Επιλογή Σελίδας

Του Θοδωρή Τσούτσου

Τις τελευταίες ημέρες το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει ολόκληρο συγκεντρωθεί στις δικαστικές αίθουσες. Για την ακρίβεια, “σέρνεται” στις δικαστικές αίθουσες. Ο όρος υπερβολικός; Οχι, αν σκεφτεί κανείς ότι αφενός αφορά σε όλες τις “μεγάλες” ομάδες του ελληνικού ποδοσφαίρου και αφετέρου τα παραπτώματα για τα οποία κατηγορήθηκαν και τελικά τιμωρήθηκαν (όπως τιμωρήθηκαν) ήταν πολύ σοβαρά…

Για όλα αυτά οι “μεγάλοι”, εκτός από το να τσακώνονται μεταξύ τους για σωστούς ή λάθος λόγους, ας κοιτάξουν και τον καθρέφτη τους. Ας αποφασίσουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους και για την επόμενη μέρα τους. Οταν, όμως, στο τζάμι δεν καθρεφτίζεται το πρόσωπό σου, αλλά βλέπεις από την άλλη μεριά, πλέον δεν πρόκειται για καθρέφτη. Αλλά για τη βιτρίνα!

Αυτή, λοιπόν, η βιτρίνα δίνει σε λίγες ημέρες το πιο κρίσιμο ματς των τελευταίων ετών. Για την ακρίβεια, στην προσπάθειά της να ξαναγίνει βιτρίνα και όχι απλά μια τζαμαρία που έμεινε για να θυμίζει παλιές εποχές, ο αγώνας της Εθνικής μας στη Βοσνία θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό αν η ομάδα έχει πιθανότητες να βρίσκεται στο Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018. Να επιστρέψει, δηλαδή, σε μεγάλη διοργάνωση, μετά το κάζο (τέτοιο ήταν) των προκριματικών του Euro 2016.

Η Εθνική μας, λοιπόν, δίνει ένα παιχνίδι καθοριστικό για τη συνέχειά της. Συνολικά για τη συνέχειά της, όχι απλώς και μόνο για την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Διότι αν μείνει εκτός από δεύτερη σερί μεγάλη διοργάνωση, το πράγμα θα γίνει ολοένα και πιο δύσκολο. Το ματς στη Βοσνία, λοιπόν, κρίνει πολλά.

Και διεξάγεται για την Εθνική μας σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Πρώτον, διότι έρχεται στο τέλος της σεζόν, αλλά αυτό ισχύει (να πεις) και για τους αντιπάλους. Δεύτερον, διότι θα γίνει σε ένα γήπεδο με πολύ εχθρικό κλίμα, απέναντι σε φανατισμένη κερκίδα, με τη διάθεση ίσως και για αντίποινα. Τρίτον, διότι η ελληνική ομάδα έχει πολλές απουσίες. Βασικών παικτών της. Τζαβέλλας, Σάμαρης, Ταχτσίδης, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Καρέλης, Γλύκος. Εξι στους έντεκα, για το δικό μας αντιπροσωπευτικό συγκρότημα είναι σαν να λείπει όλη η ομάδα.

Σε όλες αυτές τις αντιξοότητες, λοιπόν, που έχει να αντιμετωπίσει η Εθνική μας, το ίδιο το ελληνικό ποδόσφαιρο, για την ακρίβεια οι “μεγάλοι του”, αποφάσισαν να του προσθέσουν μερικές ακόμη. Διότι πόσο ανεπηρέαστοι μπορούν να είναι παίκτες που μόλις πριν από μερικές ημέρες πέρασαν από τέτοιες διαδικασίες. Που πιέστηκαν, έβγαλαν και πήραν ένταση, εκνευρίστηκαν και τελικά έγιναν μέρος μίας κατάστασης που ούτε τους αναλογεί, πιθανόν και ούτε τους εκφράζει. Οσο και αν το ρόστερ αποτελείται κυρίως από ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο εξωτερικό, το ελληνικό ποδόσφαιρο με τη λειτουργία του έχει φροντίσει να “απομακρύνει” στην ουσία ακόμη κι εκείνους που εξακολουθούν να είναι εδώ.

Η Εθνική μας, λοιπόν, καλείται να ανταπεξέλθει σε όλα αυτά. Σε ένα ματς, που όπως όλα δείχνουν δεν είναι απλά ματς πρόκρισης. Είναι ένα τεστ ανθεκτικότητας. Της ίδιας της Εθνικής, αλλά και συνολικά του ελληνικού ποδοσφαίρου. Για να δούμε πόσα μπορεί ακόμη να αντέξει και ταυτόχρονα να μπορεί να χαρίζει μέσω του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος επιτυχίες.

Δεν ξέρω για ποιους από το ελληνικό ποδόσφαιρο και πόσο η επιτυχία της Εθνικής αποτελεί ζητούμενο. Αλλά ζήτημα (πρέπει να) αποτελεί για όλους. Διότι μέσω αυτής υπάρχει κέρδος για όλους (μας). Είναι μάλιστα ζήτημα τόσο σημαντικό, ώστε τουλάχιστον τώρα ρε παιδί μου, λίγες ημέρες πριν το παιχνίδι που θα κρίνει ολόκληρη πρόκριση σε Μουντιάλ, να ασχολούμαστε με την ελληνική ομάδα και να στέλνουμε θετική ενέργεια στα παιδιά που θα πάνε να παλέψουν για αυτή…

Πηγή: Σπορ FM

Pin It on Pinterest

Shares
Share This