στο ματς και βρέθηκε πίσω με 1-5. Πλησίασε στο 3-5, αλλά μία άστοχη υποδοχή και δύο τυχεροί πόντοι του αντιπάλου πήγαν τη διαφορά στο 3-8 και δεν γινόταν να καλυφθεί. Το 2ο σετ ήταν απόλυτα ισορροπημένο. Ο Γκιώνης βρήκε ρυθμό μετά το 3-3 και αφού έχασε σετ μπολ επικράτησε στην παράταση ανεβάζοντας τα ποσοστά στην επίθεση από το forehand. Η επιθετικότητα έμεινε ψηλά και στο 3ο σετ, όμως χάθηκαν αρκετά σπιν και την ίδια ώρα ο Βανγκ ήταν σταθερός από forehand και backhand. Πήρε διαφορά με 5-2 και 9-5 και την αξιοποίησε.

Στο 4ο σετ ο Έλληνας άσος κράτησε περισσότερο την μπάλα στο τραπέζι και πήγε χωρίς βιασύνη στα επιθετικά χτυπήματα. Μετά τα μέσα του σετ ξέφυγε με 9-5. Σε μεγάλα ράλι στην αρχή του 5ου σετ είχε την τελευταία εύστοχη μπαλιά ο Σλοβάκος και προηγήθηκε 4-0. Αργότερα βρέθηκε στο 7-2 και όταν ο Γκιώνης μείωσε στο 7-4 πήρε τάιμ άουτ. Με πρώτη επιλογή την επίθεση ο αθλητής του Κώστα Βατσακλή μείωσε σε 7-9 αλλά έκανε δύο λάθη σε κομμένη μπαλιά πάνω από το τραπέζι με το «δοντάκι» κι έχασε το σετ.

Κακή ήταν η εκκίνηση και στο 6ο σετ, αλλά μετά το 0-3 ο Γκιώνης βελτίωσε την τακτική του κι έδειξε τα μεγάλα ψυχικά του αποθέματα. Ισοφάρισε άμεσα και πέρασε μπροστά δυσκολεύοντας τον αντίπαλο και με μαλακές επιθέσεις. Μετά έκανε κάποια λάθη στα σπιν, επέτρεψε στον αντίπαλο να φτάσει στο ματς μπολ, αλλά και πάλι δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Συνεχίζοντας το aggressiveπαιχνίδι πήρε τρεις πόντους σερί και ισοφάρισε 3-3!

Τα καλύτερα τα επιφύλαξε για το τέλος. Ο Βανγκ μπήκε πάλι σε θέση οδηγού και στην αλλαγή πλευρών προηγήθηκε 5-1, όμως ο «χάλκινος» πρωταθλητής Ευρώπης του 2013 δεν το ‘βαλε κάτω. Άρχιζε επίθεση σε κάθε ευκαιρία, ταυτόχρονα γύρισε πολλές μπάλες με άμυνες από το backhandκαι υποχρέωσε τον Βανγκ σε κάποια λάθη. Στο 8-8 ο Σλοβάκος εκμεταλλεύτηκε τα σερβίς τουκαι πέρασε καλά σπιν αλλά και πάλι ο Γκιώνης είχε απάντηση! Πήρε πόντους από δύσκολες επιθέσεις, πέρασε την ψυχολογική πίεση στον Σλοβάκο και πανηγύρισε τη μεγάλη ανατροπή με σπιν στο σπιν. Τα σετ 6-11, 12-10, 5-11, 11-5, 7-11, 12-10 και 12-10.

Μεγάλες εκπλήξεις σημειώθηκαν στο απλό κατά την 4η μέρα του Παγκοσμίου πρωταθλήματος. Στον 2ο γύρο του απλού ανδρών και σε ιαπωνικό «εμφύλιο» ο 13χρονος Τομοκάζου Χαριμότο νίκησε με 4-1 σετ τον Τζουν Μιζουτάνι, νούμερο 6 στην τρέχουσα παγκόσμια κατάταξη και 3ο Ολυμπιονίκη του Ρίο στο ίδιο αγώνισμα. Στις «32» του απλού γυναικών η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2015 Ελιζαμπέτα Σαμάρα ξεπέρασε με 4-3 σετ τη Γιαπωνέζα Χιτόμι Σάτο, νούμερο 9 των αγώνων και 10 της παγκόσμιας κατάταξης.

Στον 2ο γύρο εξάλλου, αποκλείστηκε ο σημερινός πρωταθλητής Ευρώπης Εμανουέλ Λεμπεσόν. Ο Γάλλος υπέστη βαριά ήττα με 4-0 σετ από τον Ρουμάνο Οβίδιου Ιονέσκου.  

Έσβησε σήμερα και μία από τις ελπίδες των Γερμανών για μετάλλιο. Στο διπλό ανδρών ο Τίμο Μπολ και ο Κινέζος «χρυσός» Ολυμπιονίκης Μα Λονγκ, που συνεργάστηκαν και σε αυτό το Παγκόσμιο πρωτάθλημα, αποκλείστηκαν στον γύρο των «32». Ήταν είδηση, αλλά όχι έκπληξη φυσικά, αφού αποκλείστηκαν με 4-1 σετ από τους τοπ Κινέζους Σου Σιν/Φαν Ζεντόνγκ.

Ιστορία έγραψαν δύο αθλήτριες από την Ινδία. Η Μάνικα Μπάτρα και η Ντας Μούμα προχώρησαν στα προημιτελικά του διπλού γυναικών κι έγιναν το πρώτο απολύτως ινδικό δίδυμο στα χρονικά των Παγκοσμίων πρωταθλημάτων, που φτάνει τόσο ψηλά. Στον αγώνα της 16άδας με τις Λι Τζίε και Λι Κιαν επικράτησαν στα χαρτιά διότι η δεύτερη είχε στομαχικές διαταραχές και δεν εμφανίστηκε στο γυμναστήριο.  

Στους επισκέπτες των αγώνων ήταν σήμερα και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ. Ο Γερμανός παράγοντας έπιασε και ρακέτα κι έδειξε τα προσόντα του στο άθλημα παίζοντας λίγες μπαλιές με τον Αμερικανό Κάνακ Τζα και τη Ρουμάνα Μπερναντέτ Ζοκς. Μπροστά στα Μέσα ενημέρωσης ο Μπαχ αντάλλαξε μπαλιές και με τον πρόεδρο της I.T.T.F. Τόμας Βάικερτ.

Γεμάτες ήταν σήμερα οι κερκίδες στην κεντρική σάλα του MesseArena(με χωρητικότητα περίπου 8.000 θεατών). Οι αγώνες μπαίνουν στο τελικό στάδιο και το ενδιαφέρον εκτοξεύεται, μάλιστα οι διοργανωτές έλεγαν ότι έχουν πουληθεί όλα τα εισιτήρια μέχρι και το φινάλε των αγώνων, την ερχόμενη Δευτέρα!

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This