Επιλογή Σελίδας

Το ότι Κορεντίν Τολισό θα αποχωρούσε από την Λιόν αυτό το καλοκαίρι, δεν ήταν κάτι μυστικό. Στις προηγούμενες μεταγραφικές περιόδους τον είχε κυνηγήσει η Νάπολι ενώ και η Γιουβέντους, που είχε ενδιαφερθεί, δεν κατάφερε να τον κάνει δικό της. Αντί να γίνει ίσως ο διάδοχος του Κλαούντιο Μαρκίζιο στο Τορίνο, ο Τολισό θα παίξει τελικά στην Μπάγερν Μονάχου. Ο πρόεδρος των Βαυαρών, Καρλ-Χάιντς Ρουμενίγκε ανέφερε ότι ο Γάλλος είναι ο παίκτης «που ήθελε ο Κάρλο Αντσελότι για το κέντρο» και με τους Φίλιπ Λαμ και Τσάμπι Αλόνσο να λένε «αντίο» στο ποδόσφαιρο, το κέντρο χρειαζόταν μια προσθήκη…

Ο Τολισό βρέθηκε στην Λιόν το 2007 και μέχρι σήμερα έπαιξε πολύ στις μικρές Εθνικές, όμως με τον συνωστισμό παικταράδων που υπήρχε και υπάρχει στους Τρικολόρ, ο Τολισό, που ήταν αρχηγός στους μικρούς, έχει περιοριστεί σε μία μόλις συμμετοχή. Η πρόοδός του ήταν κάτι που έγινε χάρη στην ομάδα του και μαζί με τον Αϊμερίκ Λαπόρτ της Αθλέτικ Μπιλμπάο, ήταν οι ηγέτες των μικρών. Στα 21 του, έκανε μία εκπληκτική σεζόν με την Ολιμπίκ. Αρχικά προωθήθηκε το 2013-14 σαν δεξί μπακ όταν προπονητής ήταν ο Ρεμί Γκαρντ και στη συνέχεια, υπό τις οδηγίες του Μπρούνο Ζενεσιό έγινε κεντρικός μέσος.

Αγωνιζόμενος δίπλα στον μαχητικό, Τζορντάν Φερί, σε σύστημα 4-4-2, η Λιόν ήταν μία από τις πιο απολαυστικές ομάδες το 2014-15 και πάλεψε μέχρι το φινάλε για την κατάκτηση του πρωταθλήματος κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν. Αλεκσάντρ Λακαζέτ και Ναμπίλ Φεκίρ ήταν οι παίκτες που τραβούσαν περισσότερο πάνω τους τα βλέμματα αφού ήταν εκείνοι που έβαζαν τα γκολ, όμως ο Τολισό έδειξε επίσης εξαιρετικός στο δημιουργικό κομμάτι. Ο Γάλλος σκόραρε 7 φορές σαν μέσος δείχνοντας τις επιθετικές αρετές του, όπως και σταθερότητα αφού αγωνίστηκε σε όλα τα παιχνίδια του πρωταθλήματος.

Η επόμενη σεζόν ήταν πιο δύσκολη για τον Τολισό και την Λιόν. Η Ολιμπίκ έκανε δική της τη 2η θέση της Ligue1 αλλά στο Champions League τα αποτελέσματα δεν ήταν το ίδιο καλά. Πέρα από το ότι έχασε σημαντικό κομμάτι εξαιτίας τραυματισμού, ο Τολισό χρησιμοποιήθηκε σαν αμυντικός μέσος σε 4-3-3, παίζοντας δηλαδή στη βάση του ρόμβου, κάτι το οποίο περιόρισε τα τεχνικά του χαρακτηριστικά. Αν και είναι δυνατός στον αέρα, ο Τολισό δεν έχει τη δύναμη στο πάνω μέρος του σώματος για να παίξει σε κέντρο με δύο, πόσω μάλλον σαν καθαρός κόφτης, οπότε υπέφερε σε πολλές περιπτώσεις σε αυτή τη θέση.

Αν και λίγοι μπορούσαν να το έχουν προβλέψει, ο Ζενεσιό κράτησε τη θέση του στον πάγκο της Λιόν και είχε… πολλές ιδέες για τον Τολισό. Ο διεθνής άσος έπαιξε σαν δεξί μπακ-χαφ, σαν δεύτερος επιθετικός και 10άρι, αλλά ευτυχώς για όλους, πήρε χρόνο και σε διάφορες θέσεις στο κέντρο και πέτυχε 14 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Η Λιόν ήταν πολύ καλύτερη στην Ευρώπη και ο Τολισό κίνδυνος-θάνατος στις στημένες φάσεις. Πήρε επίσης το περιβραχιόνιο του αρχηγού μετά την τιμωρία που επιβλήθηκε στον Μαξίμ Γκοναλόν. Μια ανόητη κόκκινη κάρτα προς το τέλος του αγώνα με την Σεντ Ετιέν, ήταν μάλλον η χειρότερη στιγμή της χρονιάς του Τολισό, ο οποίος μέσα σε αυτή πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση με την Εθνική Γαλλίας των Ανδρών. Από δεξί μπακ, μέχρι δεύτερος επιθετικός, 10άρι και τελικά και οριστικά μέσος, η εξέλιξη του Τολισό μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια, είναι εντυπωσιακή και ακόμα δεν έχει φυσικά ολοκληρωθεί…

Πηγή: Gazzetta – Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This