Επιλογή Σελίδας

Του Θανάση Ασπρούλια

Η εικόνα του παρκέ ήταν από τις πιο αποκρουστικές στη σύγχρονη ιστορία των τελικών. Δύο ομάδες με πενιχρή ποιότητα, αλλά καλή τακτική, αλληεξουδετερώνονταν διαδοχικά και η μοναδική φαινομενική διαφυγή των μακρινών σουτ μετατρεπόταν σε παγίδα και το θέαμα ήταν χειρότερο από αυτό που χαρίζουν στους οπαδούς τους οι φίλοι του, δημοφιλούς και υψηλής ποιότητας, αγγλικού πρωταθλήματος.

Στο τέλος του πρώτο πενταλέπτου οι δύο ομάδες ήταν στα ίσα, έχοντας σπάσει τα σίδερα, αλλά το ματς είχε ολοκληρωτικά τελειώσει σε εκείνο το σημείο. Τα υπόλοιπα 35 λεπτά ήταν αποκλειστικά διαδικαστικού χαρακτήρα, έστω κι αν χρειάστηκε αρκετός χρόνος ακόμα μέχρι να επιβάλλει ολοκληρωτικά την κυριαρχία του ο σαφώς ανώτερος και πιο έτοιμος Παναθηναϊκός. 

Μετά από πέντε λεπτά “μάχης” οι ψηλοί του Ολυμπιακού, ο Πρίντεζης, ο Γιανγκ και ο κορυφαίος παίκτης της σειράς, Νίκολα Μιλουτίνοφ ήταν χρεωμένοι με δύο φάουλ, κάτι που σημαίνει ότι ο Σφαιρόπουλος αντιλήφθηκε από εκείνη τη στιγμή κιόλας, ότι για να κερδίσει η ομάδα του στο ΟΑΚΑ θα έπρεπε να ανακαλύψει περισσότερα από ένα τρικ. Οπως φάνηκε, ούτε τη διάθεση είχε να το κάνει, ούτε το έκρινε σκόπιμο.

Ο Μπιρτς από πολύ νωρίς βγήκε εκτός ματς εξαιτίας της έξυπνης τακτικής του Πασκουάλ με τους τρεις ψηλούς (Γκιστ, Γκάμπριελ, Σίνγκλετον), αλλά και της δικής του έλλειψης συγκέντρωσης. Λίγα δευτερόλεπτα χρειάστηκαν μετά την έναρξη του ματς για να εμπιστευτεί ο Σφαιρόπουλος τον καλύτερο παίκτη το τελευταίο δίμηνο, Νίκολα Μιλουτίνοφ, ο οποίος φορτώθηκε με δύο φάουλ μακριά από τη μπάλα ουσιαστικά και αμέσως μετά το ίδιο συνέβη και με τον Γιανγκ και τον Πρίντεζη. 

Το παιχνίδι είχε τελειώσει. Οχι πρακτικά, αλλά θεωρητικά. Και τελείωσε γιατί ο Ολυμπιακός ψυχολογικά άδειασε βλέποντας αυτή την εικόνα στο παρκέ και ταυτόχρονα δεν είχε το κουράγιο, ούτε τα ψυχικά αποθέματα να το αντιμετωπίσει. Σε όλα αυτά όμως, προσθέστε την πολύ καλή τακτική του Τσάβι Πασκουάλ, που με τα ψηλά σχήματα, αλλά και την αμυντική τακτική πάνω στη  μπάλα και την αδύνατη πλευρά απενεργοποίησε το παιχνίδι του Ολυμπιακού. Ο Παναθηναϊκός επέλεξε για ακόμα μία φορά να προστατεύσει το “σπίτι” του, απαγορεύοντας το παιχνίδι μέσα στη ρακέτα και το γεγονός που έκοψε ολοκληρωτικά την ανάσα των ερυθρόλευκων ήταν η απόρριψη των συνεργασιών high low από τις οποίες στα προηγούμενα ματς ο Σφαιρόπουλος έβαλε θεμέλια νίκης και βρήκε απαντήσεις σε πολύ σημαντικά προβλήματα που του έβαζε ο Παναθηναϊκός. 

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης περιόδου κι αφού στην εξέλιξη του ματς μόνο ο Μάντζαρης έφτασε στα 4 προσωπικά φάουλ, οι παίκτες του Ολυμπιακού ήταν σαφές πως είχαν χάσει την επαφή τους με το περιβάλλον. Τα 23 λάθη συνολικά αποτελούν ρεκόρ για τους ερυθρόλευκους. Είτε επειδή τα προκαλούσε η άμυνα των γηπεδούχων, είτε επειδή το επίπεδο συγκέντρωσης είχε καταβυθιστεί. 

Ο Παναθηναϊκός με τον Καλάθη να κάνει ένα από τα καλύτερα φετινά παιχνίδια του, έφτασε σε μία εύκολη νίκη και πλέον τα πάντα θα κριθούν στο ΣΕΦ. 

Ακόμα κι αυτό όμως, έχει μικρότερη σημασία από τη διαχείριση που έκανε ο Σφαιρόπουλος στο ματς. Εκτός του Παπανικολάου που έπαιξε 26 λεπτά, ουδείς από τους starters του Ολυμπιακού έπαιξε περισσότερα από 21. Πολύ νωρίς, πάρα πολύ νωρίς ο κόουτς των Πειραιωτών αποφάσισε να κοιτάξει πιο πέρα από τη μύτη του. Εχοντας αποδεχτεί ότι το παιχνίδι στο ΟΑΚΑ ήταν αδύνατον να γυρίσει προς το μέρος της ομάδας του, το άφησε να εξελιχθεί χωρίς ουσιαστικά προπονητική παρέμβαση, την ίδια στιγμή που ο Τζέιμς μέτρησε 24 λεπτά, ο Σίνκγλετον 30’. ο Γκιστ 26’, και ο ασθενής Καλάθης 27’. 

Οι λόγοι που ο Σφαιρόπουλος οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση ήταν προφανείς και ακόμα μεγαλύτερη αξία έχει η στάση που τήρησε μετά το ματς, όταν στη συνέντευξη Τύπου, δεν χρησιμοποίησε άλλοθι. Από το ημίχρονο κιόλας του 4ου ματς ο Ολυμπιακός προετοιμαζόταν για τον τελικό των τελικών. Και ο Παναθηναϊκός, δίχως να αφήσει το γκάζι από το πόδι του, έψαχνε για τη νίκη που θα του εκτίνασσε την ψυχολογία εν όψει της μητέρας των μαχών. 

Ποια τακτική θα δικαιωθεί, θα φανεί σε λίγες ημέρες…

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This