Επιλογή Σελίδας

Του Γιώργου Κοντογεώργη

Την τελευταία αγωνιστική της σεζόν 2014-15 η Κροτόνε χρειάστηκε το εντός έδρας 0-0 με την Βίρτους Εντέλα για να αποφύγει για έναν βαθμό τα μπαράζ υποβιβασμού στην τρίτη κατηγορία της Ιταλίας. Τη χρονιά που ακολούθησε (2015-16), είχε ως στόχο την παραμονή στην Serie B, όμως έμελλε να γράψει ένα από τα πιο όμορφα παραμύθια. Οι Pitagorici, παρατσούκλι που έχουν ως φόρο τιμής στον Πυθαγόρα που έζησε στην πόλη, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, έφτασαν στην απευθείας άνοδο στην Serie A και το 2016-17 χάρισαν μία ακόμα πιο όμορφη ιστορία. Με τις πιθανότητες να είναι καταδικαστικές σε βάρος της, η Κροτόνε είχε ακόμα ένα παραμύθι να διηγηθεί καθώς έκλεισε το 2016-17 με ένα εκπληκτικό fightback που την κράτησε το top-level του Campionato. Πρωταγωνιστής σε όλα αυτά ήταν ο προπονητής, Ντάβιντε Νίκολα, ο οποίος αφού έκανε το τάμα για την παραμονή, έκανε τον δικό του Giro d’ Italia…

Ο Νίκολα ήταν η τρίτη επιλογή για την Κροτόνε στο ξεκίνημα της σεζόν. Μετά την αποχώρηση του αρχιτέκτονα της ανόδου, Ιβάν Γιούριτς, για την Τζένοα, το κλαμπ ήθελε να δώσει τα ηνία σε έναν εκ των Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι (ανέλαβε για μερικές αγωνιστικές την Παλέρμο) και Φάμπιο Γκρόσο (προπονητής της Primavera της Γιουβέντους), όμως αμφότεροι είπαν no. Ετσι, ο 44χρονος που είχε τη φήμη του allenatore που παίζει αμυντικά και που είχε τον υποβιβασμό από την Serie A με την Λιβόρνο το 2014 και την απόλυση από την Μπάρι το 2016, πήρε τη δουλειά σαν επιλαχών.

Το γεγονός ότι Κροτόνε έπαιξε το πρώτο μισό της σεζόν στο Adriatico της Πεσκάρα και όχι στη φυσική της έδρα ήταν ένας ακόμα λόγος που η σεζόν δεν ξεκίνησε καλά. Το Ezio Scida είναι χτισμένο εκεί που κάποτε ήταν τα συντρίμμια της αρχαίας ελληνικής πόλης, Κρότωνας, οπότε οι εργασίες έτσι ώστε να πληρεί τις προϋποθέσεις για την Serie A καθυστέρησαν λόγω γραφειοκρατείας.

Τα πράγματα δεν ξεκινούσαν καλά για τους νεοφώτιστους και αυτό δεν άργησε να φανεί και στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Η Κροτόνε άρχισε τη σεζόν με απογοητευτικό τρόπο παίρνοντας μόλις έναν βαθμό στις πρώτες 9 αγωνιστικές, όμως ο πρόεδρος, Ραφαέλε Βρένα, στήριξε τον Νίκολα και εκείνος έκανε τότε μια αλλαγή που αποδείχθηκε καθοριστική. Αφησε το 3-4-3 που είχε κρατήσει από τον Γιούριτς και πήγε στο 4-4-2. Παρόλα αυτά, τα άσχημα αποτελέσματα συνεχίστηκαν, όμως ο πρόεδρος, Ραφαέλε Βρένα, κόντρα σε αυτό που θα συνέβαινε στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων στην Ιταλία, στήριξε τον προπονητή.

Στις 19 Μαρτίου η Κροτόνε έχασε στην έδρα της 0-1 από την Φιορεντίνα με γκολ του Κάλινιτς στο 90’ και βάσει στατιστικών, είχε 98% να ξεκινήσει το 2017-18 στην Serie B. Δύο εβδομάδες μετά, οι Pitagorici έκαναν την πρώτη τους εκτός έδρας νίκη και μόλις 4η συνολικά με το 1-2 επί της Κιέβο. Ακόμα όμως ήταν στη ζώνη του υποβιβασμού και το -5 από την 17η, Εμπολι. Τότε ήταν που ο Νίκολα έδωσε την υπόσχεση. Ο allenatore είπε ότι θα κάνει με ποδήλατο τη διαδρομή από την Καλαβρία μέχρι το Τορίνο, μια απόσταση 1.300 χιλιομέτρων αν εξασφάλιζε την παραμονή. Η Κροτόνε είχε 14 βαθμούς ύστερα από 29 αγωνιστικές, όμως αρχής γενομένης από εκείνο τον αγώνα με την Κιέβο, πήρε 20 στα υπόλοιπα 9 ματς, έχοντας 6 νίκες, 2 ισοπαλίες και μία ήττα από την Γιουβέντους στο Τορίνο.

Ετσι φτάσαμε στην τελευταία αγωνιστική. Η Εμπολι ήταν στο +1 από την Κροτόνε και έπαιζε εκτός με την Παλέρμο, ενώ η ομάδα του Νίκολα φιλοξενούσε την Λάτσιο. Οι ήδη υποβιβασμένοι Σικελοί νίκησαν την Εμπολι και την πήραν μαζί τους στην Serie B καθώς η Κροτόνε επιβλήθηκε στο Ezio Scida της Λάτσιο με 3-1. Τα τελευταία 70 λεπτά στον αγώνα της τελευταίας αγωνιστικής, ήταν τα μοναδικά σε όλη τη σεζόν που οι Καλαβρέζοι ήταν εκτός της ζώνης του υποβιβασμού στη βαθμολογία, όμως αρκούσαν για να εξασφαλίσουν την παραμονή. Ο πρόεδρος, Βρένα, δεν θα μπορούσε να αισθανθεί μεγαλύτερη δικαίωση. «Αποδείξαμε ότι αξίζουμε να είμαστε στην Serie A. Παλέψαμε σκληρά και η παραμονή είναι ακόμα πιο υπέροχη από την περσινή άνοδο. Ο Νίκολα μένει, η ανανέωση είναι αυτόματη σε περίπτωση παραμονή. Εκανε ένα αριστούργημα».

Μετά το αριστούργημα πάντως, ο Νίκολα, που είχε νωρίτερα συγκλονίσει την Ιταλία με το γράμμα στον νεκρό γιο του, είχε μια ακόμα δουλειά. «Υποσχέθηκα να πάω με το ποδήλατο από το Κροτόνε στο Τορίνο και θα το κάνω. Δουλέψαμε πολύ για να τα καταφέρουμε, δεν θα ξεχάσω ποτέ την οικογένεια Βρένα. Για κάποιον λόγο, όλα συμβαίνουν την κατάλληλη στιγμή. Με θεωρούσαν τρελό όταν συνέχιζα να πιστεύω στις πιθανότητές μας, όμως πάντα έλεγα ότι έχουμε ποιότητα».

Ο Νίκολα πέρασε από Μπάρι, Πεσκάρα, Ανκόνα, Λιβόρνο, Τζένοα και αφιέρωσε τα πάντα στον γιο του που το 2014 έχασε τη ζωή του σε ηλικία 14 ετών από ατύχημα με ποδήλατο. «Ξέρω ότι ήσουν πάντα μαζί μου. Η ενέργειά σου μου έδωσε το σθένος να συνεχίσω να παλεύω και να κυνηγώ το αδύνατο…».

Πηγή: Gazzetta – Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This