Επιλογή Σελίδας

Του Μιχάλη Τσόχου

Εχω γράψει πολλές φορές στο παρελθόν ότι η επιλογή προπονητή είναι πιο δύσκολη από την επιλογή παίκτη, διότι πάντα εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο ανεξάρτητο από την ποιότητα και το βιογραφικό ενός προπονητή. Είναι αυτό που οι γιαγιάδες μας έλεγαν «ο γάμος αγόρι μου είναι λαχείο…». Ετσι και ο προπονητής αναγνώστη μου είναι και λίγο λαχείο. 

Να σου κάτσει η χημεία του χαρακτήρα του με την διοίκηση και τους παίκτες είναι ας πούμε ένας βασικός λόγος για να πετύχει ένας προπονητής ή όχι. Στην Ελλάδα πρέπει να σου κάτσει και η χημεία του με τους οπαδούς. Για παράδειγμα οι οπαδοί του Ολυμπιακού πήγαιναν στο γήπεδο και σιχτίριζαν κάθε φορά που έβλεπαν τον Ζαρντίμ. Τον… έφαγαν με την βοήθεια της διοίκησης του Ολυμπιακού βεβαίως, ενώ ήταν αήττητος. 

Οι οπαδοί στην Ελλάδα επειδή ακριβώς είναι περισσότερο προπονητές από κάθε άλλη χώρα του κόσμου, έχουν τις εξής απαιτήσεις από τον προπονητή. Να είναι προσωπικότητα, να παίζει μπαλάρα, να παίρνει όλα τα ματς, να βγάζει παίκτες, να τα πηγαίνει καλά με τις βεντέτες να έχει τρεις τέσσερις παίκτες από την Ακαδημία στην πρώτη ομάδα, να στηρίζει τους Ελληνες ποδοσφαιριστές και μερικές ακόμη άλλες απαιτήσεις που καθιστούν ακόμη και τον Ζοσέ Μουρίνιο προβληματικό αφού το βιογραφικό του δεν γράφει πουθενά για μπαλάρα και ανάδειξη ταλέντων…

Συνεπώς το κριτήριο των φίλων του Ολυμπιακού που δεν τους αρέσει ο Χάσι (σε ορισμένες περιπτώσεις υποβόσκει και ρατσισμός σε αυτή τη δυσαρέσκεια) ουδόλως με απασχολεί. Εδώ «έφαγαν» κοτζάμ Ζαρντίμ ως λίγο και άμπαλο, ο Χάσι θα τους αρέσει;

Το ίδιο πάνω κάτω ισχύει και για τον οπαδό του ΠΑΟΚ που λειτουργεί ως κακομαθημένος νεόπλουτος που θεωρεί ότι τώρα με το πορτοφόλι του Ιβάν θα έπρεπε να έρθει από Λοράν Μπλαν και επάνω, ή τέλος πάντων κάποιος που θα έπαιρνε 2 εκατ. το χρόνο συμβόλαιο και όχι κάποιες χιλιάδες ευρώ. Ούτε αυτή η προσέγγιση με αγγίζει ή μου λέει κάτι.

Προσοχή όμως γιατί δεν έχει σημασία τι λέω εγώ και πόσο με αγγίζει εμένα, αλλά τι λένε και τι κάνουν οι διοικήσεις. Ότι Μαρινάκης και Σαββίδης επέλεξαν να πάνε σε επιλογές που οι οπαδοί αμφισβητούν σημαίνει ξεκάθαρα ένα πράγμα. Χάσι και Σανόγεβιτς έχουν ήδη επάνω τους ημερομηνία λήξης. Που απλώς μπορεί να ανανεώνεται μόνο από επιτυχίες. 

Υπάρχει έστω κι’ ένας που δεν ξέρει ότι ο Χάσι θα απολυθεί πριν καν αρχίσει το πρωτάθλημα αν ο Ολυμπιακός δεν προκριθεί από τον γ’ προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ στα πλέι οφ; Κανείς. Ολοι το ξέρουν, νομίζω ακόμη και ο Χάσι με βάση τα όσα είπε στη συνέντευξη τύπου της παρουσίασής του. Ηρθε για να βάλει τον Ολυμπιακό στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Αν τον βάλει θα συνεχίσει αν όχι, πάμε για τον επόμενο και άγνωστο αν θα φτάσουν φέτος οι 5 διαφορετικοί προπονητές στον Ολυμπιακό για να βγει η σεζόν.

Διότι ο Ολυμπιακός πήρε προπονητή για να τον περάσει στους ομίλους και μόνο για αυτό. Αυτό ήταν το κριτήριο, που επί της ουσίας δεν είναι κριτήριο. Το βιογραφικό του προπονητή το κοιτάς για άλλα πράγματα. Για τον τρόπο που παίζει, για τις σχέσεις του με τους παίκτες, για το πόσο καλός μάνατζερ είναι για το αν μετέχει στις αποφάσεις για μεταγραφές και με τι ποσοστό επιτυχίας, για το αν εξελίσσει παίκτες, κ.ο.κ.

Να πάρεις προπονητή τον Ιούνιο για να περάσει έναν γύρο τον Ιούλιο δεν είναι κριτήριο, αλλά γελοιότητα. Μπορεί ο Χάσι να τον περάσει τον γύρο και να είναι ένας πολύ λίγος προπονητής, μπορεί να μην τον περάσει και να είναι εξαιρετική περίπτωση. Ο χρόνος του ενός μήνα για να κρίνεις κάποιον ως προπονητή είναι ανέκδοτο. Αν όμως ο Ολυμπιακός αποκλειστεί από την αντίστοιχη Χάποελ, τότε ο κόσμος και ο Τύπος θα πέσουν να τον φάνε και μαζί τους και ο Μαρινάκης.

Οσο για την επιλογή του, είναι προφανώς μία επιλογή που στέκεται, αλλά θέλει τύχη και βοήθεια. Δεν είναι αυτό που θα ήθελε ο Ολυμπιακός και η διοίκησή του ως πρώτη επιλογή. Αλλά οι πρώτες δεν έρχονταν.

Και εδώ είναι το πρόβλημα. Πώς να έρθουν όταν ξέρουν ότι πέρυσι ο Ολυμπιακός άλλαξε πέντε προπονητές, όταν ξέρουν ότι ο Ολυμπιακός έδιωξε τον Ζαρντίμ ως λίγο και όταν ξέρουν ότι ο Μάρκο Σίλβα την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια;

Το «όχι» πήγε σύννεφο φέτος στον Ολυμπιακό και αυτό έχει να κάνει και με την ποιότητα του ελληνικού πρωταθλήματος, αλλά και με την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα. Το αυτό ισχύει και για τον ΠΑΟΚ και την δική του επιλογή προπονητή. 

Αλλον θα ήθελε, αλλά και εκεί τα «όχι» ήταν πάρα πολλά. Ο οπαδός του ΠΑΟΚ δεν ικανοποιήθηκε, για να γράψουμε την αλήθεια, απογοητεύτηκε και σιχτίρισε με την επιλογή του Στανόγεβιτς, αλλά προαναφέραμε γιατί. 

Η αλήθεια είναι ότι και στα δύο βιογραφικά υπάρχουν πράγματα για να ανησυχείς. Σε αυτό του Σέρβου προπονητή του ΠΑΟΚ, ο τυχωδιοκτισμός κάνει μπαμ. «Πρώτα τα φράγκα μετά η καριέρα» φωνάζει το βιογραφικό του.  Τα δεν ήξερε, δεν κατάλαβε, το μετάνιωσε, άλλαξε άποψη και άλλες διάφορες αρλούμπες που διάβασα προκειμένου από τους «φίλους» του ΠΑΟΚ δημοσιογράφους να… κρυφτεί αυτό το πρόβλημα δεν με πείθουν ασφαλώς. Οπου υπήρχε δολάριο ανά τον κόσμο το πήρε ο Σέρβος. Μάλλον τέλειωσαν τα δολάρια και γύρισε στα ευρώ. Αυτό δεν φτάνει όμως για να κοπεί, ούτε για να σιχτιρίζεις. Προπονητικά είναι μικρό και το δείγμα (χρονικά εννοώ)  και το πρωτάθλημα (Σερβίας) για να κρίνεις. Εκεί πέτυχε και έκανε πρωταθλητισμό. Είναι κάτι που το μετράς. Τόσο, όσο όμως. Γενικά είναι μία επιλογή για να περιμένεις, να δεις, να καταλάβεις. Θέλει χρόνο περισσότερο πιθανόν από κάθε άλλο προπονητή…

Πράγματα για να ανησυχείς υπάρχουν και στο βιογραφικό του Χάσι. Δεν υπάρχει ομάδα στην οποία να προπόνησε και να μην πλακώθηκε με παίκτες. Είχε και επιτυχίες και αποτυχίες, έχει βέβαια εμπειρία από προκριματικά, έβγαλε νέους παίκτες και δεν φοβήθηκε να τους στηρίξει, αλλά είχε και πολλές αποτυχίες στην καριέρα του σε ότι έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα. Και εδώ δεν σιχτιρίζεις και εδώ περιμένεις να δεις. Όχι ένα μήνα ασφαλώς όπως πιθανόν θα κάνει ο Ολυμπιακός. 

Θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερες επιλογές. Ασφαλώς λέω εγώ. Για να είμαι ειλικρινής και για τον Ολυμπιακό και για τον ΠΑΟΚ έτσι όπως κύλησαν τα πράγματα ίσως και να ήταν καλύτερα να μην γίνουν αλλαγές προπονητών. Να έμεναν ο Λεμονής και ο Ιβιτς. Όπως έμειναν ο Ουζουνίδης και ο Χιμένεθ. Ο Ελληνας τεχνικός του Παναθηναϊκού δεδομένων των συνθηκών έκανε καταπληκτική δουλειά (παρεμπιπτόντων και αυτόν τον… έφαγαν οι οπαδοί του Ολυμπιακού πριν καν κάτσει στον πάγκο προτιμώντας τον Μπέντο και τον Βούζα!!!!) και προφανώς έπρεπε να μείνει στον Παναθηναϊκό. Ο Χιμένεθ έμεινε και για την καλή δουλειά, αλλά και γιατί ο Μελισσανίδης είδε τον σκόπελο μπροστά του, αυτόν που δεν είδαν ο Μαρινάκης και ο Ιβάν που αναζήτησαν τον διάδοχο και σοφά απέφυγε να μπει στην διαδικασία. 

Τέσπα που γράφουν οι νέοι και στα social media, ας περιμένουμε να δούμε για να κρίνουμε. Αλλά πρώτα να δούμε και μετά να κρίνουμε, γιατί έχω την αίσθηση, όπως την είχα και πέρυσι και δικαιώθηκα απόλυτα, ότι και οι τέσσερις το πρωτάθλημα δεν το ξεκινάνε…

Πηγή: Gazzetta

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This