Επιλογή Σελίδας



Μετάφραση, επιμέλεια Χριστίνα Φιλιππάκου

Τα νεανικά αθλήματα έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε μία εξαιρετική εμπειρία για τους εφήβους και τους γονείς τους.

Η σύσφιξη σχέσεων που προκύπτει μέσα από αυτά μπορεί να διαρκέσει μια ζωή. Πολλοί από εσάς μπορείτε ίσως να αναπολήσετε τις εποχές που οι γονείς σας εμπλέκονταν στις αθλητικές σας δραστηριότητες κι ελπίζω ότι πρόκειται για υπέροχες αναμνήσεις, γεμάτες διασκέδαση και μαθήματα ζωής.

Δυστυχώς, πολλοί γονείς άθελά τους δυσχεραίνουν την αθλητική εμπειρία των παιδιών τους. Κάποιοι από αυτούς έχουν τη λάθος ιδέα για το πραγματικό νόημα των αθλημάτων, αλλά πολλές φορές, είναι ο καλοπροαίρετος γονιός που λέει το λάθος πράγμα τη λάθος στιγμή και δε μαθαίνει από αυτό. Δεν είναι δύσκολο για ένα παιδί να νιώσει την πίεση να ευχαριστήσει τους γονείς του. Και μπορείτε να δημιουργήσετε πίεση μόνο και μόνο με την παρουσία σας στον αγώνα, πόσο μάλλον με την αρνητική αντίδρασή σας.

Το χρονικό διάστημα μετά τον αγώνα αποτελεί μία κρίσιμη περίοδο κατά την οποία οι αθλητές ακόμη αναρρώνουν από την ένταση. Ίσως είναι ενθουσιασμένοι, στεναχωρημένοι, αδιάφοροι ή θυμωμένοι. Τα συναισθήματά τους περνούν από τα ίδια στάδια από τα οποία θα πέρναγαν και τα δικά σας. Το να ξέρετε τι πρέπει να πείτε και πώς να το πείτε θα διευκολύνει τη θετική σχέση γονέα – παιδιού. Επομένως, πρέπει να σκεφτείτε καλά τι πρόκειται να πείτε πριν προσεγγίσετε το παιδί σας. Ακολουθούν οχτώ συμβουλές για το πώς να επικοινωνείτε μετά από μία δύσκολη ήττα ή μία μεγάλη νίκη.

1. Να είστε μία θετική πηγή υποστήριξης και ενθουσιασμού. Η κριτική αξιολόγηση της επίδοσης ενός αθλητή αποτελεί δουλειά του προπονητή. Αυτοί είναι οι ειδικοί. Εσύ να παρέχεις αστείρευτη υποστήριξη. Η κριτική θα δυσχεράνει το δεσμό γονέα – παιδιού.

2. Να ακούς! Σε όλους μας αρέσει να διηγούμαστε τις αγωνιστικές μας εμπειρίες σε άλλος, οπότε επίτρεψε στο παιδί σου να μιλήσει για τον αγώνα. Άκου με στόχο να καταλάβεις, κι έπειτα απάντησε.

3. Επίτρεψε στο παιδί σου να ξεκινήσει αυτό τη συζήτηση σχετικά με την επίδοσή του. Προσπάθησε να μην αναφερθείς στις λεπτομέρειες του αγώνα, ενώ το παιδί σου προσπαθεί ακόμα να χειριστεί τα συναισθήματά του. Ίσως είναι καλύτερα αυτή η συζήτηση να γίνει αργότερα εκείνο το βράδυ ή το επόμενο πρωί. Ίσως χρειάζονται χρόνο να το ξεπεράσουν. Αν νιώθεις την ανάγκη να του μιλήσεις για τον αγώνα, περίμενε λίγες ώρες και μετά ρώτα «Θα ήθελες να μιλήσουμε για τον αγώνα;»

4. Απόφυγε υποτιμητικά σχόλια για τους προπονητές στις συζητήσεις μετά τη προπόνηση ακόμη κι αν νομίζεις ότι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Ίσως δε συμφωνείς μαζί τους, αλλά είναι οι ηγέτες της ομάδας. Το να τους αμφισβητείς μπροστά στο παιδί σου προκαλεί σύγχυση σχετικά με το τι πρέπει να κάνει και μπορεί μακροπρόθεσμα να βλάψει την επίδοσή του. Επίσης υποτιμάς τη χημεία της ομάδας και επηρεάζεις αρνητικά κάθε άτομο που εμπλέκεται με την ομάδα αυτή.

5. Μετά από τις δύσκολες ήττες ή τις χαμηλές επιδόσεις, θύμισε στο παιδί σου ότι η αξία του ως άτομο δε σχετίζεται με τις αθλητικές του ικανότητες. Το να το βοηθήσεις να καταλάβει ότι αύριο είναι μια καινούρια μέρα κι ότι με σκληρή δουλειά μπορεί να ξεπεράσει ό,τι το κρατάει μακριά από τους στόχους του θα το βοηθήσει να αντιμετωπίζει την απογοήτευση του αγώνα.

6. Να είσαι ειλικρινής! Κάποιοι γονείς προκαλούν αρνητικές αντιδράσεις όταν λένε «Καλός αγώνας» ή «Έδωσες τον καλύτερό σου εαυτό». Αν ο Βασιλάκης δε θεωρεί ότι αυτό είναι αλήθεια, θα σου απαντήσει σαρκαστικά. Να είσαι υποστηρικτικός με τα σχόλιά σου, χωρίς να λες ψέματα ή να υπερβάλλεις. Αν προσπαθήσεις να κρύψεις την απογοήτευσή σου για την επίδοση του παιδιού σου, η γλώσσα του σώματός σου θα μαρτυρήσει την αλήθεια. Το να θυμάσαι ότι ο σκοπός του αθλητισμού είναι η ψυχαγωγία και η βελτίωση θα σε βοηθήσει να παρέχεις θετική υποστήριξη και να διατηρήσεις θετική γλώσσα του σώματος.

7. Ακολούθα τη συνηθισμένη σου ρουτίνα ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του αγώνα. Αν πηγαίνετε για φαγητό μετά από τις νίκες, να κάνετε το ίδιο μετά τις ήττες. Αλλιώς το παιδί σου ίσως συνδέσει τις δραστηριότητες αυτές με τη νίκη και την ήττα.

8. Απόφυγε να συγκρίνεις το παιδί σου με τα άλλα παιδιά, ακόμη κι αν η σύγκριση αφορά μεθόδους προπόνησης και δεξιότητες. Μπορεί να πληγώσει τα αισθήματά του και να δημιουργήσει πίεση.

Με λίγα λόγια, πρέπει να έχεις ένα σχέδιο για μετά τον αγώνα. Έλεγξε τα συναισθήματά σου και τη γλώσσα του σώματός σου. Θύμισε στον εαυτό σου τι έχει πραγματικά σημασία – η ευγενής άμιλλα και η καταβολή της μέγιστης δυνατής προσπάθειας. Κι αν βρίσκεσαι σε μια δύσκολη κατάσταση, μπορείς πάντα να τους δώσεις μία αγκαλιά και ένα χτύπημα στην πλάτη και να περιμένεις μέχρι να κατασταλάξουν τα συναισθήματα.

Πηγή: Sports Psychology

Pin It on Pinterest

Shares
Share This