Επιλογή Σελίδας

Του Γιώργου Βροντάκη

Το κλισέ είναι μια τυποποιημένη, πολυχρησιμοποιημένη, τετριμμένη έκφραση και ειδικά στο αθλητικό κομμάτι τις ακούμε, τις γράφουμε και τις διαβάζουμε σε καθημερινή βάση ειδικά όταν έξω ο… ήλιος καίει!

Τη καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο όλες οι ομάδες ψάχνουν για το «μπαμ», την «βόμβα» που θα σκάσει, τα τσιμέντα που θα «πέσουν», τον ποδοσφαιριστή που θα «βγάλει μάτια»!

Όμως, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο όλες οι ομάδες κάνουν την βασική τους προετοιμασία για να είναι έτοιμος για τη νέα σεζόν και φυσικά ο προπονητής τους «βγάζει το λάδι», τα φιλικά είναι για συμπεράσματα, ενώ στο τέλος θα γίνει το ταμείο!

Για πάμε να δούμε τις πιο κλισέ φράσεις από τις μεταγραφές και τις προετοιμασίες των ομάδων…

Έσκαβε η «βόμβα»: Ας έχει να σκοράρει και τρία χρόνια, ας έχει να πατήσει χορτάρι μια δεκαετία για την ομάδα που κάνει την μεταγραφή, όποιος και είναι ο ποδοσφαιριστής θα αποτελεί «βόμβα»!

«Ήρθα σε μια μεγάλη ομάδα»: Φυσικά κάθε παίκτης που παίρνει μεταγραφή οι πρώτες λέξεις που θα πει είναι πιο γραφικές και από το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης καθώς το: «ήρθα σε μια μεγάλη ομάδα και ήρθα για τίτλους» θα πρέπει να το γράφουμε πριν ακόμα πατήσει το πόδι του στο αεροδρόμιο!

Θα «πέσουν» τα τσιμέντα: Δεν υπάρχει περίπτωση η μεταγραφή που θα έρθει να μην ρίξει τα τσιμέντα σε όποιο γήπεδο και αν αγωνιστεί (Καραϊσκάκη, ΟΑΚΑ, Λεωφόρο, Τούμπα)!

Ήρθε να τους καρφώσει: Μια κλισέ ατάκα που περιλαμβάνει όλα τα αθλήματα. Είτε είναι ποδόσφαιρο, είτε μπάσκετ, είτε βόλεϊ. Τρία σε ένα…

Ήρθε το κανόνι, ο σκύλος, ο αρτίστας, το χάμερ, ο βράχος: Αν ο παίκτης που έρθει στην Ελλάδα και είναι επιθετικός μιλάμε για κανόνι (τελευταία παράδειγμα ο Μποκανί), αν είναι αμυντικός μέσος αναφερόμαστε σε σκύλο, αν πρόκειται για δημιουργικό μέσο είναι αρτίστας και αν είναι αμυντικός γράφουμε για χάμερ – βράχο!

Ο μικρός Μπουφόν / Ο νέος Μέσι / Ο Κριστιάνο των φτωχών: Υπάρχουν και τα υπερβολικά κλισέ που συνήθως τα διαβάζουμε και γελάμε, αφού πρόκειται για συγκρίσεις με τεράστιους ποδοσφαιριστές. Αλλωστε, στην Ελλάδα έχουμε το υπερβολικό στο αίμα μας…

Παίκτης που θα αφήσει εποχή: Από τις πρώτες μέρες είτε της προετοιμασίας, είτε της προπόνησης θα φανεί αυτό το κλισέ που διαβάσατε πριν από λίγο…

Πατάει γκάζι: Αδιαμφισβήτητα η μεταγραφή, οι παίκτες του ρόστερ ακόμα και ο προπονητής θα βάλει μπρος τη μηχανή και θα πατήσει το γκάζι, άσχετα με πόσο ταχύτητα πηγαίνει!

Πετάει «φωτιές»: Είναι δυνατόν ένας παίκτης να πάει σε μια ομάδα τη καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο και να μην διαβάσετε ότι «πετάει φωτιές». Ούτε μια στο εκατομμύριο…

«Άνοιξε» λογαριασμό: Ο νόμος της κλισέ ατάκας είναι όταν ο καινούριος στο ρόστερ θα πετύχει το πρώτο του γκολ με το νέο σύλλογο.

Το μάτι του «γυάλιζε»: Αν κάποιος συντάκτης δεν χρησιμοποιήσει τις παραπάνω ατάκες (Πατάει γκάζι, Πετάει «φωτιές») θα πάει στην σταθερή αξία του… τρελού!

Τους έχει βγάλει το λάδι: Οι προετοιμασίες είναι πάντοτε σκληρές. Πολύ τρέξιμο, πολλές ασκήσεις και πάντα ο εκάστοτε τεχνικός γίνεται… αγρότης!

Δουλεμένο στην προπόνηση: Κάθε τι που γίνεται στον αγωνιστικό χώρο είναι προϊόν της δουλειάς του coach και αυτό φαίνεται στο χορτάρι.

Τα φιλικά είναι για συμπεράσματα, δεν έχει σημασία το σκορ: Σε κάθε φιλικό προετοιμασίας, είτε έχεις νικήσει 12-0, είτε έχεις χάσει 8-3 σημασία δεν έχει το αποτέλεσμα.

Στο τέλος της χρονιάς θα γίνει το ταμείο: Τέλος, μετά το τέλος της προετοιμασίας ΟΛΟΙ θα σου πουν πως στο τέλος της χρονιάς θα γίνει το ταμείο ακόμα και αν είναι μείον…

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This